Евроизбори 2014 – сигурните секции в чужбина и декларации

Голямата новина е, че късно снощи ЦИК излезе с решение, с което автоматично се отварят секции в градовете, където на предишни избори е имало поне 100 гласували. Това е промяна включена в новия изборен кодекс, която има голяма логика и улеснява много българите зад граница. Тук ще намерите пълния списък:

  • Австрия – Виена
  • Белгия – Антверпен, Брюксел, Брюксел (ПП към ПП), Гент
  • Великобритания – Лондон, Флиитхампшир, Манчестер, Глазгоу, Дънди, Абърдийн, Бирмингам, Единбург, Колчестер, Чатам, Честър
  • Германия – Берлин, Бон (*), Хамбург, Мюнхен, Франкфурт, Магдебург
  • Гърция – Атина, Солун, Александруполис, Волос, Йерапетра, Кавала, Родос, Патра, Ханя
  • Дания – Копенхаген, Орхус, Олборг
  • Ирландия – Дъблин
  • Испания – Аранда де Дуеро, Уеркал-Овера, Барселона, Валенсия, Бургос, Валядолид, Колядо Вилялба, Куеляр, Искар, Мадрид, Палма де Майорка, Нава де ла Асунсион, Памплона, Риаса, Сеговия, Аликанте, Гандия, Енгера, Мурсия, Марбеля, Торемолинос, Алкала де Ернарес, Мостолес, Бенидорм, Ел Елхидо, Кастейон, Сарагоса, Таррагона, Торревиеха, Хатива, Хетафе, Канталехо, Йорет де Мар, Лорка, Малага, Местолес (**), Реус, Тафая
  • Италия – Милано, Рим, Кастелмаре ди Сабия, Неапол
  • Кипър – Никозия, Полис-Хрисохус, Пафос, Лимасол, Ларнака, Паралимини
  • Литва – Вилнюс (**)
  • Люксембург – Люксембург
  • Малта – Валета, Сейнт Джулиан
  • Норвегия – Осло (**)
  • Полша – Варшава
  • Португалия – Лисабон
  • Румъния – Букурещ
  • Словакия – Братислава
  • Словения – Любляна
  • Унгария – Будапеща
  • Франция – Париж, Страсбург, Марсилия, Лион, Тулуза, Лил (**), Бордо, Ница
  • Финландия – Хелзинки
  • Холандия – Ротердам, Хага, Розендал, Амстердам
  • Хърватия – Загреб (**)
  • Чехия – Прага
  • Швеция – Стокхолм, Малмьо
  • Извън тези места, могат да се отварят секции най-вече по преценка на консула въз основа броя българи и подадените декларации. Затова, ако не виждате града си в горния списък или прецените, че ще е много натоварена секцията там, добре ще е да се организирате, да подадете възможно най-голям брой декларации и да говорите с консула в съответната държава да предложи секция.

    Ако градът ви е в този списък, пак има логика да подадете декларация, защото името ви ще се включи автоматично в списъка. От личен опит знам, че това ще ускори много гласуването, защото така или иначе ще трябва да попълвате декларация на място. Ако за даден град се съберат повече от 500 декларации, в нея може да се отворят и повече секции. В противен случай ще имаме отново опашки както на предишните избори.

    Дочух, че в рамките на следващите няколко дни ще бъде пусната системата за електронни декларации. Доколкото разбрах, тази година ще е още по-улеснена и няма да изисква потвърждение със sms. Въвеждате имена, ЕГН, данни на лична карта, код за сигурност, държава и град, където ще гласувате. От падащото меню на градовете може да въведете ново предложение за град. Напомням, че ако въвеждате предложения, е добре да се организирате, както писах по-горе, за да не се окаже, че 100 души са предложили 30 села в един и същи регион. Така никое няма да получи секция. Проверката дали декларацията е подадена ще става по ЕГН, а не с публикуван списък както преди.

    Ще пиша повече в коментарите, когато излязат електронните декларации официално. Междувременно може да следите Twitter акаунта @GovAlertEu (дори и да нямате twitter). Там в рамките на минути след новина или решение на ЦИК излиза съобщение с линк. Виждат се съобщения и от доста други институции.

    Вече обнових Glasuvam.org със секциите в обявените градове. Ако бъдат потвърдени и други, ще ги добавя. Няма да има предварителна карта на подадените декларации, защото няма да са публични до малко преди изборите. Ще гледам да я добавя после.

    * За Германия

    Напомням отново, че секции може да има единствено в консулствата. В списъка е добавен Бон, но това е явна техническа грешка – там няма вече консулство и немците няма да разрешат. Доколкото ми е известно в почетното консулство в Lehmen няма да има възможност. Единствено почетното консулство в Darmstadt ще може, ако се съберат достатъчно желаещи. Най-вероятно ще представлява интерес за студентите от Mannheim и Heidelberg, които не искат да се редят на опашка във Frankfurt.

    Важно!

    Много важна подробност е, че имаме право да гласуваме само за една държава. Повечето страни позволяват да се гласува на местния евро-вот, ако си живял известно време там. Забранено е обаче да гласувате за евродепутати на две различни държави. Списъците на гласувалите се сравнява след избите от Евростат и нарушителите носят отговорност. Ако не искате да имате проблеми, по-добре гласувайте само на едните. В предишната статия описах защо гласът ви ще има много по-голяма тежест в българските евроизбори.

    23 коментара

    1. Здравейте, много ми е полезен сайта ви. Благодаря! Не мога само да разбера дали окончателно няма да се откриват секции в държави, които са извън ЕС или просто все още не са определени. Търсих инфо в сайта на ЦИК, но нищо. През 2009-та в Швейцария е имало секция, а сега виждам и че в Норвегия е имало. Мен ме вълнува Швейцария. Все пак вероятно ще изчакам да излезе „забранителния списък“ на моята община в България и тогава да ме допишат, ако въобще имам право да гласувам.

