За грубите лелки в яслите

Тази сутрин по Нова са пуснали запис направен от майка на лелките в яслата на две годишното ѝ дете. Чуват се обиди и грубо отношение. Скрила в джобчето му записващо устройство.

Такова отношение в никакъв случай не е нормално и определено въпросната жена не трябва да работи повече с деца. Зачетох се обаче в коментарите около случая на няколко места. Имаше призиви за съд, саморазправа и псуване как „това го няма никъде по света“ и „къде е държавата“.

Няколко важни детайла по този въпрос…

Записът на майката не може да се използва за доказателство в съда. Това, че е нагрубявала децата е индикация, че не става за педагог, но само по себе си не е криминално деяние. Би било такова, ако ги е удряла. Физическото насилие над деца, колкото и да е минимално, е наказуемо, но много трудно доказуемо. Видеозапис не става, трябват свидетели, а на думата на тези деца не може да се вярва, тъй като са прекалено малки.

Относно „къде е държавата“ и „това го няма никъде по света“. Наскоро в околността на Франкфурт имаше такъв случай – след като една лелка бая време е пердашила децата, са я хванали и са уволнили цялата смяна, защото са си затваряли очите. Съдът обаче ги връща на работа, защото е нямало доказателства, че са знаели. Тя май още няма обвинение, а може и да не получи, както в няколкото други такива случая в последните години само в нашия регион. Опитват се да докажат, че е имало сексуално насилие, иначе ще се отърве. Преди няколко години е имало такъв случай в градината до нас и се е стигнало до съд, но май защото оная буквално ги е пребивала. Не знам дали са я осъдили обаче.

Преди около месец, ако си спомняте БТВ съобщиха за дете, което е било сериозно нахапано от друго дете в ясла в София. Уволнили лелката, а родителите били скандализирани как това е възможно. Имахме същият проблем с дъщеря ни – всяка седмица се връщаше с големи рани по ръцете. Последният път беше почти до кръв и отне две седмици, за да заздравее. Лелките в яслата ни всеки път твърдят, че нищо не са видели. Признават, че имат проблем с хапещи деца, че доста други родители се оплакват и че взимат мерки по въпроса. Това е. Никой не е виновен, че не ги следи, нямаше уволнения или репортажи по сутришни блокове, нямаше изказвания на зам. кмета, както в София.

От друга страна, ако аз запиша тайно лелките в яслата на дъщеря ми (също във Франкфурт, Германия), мен ще ме осъдят по бързата процедура, дори да хвана, че им крещи и ги бие. Може и да лежа. Записът без разрешение на другата страна е нещо нелегално без значение с каква цел. Ще ме осъдят още преди да решат дали да съдят нея. Отделно градината и другите родители може да ме съдят за щети, защото съм записвал децата им. И това не е теоретичен случай – дела за незаконни части записи има нерядко. Подобно записване е нелегално и в България, но това изглежда е друга тема.

Отново – не казвам, че случката е нормална и не казвам, че в Германия се справят с такива ситуации по-добре или по-зле. Добавям контекст. Системата от ясли и градини във Франкфурт има много проблеми, които най-вероятно са различни от тези в други градове в Германия или България. Призивите за мъст и тюхкането обаче не помага нито за по-добро отношение към децата, нито към предотвратяването на бъдещи такива случаи.

*: заглавната снимка е илюстративна и няма нищо общо с който и да е от споменатите случаи. Взех снимката от други блог статии обсъждащи темата. Проследих източника ѝ към сайта на община Велико Търново.

9 коментара

  1. Лелката в яслата взема 350 лева чисти пари, а за децата отговаря медицинска сестра! Те за на около 600 лева заплати и са 90 процента пенсионерки, щото младите сестри се махнаха от България!!!!

  2. Това е защото има изискване да има сестри в яслата. В Германия групите са с по 2 лелки и са по 10-12 деца. Минават един 2-годишен курс включващ практика. Повечето нямат медицинско лице в яслата. Не знам колки получават, ще проверя. Във Франкфурт поне доста са на средна възраст и са по 120 кг. Има и млади.

  3. Проверих. Средната заплата на лелка в ясла е 2500 евро бруто в западна Германия и 2300 в източна. Обаче има три важни подробности.

    Първо, 60% от тях работят почасово. Често не по свое желание. Работат на 4 или 6 часа в зависимост колко имат нужда от тях. Яслите и градините чедто затварят още в 3 и само между 9 и 3 имат нужда от всички. Преди и след това сливат групите и имат нужда от 2 лелки вместо 6.

    Така средата заплата в западна Германия на месец за повечето пада до 1800 евро. Като сложим 30% данъци и чистите пари излизат 1300 евро.

    Ако сметнем индексът на заплатите и средната разлика в Германия и България, излиза 6 пъти разлика. С други думи аналогична заплата за България би била 420 лв на месец.

  4. Здравейте, само искам да споделя че случаят от днес изобщо не ме учудва нито за България нито за Германия, моето дето също ми каза че е удряно по ръката от една Erziherinnen в München, също така е било обиждано от същата и същата е коментирала пред други родители че моето дете на 3г не било възпитано, защото неможело да яде с нож и вилица! От друга възпитателка пък ми се оплака че е бил оскубан , когато вече беше на 4години. И двете възпитателки напуснаха, но другите системно са си затваряли очите на тези им деяния и съм сигурна че не е било единственото дете…За щастие детето ми не е вече там в тази градина.

