Децата раждат деца. Да, но колко?

Неделя сутрин. Времето навън е хубаво, новините вървят бавно. Сутришният блок на Нова телевизия удря джакпота в медийните дъвки: „Сега към една тема, която има и криминален нюанс, и е здравен проблем, най-вече обаче е социална бомба…“ Включват началника на Акушеро-гинекологичния комплекс на Русенската болница д-р Георги Хубчев, който призовава за съдебно преследване на малолетните родилки. В студиото чакат адвокат и началник в Агенцията за социално подпомагане, които посочват, че идеята е малоумна (цитирам) и че вече има взети мерки, които би трябвало да помогнат в решаването на проблема.

До тук добре – има новина, викнати са експерти, които са взели позиция. Темата обаче започва със статистика, която всички, включително хората работещи с малолетни майки, отминават безропотно и приемат на доверие. Според НоваТВ, броят на родилките под 16 години в България са 3000, а тези под 18 г. – 5500. Числата заедно с интервюто бяха прекопирани от десетки издания и печатни медии. Някои натъртиха „социална бомба“ и украсиха новината твърдейки, че малолетните майки били 3000.

Ами всъщност… не

В материала не става въпрос от къде е дошла тази статистика, но има индикации, че цитират д-р Хубчев. Не става ясно и за какъв период се говори – година, всички непълнолетни сега или друго. Както и да го смятаме обаче, числата не излизат. Единственото обяснение е, че е взел броя малолетни родили в неговото АГ и ги е умножил по всички болници и клиники в страната. Сами разбирате, че това е абсурдно.

Проста справка в сайта на НСИ показва, че през 2014-та децата родени от майки до 16 годишна възраст са 796. От тях 285 са от малолетни (до 14 години включително). Още 2312 деца са родени от майки на 16 и 17 години.

Това е проверка, която никой журналист не си е направил труда да направи. А всъщност въобще не е толкова трудно. Вместо това виждаме пореден случай на грешни данни, които се тиражират като официална статистика. Изпратих запитване до сутришния блок и редакторите на НоваТВ за това и очаквам отговор. Надявам се, че ще реагират по-адекватно от сутрешния блок на БНТ и поне ще коригират подвеждащата информация в ефир.

Тенденцията според както е удобно на рейтинга

В думите на шефа на АГ-то в Русе и последвалата дискусия има също твърдения за задълбочаващ се проблем. Реших да ги проверя използвайки същите онези данни за раждаемостта и възрастта на майките, които използвах в анализа ми за възрастовата структура на родилките. Там вече показах, че броят раждания от момичета под 18 всъщност намалява. „Сензационната новина“ от вчера ме накара да разширя темата.

За да разберем как се е променяла бременността сред момичетата, трябва първо да елиминираме няколко фактора, които изкривяват данните или вкарват шум в тях. Увеличение в общата раждаемост ще се отрази на тази сред малолетните като обща бройка, но няма да е индикация за влошаване на положението. Аналогично, намаляване на броя момичета на определена възраст ще донесе със себе си по-малко раждания сред връстничките им, което лесно може да се обърка с подобрение на ситуацията.

nepa1

Един подход е да погледнем какъв дял са ражданията от малолетни и непълнолетни от общия брой раждания. На горната графика се вида ясно, че пикът е в началото на 90-те. При непълнолетните (дясната синя скала) има постоянно намаление от тогава. Сега делът е 4.6%, колкото поне официално е бил през 1976-та. При малолетните (лявата червена скала) тенденцията също е надолу, макар и не толкова постоянна. Причина за това е в малкият брой такива раждания, което води до голям шум в резултатите. От това, както и от огромния скок през 80-те, се забелязва интересно наблюдение – ражданията от малолетни привидно скачат по време на кризите. Това може да има психологическо обяснение, но за да се докаже, трябва сериозно изследване.

nepa2

За да разберем по-добре обаче тази промяна, трябва да разглеждаме ражданията на всеки 100000 жени. Така се елиминира динамиката в демографията, където има сериозна негативна тенденция в разглеждания период. На горната графика показвам тази разлика като сравнявам с 1991-ва година. Например, през 1996-та раждаемостта е била около 66% от тази през 1991-ва, а през 2009-та е вече над 97%. Пред 2009-та обаче раждаемостта сред малолетните е 83% от тази 18 години по-рано, тоест намалява по-бързо.

