Използва ли се Strategy.bg въобще?

Порталът за обществени консултации започва работа през 2008-ма година. Целта му е да бъде централна точка за дебат между неправителствени организации, бизнеса и администрацията относно предложения за закони, наредби и други промени. Като замисъл – бързо, електронно, модерно, прекрасно. Именно затова беше включен в стратегията и отчетите по инциативата Open Government Partnership, в която България учатва от 2011-та и за която съм писал много пъти.

Обърнах внимание на Strategy.bg точно покрай работата ми по OGP. В докладите забелязах, че отчитат публични консултации по плана за работа и текущите дейности именно във въпросния портал. Такива обаче практически лиспваха. За „обществените“ консултации по втория план научих случайно. Скоро след това в Strategy.bg (но не в секцията за консултации) беше публикувана финалната чернова и срок от едва два дни за становища. Неофициално научих, че от организаторите на инициативата притискат България да предадем плана си след сериозно забавяне. Кабинетът Орешарски набързо прехвърли работата по Open Government Partnership и въобще темата открито управление/open data на Министерството на регионалното развитие и изглежда са били сварени неподготвени. В крайна сметка излезе някакъв план и единствено благодарение на 1-2 по-будни организации в него беше включено нещо що-годе смислено.

Всичко това ме накара да се замисля до колко порталът за обществени консултации се използва и има ли смисъл в него въобще. Затова през юли поисках следните справки от Министерски съвет, който го поддържа:

  • Справка за броя отделни посещения и броя уникални посетители на портала Strategy.bg по месеци от пускането му в действие до сега
  • Справка по институции за броя отговори от страна на държавни служители на коментари публикувани в портала от граждани
  • Справка по институции за броят предложения получени през портала, които са били взето под внимание в рамките на обществени консултации и са довели до промяна на обсъжданите закони, нормативни актове и други документи
  • Докладите за ефективността на портала Strategy.bg що се отнася до прозрачността и обществените консултации
  • Отговорът и справките ще намерите под статията. По първия въпрос се оказа, че въпросния портал почти успява да стигне този блог по брой посещения. Това е доста странно предвид факта, че там се публикуват десетки документи за обсъждане всяка седмица. В същото време (и за съжаление), тук ще намерите най-много по 1-2 статии седмично. Там би трябвало да се водят сериозни дебати за закони и нормативни актове, което само по себе си ще генерира сериозен трафик. Повечето мнения изглежда обаче се изпращат по мейл и дискусията там, където я има, се случва offline и не съвсем публично.

    Сравнение на посещенията

    Отделно забелязах, че услугата ми @GovAlertEu е отговорна за около 5-7% от посещенията на Strategy.bg в последните 3-4 месеца. Припомням, че Twitter акаунтът автоматично съобщава за новини, събития и документи в държавната администрация. Тези посещения са от хора научили за консултациите и отворили Strategy.bg от Twitter.

    По другите въпроси отговорът беше „нямаме представа“. Не събират информация дали някои дава предложения, защото няма такова административно изискване. Министерски съвет не прави анализ на ефективността на портала, колко се използва от държавните институции, колко предложения се дават, колко от предложенията се приемат и колко реално са постигнали някаква промяна в разглежданите проекти. Накратко казано – никой няма идея дали от портала има някакъв смисъл.

    От опита ми с няколко консултации бих казал, че проблемът тук не е технологичен, а процедурен и културен. Сайтчето само по себе си върши работа. Забелязва се и че повечето министерства качват там документите си редовно. Някои от консултациите са с крайно недостатъчен срок. Повечето изглежда все още се правят лично, по кръгли маси, комисии и прочие. Канят се „заинтересувани“ НПО-та, което обикновено включва онези, за които чиновниците знаят, че се занимават с материята. Всичко това навярно ускорява процеса на консултации, но в крайна сметка не това е идеята, още повече, че няма гаранция дали ще да бъдат поканени само „послушни“ организации. Съвсем друг е въпросът дали предложенията въобще се обсъждат и какъв ефект постигат.

    Всичко това надали учудва някого, а би трябвало. При толкова активен неправителствен сектор и сериозно надигнало се гражданско общество в последните няколко години, бихме очаквали натиск именно в подобен тип консултации. На площада се сменят правителства и ръководни кадри, но администацията и нормативната база отдолу остава същата. Един от начините да работи с нея е именно през Strategy.bg, със следене изкъсо на законопроекти и предложения. Затова направих @GovAlertEu. На фона на изброеното до тук обаче се вижда, че заявените цели в OGP и хвалбите за открито управление са далеч от реалността. При това вината далеч не е само в администацията.

    Документи : Отговор на МС по ЗДОИ, справка по първа точка, справка по втора точка.

    Един коментар

    1. Много полезен сайт, от както смених работа ми се налага да влизам в него!

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.