Колко са децата?

Сякаш по традиция около Нова година все за раждаемост говоря. Надали някой ще се учуди, че пак ще стане дума за данни. Въпросът винаги е един и същ: Колко деца са се родили през изминалата година? Журналистите доста се занимават с този въпрос използвайки гръмки думи. „Здравното министерство отчете пореден антирекорд при родените бебета…“ ще прочетете в Дарик, „Рекордно ниска е раждаемостта…“ в Мениджър. Всички цитират регистъра за ражданията, който няколко пъти описах като крайно ненадежден. Дори сутрешният блок на БНТ спомена този „антирекорд“.

Проблемът с всички тези сензационни заглавия е, че очевидно не са верни. Някои дори умишлено подвеждат читателите. Справка в регистъра за ражданията на МЗ към 14:00 днес сочи, че през 2014-та са се родили 1270 деца повече спрямо предишната 2013-та. В някои медии обаче сравняват с 1997-ма взимайки цифрата на НСИ, което е грешно, просто защото са несравними. Винаги след 1997-ма са се раждали повече деца, но НСИ и МЗ ги броят различно.

Въобще качеството на данните е голям проблем в администрацията, а примерът с ражданията ми е любим и много показателен. Колко деца са се родили наистина? Ако питаме министъра на здравеопазването, то през 2014-та са били 63487. Това включва родените в болниците и може би децата родени вкъщи, но прегледани в болница. Не знаем, тъй като никъде не е описано, а и май отговорните лица имат разминаващо се разбиране. Цифрата за 2014-та обаче расте постоянно, тъй като данните все още се въвеждат – понякога седмици и месеци след раждането.

НСИ ще излезе с тяхната цифра през април. Те пък броят колко деца са били регистрирани в ЕСГРАОН. Според обяснението, което получих преди година, те би трябвало да включат децата родени в чужбина и регистрирани в общината по местоживеене на майката. Само така те получават ЕГН и гражданство. (Допълнение: не, не включват ражданията в чужбина според методологията на НСИ) Тези регистрации обаче понякога стават до 6 месеца и дори 2-3 години след раждането според това кога родителите пътуват към България. Това повдига въпроса щом НСИ проверява ЕСГРАОН през април, дали не пропуска онези получили ЕГН по-късно.

Ето как това разминаване обърква. Според Министерството на здравеопазването през 2013-та са се родили 62217. Според НСИ родените са 66578 (обновено на 17.04.2014). Пак според НСИ към 31 декември същата година в страна са живели 64755 деца под годинка, т.е. явно родени през 2013-та. Според ГРАО, българчетата родени в чужбина през 2013-та са 9087. Както и да събирате тези цифри, не може да изкарате сметката. Кое какво е?

Разбираемо е журналистите да се объркат в тази ситуация. Важно е обаче поне да се проверяват цифрите и да се сравняват еднакви неща. Лесно може да се провери, че през 2014-та има повече раждания от 2013-та. Това прави заглавия за „поредния антирекорд“ срамни. Доста медии тръгват по този път. В защита на БНТ трябва да кажа, че след като писах на сутрешния им блок и се чух с редакторите, решиха да подготвят тема засягаща въпроса.

Наистина данните са невинаги ясни, но трябва да се разбере, че не може всеки да си съчинява каквото иска на тяхна база. Виждаме често как разни експерти излизат и говорят глупости подкрепени със случайни цифри. Така зрителите попиват информацията и си формират мнение. Дори иначе интелигентни и образовани хора не се замислят или проверяват. Това далеч не важи само за демографските процеси, но с тях е много по-лесно да посочим ясно проблема с лековатото отразяване и дежурното прекопиране на изказвания в медиите.

15 коментара

  1. Прегледах отново методологията на НСИ и мейлите, които си разменихме с тях през юли 2013-та. Изпратих им още въпроси вчера за продробности липсващи в описанието на сайта им.

    Оказва се, че НСИ брои родените деца в България като бебета, които са родени от родители с българско гражданство с настоящ адрес в страната. Взимат тази информация през април от ЕСГРАОН. По тази дефиниция, цифрата, която ще намерим на сайта им за живородените деца включва всички родени в чужбина, родителите на които не са си сменили настоящия адрес, но не и онези родени в България, родителите на които са с настоящ адрес в чужбина. Настоящия адрес на майката се приема за адрес на детето. Ако само бащата е български гражданин – неговият настоящ адрес се взима.

