Антиваксърите: панаири, паника и политика

Някак очаквах това да се случи точно сега. Тихо се надявах, че ще пропуснат, но го очаквах. Тече световната седмица на ваксините. WHO и здравните власти по цял свят припомнят, че заразните болести са все още огромен проблем и не трябва да пропускаме ваксините. Сякаш в отговор на този призив, Атака внесе днес в парламента законопроект взаимстван почти изцяло от онази антиваксърска кампания, за която си говорихме преди време.

Ромите като средство за пропаганда

Нека илюстрирам причините да стигнем до тази ситуация. По време на импровизирана пресконференция в НС се е провел следният разговор. Не включвам имена, защото не знам кой е зад камера.


А: Не е ли опасно все пак?
Б: Така може да се върнат някои болести, които считаме за изчезнали?
В: От какво?
А: От много от нещата от които ваксинират?
В: Не смятам, че е така.
А: … много от заболяванията, които са остро заразни.
В: В крайна сметка всеки преценява сам за себе си и за детето си.
А: Да, но е заплаха за останалите.
В: Да, но всеки преценява… Вие според вас всички циганчета, които се раждат по домовете си, те ваксинирани ли са?
А: Не съм ги проверявала…
В: Не, не са… Не не са ваксинирани.
А: Добре какво общо имат циганчетата?
В: Ако това, че не се ваксинират ще предизвика зараза, то до сега да я имаше.

Имаме, за жалост, пресен пример за такава епидемия – над 24000 души заразени с морбили през 2010-та. 25 от които са починали. 29% от заболелите са бебета до годинка, а 44% – до 4 годишна възраст. Поне 9000 души са били хоспирализирани. Според анализа на Българския хелзинкски комитет (явно една фашистка антихуманна организация, че да пише такива неща), повечето от заразените са именно ромски деца, които не са били ваксинирани.

Не е странно е, че ромите ще се използват в аргументи подкрепящи законопроект на Атака. Странното е, че ги дават като пример как трябва да бъде в цялото общество. Наистина доста деца не са ваксинирани и това се дължи както на ниска здравна култура, така и на институционален провал. Тези промени по никакъв начин няма да подобрят ситуацията, а точно обратното – ще я влошат значително. В същия разговор дадоха за пример западни държави като Германия и щатите. В момента в двете има епидемии и то в региони с висока концентрация на отказали ваксини. В Берлин ситуацията е толкова тежка, че затвориха училища и се обсъжда въвеждането на задължителни ваксини.

Грешно цитиране докато някой повярва

В аргументите на антиваксърите и Атака се цитира Конституцията и Конвенцията за правата на човека и биомедицината. Вече оборихме твърденията, че ваксините са насилствена манипулация накърняваща свободата на индивида. В Конвенцията има членове, които изрично посочват, че такива манипулации може да се извършат от държавата, ако те са „от пряка полза за него“ или „за защита на здравето или правата и свободите на другите“. В случая имаме двете накуп и това се повтаря неуморимо от всеки специалист по имунология. Ваксинирането е единственият сигурен начин да се увеличат стотици пъти шансовете на дете да оцелее, а в същото време, обществената имунна защита е от критично значение за бебета под годинка и тези с компрометирана имунна система.

Всичко това обаче няма значение, защото цитират каквото им е нужно докато някой им повярва. Същото се случва и с решението на Съда за правата на човека по делото Salvetty v. Italy. Включено е в законопроекта и петицията на антиваксърите:

„Съдът счита, че задължителните ваксинации като недоброволна медицинска манипулация представляват вмешателство в правото на зачитане
на личния живот, гарантирано от Член 8, § 1”.

Ако отворите самото решение на делото обаче (N° 42197/98), ще откриете, че всъщност то няма общо с това дали ваксините са задължителни или не. Казусът е от 1971 година, а делото е за неизплатени обезщетения при настъпила инвалидност от тогавашните ваксини срещу полио. Съдът отхвърля иска. Не само, че цитата горе е грешен, но и решението е от 2002 г. – преди промените по Конвенцията признаващи критичната нужда на ваксините за общественото здраве.

