Тука едно регистърче, моля

Миналата седмица покрай Хакатона на Общество реших да споделя отново данните си за производството на енергия. Съдържат производство и износ по минути и часове за последните няколко години. Свалих дори последните гаранции за ток от възобновими източници.

Изпратиха ми някои интересни графики направени на база тези данни и се надявам, че ще ги видите в най-скоро време. Покрай тях обаче забелязах, че някои от историческите данни не са били свалени. Причината е, че сайтът на ЕСО дава грешки. Това ме накара да се разровя още и открих отчет за първите 45 дни от 2014 и 2015 (вече е обновен до 22-ри). Реших да сравня данните в него с произведения ток по цифрите, които съм зареждал в реално време. Идеята ми беше, че трябва да са еднакви – средното производство умножено по броя часове трябва да даде произведеното, което са дали в отчета си или поне нещо близко.

Да, ама не.

Оказва се, че има разминаване с между 2 и 18%. Дори да не разбирам данните, би трябвало отклонението по различните показатели да е относително същото и то най-вече между двете години. Това, което открих, е напълно хаотично. Потреблението за първите дни на 2015-та е 5.9 млн. MWh, а от данните в реално време от сайта им излиза 5.59 млн. Износът за същия период през 2014-та според отчета им е 1079.89 хиляди MWh., а справка в регистъра на сайта им показва 1040 хил. Обобщил съм всички разминавания в тази таблица.

Получава се същото както с регистъра за ражданията на Министерството на здравеопазването. От една страна липсва разбиране какво точно показват данните, липсва документация какво е включено и как се измерва. От друга обаче съвсем не става ясно до колко са точни цифрите. При производството от фотоволтици, например, е широко известно, че данните в реално време са просто оценка на база формула, а не реални измервания. Подобни съмнения има и за ветрените централи. Въпреки това, би трябвало да са възможно най-близки до реалните стойности. Толкова големи разминавания напълно обезсмислят не само анализа на данните, но и самото им публикуване.

Потребление, внос и износ между 2006 и 2012-та – линк

Едно друго обяснение, разбира се, би било, че тези цифри показват злоупотреби в ЕСО и изкупуването на енергия. Това далеч не е толкова невероятно, като имаме предвид злоупотребите в сектора. Всъщност, идеята да има публичност на данните е именно, за да правим анализ на производството, потреблението, дефицитите и реалното състояние. Това, което получаваме обаче е една картинка, няколко видимо случайни цифри и гръмка декларация колко са прозрачни.

На няколко пъти съм споменавал, че е важно да използваме наличните данни и да показваме ползата от тях. В противен случай институциите ще имат повод да твърдят, че са направили усилие към прозрачност, но явно няма интерес. Качеството на данните обаче е от решаващо значение тук. Публикуват се някакви регистри и документи без яснота какво означават цифрите в тях, какво е качеството и кой отговаря за него. Всичко до тук е имитация на дейност.

5 коментара

  1. Защото едното е производство (това което сваляш от пайчартчето на ЕСО), а другото е „вкарано количество електроенергия в ЕМП“. В разликата може да има много неща (например загуби по мрежата – 2% в ВН е нормално), но и други неща, за които факт, ЕСО трябва да се пита. Само от това е меко казано пресилено да правиш изводи за „злоупотреби“. Не че няма, но оттам няма да ги видиш.

    А при фотоволтаиците и вятърните централи винаги е имало измерване в реално време, нямаше предаване на данните в реално време (за тези под 5 MW). Малко смесваш понятия. Вече има и предаване на данните в реално време за всички над 200 KW.

  2. @ilin – Благодаря за обяснението. Именно загубите бяха едно от обясненията, които получих, но в същото време ми казаха, че трябва да са относително постоянни. Тук се забелязват сериозни разминавания през времето.

    За злоупотребите написах, че „Едно друго обяснение, разбира се, би било…“, а не, че цифрите показват такива. Написах също, че ако имахме добре документирани и точни данни (включително от пазара на енергия, износа, балансиращите и неизползваните мощности), бихме могли да засичаме злоупотреби, което при сегашното състояние е невъзможно.

    За ВЕИ-тата е ясно, че на място се измерва производството. Ние виждам обаче само данните на ЕСО. Затова в статията написах, че „данните в реално време са просто оценка на база формула, а не реални измервания“, т.е. предадени измервания на ЕСО. Публикуваното до сега е на база изчисления, каквато беше обяснението на ЕСО до преди година и нещо. Навярно вече има промяна. Подготвям въпроси до тях и ще ги пусна по ЗДОИ със справка коя централа подава информация в реално време, как смятат загубите по мрежата и къде може да се намери информацията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.