    Това би означавало, че част от онези 9-10 хиляди са включени в бройката на живородените в България, но далеч не всички. Има няколко хиляди бебета родени зад граница, които не се броят в статистиката на НСИ. Това обаяснение обаче не изяснява защо броят живущи в страната на 0 г. (т.е. под година към 31.12) е по-малък с 1600 от живородените. Смъртността сред децата под годинка (т.е. живородените през 2013-та) е само 489 за 2013-та, което е много по-малко от разликата между живущите родени в страната и живородените – 1823 за 2013-та.

    Питах НСИ и за тези неща. Регистъра на МЗ го отписваме изцяло. Потвърдих, че никой не контролира въвеждането. Не е ясно дали болниците попълват информацията коректно или дали въобще я попълват. Москов се е захванал да оправи регистъра като част от усилията за електронното здравеопазване. Може да е много полезен, тъй като съдържа информация за АГ параметрите. Ако имаме достъп до статистика по тези параметри, може да разбием много митове и да открием проблеми по региони. Дано да има достатъчно енергия и време да го направи.

  2. В тази връзка, тук ще намерите календар с отклоненията в ражданията по дни спрямо средното за съответната година. В червено са дните със значително по-малко раждания (40%) спрямо средното.

    https://twitter.com/yurukov/status/553331613762088961

    Обнових и данните от регистъра за ражданията в графиката. Както казах обаче са изключително ненадеждни, а и графиките съм ги правил преди 3 години, т.е. не са кой знае колко добри.
    http://opendata.yurukov.net/birth/

  3. В методологията е описано какво са деца на 0 г. Мисля, че това изяснява нещата:

    http://www.nsi.bg/sites/default/files/files/metadata/Pop_1_Metodology_births.pdf

    В броя на децата на възраст 0 години са включени само живородените през съответната
    година. Родените в предходни години, но регистрирани през отчетната година деца, са включени
    в общия брой на ражданията, а са разпределени в съответните възрасти на населението.

    Това е за населението към 31.12:

    http://www.nsi.bg/sites/default/files/files/metadata/Pop_6_Metodology_population.pdf

    Лицата, които живеят постоянно (имат настоящ адрес) в страната към 31.12. на съответната година и не са отсъствали от нея за период по-дълъг от 1 година.
    Броят и структурите на населението към 31.12. на всяка година се изчисляват на базата на данните от предходната година и данните за естественото и механично движение на населението през текущата година.
    В годините на преброяванията се правят преизчисления на населението в края на съответната и на предходната година. Преизчислението се извършва въз основа на получените резултати от проведеното преброяване на населението и съответните изчисления за естествения и механичния прираст, получени от текущата демографска статистика за съответната година.

  4. Соросоиде какво ти пука нали си в Германия , получил си най-великото образование , имаш най-добрата работа с една хванал си бога за шлифера..

    Остави ни нас на спокойствие , или по-точно не вкарвай шум в системата..

    Ние ще намерим начин и без теб да изгоним американския и европейския окупатор който уби 2 милиона българи за 20години преход и продължава да убива..

    Днешните форми на геноцид са изтънчени – „не си се родил значи не сме те убили“ , А онези които имат наглостта да раждат повече деца въпреки мизерията – пропагандата ги определя като трета четвърта категория хора животни и паразити – животните могат да се направят на сапун , а паразитите да се унищожат..

  5. Към днешна дата регистъра за ражданията на МЗ вече сочи 63585 деца родени през 2014-та. Припомням, че на 8-ми януари бяха сочеше 63487, а в края на декември – с няколко стотин по-малко.

  6. Чета няколко поста и нямам градивен коментар или критика, с една дума – кеф ми е. Но само една забележка, извън темата, за което се извинявам. Все по-често се бърка „цифра“ и “ число“, както и тук. Пък и водещи медии говорят за цифри… Може да се струва дребнаво, но е добре примерът към всички да идва това, което четеш, а и да е ядно, че цифрите са от 0 до 9; поздрави и поздравления за материала

  7. @Любен – правилна е бележката. За жалост и аз се увличам в използването на „цифра“ с цел избягване на тафтолофии. В по-късните си статии го избягвам.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.