Референдум 2015: Къде да гласуваме за дистанционен електронен вот в чужбина?

Преди няколко дни ЦИК излезе с окончателния списък със секциите в чужбина, където ще може да дадем гласа си за дистанционното гласуване по електронен път. Днес Външно пусна почти всички адреси на секциите. Добавих всички на картата на Glasuvam.org, която ще намерите по-долу.

Подробности как се гласува и какво имате нужда за референдума описах по-рано. Накратко: всеки може да гласува с валидна лична карта или паспорт независимо дали се е регистрирал предварително. Повече подробности за референдума и защо е важен за всички българи в чужбина ще намерите на сайта на Гласувай без граници, както и страницата във Facebook. Още една карта на секциите направена от Димитър Иванов ще намерите тук. Ще се радвам да отговоря и на всякакви въпроси в коментарите.

Виж картата в нов прозорец.

Както на предишните избори, направих няколко карти показващи покритието на секциите. В зелено виждате регионите, в които българи ще им трябват максимум час и половина път, за да стигнат до близка секция на референдума. По-тъмно зеления цвят означава, че имат повече секции, от които да избират.

Картите показват отново колко много българи нямат физическа възможност да отидат до секциите в деня на едни или други избори. Това показва отново нуждата от електронно гласуване, за да бъдат включени повече наши сънародници в чужбина в изборния процес.

Европа:
Европа

САЩ:
САЩ

Африка:
Африка

Австралия:
Австралия

Тук съм сравнил покритието на секциите от този референдум спрямо парламентарните избори миналата година. В червено са регионите, в които българи няма да имат възможност да гласуват този път.

Европа:
Европа

САЩ:
САЩ

10 коментара

  1. Подал съм заявление за гласуване в определен град в чужбина. Мога ли да гласувам в друг град (и държава) в чужбина ВМЕСТО там където съм посочил в заявлението? Естествено след попълване на декларация на мястото на гласуване.

  2. Да, няма никакъв проблем. Заявлението единствено гарантира, че сте премахнати от списъците по постоянен адрес в България. Не ви задължава да гласувате на точно определено място в чужбина.

    Затова може да отидете където и да e с валидан лична карта и паспорт в чужбина и да гласувате.

  3. Здравейте,

    Въпрос: Няма да мога да присъствам в градът в който съм регистриран(Бг) за балотажа в неделя, възможно ли е да гласувам от друг град отново в Бг?

    Позрави

  4. Може да гласувате само по настоящ или постоянен адрес. За настоящ адрес се подава заявление. За гласуване на друго място знам, че има също заявления до ЦИК, но има ограничения – предимно за наблюдатели, членове на комисии и прочие. Проверете най-добре на сайта на ЦИК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.