Trololo, МВР и един tweet

Земеделското министерство и програмата за развитие на селските региони може да си има Facebook и Twitter акаунт. Това е доста рядко срещано в администрацията ни. Всъщност нуждата точно на ПРСР от присъствие в социалните мрежи се обяснява повече с „едни пари за усвояване“, отколкото с реална полза за селските региони. Външно министерство си има Twitter, който намирам за полезен и се обновява често. Преди 4 години писах за блоговете и twitter-ите на тогавашни министри. Навярно Кристалина Георгиева използва тази мрежа най-ефективно в работата си. Има още няколко български политици, които са доста активни.

Институциите обаче почти ги няма. Това е обяснимо предвид липсата на обща рамка за поведение на държавните служители и прес-офисите в социалните мрежи. Общо взето съществуващите акаунти се създават и поддържат, защото някой ентусиаст в администрацията поема лична инициатива. Друг проблем е, че повечето политици не виждат непременно полза от присъствие в социалните мрежи. Поне не ползата, която ги интересува – незабавна, пряка, политическа и лично за тях.

Полза обаче има и ще ви дам пример. Никога не е било тайна, че аз поддържам акаунтите @MIBulgaria и @NarodnoSabranie. Пише си го в описанията им, писах тук за законопроектите и подробности около МВР акаунта. С последния исках просто удобен начин да следя за съобщения за безследно изчезнали за Lipsva.com. Оказа се обаче, че доста хора го намират за полезен, тъй като събира автоматично новини от повечето всички РПУ-та и ги пуска почти в реално време. Британския посланик, например, превежда tweet-овете по време на бедствия, а съобщенията около протестите се споделят често. Аналогична е ситуацията с акаунта на парламента, където се пускат незабавно новите законопроекти.

Миналата година покрай разговорите за Lipsva, предложих на МВР да поеме акаунта @MIBulgaria. Вече има 1200 последователи, изграден имидж и ще е прекрасен начин за бърз контакт. От прес-центъра приеха идеята доста добре и обсъдихме стъпките напред. За жалост, дали заради бюрокрацията, дали заради смяната на правителства и ръководство, това така и не стана.

Опитах се да пробутам концепцията за комуникация в социалните мрежи на две от най-закостенелите ни институции. Заради това ми желание, се старах да оставя двата акаунта възможно най-изчистени от мнения и коментари. Заради това на едно издание на БГ Сайт дори имаше изказване, че не може да не взимам пари от ГЕРБ за тези неща. Сякаш съм взимал за всички останали простотии, с които се занимавам.

Това обаче се промени снощи. Заради случката на Пеевски с Arte и нещастния опит на Йовчев да скрие действията на МВР, пуснах следния tweet:

Естествено, реакцията в Twitter не закъсня. Някои знаеха, че акаунта е мой и отбелязаха, че си пише „неофициален“. Последваха критики как съм смеел да се представям за МВР. Това само показва колко чист съм пазил акаунта до сега в надеждата ми да стане официален, както стана с този на Кристалина Георгиева. Нещо повече – всяко официално лице, което е последвало акаунта на МВР, е получавал лично съобщение с обяснение как стоят нещата.

Twitter е силен инструмент, който макар не толкова разпространен в България, има сериозен ефект върху интернет общността. С него може да се правят интересни неща като катографиране на катастрофите в София и възпоменание на загиналите през Балканските войни. Шегите са част от това и има куп фалшиви профили, които доста успешно иронизират политиците ни. Целта на @MIBulgaria не е такава и ще продължи да пуска автоматични новини. Все пак, вече не общавам, че няма да пускам „откровения“ когато министрите решат да се скрият зад откровени лъжи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.