Няма 100% гаранция – има вероятности

Когато чуем статистика, си мислим за НСИ, безработица, раждаемост и лоши новини. Истината е, че статистиката е най-просто казано анализ на вероятностите. Първото, което ви става ясно за нея в университета е, че средностатистическият човек му е много трудно да осмисли статистическата вероятност. Затова има толкова много грешни интерпретации на прости данни където и да се обърне човек.

При ваксините обаче ситуацията е проста – имаме две цифри и трябва да разберем коя е по-голяма.

От една страна имаме вероятността да има страничен ефект от ваксина в България. У нас има поне милион ваксинации на година. По данни на Националният център по заразни и паразитни болести, има средно по 30 сигнала на година с такива съмнения. Половината от тях се оказват неверни. Почти всички от останалите са гърчове или инфекции, от които няма последствия. Няма смъртен случай от ваксини в страната. Така получаваме, че шансът за страничен ефект без последствия е най-много 1 на 100000. Шансовете за тежки последствия са много по-малки. Тук включваме всички ваксини, които някога се бият на деца или възрастни, включително доброволните като противогрипни, например.

От друга страна, по време на епидемията от морбили едно от 1000 деца са починали. Нямаме данни колко са останали с недъзи. При това тук говорим за една болест от задължителния имунизационен календар. Разликата с шансовете за смърт при епидемия от само една болест са 100 пъти по-големи от шансовете за страничен ефект от всички ваксини – задължителни или доброволни – взети заедно. Това са цифрите. Все едно да сравняваме шанса да те блъсне кола и светкавица.

Трябва ли да се приемат промените?


Не.

30 коментара

  1. „Тихо се надявах, че ще пропуснах, но го очаквах“

    „Не само, че цитата горе е грешно, но и решението…“

    Тия грешки да речем че се дължат на автоматичен превод, но това:

    „Няма 100% – има вероятности “

    1 или 100% е по определение пълната сума на вероятностите. И не, статистиката не е наука, за разлика от математиката, част от която е теория на вероятностите.

  2. Никой не казва да се забранят ваксините!!! Правото на избор е потъпкано! Нека всеки сам решава за децата си! Държавата не ми плаща раждането и отглеждането на детето, за да ме задължава на всяка цена да ваксинирам!!! Нали претендираме, че сме европейци, а само при нас се потъпква това право!!!

  3. @Ninova – Не ви пука за правото на избор. То е просто параван, зад който стоят истинските нагласи, а именно, че ваксините са неефективни и сеят поголовна смърт и увреждания. Лъжете само себе си, а може би е съвсем съзнателно и изобщо не се лъжете. Със сигурност сред протестиращите има хора, които благодарение на ваксините разбраха, че съществува такова животно „Конвенция за защита на правата на човека и на човешкото достойнство във връзка с прилгането на постиженията на биологията и медицината: конвенция за правата на човека и биомедицината.“

  4. @Боян Юруков – Публикуването на тази статия е по желание! Не е задължително да я публикувате с грешки…

  5. Много добре написано! Каквито антиваксърите и водачите им, такива и защитаващите ги политици! Невежи и неграмотни до „мозъка на костите си“ за ваксините, но грачат като гарги колко много знаят и цитират статии от списания без да разбират какво изобщо пише в тях! Запитайте се защо вече няма нито един лекар, било то и хомеопат на тяхна страна! И на тях и омръзна от простотията и нежеланието да се мисли, както и агресията и лицемерството! Оформила се една група и вече се мислят за богопомазани! Не ми е ясно за какво се борят и за какво вдигат врява! Грачат „искаме право на избор“ и не се замислят каква върховна глупост ръсят. Така става с „промитите мозъци“ (много любима антиваксърска фраза) и не си дават сметка, че няма по-промити мозъци от техните! Никой не забива иглата насила, както се пробват разни провокатори да го изкарат! Като не искаш ваксини – не ги правиш, никой не е обесен за това! Право на избор има! Ама не, не им харесва, защото уж са с претенции, че децата им били само техни и те определяли къде и как да живеят, а в същото време искат от държавата да вземат пари, да ги пращат на градина и ясла…Ми гледайте си ги и се грижете за децата си, защо ние да ви плащаме „детските“, които така и не проумяха, че не са детски, а „социални помощи“!!! Децата като са си ваши – дръжте си ги у вас, бе, защо ще ги тикате на нас, редовните и ще заплашвате нашите деца? Антиваксърите бяха пуснали и една статия за амишите, че не се ваксинирали и били суперздрави и най-важното, нямало нито един случай на аутизъм – вървете в горите и оцелявайте като амишите, защо ползвате интернет, защо живеете сред нас? Не ви искаме! Създайте си общество като амишите и ние няма да ви пречим, както и вие на нас! Айде, много ви здраве! Борете се за нещо, което си имате – воля ваша, но не ни губете времето с параноичните си изблици, за тях си има психиатри!

