Трябва ли да учим нещо висше?

Наскоро попаднах на интервю на Майк Роу (от Dirty Jobs), в което говореше грешния подход към образованието в щатите. Той цитира статистика показваща, че само 1/3 от работните места там изискват диплома от университет или колеж. В същото време стотици хиляди затъват в непосилни дългове, за да получат такова образование, а когато излязат на пазара се оказва, че такива позиции просто няма. Тази ситуация ми напомни много на България, където има страшно много хора с висше образование, които не работят по специалността си. Обичаме да обвиняваме за това положение държавата, мафията, политиците, кризата и тем подобни, но сякаш проблемът е основно другаде.

Дали всъщност повечето деца не са тръгнали по грешен за тях път? Бутани от роднини, обществено мнение или желание за купон, те се целят в някой от десетките университети. Влизането е лесно – на места трябва само да кандидатстваш. На някои пък родителите влизат в дългове за уроци и дори рушвети. Това е съвсем обяснимо – висшето образование наистина ще доведе до 77% по-висока заплата. Има обаче важно условие – само ако се пребориш за позиция по специалността си. Оказва се, че под 31% от работните места у нас изискват висше образование. 37% изискват професионална квалификация – монтьори, заварчици, занаятчии и прочие. В същото време 9 пъти повече деца се готвят за първите позиции, отколкото за вторите.

Колко от тях ще си намерят така желаните високоплатени места? Тук въобще не говорим за качеството на образованието, макар да трябва. Става дума просто за нуждата от кадри. Колко ще се наложи да търсят неквалифицирана работа, защото дипломата им не струва нищо при другите позиции? Оказва се, че манията за „нещо висше“ изразходва прекалено много ресурси както на семействата, така и на държавата. В същото време, тези кадри или не завършват, защото нямат потенциал за това, или не успяват да си намерят работа и кълнат държавата, че им е виновна.

Подготвил съм кратка инфографика илюстрираща този разрив. Дали нямаме и ние нужда от PR кампания за професионалното образование?

Данните са събрани от докладите на НСИ за 2013-та: завършили висше образование, записани във висши училища, придобили професионална квалификация, записани учащи в професионалните училища, заети по икономически сектори.

6 коментара

  1. – Бях гледал изследване на БСК че 60% от работните места в България са за неквалифицирани или слабоквалифицирани (напр. таксиметров шофьор, охранител на обект)
    – в Австрия май имат 15 университета, в България 53

    btw не знам какво точно работите, но Ви завиждам напълно благородно за времето което отделяте за туитър, фейсбук и блога Ви :)))

  2. Добре написано по част от прекалено важна тема:може би най-важната,която стои пред обществото.Но дали родителите\които дават непомерни за тях средства\ и децата \които пропиляват нахалост 5 години от живота си-за да станат продавачки\ ще го прочетат? А маститите чиновници,които щедро наливат парите от нашите данъци в десетките „университети“?
    П.П.Приветствам вашето жерание след Германия да се върнете;двете ми деца завършиха в Германия и се върнаха и сега са добре реализирани \и надявам се-щастливи\…

  3. Сега съм решил да запиша наистина нещо трудно истинска наука.. Мастер по физика – Плазмена физика термоядрена да направя бомба да унищожа злото САЩ и Запада които окупираха с родината ми с военни базни и соросоидни НПО-та.

    Сега си припомням математиката в Университета на Бялата Раса „ИНТУИТ.ру“ освен това научих Си и Лисп.

    За 2015 есен ще съм ток и жици , напълно подготвен да запиша Плазма Физик и започвам подготовка на бомбата.

  4. Соросоидите искат само те да са единствените изключителните „Умни и Красиви“ .. Юбре мръсни соросоидни фашисти , бандеровци..

    Всички да учат да учат висше да правят кал на Соросоидите и окупаторите от САЩ – човек с висше образование , колкото и да е силна пропагандата рано или късно ще прогледне и ще изгони окупатора от родината.

    .. Докато немския механик и електротехник ще си остане вечен роб на САЩ и ционистите. Биоробот нищо повече..

  5. Боян, поздравления за графиката.
    Ако не ме лъже паметта, за учебната 2014—2015 свободните места в университетите бяха повече от кандидатстващите. „Учи, за да не работиш“ е залегнало дълбоко в съзнанието на хората и ще е необходимо да се сменят поне две поколения, за да се промени посоката на мислене.
    Освен това, което описваш, мисля, че е по-голям проблем качеството на образованието. Масово завършилите висше не са подготвени за професиите, за които са учили. По-голямото предлагане би следвало да води до по-високо качество на по-ниска цена. В сферата, в кояно рабоня обаче нещата стоят съвсем различно. Сериозен недостиг на хора с прилични качества и голямо разминаване в очакваното заплащане и реално предлаганото на пазара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.