За допълнителните секции в чужбина

Събирането на данни за изборните секции и показването им на Glasuvam.org има за цел да помогне на съгражданите ни в чужбина да намерят най-удобната за тях секция. Както много често се случва с данните обаче, оказва се, че може да ги използваме по неочаквани начини съвсем различни от първоначалните намерения.

За предишните парламентарни избори разработих алгоритъм към картата, който да показва зоната около дадена секция, в която гласоподавателите трябва да пътуват приблизително 30, 60 и 90 мин. с кола, за да гласуват. Така нагледно се показва какво покритие има секцията. За целта задавах 48 точки в няколко концентрични кръга около мястото и използват навигацията на Google Maps, за да науча колко време ще отнеме да се стигне от тях до секцията. На база тази матрица алгоритъмът преценя границите на тези зони. Всичко това се прави напълно автоматично при добавяне на нова секция.

Тогава ми хрумна, че ще е интересно да се види къде се припокриват тези зони. Налагайки всички една върху друга показва територията, която се покрива от всички секции. Разбира се, за различните избори получаваме различни карти. На следните графики се вижда покритието на парламентарните избори през 2013-та (тъмно зелено) и допълнителните зони за тези избори (светно зелено).


Забелязва се значително увеличние на покритието, особено в щатите, Германия и Великобритания. В Германия специално помогна много изключението, което властите направиха позволявайки отваряне на секции извън консулствата. За повечето секции по света вина има облекчения режим предвиден в новия Избирателен кодекс и няколко паралелни информационни кампании. На доста места като Лондон, Франкфурт или южното крайбрежие на Испания не се забелязва непременно увеличение на територията, но има повече близки една до друга секции там, където има голяма концентрация на българи. Това също е голямо подобрение, защото на всички избори до сега са ставали огромни опашки от чакащи. Заради тях не малко хора са се отказвали да гласуват.

Тези карти показват доста добре къде има най-голяма концентрация на българи в Европа и щатите. По-подробен анализ на разстоянията би оптимизирал отварянето на секции в бъдеще, вместо да се разчита на плоски правила разгледайки всяка секция поотделно. Подобен алгоритъм би помогнал също на Външно да планира доста по-добре консулствата си. Пример е западна Германия, където на някои българи се налага да пътуват 3-4 часа до най-близката консулска служба. Това води до сериозни разходи, загуба на време и претоварване на някои консулства за сметка на други.

11 коментара

  1. @Dr. Serbezov – отчасти – да. По-интересно е да се види къде са подавани заявления за гласуване. Имам и тези данни. За жалост е трудно да се интерполира по тях колко реално българи има в региона. Може да ги смесим с броя гласували навярно. За някои градове в Германия им по света имаме точни цифри. Пример тук:
    http://yurukov.net/blog/2014/08/30/bg-v-de/

    @ivan – Това не го разбрах съвсем.

  2. @ivan – Ами защото не е имало достатъчно заявления. Секцията на Тенерифе е открита по искане на посланика, защото за нито един град на острова не са се събрали 40 заявления. Иначе испанската статистика отчита за Тенерифе 1646 българи (по данни от миналата година).

  3. Колко жалко ,че няма повече секции в Гърция.И да прав сте -налага се да измина 90км за да гласувам,но все пак предишните години бяха 200км.Явно промяната е добра,но не и колкото – ако можеше да гласуваме електронно.

  4. прекрасно свършена, работа, благодаря. има учудващо много секции….явно вече не ги страхуваме….да видим……

  5. интересен въпрос, ти със сигурност имаш статистикта колко секции имаше на предишните парламентарни, сега според мен са доста повече. ще е интересно да се сравни брой на секциите преди и сега, както и след 2 седмици общ брой гласували преди и сега…..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.