Горе се вижда добре известната ни тенденция на намаляваща обща раждаемост. Вижда се рязко увеличение между 1968 и 1993-та в раждаемостта сред малолетните и непълнолетните. От графиката обаче изглежда, че след кратък спад през 90-те, има привидно увеличение кулминиращо през 2009-та. Забелязва се, че това е в синхрон с вероятността жена от която и да е възраст да роди.

За да разберем как се е променяла вероятността едно момиче да роди преди да навърши пълнолетие, трябва да нормализираме данните и да премахнем общото увеличение на раждаемостта. Такова забелязваме в последното десетилетие и по принцип е белег за добри икономически и социални условия за семействата.

nepa3

Горната графика показва как се е променяла вероятността малолетни или непълнолетни да родят независимо от промяната в населението или общата раждаемост. Тоест независимо от всички фактори влияещи на жените като цяло. Взел съм 1993-та като отправна точка, тъй като тогава е пикът.

Виждаме, че през последните 15 години практически няма промяна. Все пак, нивата сега са доста над тези от преди 80-те. Като общ брой намаляват този тип раждания, но основен фактор за това е все по-малкият брой малолетни момичета. В обратна посока пък работи повишаващата се обща раждаемост.

Проблем има, сензация – не

Отново, както и в другите ми статии по темата, не твърдя, че проблем няма. Има и то не малък. Проста справка в данните на World Bank показва, че макар да има подобрение в последните години, ражданията от майки между 15 и 19 години е доста над нивата на други европейски държави, включително Румъния. Както стана дума в студиото на НоваТВ, взети са мерки в тази насока. Ще трябва и още доста работа в образованието, сексуалната култура, социалната защита, съдебното преследване на пълнолетните бащи и прочие.

Не може обаче да говорим за тенденция на влошаване когато абсолютните числа сочат намаление, а анализът с нормализирани данни за вероятността едно „дете да роди дете“ сочи по-скоро липса на промяна от 90-те насам. Липсата на разбиране в тези тенденции и непознаване на истинската статистика у отговорните лица сочи, че не се анализира въобще ситуацията. Тепърва ще видим дали мерките на социалното министерство ще имат ефект, но основната от тях – помощите за непълнолетни майки в натура, илюстрира как отношението към този тип раждания е по-скоро като към умишлено експлоатиране на социалната система, отколкото като социален и културен проблем. Не се говори дали това е въобще сериозен фактор и дали няма други по-големи. Не видяхме мерки за превенция като по-доброто сексуално образование и задържане в училище, което е друг наболял проблем у нас.

Мисли критично или друг решава вместо теб

Реакцията на журналистите не трябва да ни учудва. Не очаквам водещите на неделния сутришен блок на НоваТВ да се поправят в ефир. Ако въобще ми отговорят, ще се оправдаят както другите, че „експертите“ са спуснали това число и те само цитират. Ще добавят „какво толкова“ и ще затворят темата. Липсата на критична мисъл и елементарна проверка е пословична в журналистиката ни, още повече, че експертите, които канят, са често събрани от кол и въже.

Сензациите, грешните статистики и апокалиптичните прогнози в демографията са показателни за по-голям общ проблем. Преди време покрай подобна комуникация с една уж сериозна българска медия ми предложиха да ме вземат като консултат – да проверявам за тях новините конкретно за раждаемостта и смъртността. Отказах по няколко причини, основната от които бе, че видимо пропускат същността на критиката ми към тях. Не се ядосвам, че едните са объркали в пъти броя на малолетните родилки в страната и други твърдят, че българите ще изчезнем след 50-тина години, а че системно се правят такива грешки във всички сфери.

