От времето, когато…

Лятото дойде и замина. Който опитал Загорка Ретро – опитал. На останалите ни остава само да се дивим на неуместните им реклами. През последната половин година видяхме доста саркастични вариации на плакатите. Любима ми е тази от Не!Новините.

Аз реших да тръгна в друга посока. Често тук се опитвам да покажа сложна информация по прост начин. Затова отворих прекрасните графики на Инфограф, взех няколко ключови числа и направих свои версии. Не са толкова пиперливи, колкото онези с Булгартабак, но поне са информативни.

От времето, когато заетостта
беше с 6% повече,
а производителността – наполовина.

Заетост


От времето, когато със
заплатата и пенсията
можеше да си позволиш по-малко, но
то така или иначе нямаше какво да купиш.

Заплати и пенсии


От времето, когато раждаемостта
беше с 57% повече, а
смъртността – с 22% по-малко.

Раждаемост


От времето, когато очакваната
продължителност на живота
беше с 3.5 години по-малка

Продължителност на живота


От времето, когато децата
умираха 3 пъти по-често.

Детска смъртност


От времето, когато абортите
бяха 4.5 пъти повече.

Аборти


От времето, когато катастрофите
бяха много повече при
в пъти по-малко коли на пътя.

Катастрофи


От времето, когато пиеше Загорка,
защото не можешe просто да отскочиш
до Чехия, а еле пък Белгия.

Граници

Както се казва – по-добре късно, отколкото никога. Повече за соцталгията ще прочетете при muiiio.

Кои други факти от социализъма се сещате, че може да сложим?

36 коментара

  1. Определено не съм съгласен с данните за абортите…преди 2 години си дадох сметка, че 80% от жените, които познавам на моята възраст(тогава 27) са правили аборт. Не мисля, че можеш да твърдиш подобно нещо за комунизма – другото няма да коментирам – изглежда приблизително адекватно, но това с абортите и данните ти (не знам от къде ги имаш) ме накара да напиша и този коментар. Обективността го изисква…

  2. Ах, че тъпотия. Желанието да блеснеш с хейт винаги, навсякъде и на всяка цена. Висш пилотаж в хейта, един вид.
    Аз помня времето, когато Цариградско беше Руски.
    Чудесно време. Коли почти нямаше, животът ми беше спокоен, слънцето все така си грееше.
    Нямам 40 години и не се занимавам с политика. Чудесно време беше, казах ли?
    Рекламата е напълно нормална. Харесва ми. Никой не ми плаща, за да ми харесва.
    И Загорка не е лоша бира. Има и по-добра, но става.

  3. @Димитър – личният опит е анекдотен. 90% от хората около мен има или ще имат скоро деца. Това не означава, че 90% от българите имат деца. В България абортите са законни и е сравнително лесно да се направи такъв. Затова да се говори за нелегални аборти извън данните на министерството е странно. Данните за абортите от комунизма отново са официални и надали някой има илюзии, че комунистическата партия би завишавала точно тези сойности. Дори обратното.

    Макар броят аборти да е все още доста висок заради елементарна сексуална образованост на много от българите, както и липсата на адекватно семейно планиране, все пак стойностите падат бързо в абсолютни и относителни стойности. Докато през 60-те абортите са били повече от ражданията, сега са под половината.

  4. @Алекс – не критикувам бирата. Навярно би ми харесала. Рекламата е странна и си проси осмиването. Ако наближаваш 40-те, значи си прекарал съзнателното си детство през 80-те. Рекламата всъщност е за 60-те и 70-те, когато да си купиш нови обувки е било събитие от живота. Кога за последни си си шил кръпки на панталоните или чорапите? Защото тогава е било правило.

    В началото на 80-те има подем в покупвателната способност – поне докато партията не свършва парите, Русия не затъва и не ни спират кранчето. Идеалистичната картинка, която повечето си спомнят е от тогава. Морето, улиците, парковете. Всичко е платено с ликвидираните пенсионни фондове, които сега се налага да изплащаме заедно с огромния външен дълг.

