Как да подадем жалба, че партия е злоупотребила с личните ни данни за изборите

BlLzIkfCEAAl4vUИзточник: @arhivatora

ЦИК е създала удобна услуга, с която да проверим дали присъстваме в списъците с поддръжниците на партии за изборите. Услугата ще покаже в списъка на коя партия, коя страница и кой ред присъствате. Проверката покрива пълните списъци, а не само имената които ГРАО проверява. Последните преглеждат за валидни ЕГН-та само докато стигне бройката за регистрация.

Вече заваляха съобщения за злоупотреби от страна на партиите. Някои хора присъстват в няколко списъка. Други не са били дори в България по време на кампанията. Горе виждате това, което @archivatora пусна в Twitter, казвайки, че никога не се е подписвал за ББЦ. ЦИК не може да подаде сигнал за тези повторения, защото не знае кое е истинското. Затова всеки трябва да си провери сам и ако смята, че е имало злоупотреба, да подаде жалба до КЗЛД.

Жалба се подава лесно

Подготвил съм чернова на жалбата с нужния текст и празни полета. Трябва да присъстват тези неща:

  • Имена, адрес, телефон и e-mail за връзка
  • Описвате коя партия в използвала личните ви данни на тази страница и този ред от списъците си
  • Декларирате изрично, че не сте се подписвали в подкрепа на партията
  • Дата и подпис
  • Попълвате, отпечатвате, подписвате се и изпращате писмото с обратна разписка на адрес „Комисия за защита на личните данни, София 1592, бул. Проф. Цветан Лазаров № 2“. Ако имате електронен подпис, може да я подадете и електронно на сайта на КЗЛД. Повече съвети ще намерите в PravataMi.bg.

    Съветвам всички да направят тази проверка и да подадат жалба до КЗЛД. От тях ще получите номер, с който да следите разглеждането ѝ. Доколкото ми е известно, ЦИК разчита единствено на проверката на ГРАО, затова надали жалбата ви ще има ефект върху изборите. Самите партии обаче може да бъдат санкционирани за това, че са използвали личната ви информация.

    Наказват партиите, не вас

    Това, че една партия е използвала личните данни на някой в подкрепа на регистрацията им не означава, че ще гласуват вместо него/нея. Това е просто бройка, която те трябва да попълнят в съответствие със законите на страната, за да бъдат допуснати до избори. Установяване на злоупотреба в тези списъци и жалбата ви до КЗЛД няма и не може да се използва срещу вас при коректно попълнена информация. Това няма да ви спре да гласувате или да ви заличи от избирателните списъци. Всяко използване на личните ви данни за цели различни от тези, за които сте дали съгласие, трябва да се санкционира.

    Събираме сигнали

    Ако сте открили името си в списък на партия, а не сте се подписали, може да добавите информацията в този формуляр. Целта е да съберем статистика за злоупотребите. Ще публикувам резултатите в този блог и ще ви ги пратя. Email-ите няма да се публикуват никъде.

    Анкетата привърши. Събрахме 189 сигнала, от които 22 не бяха зачетени заради повторения или неясна информация. Резултатите може да видите тук.

    31 коментара

    1. Добавих чернова на жалбата. Линка е в статията. Само трябва да попълните полетата, да отпечатате и пращате.

    2. ДЗЛД е ясна. Ето какво писах до ЦИК:

      Уважаеми членове на ЦИК,

      Само в рамките на няколко часа днес стотици българи установиха, че някои партии и коалиции са използвали неправомерно личните им данни и са фалшифицирали подписите им в списъците си. Тези злоупотреби, разбира се, ще бъдат съобщени в КЗЛД.

      Каква процедура съществува за съобщаването на тези нарушения на ЦИК и заличаването на съответните имена от списъците?

      Тъй като информацията в официален документ, каквито са списъците за регистрация, е била подправена, ще бъдат ли обявени за невалидни страниците, на които хора са открили злоупотреби с личните им данни? Какви декларации трябва да попълнят ощетените, за да се случи това?

