Хакнат ли е някой сайт? Лесно ръководство за журналисти

В последните 10 дни сайтовете на няколко държавни инстуции бяха недостъпни за сериозен отрязък от време. Това донякъде беше проблем в изборния ден заради страницата на ЦИК. Надали някой щеше да забележи, че сайтовете на МВР, ГРАО и Президента са паднали, ако журналистите не бяха забили камбаната. По мои наблюдения от проекта @GovAlertEu, хората рядко им обръщат каквото и да е внимание. Сайтът на ДАНС по принцип е хлабав и често пада от нищо.

Журналистите бързо вдигнаха шум как основните сайтове в държавата са били хакнати. Може много да се говори каква глупост е всичко това и Божо го е описал добре. При него ще прочетете и какви най-вероятно са причините някой да плати за такава коодинирана атака.

Разбираемо е обаче дори добросъвестни журналисти да се объркат в терминологията. Няма да им е за пръв път. Лесно е да се подхлъзнеш по изрази, които докарават повече читатели, колкото и да не искаш да си признаеш, че играеш в същата кочинка като жълтите медии.

Затова реших да помогна. Представям ви краткото ръководство за журналисти на тема „Хакнат ли е някой сайт?“. Може да го свалите и в удобен за печатане формат.

chart

Важни бележки под линия:

*: Този знак може да е под формата на пълна подмяна на сайта, подмяна на новини и документи, публикуване на политически, религиозни, расистки или други послания, както и просто подпис на отговорните лица.

**: Макар DDoS атаките да са най-интересни от медийна гледна точка, има много причини един сайт да падне – проблем или обновяване на сървъра, временен срив в межата на държавната институция, проблем с твоя интернет или просто немарлив държавен служител.

10 коментара

  1. Добро допълнение е, но това е вече за напреднали. Затова съм добавил действието „Звънни да потвърдиш“. Дори да е паднал сайта навсякъде, пак може да не е DDoS атака, а просто някой да се е спънал на кабела на оная 15-годишна машина дето без срам наричат сървър.

  2. Хацкерска атака звучи и по-престижно.

    Един вид „ние сме добрите, но лошите ни събарят със хацкерски атаки“

  3. Че има нещо хакнато, има, но това не е „сайта на ЦИРК“.
    Някой е хакнал в главата повечето ни управници, та назначават за АйТи специалисти. Но какво чудно има, когато от тях се иска да са „Ай ти туй напрай, Ай ти онуй напръй“. Такива са управниците, такъв и персонала..
    Хакнат сайт би следвало да означава неправомерно достъпен и променен сайт.
    Това, за ковето става дума е нещо съвсем различно и няма никаква техническа връзка със „хакването на сайта“ ЯВНО..
    Както и да е. Няма са оправят скоро, докато неграмотници охранители с литчета с думи на английски по джобовете :)) назвначават управниците, така ше е ;))

  4. @Peter Nikolow, @Огнян Младенов – да, наистина е по-звучно и стряскащо. Затова и го ползват.

    @*** – хрумна ми да го направя, но общо взето никой не обръща внимание като стане нещо такова в компаниите, освен, ако не са откраднати данни. Всъщност този проблем го имат всички частни и държавни организации. Някои се справят по-добре от други, но е трудно да се обясни защо няма смисъл да се инвестира в такава защита за един прост информационен сайт.

    @Softman – Това е проблем във всяка организация. Доколкото знам обаче добре са реагирали отговорните лица за този конкретен проблем. Просто в някои случаи не може да се направи кой знае колко срещу конкретен тип DDoS атаки. Иначе фокусът ми горе е най-вече, че не говорим за „хакване“, а за блокиране на сайтовете.

  5. Хората не се научиха, че сайтовете не се хакват, а кракват и, че има разлика м/у хакер и кракер и всъщност хакерите са добрите от доброто старо време….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.