    А за другото – не е хейт когато е подкрепен с факти. Хейт е да обиждаш някой без основание и да настояваш, че пише тъпотии, само защото ти си на друго мнение.

  5. @Пано – брандирането и шрифта им е супер наистина. Можеше много по-добре да направят рекламата, но явно не са осъзнавали каква им е аудиторията.

  6. Да, само че не са неадекватни, а доста успешни, щом се говори за тях. Освен това аз бира почти не пия, но от наблюденията ми – поне в София, това се пие масово вече, тоест успешен продукт. Част от провокативните реклами е точно това – да се обсъждат. Това се казва „мета“-контент, клиентите ти произвеждат сами реклами, които не плащаш

    Така че ти си „мисли“, че се ебаваш успешно, но реално – ония прибират парите, не ти, така че… They are playing you, son.

  7. Тогава ромите имаха по 2, максимум 3 деца. Дори по селата. Абортите бяха безплатни и имаше ромки с по 40- 50 аборта… Сега просто си ги раждат 😉

  8. A за абортите – те са право, не задължение, така че – не е до сексуално „образование“. Нали, а е по-скоро да не се появи Господ и тъпаците владици с ролекси да ни казват как това е грях. Въобще, еволюирайте – абортите, разводите, съжителство без брак, гейове и лесбийки – нормално е вече, не виждам какво ти е странно ако си прогресивен човек. Practice what you preach, не ми се прави на отец Николай с ролекса.

  9. Ако познанията ти за социализма са ти СИЛНАТА страна, по-добре се откажи да мъчиш компютъра!

  10. Не мога да разбера, как можахте да се издразните на едни от най-добрите реклами, правени в БГ в последно време – и идея имат, и мисъл, и нотка на носталгия. Едва ли сериозно смятате, че с тях карат по-възрастните хора да бленуват точно за онова време и тогавашния строй – карат ги да бленуват по безгрижното си детство или по младостта си – когато и да сме живели, щом сме били млади/деца при всички положения имаме купища хубави спомени, наред с мизерията, лишенията или какъвто е бил конкретния случай. Тези реклами целят точно това, да върнат добри спомени, да предзвикат усмивки и вярвайте ми правят го доста успешно. А когато някой тръгне да търси под вола теле или предизвиква снизхождение или откровено иронични усмивки.

  11. @Румен – нещо се оплете в мета рекламата. Ако вярваме на мотото, че няма лоша реклама, то да – шумът около тази им донесе сериозна активност. От друга страна обаче загубиха голяма част от онези, които въобще биха пробвали този тип бира. Както казах другаде – просто не са си уцелили аудиторията с тази соц. носталгия.

    За абортите – въпрос на сексуално образование са, защото като не знаеш как да се предпазваш и не си готов за дете се стига до там. Да не говорим колко вредно е за организма на жената това и колко проблеми създава за зачатие и раждане на по-късен етап. Културата на контранцепция в България е на ужасно ниско ниво. Това вреди много на здравето на жените и е сериозен проблем, защото въпреки интуицията ни, всъщност води до намаляване на раждаемостта.

    @Shine – Всъщност раждаемостта сред циганите е намаляла сериозно от тогава насам. Затова предположението ти не е вярно. Иначе няма данни за етноса на жените направили аборт тогава или сега.

  12. @Валентин – Всичко в статията може лесно да се провери като факти. Ще се радвам да обориш изводите.

    @М.С. – рекламата е направена наистина добре. Съобщението не е удачно предвид историческия контекст. Аналогично, в Германия няма да е удачно да правят реклами на бира със съобщение „…когато опасахме страната с бетонни магистрали“ или „…когато ходехме в Полша с танкове“. Независимо от добрия дизайн, съобщенията на Загорка са аналогични на тези тук.

  13. От Загорка ли ти платиха да им правиш допълнителна реклама, я си признай?

  14. Не, лизърдите дето пръскат кемтрейлз. Преди за една друга статия твърдяха, че ми плащали от big pharma. За друга – турски строителни фирми в Германия. Ако ми плащаха наистина от толкова места, да съм се пенсионирал вече.

