Евроизбори 2014 – как да гласуваме в чужбина

Ако живеете, учите или просто пътувате в чужбина тази неделя и искате да упражните гласа си, може да го направите в една от 168-те секции. Най-лесният начин да откриете такава близо до вас е с тази карта. Може да я отворите на телефона си и ще получите кратък списък с адреси.

Най-важното накратко

  • Гласува се от 6 до 19 местно време
  • Гласувате дори да не сте подали предварително заявление
  • Гласува се с лична карта или паспорт
  • Попълва се декларация, че не сте гласували другаде
  • Бюлетината се сгъва в кабинката
  • Прочетете внимателно

    Изборния ден започва в 06:00 местно време и приключва в 19:00. Ако има още хора пред секцията след този час, събират се личните им карти и имат право да гласуват до 20:00. Ако все още има хора след това, те няма да могат да гласуват дори да са дали личните си карти.

    Може да гласувате независимо от това дали сте подали декларация предварително по пощата или през интернет. Комисията е длъжна да ви допише в избирателния списък.

    Гласува се с валидна лична карта или паспорт. Не е позволено гласуване с шофьорска книжка. Ако те са изтекли, трябва да предоставите удостоверение от консулството, в което сте подали заявление за издаване на нов документ.

    При гласуване, трябва да се предостави попълнена декларация (приложение 25), че отговаряте на изискванията (например, че сте живели в последните 3 месеца в ЕС) и имате право да гласувате. С нея също декларирате, че не сте гласували вече за евродепутати на друга страна или в друга българска секция. Тази декларация е различна от онази за предварителното вписване (приложение 24). Може да я попълните в секцията. Ще е улеснение за вас, ако отпечатате декларацията и я попълните предварително.

    При подаване на документа за самоличност и декларацията, получавате бюлетина. Преглеждате дали е празна и на нея се бие първия печат. Влизате в кабинката и отбелязвате първо партията вляво, а след това преференциалния си вот, ако имате такъв, в кръгчетата вдясно. На страницата на ЦИК може да видите кой номер е избраният от вас кандидат. Може да погледнете и как изглежда бюлетината. След това, сгъвате бюлетината така, че да не се види как сте гласували, но да се вижда номерът в долния край на бюлетината. Когато излезете, член на комисията проверява дали номерът на бюлетината отговаря на този в кочана, откъсва въпросния номер и поставя втори печат. След това ви я подава и я пускате в урната.

    Ако при излизане от кабината покажете гласа си, то бюлетината се смята за невалидна и нямате право да гласувате повече. Същото важи, ако ви хванат, че снимате бюлетината си. Ако сте сгрешили при отбелязването, имате право да смените бюлетината веднъж. Излезте просто от кабината и попитайте комисията.

    Пълните методически указания за секциите в чужбина може да свалите от сайта на ЦИК. Сигнали за нарушения може да подавате на FairElections.eu. Още отговори за изборите (някои с по-стара информация от тази тук), ще намерите в предишната ми статия.

    10 коментара

    1. Защо в САЩ има една единствена секция? Възможно ли е това?

    2. Разбира се, че може. Имам дори съмнения, че и тази не е трябвало да се отваря. Право да гласуват имат само българските граждани живяли в ЕС поне в последните 3 месеца. Ако българин живял през този период в щатите подпише декларация и гласува във въпросната секция, той извършва документална измама. Имаше доста предварителни заявления от щатите. Само на това място стигнаха за секция. Не е сигурно колко от заявилите разбират условията, а ги пише навсякъде и дори на самото заявление.

    3. Тази декларация ще я има ли в секцията или да си я разпечатам аз?

    4. Никъде в методическите указания не е споменато, но досега винаги секциите са копирали достатъчно копия на декларацията, така че да може да се попълни на място. Въпреки това ще е добре да се отпечата и попълни предварително, за да не търсите за удобно място да седнете да попълвате. Ще ви улесни просто.

    5. Благодаря за чудесно подбраната и оформена информация и картата!

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.