Националистите в подкрепа на бурката

Вчера общинският съвет в Пазарджик е приел предложението на групата на националистите за забрана на носенето на бурка или никаб на публични места на територията на общината. Това поне четем новините. Детайлите в решението обаче са малко по-сложни и го правят още по-абсурдно.

Пълният текст на решението все още не е излязло, но всички съобщения сочат, че е много близко до внесеното от националистите. Тук виждате техния текст.
pazar

Точка 12 от Приложение 5 на Правилника за издаване на лични документи на практика забранява всички хиджаби, забрадки и прочие, защото ушите не са открити.

12. Лицата върху снимките да са без шапки и забрадки. Разрешават се снимки на лица с шапка или забрадка, ако се виждат двете уши и най-малко 1 см от косата на сниманото лице.

Засяга вас лично

Така написана забраната ще създаде много интересни ситуации засягащи по-голямата част от населението на общината. Освен бурки, хиджаби и забрадки ефективно се забраняват и следните неща:

 • Шалове, ушанки и зимни шапки на бебета и малки деца, ако температурите са малко над нулата
 • Шалове, ушанки и зимни шапки за деца на 14 години и възрастни дори при температури много под нулата
 • Забрадки за възрастни жени в траур според православната традиция
 • Воали падащи върху лицето на сватби
 • Всякакви слънчеви очила и други аксесоари закриващи лицето

Последната точка не е в оригиналното предложение към общинския съвет, но според медиите е внесено по време на гласуването. Навярно общинските служители няма да започнат да глобяват с по 300 лв. всяка баба в траур, дядо с ушанка заради кучия студ, майка покрила добре детето си в хладно време или кифла с огромни очила. Най-вероятно ще налагат глобите единствено за бурки. Поне това обещават. Тогава обаче всеки глобен ще може да съди общината за дискриминация, тъй като иначе общата забрана се прилага крайно избирателно.

Забраната не може да се разпише по-конкретно, защото тогава би била още по-очевидно насочена срещу определена религия и вид облекло. Тогава щеше да е противоконституционна. Нещо повече – в този си вид задължава управители на ресторанти, хотели и други обществени места да следят за спазването ѝ. В противен случай освен глоба, рискуват да загубят всичките си разрешения и регистрации. Така макар целта на общинарите е да забранят бурките, собствениците на кафета ще са длъжни да карат гостите си да стоят без слънчеви очила или шалове, когато седят на масите им на открито, например. Иначе не са сигурни дали служител на общината няма да ги удари с буквата на закона (навярно, за да „бутнат“ нещо).

13015648_1202016199809413_8906261260514330904_n

Колкото и да е абсурдна забраната и страничните ефекти от нея, не може да се сравни с самата ѝ мотивация. Аз също не възприемам бурките и никаб-а за нещо нормално, но същото важи за по-голямата част от мюсюлманската общност. Носят се от много малко мюсюлманки и то най-вече в крайно ограничаващи и силно религиозни общности като Саудитска арабия и Пакистан. Там отношението към жените е такова, бурките са навярно най-малкият проблем. Най-разпространена иначе е т.н. al-Amira, която се носи от почти половината мюсюлманки. Тя обаче също ще бъде забранена в Пазарджик, защото не се виждат ушите, също както е при черният шал за траур в българската традиция.

Забраната ще работи, но не както си мислите

Идеята, че чрез забрана ще се спрат жени да се покриват показва как не се учим от собственото си минало. Само до преди 40 години комунистическата власт беше решила, че чрез преименуване на българомохамеданите и българските турци, ще ги интегрира по-бързо в обществото и ще ги откъсне от религията. Иронията е, че до преди тази срамна страница от история ни младото поколение вече е загубвало връзка с корените си, какъвто е случая с много други етноси. Причината е била в ударната урбанизация, образованието и одържавяването на земеделието. Възродителният процес има точно обратния ефект и дори води до радикализация на отделни групи.

Точно този за ефект съобщава и френски изследовател след аналогични мерки там. Преди забраната във Франция едва 2000 жени са се покривали така при мюсюлманско население от 3.5 до 5 милиона в страната. Забраната обаче води до увеличение, защото много жени са започнали да го възприемат като символ на съпротива. Мярката също така е стимулирала както исламофобията, така и се е използвала от радикални елементи като аргумент в набирането на нови кадри.

С други думи, решението на общинския съвет в Пазарджик не само, че няма да намали носенето на бурки от няколкото жени, които го правят сега, но има риск да ги увеличи. Също така ефективно налага забрана на неща като слънчеви очила и ушанки, което засяга много повече от населението. Създава и удобен член в правилника за изнудване на местния бизнес и справяне с неудобна конкуренция заради вменените им задължения.

Има много причини тази забрана да падне. Най-добрата от тях е, че ако сте против носенето на бурки, както по-голямата част от мюсюлманската общност, това е най-лошата възможна мярка. Най-лесната за възприемане от обществеността би била обаче, че идва лято, а доста хора навярно биха искали да носят слънчеви очила.

7 коментара

 1. „Възродителният процес“ създаде ДПС – а сега какво ще се пръкне? Малко ли им е на националистите, че вече си имаме ДПС? На глупака враг не му трябва – той сам си го създава, че го и натриса на всички останали.

 2. Чудесен анализ. Агитките на футболните мачове също често са забрадени… Честито и на тях.

 3. Забраната е срещу носене на религиозни символи на публични места, поне аз така я възприемам. Според мен тя не е пълна, тъй като би трябвало да се забрани също така носенето на религиозни дрехи от свещениците на съответните религии и носене на религиозни символи като кръстове например. България е светска държава, няма такова нещо като „официална религия“ и би трябвало забраните да са за всички.

 4. @Ведбал – националистите са нужни на ДПС за да галванизират електората си. Обратното е също толкова вярно. На партии като ГЕРБ и БСП са също полезни, защото се отклоняват темите на деня в безполезни спорове. Такова е състоянието на политическата система не само у нас и решението не е просто.

  @Пламен, @Тодор Иванчев – вече казаха, че няма да пипат никой, освен жените с бурки. Де юре с този текст няма как. Забраната за маски по време на събития като протести и мачове я има навсякъде от доста време.

  @Вълчанов – в една светска държава има уважение към изразяването и религиозната свобода. Такава забрана не може да има. Ти говориш за режим какъвто имаше по време на комунизма и какъвто виждаме сега в Китай. Не е начинът.

 5. @Боян Юруков – По тази логика защо се забранява изразяването и пропагандирането на смятани за престъпни идеологии от рода на комунизъм, национал-социализъм и т.н. и се преследват хора, включително юридически, за проява на расизъм и расова нетолерантност? Аз не съм последовател на тези течения, но съм с болно чувство за справедливост. След като ще се забраняват някакви неща, значи всичко би могло да бъде забранено, стига официалния орган на изпълнителната власт, който се явява пряк проводник на волята на популацията, да реши така. Това се нарича демокрация и е режима ни на управление, до колкото си спомням.

 6. @Вълчанов, забраняват се идеологии, които проповядват омраза и насилие към една или друга група. Ако не пречиш на никого, можеш да вярваш в колкото си искаш богове.
  Ако проповядваш смърт за невярващите в Летящото Спагетено Чудовище, си престъпник.
  Това трябва да е основния морален принцип. Живей така, че да причиняваш минимално страдание на другите, а не догми създадени от вмирисани пустинни пастири през бронзовата епоха.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.