Електронното гласуване не решава нищо и трябва да се въведе незабавно

През 2009-та по вече несъществуващата Re:TV изказах мнение, че не му е времето да въвеждаме гласуване през интернет. Тогава доразвих тезата си в тази статия, под която се получи доста широка дискусия за и против.

Пет години по-късно българският нет не е същия. Броят българи в мрежата, използването на електронни услуги, интернет банкиране и прочие са все още под средното за Европа, но се увеличиха значително. Определено смятам, че електронното гласуване е възможно и нужно на този етап. Добър пример за подобен успешен проект е преброяването през интернет преди 3 години. Разбира се, техническите аспекти и доверието в самата система все още стоят на дневен ред и могат да се решат единствено с прозрачна процедура при избор на доставчик и надежден одитор. Не това в въпросът обаче.

Доста се изговори в последните дни как с електронното гласуване ще се увеличи купуването на гласове, изборните измами или директно ще бъде подменен вота. Последното е теоретично възможно и при нормалното гласуване и единствено общественият надзор е гаранция това да не стане.

Въпросът с контролирания вот и купуването на гласове е малко по-сложен. Електронното гласуване наистина може да ги улесни, но ако говорим честно, надали ще има някакво увеличение. Причината е, че който е могъл да си продаде гласа до сега, го е направил. По същата логика трябва да забраним интернет, защото някой е измамен по мейла. Ако разчитаме на стереотипите, тези, които биха гласували online, надали биха си продали гласа. Подобни притеснения имаше и когато въведоха електронната регистрация за изборите в чужбина. Предполагаше се, че в Турция заявленията ще скочат в пъти. Промяна обаче нямаше – там подадоха същата бройка с ръчно попълнени писма, докато навсякъде другаде масово използваха електронния формуляр. Това е доста показателен пример и очаквам същото да се случи с online вота.

Истината е, че с промяна на технологията на гласуване не може да се решат проблемите на изборната система. Те се дължат не толкова на дупки в нормативната уредба, колкото на особености на политическата и социалната ни среда. Това, което електронното гласуване може да направи обаче, е да обезцени тези гласове. Голямото обещание е увеличаване на активността. Определени партии се притесняват, че то ще е само сред младите, но преброяването показа сериозно online участие сред хората между 40 и 50. Българите в чужбина също ще могат да гласуват много повече или поне онези, които се връщат по-често в България и ще си вземат кодовете (*). При над 1.2 милиона зад граница с 10% активност до сега, ще е интересно до колко може помогне дистанционното гласуване.

Ако опитът ни учи на нещо, то това е че единственият ефект на изборите online може да бъде увеличената активност и обезценяване на измамите. Колко силен ще е този ефект е сложно да се каже. Навярно това е и причината да има такава съпротива от страна на старата гвардия в политиката. Напълно подкрепям тази точка от предложението на президента. Мажоритарния вот е сложен въпрос и тема на друг разговор. Въпросът за задължителното гласуване възприемам като просто притурка, която да бъде отхвърлена затваряйки веднъж завинаги темата.

Повече по темата:

ноември 2013 – Електронно гласуване и доверието в изборите
Пейо – За мажоритарната избирателна система, без любов
Емил – Противоконституционно ли е електронното гласуване у нас?
Божо – Възможно и нужно ли е електронното гласуване?

25 коментара

  1. За онлайн гласуване ще се изисква ли ел. подпис?
    Колко от хората в чужбина имат такъв?

  2. @иван – не. Има много начини за гласуване online. В България се обсъжда използването на три пина, с които да може да се гласува няколко дни преди вота. Три са, защото гласът ще може да се променя, като мярка срещу контролирания вот. Пиновете ще се получават лично срещу лична карта. Не е ясно колко по-рано и дали ще може да се получават в консулствата в чужбина.

  3. @Боян Юруков – Идеята е добра но, ще има ли вариант за онлайн гласуване и в България?
    тези ПИН-ове колко време преди изборите ще се дават? (защото няма разлика дали е седмица или година – искам да кажа, че пиновете може да са за многократна употреба?)
    Ако се въведе онлайн гласуването, купувачите на гласове ще събират ромските (и не само) ПИН-ове.
    Някаква защита срещу това?

  4. @иван – всичко това зависи от конкретните правила разписани в ИК и системата, която се използва. Не я правя аз и не знам.