  15. Не, положението изобщо не е аналогично. И последно – бирата в БГ по това време е била много по-добра – още един повод да свържат нещата. Рекламата си е много добра, просто някой хора драматизират повече от необходимото и влагат излишен контекст.

  16. Когато нещата опират до чувствителна част от историята, нормално е хората да се обидят или най-малкото да определят рекламата за безвкусна. Затова е аналогично на примерът с немската бира. Дали пивото през комунизма е била по-добра – не мога да кажа. Във всеки случай много се съмнявам да е била по-добра от чешката или белгийската и тогава, и сега.

  17. От времето, когато ПРЕДАТЕЛИТЕ бяха в Белене, а не като сега да ги обявяват за „борци за демокрация“ и „мъченици“ 🙂

  18. Извинявам се, но кой сравнява тогавашната БГ бира със сегашната чешка? Това като да сравняваш диня и домат. Сравнението разбира се е със сегашната БГ бира. Относно чувствителността – докато не приемем историята си спокойно (и просто се поучим от грешките си), като част от израстването си като нация и се държим като ощипани моми при най-малкия повод, няма да се научим да взимаме правилните решения. Аналогичното впрочем важи и за Германия (което в момента им създава сериозни проблеми) и за всяка една нация.

  19. MC, много бърз 3 секунден рисърч ти дава, че Загорка не е българска компания и компанията майка притежава МНОГО чешки бири. Ти имаш същия проблем като оригиналният блогър, не разбираш глобализацията. Тия произвеждат И чешка бира в Стара Загора. Не мога да разбера защо ви обяснявам елементарни неща дето са 1 секунда Гуугъл сърч, даже да не знаете. Невероятни сте. Кви сте вие бе, хора?

  20. @М.С. – трябва да я приемем и осъзнаем, но носталгията е вървене точно в обратната посока.

    @Румен – Рено също държи Дачия, но Дачията не е Рено. Аналогично Пиринско се държи от Карлсберг и те са вкарали много технологии и подобрения, но не можеш да сравняваш Пиринско с Карлсберг или Загорка с чешките бири. Всъщност не можеш да сравняваш и Karlsberg в България и Дания, ама айде.

    @седесар – това даже не знам как да го коментирам…

  21. „бирата в БГ по това време е била много по-добра“
    @М.С.
    Толкова по-добра беше, че хората предпочитаха зелените стъклени бутилки пред кафявите, че по-лесно се виждаше, кога има боклуци в шишето.

  22. @Румен, Юруков много добре ти е написал нещата – Загорка няма нищо общо по вкус, качество и вложени суровини с бирата на компанията майка в съответната страна, това важи и за всяка друга бира. Кока Кола в БГ се различава доста от Кока Кола в някой други по-западни среди, Милка произведена в БГ или в Унгария няма нищо общо като вкус с Милка, която е произведена в Германия, мога д апродължавам до безкрай, но мисля, че схвана идеята.
    @Юруков, носталгията НЕ е по соца, а по младостта/детството/хубавите спомени. Отделна тема е, че и тогава е имало качествени продукти, част от тях дори много по-качествени от днешните, няма какво да си кривим капата! Както вече казах – цитирам една от рекламите (приблизително) – „от времето когато колата пиеше повече вода от пътниците“, нали не твърдите, че това е било проблем на соца?! Наистина мисля, че се впрягате излишно и само си влагате смисъл. Ако се замислите глобално голяма часто от тези реклами биха звучли доста аналогично, дори да не ставаше въпрос за соц. страна.

  23. @Милен, ако разбираш поне малко от бира щеше да си наясно от какво са тези парцали и че това, че се появяват е било част от качеството – т.е. не е съдържала толкова химии и консерванти и се е разваляла по-лесно. Вкусът също е бил друг.

  24. Не мога да коментирам доколко са достоверни представените от Вас дани, но моята изходна позиция е, че те са достоверни. Т.е. средната продължителност на живота „тогава“ наистина е била с 3,5 години по малко от сега и тнт.