Писал съм неведнъж за това. При демографията просто е по-лесно да ги оборя. Енергетика, екология, финанси, информационни технологии. Пишат се глупости без елементарни познания или проверка на източниците. Тези глупости влияят на общественото мнение, политически настроения и имат съвсем осезаем ефект върху икономиката, държавната политика, хилавите така или иначе реформи и дори нивото на емиграция. Много такива материали са поръчкови в жълти и кафяви медии, но мнозинството са от некадърност, липса на обща култура и безсрамно гонене на сензации. Добър пример за това е отразяването на законопроекта за електронната идентификация и обществената поръчка на МВР.

Лесно е да се плюят „колегите“ от прас-прес и медийните бухалки, но те поне осъзнават много добре какво правят. Какво правят останалите?

21 коментара

  1. Зависи от гледната точка. Ако приемем, че обществото би трябвало да се развива, следва че, раждаемостта при непълнолетни и малолетни трябва да спада с всяка изминала година. В този ред на мисли, дори запазването на постоянни нива е индикатор за проблем или индиректен ръст.

  2. Според тази логика ако днес има 10% по-малко роби спрямо 17ти век, то нещата са се подобрили.

  3. @George G – не е задължително. Зависи какво разбираш по „развива“. Във всеки случай запазването на относително постоянни нива говори за липсата на напредък в тази сфера. Не може обаче да говорим за индиректен ръст, защото такъв видимо няма.

    @градинко – Примерът ти е некоректен по два пункта. Първо, сравнението ти с робите е неправилно. По-доброто би било да се вземат хората в крайна бедност, още повече, че бременноста на непълнолетните се свързва именно с бедност и липса на образование. Втората точка е, че говориш за „10% по-малко“, т.е. в абсолютен брой. В статията показвам, че са намалели не само като брой, а и като процент от всички раждания и от населението, което е по-важно и показателно.

    Затова правилното сравнение би било, че от 17-ти век делът на хората живееши в бедност е спаднал. Което е вярно, защото е спаднал драстично. За ражданията на непълнолетни нямаме данни. Едва пред 40-те е приет закона разграничаващ това. Знаем обаче, че сватбите на по 15 са били масова практика в цялото население, така че може да преценим, че бременностите на непълнолетни са спаднали не с 10 процента, а в пъти като абсолютна бройка и като дял от ражданията.

  4. Кой казва, че раждащите на 15 са бедни? Чисто субективните ми и спорадични наблюдения около един софийски родилен дом говорят съвсем друго.

  5. Благодарности за положения труд! Нормализираната таблица на вероятността е много добра идея.

  6. Може би е добре да погледнеш и абортите за съответните възрастови групи, както и достъпността на аборта т.е. колко струва, лесно ли е да се направи и т.н.

  7. @ДПетрова – няма официална статистика за абортите по възрастови групи. Във всеки случай броят на абортите е паднал, ако не се лъжа, 4-5 пъти за последните десетилетия. Докато през 70-те е бил 120% от ражданията, сега е около 50%, а в същото време самият брой на ражданията е намалял. Така че не мисля, че е по-голям фактор сега, отколкото тогава. По-скоро обратното.

    Това, което би било по-голям фактор е броят мъртвородени деца. Както описах в предишната таблица, данните ми се базират на броя живородени. Медицината се е подобрила много и много повече деца оцеляват, особено когато родилките са малки момичета или възрастни жени. В този смисъл има дори леко завишаване на данните в последните 20-тина години. Гледайки обаче броят на мъртвородените тогава и сега, тази разлика е незначителна.

  8. „Един подход е да погледнем какъв дял са ражданията от малолетни и непълнолетни от общия брой раждания. …… От това, както и от огромния скок през 80-те, се забелязва интересно наблюдение – ражданията от малолетни привидно скачат по време на кризите. Това може да има психологическо обяснение, но за да се докаже, трябва сериозно изследване.“

    Не съм статистик и може да не е коректен коментарът ми, но не мислите ли, че след като съответната графика измерва дела на ражданията от малолетни и непълнолетни от общия брой раждания, може да се направи извода, че по време на криза не броят на първите, а пада общият брой раждания (което струва ми се е разбираемо и общоизвестно) и оттам делът на ражданията от малолетни и непълнолетни скача без това да означава, че наистина има повече раждания от малолетни и непълнолетни по време на криза?

