Ваксините и една ясла в Германия

Покрай другите ми статии за ваксините и в различни теми из мрежата на няколко пъти стана въпрос за забавачниците. В България, яслите и детските градини изискват децата да има пълен набор от ваксини. Изключения се правят тези, които имат медицински причини удостоверено от специалните комисии към регионалните здравни инспекции.

Сред аргументите на антиваксърите срещу задължителните ваксинации е това, че в други европейски страни те не били задължителни. Добавят, че детските градини там не изисквали ваксинации. Това всъщност не е съвсем така. Нека илюстрирам как стоят нещата в Германия, която по исторически причини е сред най-либералните от нормативна гледна точка.

Kita_Essen

Когато дъщеря ми се роди, никой не ни пита дали искаме ваксини или не. В последствие разбрах, че ако някой иска да откаже имунизация на детето си, трябва да мине разговор с лекарите, а в някои случаи и със социалните служби. Следващите ваксинации се правят от личния педиатър (в Германия почти винаги е различен от личния лекар). Ставал съм свидетел на няколко случая, в които медицинските сестри са вдигали скандали на родителите за пропуснати ваксини. Последният път беше миналата седмица. Отделно, такива родители получават редовно писма и покани за разговор с лекарите. Затова не, че е задължително, но на практика се съблюдава и те гонят доста повече от България.

У нас може да се разминеш само с глоба и мърморещ личен лекар. Иначе никой не те гони, а трябва. Всъщност единствените проблеми, които родителите си навличат в България са спрените детски и отказът от достъп до ясли и детски градини. Семейства с малко по-висок доход така или иначе не получават детски надбавки. Забавачниците обаче са проблем, освен, ако не успееш да подкупиш лекар, който да подправи картона. Макар това да е документална измама, контакти на недобросъвестни „педита“ циркулират в групите на антиваксърите.

Как стоят нещата в Германия? В яслата на дъщеря ми ни обясниха, че изискват медицинска бележка, на която пише какви ваксинации има всяко дете. Градините и яслите във Франкфурт, а и по принцип в Германия, са изключително самостоятелни и имат право да отказват достъп на всеки. Могат да откажат на дете без ваксини и го правят. От тази ясла казаха, че нямат право да ни уведомяват когато дете с непълни имунизации постъпи. Уточниха обаче, че преди са имали и то е напуснало. В такива случаи, ако се забележат повече болни деца в групата, имат право да задължат родителите да изтеглят неваксинираното си дете и да го държа вкъщи докато лекарят на яслата не прецени, че е безопасно. Ако пък то самото се разболее от предотвратима болест, направо го изключват. Също така, ако някоя от лелките забременее, има право да изиска преназначаване в друга група или преместване на въпросното дете, заради опасността да се зарази самата тя.

Разпитах из немските форуми обсъждащи темата и като цяло почти не се случва децата на отказващи ваксини да постъпват в ясли и детски градини. Освен, че има доста усложнения, като изброените, сравнително често им отказват. Нерядко сами осъзнават рискът при толкова много подсмърчащи. Като правило се обединяват в т.н. Tagespflege – събират 4-5 деца в апартамент и намират жена преминала специално обучение да ги гледа. Заради липсата на достатъчно места в Германия (липсват ясли и градини за няколкостотин хиляди малчугана), тази алтернатива се използва често като временно решение. За неваксинираните поради глупостта на родителите им изглежда е единственият изход. Тези, които нямат ваксини по медицински причини така или иначе не ходят на забавачници, защото медицинското им състояние рядко го позволява.

Затова като чуете някой да разправя как в други държави не били задължителни ваксините, не им вярвайте много. Истината е доста по-сложна. Никоя цивилизована държава не оставя покритието на ваксините да падне под критичното ниво. Просто методите им се различават в зависимост от обществото и историята им. Някои вече виждат проблем с досегашните си методи. В Германия все повече набира скорост дебата за задължителни ваксини за всички или поне най-малкото за яслите – т.е. гонят нашия модел.

Единствените в света, които не само, че не съблюдават това, но и активно спират ваксинациите, са терористични организации като Ал Кайда и Даеш. Те са отговорни за убийства на медицински работници доставящи ваксини в държави като Пакистан и Афганистан. За жалост, не са единствените – призивите на антиваксърите в щатите, които българската група често копира дословно, клонят все повече към въоръжена саморазправа.

16 коментара

  1. Относно мисленето на родните антиваксърите, ето пример какво става като се публикува статия като тази в антивакс група:

    антивакс фекса

  2. Здравейте,

    оказах се на това място при търсене на друга информация. Имам един въпрос, който ще поставя малко по-късно. Преди това си позволявам кратък коментар към написаното от Вас, като пиша от личен опит. Предполагам, че Ви е известно, но е добре и читателите Ви да знаят, че има определени теми, по които федералните провинции в Германия имат право да водят самостоятелна политика. По отношение на имунизациите в детска и училищна възраст нещата (все още) не стоят по един и същи начин за всички провинции. Когато задавате въпроса „Как стоят нещата в Германия?“ и след това сам отговаряте на него, Вие реално описвате ситуацията във Вашата федерална провинция, като тй ане е общовалидна. При нас в Sachsen (много мрачния изток) правилата са доста по-различни. След преместването ни в Германия моите деца бяха записани в начално училище и в детска градина. На нито едното от двете места не поискаха имунизационните им паспорти и не се поинтересуваха дали и срещу какво са имунизирани.