  6. @Ninova – отказът от ваксини не е право на избор, а искане за привилегия въз основа на икономически статус. Бедните и необразованите по света и у нас нямат такъв избор – ваксинират се когато и ако имат достъп до информация и здравни грижи. Затова на година измират стотици хиляди деца от мобили по света.

    Да се откажат ваксини обаче е искане за привилегията да се възползваш от защитата, която останалите осигуряват на детето ти, докато ти самият не поемаш минималния риск от ваксината. Да, ваксините носят своят риск – едно на милион за дори слаба странична реакция. Ако обаче нивото на ваксиниране е високо, тези без ваксини остават защитени просто защото около тях няма преболедували и носещи болестта. Така работи обществената имунна защита и целта е да се опазят новородените и тези с компрометирана имунна защита. Те просто не може да се ваксинират по медицински причини.

    Да искаш обаче да не се ваксинираш е да получиш всички привилегии на общество с високо покритие без риска. Това е егоцентричен избор, но съвсем естествен за човешката природа. Не би било и проблем, ако толкова много хора не го избираха въпреки изискванията на закона. Тогава общото ниво пада и има предразположение към епидемии. Това виждаме в Калифорния в момента. Това видяхме в Румъния преди 15 години, в България преди 5, затова почина и онова новородено в Берлин наскоро. В България и Румъния се случи сред ромското население и причината беше в ниска здравна култура. Скоро след това са били ваксинирани ударно всички. Премахването на задължението единствено ще влоши проблема.

    Затова не ми говори за права, защото имаш задължения като гражданин. Иначе няма проблем да не ваксинираш – отиди да живееш в ромските махали и никой няма да те търси за нищо.

  7. @Елена – грешките в няколко изречения са от бързина. Опитвам се да вкарам малко факти в безсмислиците, които се говорят по темата, но имам и работа, която не ме чака. За щастие ми остава време и за двете, както и за още доста проекти.

    @АБВ – за жалост няма да може да убедим никой от антиваксърите. Изтъкването на факти и изказванията на лекари само ги настървяват още повече в конспиративните им теории. Това, което може да се надяваме единствено е, че няма да са единственият източник, когато млади родители търсят информация, както и че ще е видимо по интервютата колко налудничав начин на мислене имат, когато бъдат сблъскани с експертните мнения.

  8. @Боян Юруков
    Разбира се, че няма да ги убедим, дори с железни доказателства, които да им бодат очите! Антиваксърите дори да измрат децата им ще обвинят лекарите в конспирация, че разбирайки за отказът им от ваксини са оставили нарочно и умишлено децата им да умират, но никога няма да признаят вината си, че именно родителите, отказали ваксини са единствените виновни! Българският народ много добре го е казал „За криво колело, прав път няма!“.
    Вярвам, че политиците са със здрав разум и няма да се поддадат на инфантилното желание на около 3000 виртуални откачалки и няколко домакини захвърлили тенджерите и черпаците, подскачащи и кряскащи за разнообразие, по площада в Пловдив!
    Малоумните антиваксъри в Сърбия предизвикаха спад в имунизационното покритие и сега си сърбат попарата, същото ще стане и в България, ако подведените от течението и промиването на мозъци с категорично лъжлива и остаряла информация не се събудят! Да вървят по горите и селата, където няма да пречат на никого, но по-далеч от водоизточници, защото вирулентността на полиомиелитния причинител е повече от 6 м. във вода и не се поддава на пречистване на водата, а като се заразят и осакатят или измрат, поне да не създават опасност за другите! Самите те твърдят, че ваксините не защитават на 100%, тогава какви права искат? Просят си насилствена ваксинация! А и кой ги излъга, че децата са тяхна собственост и само те са отговорни за тях? Защо тогава пищят, че държавата им е длъжна, че ги лишава от детски (още не са разбрали, че това са социални помощи и се отпускат само ако отговаряш на определени условия), искат да си пращат децата в държавните институции – ясли, градини и училища (тук имат някакви права, защото образованието е задължително, но претенциите са, към елитни училища, сложили в изискванията си имунизации по календар), но да не спазват законите на държавата! Малоумници!!! Искат да не им нарушават автономията, но те да разрушават автономията на всички останали! Защо? Защото се имат за богопомазани! 99% от антиваксърите поне в България са привърженици на религиозни течения (дъновизъм, йога, евангелизъм и др…) или „германската нова медицина“! Никой от тях не е виждал дете умиращо от инфекциозно заболяване, но иначе много знаят! На тези не право на избор им трябва, а доживотна присъда и отнемане на децата!

