Малък проблем със сървъра ми снощи

Снощи между 20:18 и 21:00 сървърът ми имаше проблеми. Първо падна базата данни, а скоро след това и сайтовете не бяха достъпни. Причината за това не беше червеят в WordPress блогове, за който разбрахме наскоро, а процес в софтуерът на GovAlertEu мрежата. Ще се опитам да го оптимизирам, за да не се случва отното. Кодът на проекта е отворен тук, ако искате да помогнете.

Сървърът се претовари докато бях на път и заради интернета в Германия не успях да реагирам. Бих казал, че е отвратителен мобилният нет тук, ако въобще го имаше. За споминал се или добро, или нищо, нали? След рестартиране на сървърът всичко се оправи. Всъщност, един от основните проблеми се оказа задача, която се изпълнява на всеки 30 секунди в последните 19 месеца. Става дума за отварянето на данните на ЕСО за производството и консумацията на енергия. Същата задача записваше и трансграничния пренос, производството на ток в АЕЦ-а и ТЕЦ Марица Изток 2. Повече за последната ще прочетете тук. На всеки 5 минути архивираше данните за визуализация в реално време. Именно тази задача отнемаше много ресурси, тъй като базата данни нарастна на 3.2 милиона реда код и 140 Мб. Оптимизирах зареждането, спрях показването в реално време, а досегашната база данни с цифрите може да свалите от тук.

Накрая искам отново да благодаря на SuperHosting.bg за бързата реакция. Заради поддръжката и начина им на работа в последните няколко години имам сумарно не повече от 3-4 часа downtime.

2 коментара

  1. Явно проектът ти е доста отговорен, и по тази причина не съм сигурен, дали WordPress е най-подходящата платформа за това. Както си признаха 🙂 на една от последните конференции „wordpress се разработва на гърба на ползващите го“ 🙂 Постоянното обновяване също доказва, това че платформата е далеч от съвършенството, но пък каквото и да си говорим май е с едни гърди пред останалите безплатни CMS-и. И все пак за сериозни проекти е хубаво да се направи сериозен рисърч, коя е най-подходящата. Поздрави и better luck next time със сървъра 🙂

  2. @Александър Куртев – Това рядко се случва. Изключително доволен съм от WP що се отнася до блога. Използва се успешно от доста редакции и е доста напред дори от някои платени платформи. От хостинга също съм много доволен, особено като се има предвид какво натоварване им докарвам с моите проекти. Никакви проблеми съм нямал с тях до сега.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.