Инфографика: Как да участвам в предстоящия референдум в чужбина

Приятелите ми от SmartiGraphs са направили една прекрасна инфографика обобщаваща най-важното за референдума в чужбина и как да вземем участие в него. Подробности ще намерите в статията ми по темата. Още полезни инфографики, включително за изборите, ще намерите на страницата на SmartiGraphs и във Facebook.

Също така, наскоро ЦИК одобри регистрацията на инициативния комитет представляван от Мануела Малеева, в който участвам и аз като член. Казва се „Гласувай без граници“ и ще провежда информационна кампания ЗА въвеждането на електронно гласуване. Има още няколко комитета за и против. Интересното е, че нито един от тези регистрирани против електронното гласуване приемат поканите на медиите за дебат. Водещата теория е, че са регистрирани само, за да могат да присъстват в изборния ден. Аналогично, въпреки, че повечето партии декларират подкрепа за електронното гласуване, почти не говорят и агитират за това. Повече за аргументите и кампанията ни ще намерите на страницата и във Facebook.

infographic-referendum-abroad
Източник: SmartiGraphs

4 коментара

  1. Много ми е интересно защо на графиката не са отбелязани и написани отстрани: Литва, Латвия, Естония, Словения и Хърватска?
    Или в тези страни от Европа няма да може да се гласува или графиката е сгрешена?

  2. Защото ЦИК не е отворила автоматично секции там, защото в последните 5 години не е имало случай да гласуват поне 100 души там. Ето целия списък.

    За да бъде открита секция в тези страни, трябва да бъдат подадени поне 40 заявления за едно и също място там до 29-ти септември включително. Българите там имат една седмица да се организират. Ето подробности как това да стане. Гледайки списъка, до сега в тези страни почти няма заявления за гласуване.

  3. Здравейте, защо и Турция не е отбелязана? Имаше данни, че Турция може и да не разреши СИК извън територията на дипломатическите ни представителства (изпратила е нота с нещо като мълчаливо несъгласие). Да не би да сте потвърдили информацията?
    Благодаря!

  4. Това по-скоро е грешка. Турция присъства в решението на ЦИК, но самата държава не беше отбелязана в началото – само градовете. По-късно я добавиха. Предполагам, че при изготвянето на графиката е взета първата версия на списъка. След няколко дни ще излезе окончателният списък с всички секции и ще направим нови инфографики и карти. Тази тук е ориентировъчна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.