Три добри аналогии показват защо антиваксърите грешат

Т.н. „welfare queen“ – нарицателно за живеещите
на гърба социалната система

Днес злоупотребих леко с познатите си във Facebook като направих кратък експеримент. Влизам често в спорове с някои от тях на социални и икономически теми. Затова исках да видя какво би станало, ако пусна следното съобщение:

Онзи ден проведох интересен разговор. Една ми обясняваше, че е абсурдно, че трябва да работи, щом може да получава социални помощи. Обясних ѝ, че не става така – ами ако половината решат просто така, че не им се работи. Тя ми се сопна, че си е нейно право да избира и какво ми пука щом социалните идват от държавата. Какво ме засягало лично мен това? Който искал да работи, който искал – не.

Това, наистина се случи и то не с „една“, а с много в мрежата напоследък. Разликата обаче е, че не става дума за социални помощи, а за имунна защита и не спорехме дали им се работи, а дали децата трябва да се имунизират. Надявам се да виждате аналогията. Не може да направим пълен паралел между експлоатирането на социални помощи и отказа от ваксинации. Освен по честите документални измами, те си приличат по две важни точки – неразбиране как работи системата и чувство за лично право, което всички останали трябва да ти осигурят за тяхна сметка.

Съвсем естествено, само за 10 минути този статус получи редица възмутени коментари колко нагло е такова отношение, как въпросната не разбира елементарни неща и тем подобни. Тогава обясних, че „съм се объркал“ и всъщност става дума за ваксини и че не се експлоатира социалната система, а обществената имунна защита (herd immunity).

Тези 10 минути във Facebook показаха един интересен феномен – готови сме да скочим веднага в защита на една кауза, когато тя ни удря макар и косвено по джобовете. Когато обаче става дума за здравен проблем, който ни засяга по абсолютно същия начин, хората някак го отминават. Слава Богу, в последната седмица видяхме много хора, които се противопоставяха на течащата сега кампания срещу задължителните ваксини. Това дава надежда.

Дали експлоатиращите социалните помощи са толкова по-страшни от това, че смъртоносни болести се завръщат заради глупостта и активизма на шепа хора?

Затегнете коланите

Знаят ли родителите му, че тези колани предизвикват
аутизъм и са по-опасни от катастрофите?

Трудно е да се обясни как работят ваксините на хора, които отричат основите на химията и биологията. Всъщност, невъзможно е да ги убедим, че говорят глупости, но е съвсем лесно да се покаже как логическият им процес и подбирането на удобни цифри води до смешни резултати.

Добър пример за това е тази статия, която показва с примери и статистика как коланите в колите и столчетата за деца водят до повече наранявания, отколкото самите катастрофи. Посочва се също, че химикалите в коланите (aliphatic polyamides) водят до аутизъм и натравяния и че оцеляването от катастрофа води до по-добра гъвкавост и защита от следващите катастрофи. Сравняват се данни, които показват, че аутизмът и използването на колани в колите са се покачвали паралелно, както и че единствената цел да има задължителни детски столчета е, за да могат големите компании да печелят.

Тестът е написан изцяло в стила на антиваксърите, със същите аргументи и дори източници. Завършва с обяснение, че това е сатира, която обаче много добре показва как с изкривяване на фактите и насаждане на страх от неизвестното можеш да отречеш всичко. Определено ви препоръчвам да я прочетете цялата.

Не бихте ли си взели чадър?

„Абе хора, не усещам никакъв дъжд!
Защо като овце всички сте с чадъри?“

Тази аналогия ми е навярно най-любима. В една картинка е показано толкова много, че напълно потвърждава поговорката. Когато стоиш на сухо е лесно да отречеш, че съществува дъжд и небе.

Малко история

Вместо заключение ще ви оставя с една карикатура от списанието Australian Women’s Weekly публикувана на 3 October 1956. Тогава морбилито съвсем не било шега. Днес антиваксърите твърдят, че заразните болести, срещу които има задължителна ваксинация, всъщност се карат като настинки.

