Тука едно регистърче, моля

Миналата седмица покрай Хакатона на Общество реших да споделя отново данните си за производството на енергия. Съдържат производство и износ по минути и часове за последните няколко години. Свалих дори последните гаранции за ток от възобновими източници.

Изпратиха ми някои интересни графики направени на база тези данни и се надявам, че ще ги видите в най-скоро време. Покрай тях обаче забелязах, че някои от историческите данни не са били свалени. Причината е, че сайтът на ЕСО дава грешки. Това ме накара да се разровя още и открих отчет за първите 45 дни от 2014 и 2015 (вече е обновен до 22-ри). Реших да сравня данните в него с произведения ток по цифрите, които съм зареждал в реално време. Идеята ми беше, че трябва да са еднакви – средното производство умножено по броя часове трябва да даде произведеното, което са дали в отчета си или поне нещо близко.

Да, ама не.

Оказва се, че има разминаване с между 2 и 18%. Дори да не разбирам данните, би трябвало отклонението по различните показатели да е относително същото и то най-вече между двете години. Това, което открих, е напълно хаотично. Потреблението за първите дни на 2015-та е 5.9 млн. MWh, а от данните в реално време от сайта им излиза 5.59 млн. Износът за същия период през 2014-та според отчета им е 1079.89 хиляди MWh., а справка в регистъра на сайта им показва 1040 хил. Обобщил съм всички разминавания в тази таблица.

Получава се същото както с регистъра за ражданията на Министерството на здравеопазването. От една страна липсва разбиране какво точно показват данните, липсва документация какво е включено и как се измерва. От друга обаче съвсем не става ясно до колко са точни цифрите. При производството от фотоволтици, например, е широко известно, че данните в реално време са просто оценка на база формула, а не реални измервания. Подобни съмнения има и за ветрените централи. Въпреки това, би трябвало да са възможно най-близки до реалните стойности. Толкова големи разминавания напълно обезсмислят не само анализа на данните, но и самото им публикуване.

Потребление, внос и износ между 2006 и 2012-та – линк

Едно друго обяснение, разбира се, би било, че тези цифри показват злоупотреби в ЕСО и изкупуването на енергия. Това далеч не е толкова невероятно, като имаме предвид злоупотребите в сектора. Всъщност, идеята да има публичност на данните е именно, за да правим анализ на производството, потреблението, дефицитите и реалното състояние. Това, което получаваме обаче е една картинка, няколко видимо случайни цифри и гръмка декларация колко са прозрачни.

На няколко пъти съм споменавал, че е важно да използваме наличните данни и да показваме ползата от тях. В противен случай институциите ще имат повод да твърдят, че са направили усилие към прозрачност, но явно няма интерес. Качеството на данните обаче е от решаващо значение тук. Публикуват се някакви регистри и документи без яснота какво означават цифрите в тях, какво е качеството и кой отговаря за него. Всичко до тук е имитация на дейност.

5 коментара

  1. Защото едното е производство (това което сваляш от пайчартчето на ЕСО), а другото е „вкарано количество електроенергия в ЕМП“. В разликата може да има много неща (например загуби по мрежата – 2% в ВН е нормално), но и други неща, за които факт, ЕСО трябва да се пита. Само от това е меко казано пресилено да правиш изводи за „злоупотреби“. Не че няма, но оттам няма да ги видиш.

    А при фотоволтаиците и вятърните централи винаги е имало измерване в реално време, нямаше предаване на данните в реално време (за тези под 5 MW). Малко смесваш понятия. Вече има и предаване на данните в реално време за всички над 200 KW.

  2. @ilin – Благодаря за обяснението. Именно загубите бяха едно от обясненията, които получих, но в същото време ми казаха, че трябва да са относително постоянни. Тук се забелязват сериозни разминавания през времето.

    За злоупотребите написах, че „Едно друго обяснение, разбира се, би било…“, а не, че цифрите показват такива. Написах също, че ако имахме добре документирани и точни данни (включително от пазара на енергия, износа, балансиращите и неизползваните мощности), бихме могли да засичаме злоупотреби, което при сегашното състояние е невъзможно.

    За ВЕИ-тата е ясно, че на място се измерва производството. Ние виждам обаче само данните на ЕСО. Затова в статията написах, че „данните в реално време са просто оценка на база формула, а не реални измервания“, т.е. предадени измервания на ЕСО. Публикуваното до сега е на база изчисления, каквато беше обяснението на ЕСО до преди година и нещо. Навярно вече има промяна. Подготвям въпроси до тях и ще ги пусна по ЗДОИ със справка коя централа подава информация в реално време, как смятат загубите по мрежата и къде може да се намери информацията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.