Отопление на дома – резултати от анкетата

През януари ви помолих да попълните анкета как отоплявате дома си и как усещате температурата, която поддържате. Всъщност анкетата започна още през декември, когато забелязах от разговори с познати, че чужденците в Германия поддържаме доста по-висока температура вкъщи от немците. Всички изследвания по темата питат единствено дали анкетираните „успяват да затоплят адекватно“ домовете си, но не и каква е представата за „адекватно“.

Няма спор, че сградите в България са масово без саниране, с лоша дограма, а за отопление се използват скъпи методи като ток и парно. Тезата ми беше обаче, че при едни и същи условия, ние бихме изхарчили повече пари за отопление от друго народи, защото ще поддържаме по-висока температура. Този аспект не е отразен в изследванията на Евростат, вероятно защото са го отчели като незначителен.

Анкетата завърши в началото на март и на няколко пъти обещах, че ще пусна данните. По редица причини това така и не стана, за което се извинявам. Копирал съм отговорите (без мейлите, разбира се) и формулите на анализа ми на тази таблица. Може да я свалите свободно от менюто горе на таблицата.

Попълнена е от 186 души, но не можем да кажем, че е представителна, защото извадката е малка и нямах метод да осигуря случаен подбор на попълнилите я. Отговорите, за жалост, не са особено красноречиви. Средната температура, която е посочена е 21.1 градуса. 10% определят дома си по-скоро студен и посочват средна температура от 18 градуса. Твърде студено държат само 1.6% с температура малко над 16. Температурата при посочилите „по-скоро топло“ и „комфортно“ е 20-22 градуса.

По интересна е статистиката за тези, които спестяват от отопление. 73% от онези, които държат хладно или твърде студено казват, че определено пестят от топлина, т.е. отопляват част от жилището или недостатъчно останалото. Това е разбираемо. Странни са обаче другите отговори. 66% от тези, които държат по-скоро топло казват, че се е случвало да спестяват или определено го правят. 7% казват, че температурата у тях е комфортна, но определено пестят от парно, което само по себе си е противоречие. Също така 18% казват, че у тях е хладно или твърде студено, но, че не пестят от енергия.

Тези несъответствия се дължат най-вероятно на зле изготвени въпроси в анкетата. Възможно е обаче да има и разминаваме между възприятието на хората що се отнася до топлината у дома породена от негативно отношение към един въпрос (пестите ли от енергия?) и позитивно към друг (добре ли се чувствате у дома?). Ако последното е вярно, мисля, че би изкривило в известна степен изследванията разчитащи изцяло на лично възприятие. Затова този аспект би трябвало да се изследва по-добре и да се включат контролни въпроси в анкетите, с които да се проверяват другите отговори или нормализират данните спрямо факторът „негативизъм“.

Други интересни резултати са, че близо 60% от анкетираните се отопляват на ток, а едва 10% на газ. Пример, за това как извадката ми не е представителна, е това, че само 8% са посочили, че се отопляват на въглища или дърва. Интересно е, че 52% имат автоматична система за регулиране на температурата.

6 коментара

  1. Несъответствията се дължат и на друго – възможно е да не пестиш от енергия за отопляване, но у вас да е студено по независещи пряко причини – неотопляващи се съседи/вход, лоша изолация на цялата сграда, външни стени/високи тавани, стара отоплителна система, неадекватни за жилището отоплителни уреди.
    Така например у нас е комфортно топло без огромни разходи за парно и ток, защото: имаме модерна сградна инсталация, която преминава през общите части и всеки е с индивидуален топломер на входа на жилището; няма крадящи парно или тотално неотопляващи се апартаменти, имаме модерна и качествена абонатна станция без загуби. Сградата е относително нова, тухлена и изцяло населена, освен това апартамента ни е предимно вътрешен.
    Това са все фактори, които не си спомням ти да беше отчел в анкетата си, които също се отнасят с голяма тежест към отговорите, които ти се струват нелогични при анализа.

  2. Имам неизмерени наблюдения, че при „пестене от отопление“ има тенденция сметката да се вдига. При спиране и пускане на (електрическо) отопление с цел „пестене“, радиаторите обикновено работят постоянно докато са включени, защото не успяват да достигнат комфортна температура и да започнат да изключват. Постоянно включени радиатори със смислено настроен термостат (т.е. не пуснати на макс до достигане на температури на сауна) парадоксално намаляват сметката, защото след затопляне на жилището е достатъчно само да поддържат температурата и не работят постоянно. Това би могло да обясни ситуацията „топло е, но пестя от парно“ 🙂

  3. @Ирина Иванова – Затова започнах параграфа с „… се дължат най-вероятно на зле изготвени въпроси в анкетата“. Затова най-вероятно си права. От друга страна, отговорът на „непестящите“ беше „Не, гледам да поддържам комфортна температура „. Фактически анкетата не отчита онези, които колкото и да надуват парното, не могат да достигнат добра температура.

    @lanzz – Това зависи и много от начина на живот (колко се използва жилището, колко живеят там, колко често си вкъщи), изолацията и съседите. Прекалено много променливи са, които не успях да предвидя или включа в анкетата.

  4. За мен това не са зле изготвени въпроси, а просто липсващи, които принципно трудно се вместват в кратка анкета.

  5. @Ирина Иванова – така си е. Анкетата ми нарочно си е такава – нямам ресурси за цяло изследване, а ми беше интересно какво ще излезе и дали ще има достатъчно значима разлика, че да покаже нещо в посоката на твърдението ми. По принцип всички изследвания не зачитат регионални различния смятайки, че се изчистват при достатъчно голям мащаб.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.