„Пошегувал си се с КОЙ, че имаш морбили?“

14 коментара

  1. Аз ще дам не аналогия за държавна вноска в частното образование. А анализ, как да изчислим колко плащаме за образование. Ако държавният бюджет е 25 милиарда лева, а нашият принос към него е 5 000 лева на година. Значи нашият принос е ДЕДНА-ПЕТМИЛИОННА от него. И ако 1 милиард е разходите за учениците – отопление, ремонт, оборудване, и заплата учител. Тогава делим този 1-милиард на 5-милиона, и получаваме нашият дял за учениците. И ако двама родители са така, като допринасяне за държавата, то при двама ученика техни деца, се пада сума 200 лева на година. Която държавата, дали да им върне, след като същата сума е платена и от хора без деца. Но образованието е възпитание за обществото, то е като казармата, полицията, и затвора – като принос за мир и просперитет на обществото. ДОБРЕ, НЕКА ИМ ВЪРНАТ ПО 200 ЛЕВА НА ГОДИНА, ЩОМ НЕ ИСКАТ ДА СА СОЛИДАРНИ!! То все едно да плащам 200 лева здравна вноска, а да искам 1500 лева – колкото е получил средно един пациент на година, АКО ИСКАМ ПОВЕЧЕ ОТ 200 ЛЕВА????!!

  2. Ваксини има разни, задължители и не, скъпи и евтини, качетсвени и некачествени, едновалентни и многовалентни и т.н. Човек малко трябва да проучи нещата преди да много ПРО или много АНТИ, истината е посредата.

    Нека автора гледа това видео и да не вярва много на реклами 😉

    https://www.youtube.com/watch?v=nP3ZLNSJu5g

  3. …и Бояне, като имаш деца нещата изглеждат различни.

    Ето една карикатура и от мен:

  4. @Филибе – Тук говорим за задължителните ваксини, а не за реклами. Бъркаш понятията. Истината не е посредата. Това, че ти смяташ, че 1+1=3, а всички с мозък в главата знаят, че 1+1=2, не означава, че „истината е посредата и 1+1=2.5. И да, имам дете и точно затова се занимавам да оборвам простотиите на антиваксърите – защото осъзнах в каква опасност излагат дете като моето, което беше твърде малко, за да се ваксинира за някои болести.

  5. @Боян Юруков – моето дете е също васкинирано, но никога не съм си мислил, че е в огромна опастност заради други неваксинирани деца. Все пак си мисля, че никой не бива да бъде принуждаван да ваксинира децата си, нито да бъде дискриминиран заради избора си, явно за теб това е 1+1=3

  6. @Филибе – аз не съм за това да се принуждава никой да ваксинира децата си, поради простата причина, че децата не са собственост на родителите си. Родителите имат право да решават как да ги възпитават и задължението да се грижат добре за тях. Дефиницията за „добре“ е според възприятието на всеки отделен човек и не може да налагаме своята норма на другите.

    В същото време обаче е вярно, че има основни права на детето, които не могат да бъдат погазвани. Едно от тях е правото на живот и здравни грижи. Ваксините са доказани с изследвания и десетилетия видими резултати като единственият начин да се спрат заразните болести избивали десетки хиляди деца до преди само няколко поколения. Да се отказват ваксини, защото тези родителите възприемат детето си за своя собственост, с която може да се разпореждат както намерят за добре, граничи с престъпна безотговорност.

    Това се утежнява предвид факта, че неваксиниран човек може да оцелее от заразна болест, но да стане нейн носител излагайки на опасност други, които са твърде малки или болни за ваксинация. Така наскоро в Берлин почина едно пеленаче. Десетки други бяха спасени с цената на много мъки и тежки лечения. Това не е дискриминация към родителите с божи комплекс, а защита на правата на децата да живеят от глупостта на едни или други хора.

  7. @Боян Юруков – Бояне, нека да цитирам WHO “ On the other hand it must always be remembered that vaccines are not 100% safe and harm can result from errors in immunization practice.“ В Щатите има специални фондове за обезщетяване на хора пострадали след ваксинация.