    Поздрави за чудесните анализ и блог!

  9. Наистина не е коректен. Горе показват дела от ражданията от малолетни и непълнолетни от всички раждания именно защото така се вижда промяната независимо от общото спадане на раждаемостта. Тоест независимо, че по-малко жени ражат като цяло, пак намалява вероятността една непълнолетна да роди.

    За да го разбереш по-добре, нека направя една аналогия. Ако едно на 100 яйца, които си купува ресторант са развалени, а ресторанта взима по 10000 на седмица, може да очаква около 100 развалени яйца. Ако обаче започва да си купува по-малко яйца – 7000 и забележи, че има 50 развалени яйца, то причината за намалението е отчасти в по-малките поръчки. При 1 на 1000 развалени се очаква да има 70. Така забелязва почти 30% подобрение, което видимо се дължи на по-добрите услуги на доставчика му.

    Разбира се, демографските процеси са много по-сложни и в никакъв случай но може да сравняваме хора с яйца. Аналогията ми цели да обясни мисловния процес на елиминиране на фактори влияещи на едно намаление или увеличение и намирането на истинската тенденция в този проблем.

  10. Щом цифрите не са толкова големи е напълно възможно да се спази закона и на
    непълнолетните майки да се съставят глоби или да лежат 1 година в затвора, примерно! На непълнолетните бащи също трябва да има адекватни наказания! На пълнолетните бащи, както си е по закон, трябва да се повдигат обвинения за блудство, както си е в другите европейски държави. И изобщо, за всичко и за всички да си важат законите, както са в Англия или Франция, без изключение и всичко за няколко години ще се оправи! Циганите във Франция ги разселиха и изгониха… от разни места помрънкаха малко, после всичко затихна и въпроса се реши! В България защо да не може?

  11. @Манолов – май не си въобще наясно с наказателния кодекс. Абсолютно малоумно е някой да му е хрумне да хвърля майка в затвора затова, че е родила на каквато и да е възраст. Няма и не може да има никакви административни или криминални наказания за непълнолетни майки.

    Същото важи за непълнолетните бащи. Когато бащата е пълнолетен обаче вече се води изнасилване и там си има ред осъдителни присъди когато социалните разберат кой е. Често обаче майките не го вписват и не може да се докаже по друг начин.

    „както си е в другите европейски държави“. Нямаш си абсолютно никаква представа как е другаде. Законите са аналогични в цяла Европа. Няма такова понятие като хвърляне на майка в затвора, защото е родила непълнолетна. Точно обратното – подкрепят се финансово и социално, за да могат да си завършат образованието и детето да не се отрази негативно на бъдещето им.

    Спри да си измисляш глупости. Проблемът с ражданията от непълнолетни е заради ниско образование и достъп до здравеопазване. Далеч не се случва само сред циганите, макар сред тях проблемът да е най-осезаем.

  12. Ето данните и за 2015-та:
    14 годишни родилки и по-малки: 294
    15 г.: 656
    16 г.: 1000
    17 г.: 1111
    Близки са до данните за 2014-та.

    Ще е интересно да погледнете и ето това изследване за раждаемостта след малолетните от ромски произход и спекулациите около социалните помощи за тях. Разглежда се реалната обстановка и реални ситуации с помощите, които получават:
    http://novilevi.org/media/Grigorova_BedniVSBedni_OnlineEdition.pdf

  13. Здравейте! Правя проучване на тема непълнолетни майки, но имам малък проблем с намиране на информация. Търсих в сайта на НСИ, но не успях да намеря статистика за възръстта на майките. Като прочетох публикацията ви видях, че сте правилил справка точно в този сайт. Можете ли да ми пратите линк с тази информация или да ми кажете нещо, което да ми помогне да я мамеря? Благодаря предварително!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.