      С уважение,
      Боян Юруков

    3. Дневник писаха с коментари на оплакали се и от членове на ЦИК:
      Граждани се оплакват, че партии са злоупотребили с подписите им за регистрацията си в ЦИК

      Offnews пишат, че трябва да се оплачем на ЦИК:
      Стотици алармират, че партии са откраднали подписа им
      За лични данни се пише обаче до КЗЛД. Не е още ясно дали ЦИК има процедура по този въпрос и дали може да направи нещо по въпроса.

    4. Първо – от години повтарям, че се правят големи измами с тези подписки. Спомняте ли си че представители на младежките организации на някои партии спяха пред сградата на ЦИК, за да си подадат подписката ПЪРВИ – рано сутринта в първия възможен ден, а после обясняваха, че това било от сантимент и понеже били „за пример“… а всъщност е, за да може при проверката – всяко дублирано ЕГН, което го има в подписка на друга партия, да се срещне първо в тяхната подписка, понеже се проверяват в реда на подаване.

      При условие, че партиите знаеха (а ако не знаят – това говори много за тяхното пълно безхаберие), че ще има такъв регистър и въпреки това – очевидно има множество злоупотреби, представете си какво се е случвало на предишните избори, на които не е имало такъв регистър!

      В никакъв случай обаче – това не бива да се бърка със самия процес на гласуване. Понеже аз се подписах на подписката за референдума, ще ви кажа каков представляваше „събирането на подписи“: някакви младежи на улицата носеха разграфени бели листове – спираха случайни хора, които пишеха върху тези листове каквото си поискат и ги предаваха. Разбира се, че не може еднозначно да се твърди, дали „някой“ злонамерено го е направил или партиите са фалшифицирали списъците.

      Но смятам, че би трябвало да бъде ангажимент на събиращите, да поискат подписващите се в подписката (доброволно) да се удостоверят с документ за самоличност.

      Отделно – ако жалбите за злоупотреба се съберат на едно място може да се направи анализ на данните. Например – ако на една страница има 20 подписа, и за 15 от тях е подадена жалба – съвсем спокойно можем да твърдим, че фалшификацията е направена наедро, т.е. някой е добавил тази страница в подписката, като цялата е попълнена с фалшиви данни. Ако обаче има откъслечни и единични такива подписи в списъците – може да се касае за грешки или отделни злоупотреби.

    5. Точно, за да не се бъркат хората с гласуването, добавих последния параграф. За да не ги е страх да подават жалби и да правят шум.

      Иначе мислех да направя един формуляр да се събират на едно място сигналите, ама не знам колко има смисъл. Писах до ЦИК да видя дали ще направят въобще нещо при такива сигнали. Ще е добре да има статистика наистина.

    6. Сега остава да разберем откъде може да се сдобием със списъците на партиите.

    7. И аз съм се „подписала“ и то 2 пъти за някаква безумна партия. Имам въпрос – ако пусна жалбата до КЗЛД по пощата/куриер – как получавам входящ номер?

    8. Забелязвам, че проверка с десет единици или десет двойки също участва в списъци 🙂 А броят на невалидните ЕГН-та е далеч по-голям. Коя институция трябва да се сезира в случая?

    9. Обяснението, което дадоха във фейса беше, че при липса на ЕГН в списъците въвеждат такива поредици. Причината е, че бройката в хартиения списък трябва да същата, както в електронния.

    10. Бояне, проверавали подписките само до 9999. Вярно ли е това и какво ще стане с останалите? Какво трябва да направим, да се поправи това положение?

    11. @Kalina – би трябвало да ги отгорят или с писмо, или по мейл, ако си го дала. Аз съм подавал жалба и последващата кореспонденция беше по мейл.

      @Лила Кара – Някои партии са давали го 9999, някои до 7500. Различно. Може да искаме после по ЗДИ информация колко са били невалидни, повтарящи се, колко са подали и т.н. ГРАО дава тази информация на ЦИК.

    12. Писаха ми сега, че КЗЛД са получили около 30 еднотипни жалби и са били приети. Навярно хората са използвали черновата, която съм пуснал.

    13. ЦИК не биха ли се съгласили да пуснат един валидор на ЕГН-та през всичките ЕГН-та в базата им?