    Единственият случай, при който трябваше да представя имунизационния паспорт на едното ми дете беше една бактериална пневмония (диагнозата беше поставена по-късно). Приеха го в болница с оплаквания, характерни за белодробно заболяване. Като разбраха, че сме от България, поискаха имунизационния му паспорт и незабавно го поставиха под карантина в изолирана стая. Персоналът влизаше при него със защитно облекло, както сме виждали по филмите. По-късно разбрахме, че причината за това е ваксината БЦЖ срещу туберкулоза, поставена в България. Тази васкина не се поставя в Германия. Според лекарите БЦЖ-ваксината е в състояние да доведе до инфектиране и развитие на туберкулоза. По тази причина детето ни остана 1 седмица в изолатор, докато изследванията изключиха варианта „туберкулоза“.

    С написаното по-горе не искам да заставам на една или друга страна. Просто споделям своя личен опит. Известно е, че за да се поддържа групов имунитет е нужно голяма част от населението да е ваксинирано. Колко голяма трябва да бъде тази част не е съвсем точно дефинирано. При лек спад на критичната граница груповият имунитет се нарушава. А сега идва ред и на въпроса ми – какво смятате, че ни предстои (в Германия и Европа като цяло) по отношение груповия имунитет на обществото ни, в резултат на бежанската вълна? Не знам дали Ви е известно, но проверката на имунизационния статус на бежанците е последното нещо от което властите се интересуват. А дори и да започнат масови имунизации на възрастни, дали ще се постигне очаквания ефект? Аз лично не съм чул дискусия по този въпрос. А Вие?

  3. Както Росен Димитров е загатнал определени райони във ФГР са – може да се каже – рай за антиваксъри. В Баден половината педиатри са между другото и езотерици, хомеопати и самоосъзнали се тибетски будисти.

  4. Специално за Ал Кайда, това е организация която е спонсорирана от Америка и хората всъщност са добре тренирани агенти от ЦРУ. Изобщо няма никакви терористи в тази организация. Единствените терористи са хората, разположени високо във власта, носещи червени или сини вратовръзки лъжещи народа с големи широки осмивки, кукли на конци продали душите си.

  5. Винаги съм бил против ваксините ,особено тези за малки деца , просто инжектирането на някаква неизвестна и „уж предпазваща“ субстанция в тялото на човек винаги ме е плашело .

  6. Има известна манипулация в статията Ви. Аз живея на 30 км от Франкфурт, имам малки бебета – относно ваксинациите само ни информират, никой за нищо не ни притиска. Част от педиатрите откровено ни казват, че е по- добре да не ваксинираме. Още не са на възраст за ясли или градина, но на съседката ми и двете деца ходят- едното само с две имунизации и то направени на 3 годишна възраст, другото без никакви и нямат никакви проблеми. А самата тя / съсдката / е медицинско лице, служител на Мерк и специално ме предупреди да бъдем много внимателни.

  7. Здравейте г-н Юруков,

    преди малко получих запитване от една позната по отношение имунизациите в Германия. Преди да и дам отговор, реших да пусна въпроса й за обсъждане тук. Мнението ви „по принцип“ е известно, но какво бихте казали по този конкретен случай?

    Ето какво ми пише тя:

    „Здравей! Заминаваме за Германия, но синът ни пострада от имунизация и беше генерално освободен с комисия от Пентаксин. От другите ваксини не го освободиха. Доколкото знам в Германия имунизациите не са задължителни и предвид преживяното ние нямаме намерение да го ваксинираме повече, против каквото и да било. Въпросът е, ако откажем ваксини в Германия, това дали би било пречка за получаване на някакъв вид помощи или прием в детско заведение?“

  8. Детските надбавки (Kindergeld) не са обвързани с ваксинациите. Не може да очакват обаче да получат такива пари веднага като пристигнат. Трябва да работят известно време. Градините, ако въобщр успеят да намерят, на теория също не са обвързани. Проблемът е, че може по всяко време да го спрат заради риск за здравето към останалите деца. Не е рядко срещано предвид епидемиите от морбили и магарешка кашлица напоследък. Затова ще е добре да избягват големите градове. Във Франкфурт има също доста сега. Затова ще е добре и майката да не работи, защото няма да има и възможност много. Скъпи са градините и на неваксинираните често са вкъщи заради повечето болести.

    Интересно ми е да разбера как точно е пострадало детето. Във всеки случай ще е добре да си изкара медицинско, защото се очаква скоро да станат задължителни ваксините в Германия и ще ѝ трябва.

  9. Здравеопазването в Германия винаги е било на високо ниво.

  10. Радвам се да споделя моя опит и истприя птносно ваксинациите: В Кьолн изискват ваксинационните паспорти на децата при прием в детска градина. До колкото съм осведомена, областта NRW е и сред тези с най-висок процент на ваксинация в Германия, за мое успокоение. Понеже синът ми тръгва на градина тази година, попитах конкретно всички доректорки на няколкото ясли, които посетихме, как стои въпросът с ваксинацята при тях и всички говореха с нехота по темата. Една обаче ме убеди, че всички деца са ваксинирани и тежки болести не са имали от 10 години и ме спечели. Педиатърът ни каза още на първия преглед, слд като ни даде достатъчно уста и писмена информация за предстоящите ваксини, че ако сме против тях е по-добре да си потърсим друг педиатър. Най-сърдечният пример за колективна отговорност дойде от сестрата на мъжа ми, която поради дългогодишно боледуване като дете е пропуснала ваксинации. След като се роди синът ми, тя си направи изследвания и й дадоха ОК и навакса всички ваксинации. Благодаря за информацията относно Тагеспфлегето, знаех си, че този модел е крайно неиздържан и намерих още една причина защо. Пожелавам на всички деца да са здрави!

  11. @Георги – не знам защо мислиш така.

    @С. Байер – явно зависи много от региона, защото тук не съм забелязал нещо такова. Похвално е.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.