    По последната точка обаче има един интересен момент. Наистина е възможно да изкупят пиновете им, но от една страна как това ще промени купуването на гласове до сега? От друга, така ще позволи много по-лесно да се хванат измамите. Ако цялата махала се изреди да взима пинове, полицията ще може по-лесно да проследи схемата. Може да засекат и колко гласувания има от едно IP и да правят проверки. Въобще техническата част въобще лесна при такава измама. Още повече, че като те хванат със списък с имена, егн-та и пинове, това е вече сигурно доказателство за изборна измама. Преди имената и егн-тата не значеха нищо пред съда, ако не ги хванат с пари в ръка.

  5. Не само Пейо е писал, също и Йовко:

    Аз съм съгласен с Йовко и Пейо (до голяма степен) – не мисля, че електронното гласуване у нас ще сработи. На теб ти трябва 100% надеждност на вота, но и 100% анонимност (двете са трудно съвместими); и отделно 100% сигурност че някой по „трасето“ не ти е подменил гласа.

    О, и не само това ти е необходимо – трябва ти и близо 90-100% доверие на сегашните политици, че ако прокарат такава система, тя наистина ще работи, ще бъде честна, анонимна и надеждна…

    Ти би ли имал доверие, ако днес се инициира такава промяна – ти би ли имал довери на Орешарски примерно, че ще направи такова нещо? Ще му повярваш ли? Може би на Местан? Или на Волен Сидеров? Или на Йовчев (онзи със „заговора срещу прекрасното правителство на Орешарски, на което му пречат гражданите и затова ни трябват 10 хиляди полицаи в София постоянно да се занимават с „опазването“ на парламента от любовта на хората“? Или на Мая Манолова? Или на Бойко Борисов? Доверие? Днес политиците ни имат под 15% доверие, а ние говорим за електронно гласуване … Не трябва ли първо да има гражданско обещество и истинската политическа класа, а не сегашните боклуци дето ни управляват и крадат?…

    Нека подемем този разговор след 100 години. Днес е рано…

  6. @Michel това се опитва да се каже вече няколко пъти в статията – дори сегашната система няма тази сигурност за която говориш. С какво системата за електронно гласуване ще влоши нещата?
    Да, може би няма да е идеална и напълно bulletproof, но е стъпка в правилната посока.
    Нима сега имаш 100% анонимност и надеждност? Нима сега знаеш какво става с твоята бюлетина веднъж след като влезе в урната?

  7. @Michel, @Васил – доверието в системата е най-сериозния проблем. Това не е нещо, което може да бъде решено технологично, а е въпрос на информационна кампания, разясняване и да – доверие в ЦИК. Нито едно от тези неща не е налице. Това обаче няма да повлияе върху ефективността на прилагането на електронното гласуване, ако някой политик си наложи да го направи. Може само да даде още възможности на някои да твърдят, че вота е подменен.

  8. Дневник прекопираха статията ми с мое разрешение:
    От блоговете: Електронното гласуване не решава нищо и трябва да се въведе незабавно

    В коментарите допълних следното:

    Тайната на вота при електронното гласуване се постига много лесно чисто технологично. По-горе стана дума за шифрирането. Има различни методики, но най-често всеки глас е съпътстван от с електронен подпис, с който хем да може да се гарантира истинност, хем да не може да се разкодира и определи от кой е даден.

    Относно мъртвите души – те са отбелязани в ГРАО, но не и в изборните списъци. Това беше проблемът до сега. При издаване на въпросните кодове, ГРАО ще проверява дали дадения човек е жив. Това решава проблема.

    Относно подмяната на вота – има достатъчно възможности за одит на системата и контрол от страна на граждански организации. Модерните системи за интернет гласуване не позволяват подмяна на броят гласове. Възможността за хакване винаги съществува при всяка система, но това може само да провали вота – не да го подмени. В същото време тази възможност не се различава от тази за подмяна на обикновените избори.

    Най-големият проблем на електронното гласуване си остава доверието. Технологично и процедурно нещата са изчистени. Проблемът е, че мнозинството от хората (включително очевидно повечето коментиращи тук) не разбира технологията на криптиране и отчитане на гласовете. Интересното в случая е, че повечето не разбират и как реално се броят гласовете на нормалните избори, но някак идеята за физически бюлетини буди доверие. Там, където по света са отменили електронното гласуване, не е било заради проблеми със системата, а заради насадена паника у хората и последвалата липса на доверие.