    Коментарът ми се насочва към следното Ви изказване: „представям сложна информация по прост начин“. Съгласна съм, това наистина е така, но аз виждам следният проблем:
    а) каква точно е Вашата теза?
    Тъй като аз не успях да я видя експлицитно формулирана, не съм сигурна дали с тази информация искате да кажете, че е неадекватно една реклама да се опитва да буди носталгия по време, в което животът е бил доказано по-зле от сегашния (Вие това го поне на първи поглед го доказвате с Вашите графики) или че рекламата всъщност промотира комунистическият начин на живот или че ?!?
    б) Начинът по който се опитвате да подкрепите теза си (каквато и да е тя), сравнявайки „сегашните“ и „тогавашни“ стойности на разглежданите от Вас показатели, е недостатъчен, защото липсват обяснения за наблюдаваните от Вас закономерности.

    Какво имам предвид с б):
    Вие твърдите, че „тогава“ – без да визирате конкретно кой прериод определяте за „тогава“ (все пак комунизмът се е продължил близо 5 десетилетия) – животът е бил средно статистичски 3,5 години по кратък от „сегашния“ и че детската смъртност е била 5 пъти по висока от сегашната.

    Вие разбира се сте абсолютно прав, но:
    Глобално погледнато – не само в България, но и като цяло по всички страни в света – средната продължителност на живота тенденциално нараства, а детската смъртност намалява. Обясненията за този факт са много: напредъкът на медицината и глобално повишеният стандарт на живот са само две от тях. Link:

    Същото важи и за споменатата от вас смъртност при катастрофи, при по малък брой коли. Задължителното слагане на колан и наличието на въздушна възглавница в колата са само два от факторите, които рязко намалят риска от фатален край при ПТП. Link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2563537/. Но дори към дадения момент, когато е задължителното слагането на предпазен колан, колко хора все още го правят? Въздушните възглавници са навлязоха масово в автомобилния пазар едва през 80те години на миналия век. Да не говорим за другите, още по-нови, автомобилно иновации: камери, за да се вижда какво има зад МПС или за да се разпознават пешеходците; програми, които разпознават кога водачът на МПС е уморен и има опасност да заспи на волана или които стабилизират колата при вземане на завой или пък при сменяне на лентата и тнт. Те представляват технически напредък, който рязко повишава сигурността, но и които масово навлязоха на пазара едва пред последните 1-2 десетилетия.

    По въпросът за абортите: От кога една жена свободно може да купи противозачатъчно или презервативи? От кога точно една жена може свободно да има сексуални отношения, без да е слючила преди това брак. И най-вече, откога една жена може да направи свободно аборт, без това да бъде записано и докладвано някъде и без това да бъде регулирано от държавата?
    Горното разбира се са реторични въпроси, но мисълта ми е: В момента има голям брой частни клиники, които – предполагам, не твърдя със сигурност – не водят списък с извършените от тях аборти. Противозачатъчни и кондоми се купуват на всеки ъгъл. Не може да се се сравняват данните за абортите сега, с данните от времето, когато абортите са били позволени ако имаш вече две деца или си с турски/ромски етнос.

    Малко ме обърка и аргументът Ви с по-голямата раждаемост и по ниската смъртност. Не успях да разбера как точно този приръст в населението на НРБ (един тенденциално позитивен фактор) подкрепя Вашата теза //каквато и да е точно тя.

    По отношение на останалите Ви аргументи, нямам какво да добавя; принципно съм съгасна с тях, но пак се връшаме на момента с тезата Ви и какво точно искате да докажете с нея.

    Извинявам се за „фермана“, но когато пишете от позицията на човек, представяш сложна информация по прост начин, моля Ви, не опростявайте чак толкова.

    С най-добронамерени чувства,

    Ния

  25. Няколко малки уточнения. За 50 години:
    – контрацептивите се развиват значително
    – медицината се развива значително
    – сигурността на превозните средства се подобрява значително, пътната мрежа също
    – производителността на труда се увеличава значително

    Коректното сравнение е с показателите на други европейски (а и от други континенти) държави за съответния период.
    Много се радвам, че хората родени 1984 се интересуват и обясняват на другите какъв е бил живота по времето на социализма.

