Поправка за данните за замърсяването

Преди два дни пуснах статия за замърсяването от ТЕЦ Марица Изток 2. Тази сутрин беше публикувана и в Дневник. Статията се базираше на данните за замърсяването на Изпълнителната агенция по околна среда, които отворих преди година.

В коментарите тук и във Facebook ми отбелязаха, че някои цифри на интерактивното табло изглеждат странно. Пример беше въглеродния дуокис отделен от големите ТЕЦ-ове, който изглеждаше непропорционален на мощностите. Затова погледнах отново данните и открих два проблема. Първият беше в кода ми – макар цифрите да се зареждаха правилно, на едно място използвам integer вместо long в PHP и някои количества се отрязваха до около 2.5 млн. тона на година. Другият проблем обаче се оказа, че Изпълнителната агенция е променила данните в регистъра в последните няколко месеца. Изтеглих всичко наново и се оказа, че поне 300 показателя са обновени. Преди липсваха данни за някои години на отделни инсталации. Мога само да предположа, че са поправили грешки в базата си данни.

Обновените данни може да разгледате на интерактивната визуализация. Те показват, че всички индустриални инсталации в България са изхвърлили 242 млн. тона CO2 в атмосферата за 7 години. Почти една трета от тях се дължат на ТЕЦ Марица Изток 2 – 73.2 млн.т. Затова ще коригирам третото изречение на петия параграф от предишната ми статия за замърсяването с бележка за корекцията.

Промяна на емисиите на серни оксиди в ТЕЦ МИ2

Поправката в данните обаче не засяга серните оксиди, които се явяват основен компонент при изчисляването на щетата от замърсяването. Силната тенденция надолу при ТЕЦ МИ2 се потвърждава и е аналогична с промяната при частните ТЕЦ-ове. Затова няма промяна при извода ми, че собствеността на централата няма отражение върху намаляването на замърсяването. Единствено ТЕЦ Бобов дол отбелязва слабо намаление, което трябва да говори за недостатъчни усилия в тази насока. Всички останали изглежда са отговорили на изискванията.

Всичко това потвърждава отново, че проблемът е в технологията на ТЕЦ-овете, а не в това кой стои в борда на директорите. Щом софтуерът има проблем да осмисли числото 252203020867.82 като количество замърсители, то може би и ние трябва да се замислим сериозно.

Един коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.