  9. Ти прочети какво е писал Йовко (сигурно си, ама…) и ми говори за криптиране. Не е проблемът в криптирането.

    Днеска като има купуване на гласове (особено в провинцията) за две кебапчета и една бира, представяш ли си утре всеки да може да гласува електронно? Какво му пречи на Маньо или Таньо да си продаде електронния вот (със все картата с криптирането и тн) на първия срещнат мафиот, който купува и продава гласове? Кое? Законът може би? Или съвестта му? А кой ще спре мафиота да НЕ купува гласове?

    Не може да сработи това.

    Отделно, не можеш да сравняваш пускането на бял лист в картонена кутия (анонимност) с пускането на няколко бита информация по мрежата. Това все едно да сравняваш ксерокопирането на книга с пускането й като файл в мрежата… във втория случая възможостите са неограничени – в първия, си ограничен от това колко хартия и тонер имаш и време за копиране (физически). Изобщо, в ситуация с близко до нулево доверие, електронното гласуване е най-възможно-глупавата идея (според мен).

    А и аз не бих се доверил на сегашните политици да направят тази система. Те не могат да управляват без да се крият зад палки и щитове на полицията, ти ми говориш за „доверие“… хаха

  10. На 100% съм ЗА въвеждане на електронно гласуване. Няма как технологията да реши всички проблеми на избирателния процес, но може да добави огромна доза прозрачност и активност!
    Мисля, че ще работи прекрасно в България, ако:
    – НЕ инвестираме за пореден път във временни решения – кодове, машини за гласуване… Изобщо не съм съгласна да се харчат парите от моите данъци за поредния код (този филм го гледахме с НОИ, НАП, АВп, а и с прозрачните урни..)…. Законът признава Универсалния електронен подпис! Нека държавата със същите пари дотира издаването на повече такива сертификати за всички желаещи. В така цитираната Естония са постигнали цена от 0.50 EUR за сертификат, когато се е намесила държавата!
    – ДА се признават фирмените подписи, когато се ползват от представляващия дружеството – ето ви почти 300 хил. икономически активни гласа
    – ДА има възможност всеки гласувал с е-подпис да провери след това как е отчетен гласът му. Няма по-висше доверие от възможността за проверка – лична! Това би било изключително важно за мен!
    – ТАЙНАТА на вота – според мен става много несъществена, когато е ясно че данните се обработват централизирано. Ако ме е страх от работодателя или кмета – именно това ще предпочета.
    – Хората, които не вярват на това – нека гласуват в стаичката. Аз ползвам е-банкиране от близо 10 години, нямам притеснения и искам да имам избор как да гласувам!
    – Хората, живеещи в чужбина – ще трябва да се погрижат да имат универсален е-подпис признат в БГ. Сигурна съм че такава възможност частните лицензирани фирми ще им създадат навреме.
    Надявам се, че добавих още няколко аргумента ЗА необходимостта от електронно гласуване в България именно сега !

  11. Според мен преди въвеждането на електронно гласуване трябва да има постоянна изборна администрация. Някой трябва да отговаря.

  12. Аз като цяло смятам, че електронното гласуване може да създаде много повече проблеми от колкото решения. Тук съм написал всички причини, които формират мнението ми.

  13. @Michel – какво им пречи сега да си продадат гласа. Тезата ми е, че електронното гласуване не променя нещата. Наистина улеснява всички – продажбата на гласове и гласуващите по съвест. Разликата според мен обаче е, че няма да се увеличи платения и контролиран вот, защото той вече е практически на макс. От друга страна ще се увеличи значително гласуващите заради улеснението.

    @Ваня – Ако се прави, трябва да се прави като хората. Тук е реалния проблем.

    @Иван Чолаков – според мен трябва да има постоянен ЦИК независимо дали го въведат или не. Сега няма никаква отговорност и си ги редят както искат и както им трябва.

    @Йордан Иванов – видях аргументите ти. В крайна сметка всичко зависи от това на кои слагаш тежест и кои възприемаш като незначителни. Всички говорят за „хакване“ на системата, контролиран вот и прочие. Дяволът е в детайлите и се забравя колко е важна процедурата, за да се постигне един или друг ефект. Няма универсално добри идеи или лоши такива.