  9. Така се правят нещата в България! Чудя се как хора, които са против подобни манипулации и похвати, в един момент започват най-безцеремонно да си служат с тях? Сещате ли се за филма „Преброяването на дивите зайци“? Ето сценарият на антивакс-движението:
    „Уважаеми 13 271 членове на групата, дали не можем да се напънем да съберем поне още малко подкрепа, за нашата инициатива, да станат поне 4 000 до неделя във ФБ. Аз наново споделих събитието и подчертавам, че е достатъчно само да отбележат „ще отида “ за да подкрепят каузата.“
    В тази група „За или против задължителните ваксини“ (разбирайте против ваксините изобщо, но по технически причини не може да се промени името) се налагат диктатура, цензура и заплахи!
    Нека всички български политици добре да помислят какво заслужават тези анонимни виртуални протестъри!

  10. Впрочем от община Пловдив ми отказаха информация дали има регистриран протест в неделя на Джумаята. Вдигнаха ми, питах дали има регистрация на протест. Един мъж каза „момент да викна колежката“ и се чу „Юруков иска да пита за протест в неделя“. Жената засмяно ми каза, че не ми е работа да задавам такива въпроси.

  11. Сигурно има, то регистрацията хич не е проблем, подаваш някакъв документ и те одобряват, никой не чете и не се интересува – отчитат дейност и печелят активи от „в услуга на гражданите“, та ако ще да е протест „Защо свети Слънцето“ или „Земята е плоска“.

  12. http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1430591 – антиваксърите да се замислят преди да се правят на велики някой друг път! Големи призиви, големи покани, голяма организация…ГОЛЕМИ ПРИКАЗКИ И ДЕЛА РАВНИ ПОЧТИ НА НУЛА! Изводите са, че само 50 човека имат претенции за отнети права!!! Права, които никой не им е отнемал! Права които имат и сега!

  13. Какви глупости само си написал, та сигурно в Германия , Белгия и т.н. са по прости от нас че са направили ваксинациите препоръчителни, предполагам …
    А Бцж изобщо не слагат от десетки години и пак са с по ниски ( три пъти) нива на заболеваемост от туберколоза ….
    Ваксините не са панацея, те са по малкото зло …

  14. В някои европейски държави са препоръчителни по исторически причини, най-вече заради силните антивакс движения в края на 19-ти век. Всъщносъ антиваксърството е възникнало още със създаването на първата ваксина. Сега страни като Германия вече сериозно обсъждат въвеждането на задължителни ваксини именно заради връщането на болести като морбили и магарешка кашлица.

    БЦЖ е спряна в държави, където има 10 пъти по-малка заболеваемост от България. Причината е, че ваксината макар да помага, не е ефективна колкото тези срещу другите болест и носи повече странични ефекти. Все пак, в България вероятността дете да се разболее от туберколоза е в пъти повече от тази да получи по-висока температура и гърч от ваксината
    В Германия, Франция, Англия и други това не е така, защото много по-рано са ваксинирали ударно цялото население и са свели заболяванието почти до изчезване. Спрели са ваксината преди около 15-20 г. в очакване на новата ваксина, която обещава да е също толкова ефективна и безопасна, колкото MMR и шествалентните.

    Ваксините не са панацея. В никакъв случай. Имат странични ефекти, макар вероятността за тях да е по-малка от това да те удари светкавица (да, наистина е така). Те са далеч по-малкото зло с около 1000 пъъи разлика.