  5. Грубото словесно и физическо отношение към деца от страна на възпитатели въобще не е прецедент в България, а по-скоро правило. Още по-лошо е в домовете за сираци, където децата не могат да разчитат на помощ от никого, нито да се махнат. Никой не може да потърси реална отговорност от никого – пазят се един друг както всички държавни служители. Пак се опитват да прикриват, да потулват, да шикалкавят. Какъв е извода – на всяка цена избягвайте да имате каквото и да е било с държавата, общината и всички техни структури. Още по-малко им поверявайте децата си.
    Сега трябва да се направи пълно разследване на детската градина, защото нищо чудно да има и други нарушения. Всъщност, аз не се съмнявам, че в която и да е детска градина, или друго държавно или общинско предприятие, когато и да се проведе разследване, няма да се открият множество и разнообразни злоупотреби и нарушения. Другите родители, вместо да нападат жената, разкрила тези мерзости, трябва да се обединят срещу детската градина. Няма значение, че тези записи не могат да бъдат използвани в съда – важното е да станат достояние на всички останали родители, които да поискат уволнението на целия персонал на детската градина, от директорката до чистачките, или в противен случай да отпишат децата си от въпросната детска градина.
    Но и тя е направила грешка – трябвало е да потърси журналистите от самото начало и записите да бъдат част от журналистическото разследване.
    А за Германия – какво означава „нямало доказателства, че са знаели“? Ако има доказателства, че са знаели, всички, които са знаели, трябва да застанат на подсъдимата скамейка, като съучастници на извършителя. А ако не са знаели, тогава каква работа вършат там? Това означава, че не са си свършили работата – за което автоматично следва уволнение.
    Кога се получават такива извращения? Когато някой е дълго време на една и съща (или сходна) позиция в рамките на едно предприятие (или държавата). Тогава въпросният индивид започва да си въобразява, че въпросното предприятие (или институция) му принадлежат. Това можете да видите абсолютно навсякъде – учители с дълъг стаж в дадено училище, лекари с дълъг стаж в дадена болница, полицаи, всички, работещи в общини, министерства, социални служби и пр., че чак до чистачките (за тези, които работят в Народното събрание няма да говоря). Допълнително обстоятелство е начинът, по който са били назначени – по партийна или семейна линия. В съзнанието на тези индивиди не присъства мисълта, че те там са работници и от тях се изисква най-вече да си вършат работата, за която са били назначени.
    Същото го има и в частни предприятия, където собственикът няма възможност да следи изкъсо работниците, но сравнително по-рядко.
    Понякога разбира се е въпрос до характер, но за да се прояви този характер, трябва работника да има условия да забрави, че всеки работен ден може да му е последен. Това е ключовото – изпълнявай стриктно поставените ти задачи и не си позволявай да вършиш глупости, или от утре си търси нова работа.
    Всеки работник трябва да бъде уволняван при най-малкото нарушение – иначе както той, така и останалите работници започват да се отпускат и да го приемат за допустимо. Абсолютно същото е, както и при извършителите на престъпления – разликата е, че в единия случай нарушителят ще трябва да си намери друга работа, а в другия – да лежи в затвора. Прочее, много малко хора лежат или са лежали в затворите в България – затова и има толкова много регистрирани, и още пъти по толкова нерегистрирани престъпления.

  6. Как ще бъде уволняван всеки при най малко нарушение. 100% ще бъдат уволнени. Началника(мениджъра) трябва да умее да мотивира. Заплахите имат обратно влияние. Тоя само ме тормози. Да ме маха накрая. Не ми пука. Аз съм работил с прост началник, който си избива кмлексите като уволнява често. Въобще престанах да се старая. Някак си минах между капките и не ме уволни. Ако ме уважаваше, аз щях да знам всичко от себе си в работата.

  7. Да се питаме „къде е държавата?“ и прочие е иззраз на национален комплекс за малоценност и същевременно издава лентящина, защото някой друг трябва да свърши работата на държавата вместо нас… А, всъщност, „държавата – това съм аз“. И ти. И той. И тя. Може би по-правилният въпрос би бил: „Къде е властта в държавата?“, но той също не води до никъде, защото властта се занимава основно с монопола върху силата и с укрепването на позициите на властващия икономически и политически елит… Накратко, през кривия макарон им е за някакви зли лелки в яслите. Майката, пък, се е престарала, можела е просто да подаде оплакване в съюз с други майки. както казва Боян, свидетелите са по-важни от „се ре се-тата“ пред съда. И стига с тези сравнения между България и Германия. Безпочвени са. Истината е, че човек, който няма по-добра алтернатива от това да рботи за 150 евро месечно в България никога няма да получи четирицифрените суми в евро, които цитираме винаги, когато сравняваме жизнения стандарт в двете държави. Най-малкото, защото не знае езика. Дето се вика, ако знаеш немски, и 5-6 превода да направиш ще ги изкараш тези пари, дори тук, в България. Въпросът е, че на някои хора дори двестата лева месечно са им много… И не ги заслужават. Защото срещу тях дават от минус безкрайност до нула….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.