Платформа за анализ на изборите в България

Картата показва активността на ЕП 2013

Често резултатите от изборите не се изчерпват с това кой е избран като депутат или президент. Можем да научим много като сравним избиратели в списъците, гласове за малките партии, избирателна активност, различни региони помежду им и друга статистика. Проблемът при тези сравнения обаче винаги е бил, че обработването и визуализирането на данните е доста трудоемко. Затова често се прави само тогава, когато знаем какво търсим и искаме просто да го облечем в цифри и графики. Така пропускаме неочаквани връзки в данните и от тук тръгна последния ми проект.

Opendata:Elections е интерактивен инструмент, който показва карта на България разделена на общини. Избирайки различни параметри, може да създавате свои формули, резултатът от които ще се покаже на картата. Формулите съдържат прости оператори и се проверява за грешки в реално време. Параметрите могат да бъдат всякакви показатели от последните 6 вота заедно с невалидни бюлетини и преференции. Може да избирате данни за населението според НСИ (като етническа и религиозна структура) и различни бюджетни показатели. Събрах данните от сайта на ЦИК, НСИ и Министерството на финансите. Ще опиша всички параметри в някоя от следващите статии.

Брой избиратели изключени от списъците за ЕП 2013
най-вероятно заради принципа на уседналост

Инструментът позволява да запишете формулата си със свое обяснение и интерпретация. Всяка записана формула има собствен линк и при споделяне, ще се отвори точно на вашето обяснение и графика. Може да отбележите чужди формули като интересни и да ги споделите. Ако не искате да записвате формулата, но искате да я покажете на познати, просто копирайте адреса на страницата. Той се обновява при всяка промяна на параметрите. Може да сменяте също цветовата грама и форматът на цифрите.

Както винаги, данните в този проект са толкова добри, колкото и източниците. Ще откриете, например, че в някои общини има странно много сгрешени или невалидни бюлетини. Подобни грешки при въвеждането на протоколите се забелязват лесно с проста формула. Други данни, несвързани с изборите, са интересни сами по себе си, като например промяната в задлъжнялостта на общините или дялът от бюджета си, който харчат за заплати.

Намаление в процентни пункта на задлъжнялостта
спрямо доходите на общините между 2012 и 2013

В близките седмици ще добавя още данни от НСИ като безработица и сграден фонд. Лесно мога да добавям и още данни от МФ за задлъжнялостта, когато станат налични. Скоро след изборите на 5-ти октомври ще добавя и резултатите от тях. Няма да правя повече промени по страницата и затова тия дни ще отворя кода в Github. Бях решил да я превеждам на английски, но ще е доста работа и не знам дали ще има интерес. Междувременно искам да благодаря на всички в Twitter, които ми помогнаха с тестване и обратна връзка.

Целта на тази карта е да ни помогне да осмислим изборите в България, да оборим клишета и да открием нови връзки. Затова има възможност да се записват обяснения към картите и да се споделя всяко мнение. На вас оставям да покажете тезите си и сухите данни на ЦИК в по-разбираем вид.

15 коментара

 1. „пропускаме наокачвани връзки в данните“

  Вероятно „неочаквани“?

 2. Интересно ми е дали българските партии правят подобни анализи когато се готвят за избори и кой и как им ги прави?

  Може би Столична община и другите големи градове да се разделят по райони, за да може да се открояват места като Столипиново и Бояна, например.

 3. Доколкото ми е известно големите партии наемат консултантски агенции, които правят подобни изследвания. За целта се харчат много пари. Показват им какви са фокус групите, къде може да има по-голям ефект, ако се направи събитие или среща. Често им пишат и медийните стратегии. В щатите е цяла наука това и се твърди, че изборите до голяма степен зависят точно от тези анализи. Доколкото се правят професионално в България, не знам. Хората от бранша ще кажат.

  Мислех дали да не разделя големите общини на части, но се отказах. Данните за изборите ги имам, но другата статистика – не. Вместо това имам една по-добра идея – да ги разделя на секции. За целта в близките седмици ще пусна crowdsourcing проект да ги сложим всички на картата. Имаме адресите на всички, но на доста е трудно да се вземе директно координати по него. Особено в селата.

  Когато имаме координатите, ще ги наложа в voronoi диаграма като тази вътре е регионите. По принцип може да вземем от ЦИК и кои улици покрива всяка секция, но това ще е непосилна задача, защото ги има само като адреси, които трябва да се очертават. Затова си мисля, че това ще е по-добър вариант. Ефектът ще бъде, че ще получим графика на общините с доста по-ситно разделение дори от кварталите.

 4. Соросиде нали ти казах , че ти политиката не я разбираш..

  Демокрация няма , ЦРУ управлява всичко включително и твоя скопен мозък на зомби..

  Изборите са излишни.. Само Войната е пътят , дори с риск за унищожение на себе си и всичко.. При 20 % пета колона предатели соросииди в България.. Само гражданска война е решението.. Ние няма накъде да отстъпваме повече САЩ заедно със Соросидите убиха 2 милиона българи ..

 5. От последните парламентарни ли? Добавих ги вчера. Има да добавям само мандатите и ако на някой му хрумне някаква друга статистика от преференциите.

 6. Да и това ми е следващата задача. Всъщност сега правя възможност да се embed-ва картата и няколко допълнения към данните.

  След това трябва да поставим всички секции с географски координати. Имам адресите на всички в последните избори, но както се сещаш не се намират на картата повечето. Някой са „в кметството“ или „в бившото читалище“. Ще пусна инструмент, с който да ги наместим. След това идва въпросът как точно ще стане графиката. Аз си мисля да взема очертанията на градове и села от openstreetmap и да ги разделя с алгоритъм според местоположението на секциите и броят избиратели в тях. Имам алгоритъма и очертанията вече.

  Тогава ще можем да се фокусираме върху една или няколко общини и да гледаме данните на ниво секции. За цялата страна няма да стане, защото ще са много данни и нищо няма да се вижда. Само трябва да намеря време да го напиша този инструмент и пускам.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.