  14. Аз въобще нямам предвид хакване. Имам предвид, че винаги може да се намери някой депутат, който да каже, че спечелилата партия има човек с пряк достъп до базата данни. Ако се касират избори благодарение на такива обвинения всички губим.

  15. @Йордан Иванов – пак повтарям – каква е разликата със сега? Пак повтарят, че една или друга партия е подменила вота. Системата ще се поддържа от ЦИК и ще има независим одит, който членовете на ЦИК (от различни партии) ще приемат.

  16. В интерес
    @Боян Юруков – В интерес на истината като цяло си прав. Все пак, може би такъв тип гласуване трябва да се изпробва първо на местни избори.

  17. Че то и сега някой депутат може да каже, пък и го казва, че изборите са фалшифицирани. Какво се променя, ако го каже за Интерент гласуването? Технологията за гласуване по Интернет е неизмеримо по-сложна, от това което повечето му противници си представят. Противно на вярванията, опасенията за фалшифициране не се потвърждават, в държавите които го практикуват. Французите в чужбина избраха така миналата година 11 депутати. Нямаше никакви проблеми. И както Боян каза, миналата година при електронното регистриране на заявления за разкриване на секции, ние също доказахме, че ги можем тези работи. Тогава? Защо дори експериментално да не можем да гласуваме по Интернет? Ефекта в чужбина би бил огромен. Германия не разрешава гласуване извън дипломатически представителства. Кое е по-важно? Българските студенти в Германия да могат да гласуват, или страховете, че циганите ще си продадат ПОН кодовете. Иронията е, че измамите по Интернет са по-лесни за хващане, от измамите с хартиени бюлетини. Защо? Ами защото гласуването по Интернет оставя следи, също както и един телефонен разговор оставя. Масовото гласуване с чужди кодове е много лесно за ограничаване, ако щете и с фиксирани ИП-та. Възможността да гласувате десет пъти (като само последния ви вот се брои) пък обезмисля купуването на гласове по Интернет. И т.н. Топлата вода отдавна е измислена…

  18. Абе човеко ЦРУ ли ти плаща не виждаш ли че сигурност няма.. Не се занимавай с политика виждам че си добър човек.. Барай си програмирането и това е.

    Сървъра за гласуването ще е на подчинение на ЦРУ

  19. @Нашия

    Че защо добрите хора да не се занимават с политика.

  20. @Нашия – Защо да не се интересувам и да говоря за политика? Защото не съм на мнението ти ли? Или защото не споделям параноичните ти пориви?

    @Иван Чолаков – има си проблеми човека. Няма лошо.

  21. В България е немислимо да има електронно гласуване, причините са няколко:
    1. Електронното гласуване ще премахне тайната на личния избор, виждали сме как българските работници са готови да рискуват живота си за да запазят работата си, нищо не пречи на работодателите им да ги накарат заедно със семействата им да гласуват в присъствието на някой партиен емисар. (така или иначе много работодатели нарушават закони за безопасност, работно време, осигуровки и много други)
    2. Отпадне ли тайната на вота ще стане много по-лесно купуването и продаването на гласове.
    3. В света няма толкова сигурна система, която да е 100% защитена от хакери
    4. Разработчиците на системата за електронно гласуване ще могат да манипулират резултатите
    Ако и вие сте против електронното гласуване можете да харесате фейсбук страницата „Не на електронното гласуване“ https://www.facebook.com/NeElektronno

  22. Електронно или книжно! Наистина няма никакво значение!
    Даже цялото това мероприятие няма никакво значение! Освен да се похарчат малко пари и се заблуди народа, че от него зависи нещо!

    Още самата Конституция на Република България е поставила този регламент! Нищо да не зависи от Българските граждани, а единствено от Управляващия Феодал! Както и от лицата от чл. 150 от нея. Които ако решат ще осигурят и гарантират Конституционните прва на Българския гражданин съгласно постановеното от конституцията!

    Но след като последните не желаят да сезират Конституционния съд за противоконституционната стойност на Българското законодателство, явно Българина се явява без права в собствената си държава! И нищо не зависи от него! Респективно от неговия глас!

    А единствено от волята на Управляващия Феодал!

    Ти можеш евентуално да избираш кой да е този Феодал!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.