А ако не беше с Мерцедес?

В началото на август попаднах на паркирала неправилно кола, която си просеше да влезе в регистъра Гражданите. Това, че шофьорът ме подгони да изтрия снимката, само ме убеди още повече да пусна сигнал.

10-тина дни по-късно подписах електронно сведение и екипът на Гражданите го подаде в Пътна полиция Благоевград. Било е прието, но нямаме още обратна връзка. Доколкото разбрах, Пътна полиция в повечето области не давала информация как се движат сигналите. За този тук ще научим дали е имало ефект най-вероятно само, ако шофьорът обжалва. През октомври ще се опитам да разбера повече.

Междувременно се разбра с голяма степен на сигурност кой е собственикът на колата. Според съдебен акт от преди няколко години това Венцислав Шалявски-Шаляфо. Медиите го описват като известен лихвар в града. Интересното е, че от две седмици въпросното дело от благоевградския съд вече не се намира в Google. Целият им сайт за справки изглежда е паднал. Няма го и в търсачката за актове на съдебната система. Отдавам го на проблем в сървърите на съда.

Разбира се, информацията от това дело може да е стара и колата да е вече с нов собственик. Според коментиращите във Facebook обаче все още е негова. Работа на Пътна полиция е да установи това и да наложи санкция.

Залитане в социалните мрежи

В дните след поста ми направиха обаче неприятно впечатление многото жлъчни коментари. „Мафиот“, „бабаит“, „бой и страх по улиците“. Повечето бяха преди да има въобще догатки кой е собственикът. Несъмнено колата беше в нарушение и поведението на шофьорът беше най-малкото укорително. Наистина се опита да ме спре и се държеше заплашително.

В същото време обаче нито ме е нападал физически, нито ме е заплашвал пряко със саморазправа. Реакцията му беше първосигнална, просташка и по-скоро от страх от шефа му, както сам даде да се разбере. Толкова можеше момчето.

Дали обаче реакциите в социалните мрежи щяха да са същите, ако колата не беше Мерцедес, а стар Опел? Ако нарушителят не беше татуирано момче, а мъж на средна възраст с не особено добри маниери? Навярно пак щяхме да коментираме „селяни“, „българска му работа“, „ей затова избягаха нормалните“. Надали обаче щеше поста ми да бъде споделен 1300 пъти и да получи още толкова like-а. Нямаше и сигналът до Гражданите да бъде видян 80 хиляди пъти за 2-3 седмици.

Но колата не беше Опел. Беше Мерцедес и то от моделите, които прилягат на „ония“. А не трябва да има значение, нали? Има нарушение, значи се налага глоба независимо дали е пенсионер или шеф на банка. Би трябвало поне. Много в мрежата ме уверяваха, че местната Пътна полиция няма да направи нищо, а и дори да се опита, ще се проточат едни жалби и пак – нищо.

Нека да видим. Моята част съм си я свършил. Топката сега е в техния двор.

Един коментар

  1. Обадих се на Пътна полиция в Благоевград. Дадоха ми входящ номер на сигнала. Преписката била изпратена в София, защото там била регистрирана колата. Те трябвало да установят кой я притежава (ясно) и кой я е шофирал тогава (?). Би следвало от тях да съм получил отговор. За отношението на чиновниците по линията писах тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.