  26. Интересен прочит на съответната реклама. Продуктът лично на мен ми харесва, а и рекламата е атрактивна. Не стигнах до пионерче, но детството ми в „онова“ време за нищо не го давам 🙂 … друга тема, но освен, че продуктът е добър, рекламата също е и на ниво. В тази връзка ще разкажа един анекдот – събрание на борда на директорите на огромна корпорация – един от съдружниците съобщава – Твърде много гняв се надига срещу корпорациите и капитализма, при което управителят възкликва – Прекрасно! Да монетизираме този гняв!
    Та, същото е и с тази реклама, Вие, г-н Юруков, я монетизирате, а и то безплатно!

  27. @Никола и @Ния – нямам теза. Не разбирам защо изкарването на каквато и да е статистика трябва да поддържа някаква конкретна теза. Останали сте изглежда с впечатление, че с горните факти се опитвам да покажа колко е бил живота лош тогава. За някои е бил добър, а за други лош.

    Конкретно за контрацептивите и достъпа до медицина – да, наистина се развиват значително. Показах тези цифри, защото в последно време се пускат все повече гръмки заглавия как едва ли не има бум на абортите, как децата умират масово или как въобще всички умират млади. Не рядко се среща тезата, че здравната система „навремето“ е била по-добра. Истината обаче е, че по всичките показатели сега сме в пъти по-добре, освен навярно ваксинациите, които по ред причини са намалели като покритие.

    При сигурността на превозните средства и карането на шофьорите ситуацията е същата – подобряват се значително, но ако обръщаме внимание на тюхкането на хората, в последните години все едно е кланница на пътя. Всъщност, много хора не осъзнават колко хора са умирали от катастрофи „навремето“.

    При производителността на труда и останалите неща ситуацията е аналогична. Всички тези показатели наистина трябва да се сравняват с останалите държави в по съответното време. Впрочем предвид, че рекламата прави препратка към времето когато е имало непастьоризирана бира, взимам средни стойности за началото на 70-те. Как се отнасят горните цифри към тогавашния и сегашния свят може лесно да се види на Gapminder. Въпреки фалиралата икономика и дълговете от комунизма, успяваме да напреднем след застоя след 70-те и сме пак по-богати от 75% от държавите в света.

    Що се отнася до надеждността на статистиката, винаги когато на някой не му харесва някое число се излиза с аргумента, че някой крие данни, без обаче да има някакви конкретни доказателства за това.

    В крайна сметка идеята на тези плакати не е да подкрепи някаква теза за социализма като период в българската история, а да информира за определени факти от тогава и да добави някакъв баланс в самата рекламна кампания. Затова, навярно, ви бърка плаката за раждаемостта – наистина тогава е имало значително по-голям прираст и по ред причини това сега не е така. Това е нещо положително и е факт, но някак не се вписва в очакването ви, че бих изброявал само отрицателни неща. Описвам просто интересна статистика подкрепена с източници. Останалото са си ваши интерпретации.

  28. @Тодор – на практика това са се опитали да направят от Загорка и Saatchi & Saatchi – да хванат именно този спомен за детството и простотата на живота от тогава. Наистина успяха с някои от рекламите. Първите които видях ми харесаха и на мен и не разбирах защо всички скачат. Направени са професионално, дизайнът е добър и съобщенията са прости.

    С времето обаче попаднах на няколко плаката и билборди, които остават по-скоро горчив привкус. Именно затова използвам определението „неуместни“ в началото на статията.

    По-горе в коментарите на шега ме обвиниха, че ми плащат да пиша всичко това. На други места съвсем сериозно са ме обвинявали в това. Интересно ми е да чуя как мислиш ти, че монетизирам тази реклама. Продавам ли я? Изнудвам ли някой? От реклами и спонсорство ли печеля?