  15. След като преди време изледвах някои разлики в имунизационните календари на Германия и България, попаднах на следния много интересен материал: Inhibitory effect of breast milk on infectivity of live oral rotavirus vaccines.

    В него най-общо екипът от Националния център за имунизация и респираторини заболявания на САЩ (NCIRD) индиректно препоръчва кърменето по време на имунизация срещу ротавируси да бъде спряно, за да се увеличи ефективността на имунизацията. На който са му интересни подробностите, нека прегледа оригиналния материал (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20442687). Там има и няколко много интересни графики, които показват колко „лошо“ за ефективността на ваксината е майчиното мляко на жените от Индия например.

    След като се изненадата и последващото объркване преминаха, в мен възникнаха следните два въпроса:

    (1) Какво ли по-точно значи препорката за „временно“ спиране на кърменето? Колко жени са готови да положат усилия за поддържане на лактацията за този период? Възможно ли е изобщо след 2-3 дневна или седмична „пауза“ бебето да продължи да има интерес към кърмата?

    (2) Дали следващата стъпка на фармацевтичните компании няма да бъде хранене на кърмачетата през периода на ваксинациите с „оптимален“ неагресивен продукт, който да гарантира максимално „благоприятна“ среда за ваксините? Естествено, продуктът ще бъде синтезиран от Monsanto. Да не забравяме, че Pfizer (един от най-големите производители на ваксини) е собственост именно на Monsanto.

  16. Това е поредният мит разпространяван по антиваксърските форуми. Не, не си попаднал на „интересния материал“. Прочел си мита, че в щатите били препоръчвали да се спира кърменето.

    Истината е, че има изследване, което е показало, че в Индия има намаление на ефективността когато се кърми ВЕДНАГА след поставянето на ваксината. Изследването, а не официалните власти препоръчват да се съобрази режима на хранене и даването на ваксината така, че да няма кърмене 2-3 часа след капките. Не да се спира или намалява, а просто да не се кърми много скоро след ваксината. Това е.

    Никой никъде не е казвал нещо против кърменето. Точно обратното – препоръчва се заради много позитивни ефекти, включително краткотрайно подобряване на имунната система след раждането. Глупави интерпретации като тази дето си копирал обаче показват как антиваксърите четат изследвания – заглавието, извода и се преправя текста, за да звучи като тяхната теза. Разчитат на това, че повечето няма и да отворят линка. Така и става – много се вързват.

  17. Понеже нито съм проваксър, нито антиваксър, посещавам това и други места, за да поставя въпросите си и да потърся отговори. Само по този начин, в дискусия и обхващане на даден проблем от всичките му страни, човек може да направи наистина информиран избор.

    Проблемът обаче е, че директното поставянето на питащите в лагера на противниците на ваксините е крайно глупаво и непродуктивно. Или човек трябва безусловно да приеме едната от тезите „Про“ или „Анти“? Съжалявам, но няма как да го направя, без предварително да се информирам. Отдавна разбрах, че здравната система с нейната структура, фондове, каси, дружества и т.н. няма полза от мен/теб/нас, ако сме здрави, нали? Нищо лично – просто бизнес. И когато лечението (в частност и ваксинирането) не обхващат цялото, а се работи „на парче“ (примери не мисля да давам за момента), тогава е добре човек да има на разположение колкото може повече информация.

    A за липсващата връзка на Monsanto с Pfizer е достатъчно да погледнем информацията в сайта на Monsanto: http://www.monsanto.com/whoweare/pages/monsanto-relationships-pfizer-solutia.aspx

  18. Въпросите са важни и се задават постоянно. Когато обаче им бъде отговорено и има консенсус в научната област, това означава, че или трябва да бъдат приети, или трябва да бъдат оборени с последващи изследвания, които със статистическа значимост и използвайки научния принцип да показват, че дадено твърдение не е вярно. Простото повтаряне на въпроса, игнориране на отговорите и препечатване на истории от мрежата не донася нищо.

    И отново, Pfizer не собственост на Monsanto. Pfizer са изкупили преди бая години подразделение на Monsanto произвеждащо продукти за медицината. По същото време са изкупили много подразделения на различни компании фокусирайки се изключително и само върху лекарства и ваксини. Независимо от грешното твърдение в коментара ти, не виждам какво общо има това с каквото и да е.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.