    Та кои са „антиваксърите“ (съмнително пропаганден израз) срещу, които пишеш 4 дълги поста? Това са родители, на които децата са починали, станали са на „зелечук“ (шеговит медицински израз за парализиран човек), разболели са се от много странни болести, спрели са да се развиват умствено ….след вексинация. Това са родители, които се притесняват изброените по-горе неща да не се случат на здравите им деца. Това са хора, които искат повече гласност и информация па темата. Тези хора са „глупаци“ за теб, и ти пишеш против тях и „оборваш простотиите“ им, така ли?

    Кой е от другата страна на „барикадата“? Фармацефтичната промишленост, Merck, GSK, Pfizer, Novartis и пр. Някои от тези компании са осъдени за милиарди за лъжа и измама…

    Той бил за задължителните имунизации….кой решава, колко да са задължителните имунизации….тези, които ги произвеждат. За това в САЩ има 25 имунизации до 15тият месец, а в Европа 10-12. Защо е тази разлика? Дали има нещо общо с факта, че някои от най-големите производители на ваксини са американски компании? Много странна кауза…

    Та, според твоята логика, щом в САЩ блъскат двойно повече ваксини на децата, те трябва да са двойно по-здрави от европейските деца? Да ама в САЩ infant mortality rate (IMR) е 5.4 на 1000 (36то място), а в Чехия е 3.19(8мо място). Давам пример с Чехия, защото е една от европейските с най-малко ваксини. Та имаш ли някакво логично обяснение на това? Как страната с най-ваксинирани деца има детска смъртност като на развиваща се държава? Това е само за детската смъртност, за болестите не искам и да проверявам, сигурно е страшно.

    „Така наскоро в Берлин почина едно пеленаче“….трогна всички, дали само едно пеленаче е починало в Берлин? Дай да прочетем какво се е случило?

    Разбира се детето е на родителите си! Кой да решава съдбата на детето ми, кварталната докторка или поредната „калинка“ в министерството?

    Няма кой да ти повярва, че отделяш толкова място в личният си блог (четире поста!) за да плюеш по родители, на които децата са се разболели или починали след ваксинация, че пишеш като загрижен родител, не е логично.

    Това, че неваксинираните деца са опасни за другите деца е много остарял пропаганден трик. Човешка логика, твоето малко дете събрано с току що ваксинирани деца, на които са им инжектирали полу-умрели вируси или събрано със здраво неваксинирано дете, кое звучи по-опасно?

    Друга много стара пропаганда, е че сме здрави заради ваксините. Здрави сме заради по-добрата хигиена, чистата питейна вода, по доброто хранене, изследването и разбирането на болестите. Да и ваксините са дали своето, но не са основната причина.

    Хайде със здраве, че понеделникът ми замина….

  8. @Филибе – това, което ти наричаш пропаганда, за всички останали е основна медицина. Няма един лекар, който би потвърдил това, което казваш. Ако ще си говорим за пропаганда, нека започнем:

    Цитираш WHO, че ваксините може да нанесат вреда. Това наистина е ткаа и съм го посочвал на няколко места тук. Пропускаш обаче удобно мащабите. В България има средно по 30 случая на година, в които родители и лекари са съобщавали за съмнения, че ваксина е довела до усложнения. При половината от тях се доказва, че нямат нищо общо с ваксината. Няма смъртни случаи до сега свързани с ваксините. Пропускаш обаче мащабите – всяка година има повече от милион ваксинации в България. В същото време по време на епидемията от морбили преди 5 години са починали 25 деца и още десетки са били с увреждания.

    Посочваш и че в щатите има хонд за компенсиране на такива случаи. Интересно защо обаче пропускаш да среснеш хората със статистиката, че има 4022 случая с изплатени компенсации за 2.9 миларда долата. Би било полезно в тезата ти, ако тези цифри не водеха право към същият този мащаб, за който говоря. Тази бройка всъщност е за всички ваксинации в последните 25 години и е само 1/3 от всички подадени жалби. Останалите, подобно на България, са отхвърлени като доказуемо несвързани с ваксинациите. Същата тази статистика показва, че за последните 9 години са изплатени обезщетения за 1688 случая на усложнения след ваксинации на фона на 2236678735 ваксинации за същия период.