    Ако не се лъжа, последно някой намекна нещо такова, когато пуснах „поправените“ плакати на Булгартабак. Проблемът при тези и онези е абсолютно същия. Разликата е, че тук реших да образовам малко вместо да се бъзикам с Пеевски.

  29. Интересна гледна точка, и аз се подхлъзвам по такъв тип информация и статистики. Соцталгията е успешна идея не само из посткомунистическите режими и добре направена си е повече от полезна. Виж за „неуместните им реклами“ е друго, като рекламна кампания работи идеално, поне за разбиранията за такава. Най-малкото това че я интерпретираш го показва, че са неуместни за повечето съм съгласен и може би е добра идея да се отнесе към тези, които мислиш за направилни, а не към цялата като идея. Прекалено малко неща се оставят като качества и прекалено много се атакуват цялостнно. Не знам дали това е „хейт“, но е навик, който повече ни пречи отколкото помага, и просто като идея и предложение, щом използваш чужда платформа, ок ли е да казваш че е лоша?
    Просто идея 😉

  30. @Стефан – разбирам какво искаш да кажеш и си прав. Добре е да се критикува конкретно проблемът, а не цялостния продукт и субект. Именно това е направил muiiio и съм добавил линк към статията му в края на моята.

    Аз направих просто няколко плаката със статистически факти от времето, към което ни връща рекламата на Загорка. Взех бурята, която се разрази около тези плакати и я използвах като платформа за показване на интересни данни от Инфограф.

    Интерпретацията на тези данни вече доведе до дискусията под статията. Както казах по-горе, не гоня някаква теза за „тогава“ и „сега“. В същността си плакатите не са и критика към рекламната кампания – просто използват нея и контекста, в която се намира сега, за други цели. В началото казвам само, че ги намирам за неуместни и отчасти си съгласен с това.

    Интересното е, че при плакатите на Булгартабак направи именно това, за което говориш – използвах ги срещу създателите им и кампанията. Въпреки неизменния сарказъм, това не е така в тази статия. При двата случая с Булгартабак обаче никой не изложи тези ти аргументи. Никой не ми направи забележка, че не трябва да нападам Пеевски и империята му само защото продават цигари или че се опитват да пресекат нещо очевидно незаконно. Всички бяха абсолютно съгласни. В същото време никой не вижда, че случаите са почти идентични от гледна точка на неуместност.

  31. Източник на статистиките? Защото ако си направиш труда да видиш статистиките на ООН и особено индекса на човешко развитие, ще видиш колко България е изостанала в световното класиране спрямо 1989 ( а то включва доходи, образование, дълголетие и тн). Тези простотии тук са абсолютно безпочвени.

  32. Всъщност горните цифри сравняват настоящето със 70-те, към които е препратката на рекламата – последния период, в който е имало непастьоризирана бира. Източниците съм ги линкнал в самия текст. Има две графики на Инфограф, от които се виждат всички тези изводи.

    Що се отнася до „статистиките на ООН“, навярно се бъркаш с данните за развитието на Световната банка. Те показват, че очакваната продължителност на живота не се е променяла до 89-та и тук се взимат официалните данни на партията тогава. След това расте постепенно докато не стига 74.9 г.

    продължителност

    За образованието съм по-скоро съгласен. За доходите – има леко намаление на покупвателната спобност към 2014 спрямо 1989, но това до голяма степен се дължи на изкуствено поддържаната икономика и ниво на живот преди това с помощта на скъпи заеми и скрити дефицити. Когато балонът се спуква, всичко съвсем естествено тръгва надоли. Аналогично, може да вземеш огромен заем и да си живееш като цар месец, но следващия месец ще си не само беден, но и ще трябва да плащаш сметката от преди.

    заплати

  33. @sots

    Изоставането в класирането само по себе си не променя нищо – изоставането може да се дължи не на влошаване на положението тук, а на по-бързо подобряване на положението другаде, а и сега има повече държави от тогава.

    Т.е. изнесеното в поста си остава валидно и разясненията по въпроса за „липсващата“ теза са си много на място.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.