    2. @Камен Павлов – Мисля, че нещо си влязъл в обърквация. Всички български граждани над 18 години имат право да гласуват. В забранителния списък в България ще те впишат само в случай, че се регистрираш другаде – например в избирателен списък в чужбина. За Швейцария – не няма да има секции, защото е решено да се гласува само в ЕС. Това обаче не ти отнема правото да гласуваш в някоя секция в ЕС.

    3. @Камен Павлов – Както каза kyky, всеки има право да гласува стига да е в секция в ЕС и да не е регистриран да гласува в друга държава. Имало е секции извън ЕС, но те са единствено за служителите на консулските служби и български военни мисии. В Швейцария няма да има секция, но можеш да отскочиш до някоя от близките държави.

    4. Днес посолството в Швейцария публикуваха в страницата си във фейсбук, че ще има две секции, в Женева и Берн. И аз мислех, че няма да има, но явно са решили друго.

    5. Попитах ги дали е само за работещите в посолството и ми казаха, че е за всички граждани и да си подам заявление онлайн, което и направих. Странно, но щом ще има е добре 🙂

    6. Писах си в Външно. Няма проблем да се отвори секция където и да е по-света. Пише го в точка 22 на това решение тук:

      Друг е въпроса – ако е извън ЕС може само в консулства с 20 заявления на хора, които са живели 3 месеца в държава от ЕС. Определението за последните е такива, които са имали адресна регистрация поне 60 дни от последните 3 месеца преди изборите в държава на ЕС. Важна подробност. Тоест може да се отвори секция в Швейцария, но там ще могат да гласуват само българи живели наскоро в ЕС държави, каквато Швейцария не е.

      Ето ограничението:

      8. Всеки български гражданин, който има право да избира при избори за членове на Европейския парламент от Република България на 25 май 2014 г. и желае да гласува, заявява това не по-късно от 25 дни преди изборния ден (29 април 2014 г.) чрез писмено заявление по образец (приложение от изборните книжа).

      8.1. Право да избират членове на Европейския парламент от Република България по т. 7 имат българските граждани, които са навършили 18 години към изборния ден включително, живели са най-малко през последните три месеца в Република България или в друга държава – членка на Европейския съюз, не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание лишаване от свобода.

      8.2. „Живял най-малко през последните три месеца в Република България или в друга държава – членка на Европейския съюз“ е български гражданин, който има адресна регистрация по постоянен адрес и по настоящ адрес на територията на Република България или в друга държава – членка на Европейския съюз най-малко 60 дни от последните три месеца към датата на произвеждане на изборите. За живеене в страната се приема и престоят извън Република България за времето, в което български гражданин е изпратен там от българската държава.

      Това е текста за откриване на секциите:

      22. Избирателните секции извън страната се образуват:

      22.1. в местата, където има дипломатическо или консулско представителство – при наличие на не по-малко от 20 избиратели, заявили желание да гласуват;

      22.2. в местата в държава – членка на Европейския съюз, където няма дипломатическо или консулско представителство – при наличие на не по-малко от 40 избиратели, заявили желание да гласуват;

      22.3. в местата в държава – членка на Европейския съюз, в които на проведени до 5 години преди изборния ден избори (2009 г.) е имало образувана поне една избирателна секция, в която са гласували не по-малко от 100 избиратели; списъкът на местата се обявява от Централната избирателна комисия не по-късно от 50 дни преди изборния ден (4 април 2014 г.);

      22.4. извън местата по т. 22.1. – 22.3. по преценка на ръководителите на дипломатическите и консулските представителства въз основа на общия брой подадени заявления или на общия брой на гласувалите на предходни избори, включително и когато броят на подадените заявления за определено място е по-малък от 40; ръководителите на дипломатическите или консулските представителства на Република България изпращат мотивирано предложение до Централната избирателна комисия не по-късно от 22 дни преди изборния ден (2 май 2014 г.).

    7. Голямо объркване са тези изборни правила. В сайта на ЦИК има система за проверка на избирателните права за конкретните ЕП избори 2014. Проверката показва, че имам избирателни права, което не знам дали означава, че мога да гласувам, тъй като съм в Швейцария. Като има възможност за проверка и в сайта на ГРАО, ще си проверя и там на 25-ти май и ако пише пак, че имам право, ще отида, на 15 минути ми е. Ако не, не. В България, в моята община е отразено, че имам и друг адрес, но явно нищо не следва от това. Ще видим. Няма вече да се ровя, щом не може да се гласува, не може и толкова. Благодаря за помощта!

    8. Те не знаят къде живееш. За Швейцария нямам представа честно. Питай най-добре точно това в консулството, че да не става объркване.

    9. Е, при издаване на лична карта питат: „имате ли адрес в чужбина?“ и го пишеш, ако имаш. Няма ли предаване на данни по веригата? Както и да е

    10. Здравей Камене

      И аз съм в Швейцария и от 2005 организирам избори тук. Пуснах ти покана по Фейсбук, да поддържаме връзка и обменяме информация. Поздрави от Цюрих.

    11. Pingback: Евроизбори 2014 – въпроси и отговори - Glasove.bg
    12. Нещо интересно – тук може да проверите дали някоя партия е използвала личните ви данни, за да ви впише като „поддръжник“ при регистрацията си за изборите:

    13. ДПС мобилизира избиратели в Европа. Пуснали са организирано заявления за гласуване в чужбина ). Очаквайте двуцифрени проценти в следните секции:

      Виена
      Антверпен
      Лондон
      Мадрид
      Хага
      Франкфурт

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.