    Ако беше посочил тези цифри, а не просто цитати внушаващи нещо, щеше да стане ясно, че в щатите има случаи със странични ефекти на ваксини в един от 1.32 милиона ваксинирани. Тъй като у нас няма такава програма, много по-малко усилия се влагат в доказаването дали ваксината е причинила даден гърч или е заради майката, която е отказала да слага свещички защото „то химия бе“ и „тоя пък доктор ще ми каже“. А такива има много.

    Щатите няма ниво на детска смъртност на държава на развиваща се държава. Всъщност развиващите се страни имат доста над 10. Броят ваксини показва само какво лекарите смятат за потенциална опасност за обществото. В България нивото на туберколоза все още е много голямо и БЦЖ-то е нужно докато в Германия, където случаите са 10 пъти по-малко, такава ваксина не се бие. Връзката, която правиш межди броя ваксини и детската смъртност е аналогична на броят стаи в един апарамент и способността му да гори – няма особена връзка. Това, което е важното всъщност е покритието на ваксините, които се бият. Чехия е страна с много високо ниво на покритие и това е една от причините за ниското ниво на детска смъртност. В щатите, от друга страна, има доста по-ниско ниво на ваксинации именно заради антиваксърските движения и отказа от ваксини. това се комбинира с ниската здравна култура, сериозната бедност и трудният достъп до здравни грижи на част от населението.

    Това дали нещо е логично за теб или не няма значение. Тук дума има лекарите и те са единодушни, че ваксините са единствената възможна защита от заразните болести избивали поне по едно дете в семейство само преди няколко поколения. Отказът от ваксиниране на децата ги поставя в риск, също както поставя в риск околните. Никой не се притеснява от здравите деца. Когато обаче са неваксинирани, има огромна вероятност да се заразят от предотвратима болест. Ако имат шанса да оцелеят, тъй като са по-големи, но въпреки това заразят дете под годинка, шансовете на бебето са изключително малки дори с днешната медицина.

    Арогантно е да се твърди, че децата са собственост на родителите си и именно те имат право да решават дали детето трябва да живее или умре. Защото именно това често е въпроса. Заразните болести все още са отгромна опасност и милиони умират всяка година от тях. Десетки хиляди се заразяват само от морбили всяка година само в Европа. За сравнение, при всички ваксинации вероятността за каквито и да е усложнения е едно на милион и нещо. Шансовете, не дай Боже, семейството да претърпи катастрофа на връщане от болницата след раждането са по-големи от това.

    Това всъщност е пропагандата, за която говорим тук – взимаш едно твърдение, отразваш фактите и данните и го обръщаш с главата надолу. Не, родителите нямат медицинско образование и явно нямат възможност да преценят кое е по-голямо – едно на 1000 заразени да умрат при епидемия или едно на милион ваксинирани да получат страничен ефект без последствия.

  9. „Не, родителите нямат медицинско образование и явно нямат възможност да преценят кое е по-голямо – едно на 1000 заразени да умрат при епидемия или едно на милион ваксинирани да получат страничен ефект без последствия.“

    Щом родителите нямат медицинско образование, нямат право на глас какви и колко ваксини ще им сложат на децата….много демократично. По тази логика, аз като не съм дентист и утре ако решат да ми флурират водата, защото било полезно за зъбите, аз нямам право да протестирам, така ли? Представям си каква убийствена статийка ще напишеш за антифлуристите тогава….тези между другото съществуват в САЩ 😉

    Като си толкова подготвен с данни, дай да видим, дали е толкова голяма разликата в покритието с Чехия, че САЩ да са след Куба по детска смъртност? Все пак се очаква държавата с най-много ваксинации и най-много пари за здраве на глава от населението да е в топ 10 поне, а не на 34то място. Очаквам някакво логично обяснение от теб.

    Омразните ти „антиваксъри“, срещу които ти така настървено бориш искат повече гластност и информация. Вече се чуха доста неща, че е имало и има ваксини с живачни съединения и с други силни алергени, че си има death rate при ваксинацията т.е. не е 100% безопасна както се твърди, че много ваксини са крайно неефективни (противогрипни) и пр.

    Производителите на ваксини са доказани лъжци и доказано играят с правителствата и си покриват грешките. Колко тестват, колко не, има изтеглени ваксини….и ти наричаш хората, които не са ОК с това „глупаци“?

