Сигналите за злоупотреби с лични данни и защо трябва да спрем да говорим за това

В понеделник писах как може лесно да подадем жалба за това, че са използвали личните ни данни в подписките на партиите. Към статията пуснах анкета за онези, които са открили ЕГН-то си без да са се подписвали. Спрях анкетата днес в 10 часа и за точно три дни и половина 186 души бяха подали сигнал. Не зачетох 22 от записите. Повечето бяха повторения, а 3-4 бяха написани на ръка вместо копирани от страницата на ЦИК. Дори с тях обаче резултатите не изглеждат различно. Сигналите посочват 167 нарушения, защото трима души са открили ЕГН-то си в списъците на повече от една партия.

Натиснете снимката за пълен размер на графиката.

Резултатите

В този Google Docs документ ще намерите резултатите сортирани по брой нарушения, съотношение нарушения/подписи в списъците, подписи в списъците и ред на регистрация в ЦИК. Реших да не споделям оригиналните сигнали, защото в доста от тях има лична информация. Тук може да свалите таблицата и като Excel файл.

Вижда се ясно, че най-много сигнали има за Съюза на комунистите. Следва ги България без цензура, две националистически партии и Християндемократите. Коалиция за България има 3 сигнала. ГЕРБ – 1, а АБВ и ДПС – 0.

Важно е да се разбере

Важна подробност при тези резултати, че не мога да потвърдя или отхвърля нито един от тези сигнали. Попълнилите анкетата твърдят, че са открили ЕГН-то си в даден списък и че не са се подписвали сами. Целта тук е просто да измерим приблизителното разпределение на проблемите подписи.

Попълването на анкетата не е еквивалентно на жалба до Комисията за защита на личните данни. Това трябва да направите лично и става сравнително лесно. Важно е да знаем, че доказването на престъпление или административно нарушение ще е изключително трудно. Първото е отговорност на прокуратурата, а второто – на КЗЛД. Първо, трябва да се докаже извън всякакво съмнение, че подписът е фалшифициран. Второ, трябва да се докаже, че личните данни на даден човек са използвани без неговото съгласие. За целта вече се провеждат разпити. Защитата на партиите ще бъде, че законът не изисква от активистите им да искат лични карти и да потвърждават подписите. Ако това не проработи ще кажат, че те не са отговорни за действията на отделни активисти.

Спекулации с нарушенията

Във вторник пуснах предварителна справка от 87 сигнала. Споделих таблица подобна на горната във Facebook и в коментарите в този блог. В сряда сутринта научих, че Afera.bg са копирали таблицата ми, но са подменили цифрите добавяйки между 15 и 25 нарушения на ГЕРБ, РБ и АБВ. Париите от управляващата коалиция са непокътнати. Днес статията вече е свалена, но може да се намери в Google Cache. Сравнение на двете таблици ще намерите на стената ми във Facebook. Във връзка с тази публикация на Afera.bg, вчера ЦИК излезе със становище, което виждам, че са повторили днес:

По повод публикувани в медии данни за броя на граждани, заявили злоупотреба с лични данни от регистрирани за участие в изборите партии и коалиции, и свързаните с тези злоупотреби регистрирани партии и коалиции, Централната избирателна комисия уведомява, че такива данни не са предоставяни от Централната избирателна комисия.

Централната избирателна комисия не извършва подобно обобщаване и обявяване на данни, които са обект на проверка от други компетентни органи – Комисията за защита на личните данни и Прокуратурата на Република България.

Костинброд в нова опаковка

След като нещата се проточат, прокуратурата си измие ръцете, че не може да докаже престъпления, а КЗЛД обърне дефинициите както им е удобно този път, за нас ще остане само горчивият вкус на изметен под килима скандал. Получава се същото, както с Костинбродската печатница на миналите избори – не е ясно какво се е случило; обществена тайна е, че е стандартна практика и всички партии го правят; някой се е сетил да го осветли и използва като политически коз; става скандал, медиите наскачат като хиени и всички забравяме за какво са изборите реално.

Истината е, че таблицата и цифрите от анкетата нямат никакво значение. 180 сигнала за нарушения на база 132000 подписа предадени от париите е нищо. Проблемът не е в ЦИК или в работата на формуляра, както писах преди няколко дни. Проблемът не е в партиите, макар точно липсата на морал в лидерите на всяка една от тях да е довела пряко или косвено до фалшификациите. Проблемът е в начина на събиране на тези подписи и практиката на партиите в конкретния случай.

По-големият проблем обаче е, че въобще говорим за това. В последните месеци не съм чул една дума за работата на европарламента, за досегашната работа на евродепутатите или за новите кандидати. Изключение правят няколко муцуни, които коментираме не заради качествата им, а заради острата липса на такива и скандалите свързани с тях. Тези избори можеха да са спокойно за кмет или директор на тоалетна и нищо нямаше да се промени в обществения дебат или коментарите на медиите.

6 коментара

  1. Ключов момент е не използването на ЕГН, а факта на поставяне на подпис.
    Подписа е крайна и окончателна физическа идентификация на човека, а ЕГН-то само на самоличността.
    От тази гледна точка, смятам за необходимо прилагане на крайни мерки!

  2. И аз направих проучване сред близки и познати. Няма да споделя имената им, защото обещах да запазя анонимността им. 100% от тях споделиха, че личните им данни са използвани от ДСБ. Правете си изводи!

  3. @Емил Боев – Само ще ти напомня, че ДСБ е в коалиция и няма своя подписка.

  4. версията за непрофесионализъм се потвърждава и от липсата на каквато и да е информация за възможни рискове при пътуване в Тайланд. Хайде чак за наводненията в Сърбия и Босна няма да претендираме, макар че една добре свършена работа ще включва и информиция за проблемите там.

  5. Проблемът е, че няма начин да се докаже нито, че с данните е злоупотребила съответната партия, нито че с данните е злоупотребил някой, който иска да направи черен PR на съответната партия.

    Примерно активисти на ГЕРБ може да сложат лични данни на трети лица (без съгласието им) в подписки на БСП, а БПС да направи същото с подписки на ГЕРБ и после да се обвиняват взаимно.

    Този проблем ще съществува докато не започне да се ползват електронни подписи или по друг начин да се идентифицира със сигурност самоличността на лицата, които се подписват в подписки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.