      Най-логичното би било вече да са го направили, но нещо ме съмнява предвид наличието на 111111111 и т.н.

      Поздрави,
      Христо

    14. Погледни следващата ми статия. ЦИК не трябва да го прави, защото по закон ни дава достъп до оригиналните списъци – точно глупостите, които са нахвърлили партиите. Също така, де юре само ЦИК има право да определя, кое ЕГН е валидно и кое отговаря на реален човек.

    15. Много благодаря за улеснението с текста на жалбата и инструкциите за подаване!

      Имах проблем обаче с електронния подпис. Нямаше такава опция и пуснах жалбата без да я подписвам. Дано да бъде взета предвид.

    16. @Вихра Ганчева – Няма да бъде разгледана. Имат изискване да е подписана. Най-добре ще е в такъв случай да я пуснете по пощата с обратна разписка.

    17. Живея от много години в Лондон.Британски гражданин съм и тука си гласувам.Не съм бил в Б-я от година.Освен това съм застъпник на Консерваторите в моя район.Откривам ЕГН-то си в подписка на ПП“Христиан демократическа партия на Б-я“стр.95 ред 1876.
      Това не е нито християнски нито демократично на тази лайнарска партия на Б-я да ми краде личните данни…в услуга нагнусните си стремежи.Пускам жалба до прокуратурата по пощата от тук,ако няма развитие отиваме в европейската комисия,защото по европейско законодателство не мога да участвувам в избори за европейски парламент в двете държави,а имам намерение да се ангажирам и гласувам тук в Лондон.

    18. @Стефан Лилков – тези подписки нямат нищо общо със самото гласуване. Горе съм го описал. Те са само подкрепа за една партия да се регистрира. Прокуратурата най-вероятно ще иска да ви разпита във връзка с жалбата. Не знам дали трябва да стане лично.

    19. Благодаря Ви за отговора.Това е ясно,но не знам след като ми имат личните данни дали не гласуват от мое име в родните избори.Лично аз и моето семейство не сме гласували на български избори от 90-те години.Синът ми дори няма валидна лична карта и не желае да си я подмени.Преди малко се чухме по телефона с него и той ми го каза „като имаш лична карта и ЕГН така ще се случва“.Което е много жалко все пак…..

    20. @Stefan Lilkov – Убягва ми логическата нишка в твоите разсъждения. С име + ЕГН не могат да гласуват вместо теб. И между другото – всички носят отговорност за резултата от изборите и за дереджето на България, негласуващите също.

    21. @Stefan Lilkov – това са пълни глупости. Невъзможно някой да гласува вместо теб. Няма никакво значение дали ти има ЕГНто и дали имаш лична карта. Не знам от къде синът ти е прочел това, но ако вложи малко мисъл, ще види колко е глупаво.

    22. Здравейте , и аз се намирам в тоя списък гласувал за ПП Атака на стр.408 ред 4071 . Само се чудя и да съм ощетен по аккъвто и било начин , и използвани моите лични данни за каквото и да е било какви ще са последиците за хората извършили това дело . Ще съм Ви признателен ако ми разясните какви ще са последствията , и изобщо има ли смисъл да подавам жалби в КЗЛД , ЦИК , Прокуратурата , или където и да е . Защото по мое скромно мнение това са си просто губене на време и пари , но поне вярвам че ако някой реши да злоупотреби с личните ми данни ще съм в правото си да оспорвам каквито и да е дела свързани с моята личност . Благодаря ако някой изобщо прочете това .

    23. @Максим Терзийски – В следващата статия съм описал. Нарушение е да използват личните ти данни по този начин и трябва да подадеш жалба, както съм описал горе. Това, че те има в списъка обаче не означава, че са гласували вместо теб, че няма да си в списъците или нещо такова. Това е просто списък, с който партиите са се регистрирали. Това е.

    24. След празниците и аз ще пусна жалба. Оказа се, че съм подкрепила някаква Българска демократична общност, за която не бях чувала до проверката в регистъра на ЦИК. Благодаря за информацията.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.