    В САЩ ваксината за Influenza е задължителна, а в Европа не. Родителите в САЩ, които са против тази ваксина, също ли са глупаци?

    Какво стана с пеленачето от Берлин?

    Също не ми отговори на въпроса кое е по-опасно за малко неваксинирано дете, да е в компания на прясно имунизирани деца, или в компания на здрави неваксинирани деца? Ама ми отговори просто, кавото ти казва логиката.

  10. Дай да погледнем данните, нали си по цифрите:

    Immunization, measles (% of children ages 12-23 months)
    http://data.worldbank.org/indicator/SH.IMM.MEAS/countries

    и

    List by the United Nations Population Division
    Infant mortality
    http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_infant_mortality_rate

    Страните в топ 10 имат между 2 и почти 3 пъти по нисък IMR от САЩ и разлика в покритието между 0 и 7-8%. Явно в основата на продължителността на живота на децата в тези страни не седят ваксините. Вярвам, че имаш логично обяснение.

  11. „било полезно за зъбите, аз нямам право да протестирам, така ли?“

    То си е полезно за зъбите, не ето – личи си че си чел глупостите в интернет, че калцирало епифизата и не знам си какво си.

    „Вече се чуха доста неща, че е имало и има ваксини с живачни съединения и с други силни алергени, че си има death rate при ваксинацията т.е. не е 100% безопасна както се твърди, че много ваксини са крайно неефективни (противогрипни) и пр.“

    Това с живака е много старо и невярно. Потенциални алрегени има във всичко. Зависи дали човек е генетично предразположен към прекалена реакция спрямо тях.

    „не е 100% безопасна както се твърди“

    Никога не се е твърдяло такова нещо. Всъщност, твърдяло се е, но само и единствено от антиваксерската пропагандна машина. Никой учен не го е казвал и в никой учебник не го пише. Похватът се нарича опит за подмяна на теза или твърдение с такива, които са лесни за атакуване и оборване.

    „Производителите на ваксини са доказани лъжци и доказано играят с правителствата и си покриват грешките.“

    Това, че някога са скрили нещо (и са ги хванали, което е прекрасно), не води до обобаващ извод, че всичко при тях е лъжа. Пак е стотици пъти по-добре от алтернативната медицина, при която 99% е измама.

    „В САЩ ваксината за Influenza е задължителна, а в Европа не. “

    За първи път чувам в САЩ противогрипната ваксина да е задължителна.

    „Също не ми отговори на въпроса кое е по-опасно за малко неваксинирано дете, да е в компания на прясно имунизирани деца, или в компания на здрави неваксинирани деца?“

    Ако неваксинираните не са в инкубационен период, е по-безопасна компанията на ваксинираните. Ако не са, е еднакво безопасно. Чел си, че ваксинираните били заразни, но и това е лъжа. Даже, за да го докажат, антиваксерите цитират текст от сайта на Мерк, само че отново половинчато и извадено от контекста с надеждата лековерните им последователи да не го отворят и да проверят, което за съжаление се и случва. „Просто, както ти казва логиката“ не става и е най-сигурният начин човек да си извади грешни изводи. Нужна е база от знания и то най-вече в медицината, където 2+2 почти никога не е 4.

  12. @Филибе – Ваксините са един от факторите за намаляване на детската смъртност. При средно покритие от над 90-95% шансовете за епидемии намаляват много и детската смъртност причинена от инфекциозни болести почти изчезва. Затова в България няма деца увредени от рубеола в последното десетилетие, но има в страните от Африка. Това не означава, че няма други причинители като замърсяване на въздуха, болести или катастрофи. Всички тези фактори се различават драматично в различните държави.

    Тези цифри също така не казват цялата история. Епидемиите не върлуват постоянно в Европа, а идват и си отиват. Благодарение на модерната медицина и скъпоструващи лечения, рядко се случва да умрат деца от тях въпреки мъченията и последствията, както виждаме сега в щатите. Все пак смъртни случаи има и те се отразяват на детската смъртност. Благодарение на ваксините обаче вече не са основен фактор у нас, както е било до преди няколко поколения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.