Всяка реклама на хомеопатия е абсолютно незаконна

Тук няма да обсъждам дали хомеопатията въобще работи и дали е измама, а за настоящата нормативна рамка. Наскоро попаднах на един интересен член в Закона за здравето:

Чл. 169. Забраняват се всички форми на реклама на неконвенционални методи, включително свързването им с дейности по профилактика, диагностика, лечение и рехабилитация.

Дефиницията на „неконвенционални методи“ намираме по-горе в същия закон:

Чл. 166. (1) Министърът на здравеопазването контролира прилагането на неконвенционалните методи за благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве, които включват:

  1. използване на нелекарствени продукти от органичен произход;
  2. използване на нелекарствени продукти от минерален произход;
  3. използване на нетрадиционни физикални методи;
  4. хомеопатия;
  5. акупунктура и акупресура;
  6. ирисови, пулсови и аурикуларни методи на изследване;
  7. диетика и лечебно гладуване.

И двата члена са в закона откакто е в сила от 2005-та година и не са променяни. Те недвусмислено показват, че всякаква реклама на хомеопатия е забранена. Това се отнася както електронни, така и печатни медии. Забраната разписана така е абсолютна и включва твърдения, че хомеопатията лекува, облекчава или предотвратятва каквито и да е състояния.

В глава 8 на закона липсва конкретно наказание за нарушения по този член. Глоби има единствено за реклама на алкохол в чл. 218 ал. 7 и 8. Затова би трябвало да се прилага чл. 210 и глобите да са до 5000 лв. или 12000 лв. при второ нарушение.

Съществува обаче Наредба № 1 от 25 януари 2012 г. за изискванията към рекламата на лекарствените продукти. Части от нея видимо противоречат на Закона за здравето:

Чл. 4. При реклама на хомеопатични лекарствени продукти може да се използва само одобрената от ИАЛ информация за продукта.

Чл. 5. (1) Рекламата на лекарствени продукти, предназначена за населението, включително в помещенията и на витрините на аптеките и дрогериите, се изготвя по начин, който ясно показва, че това е рекламен материал на лекарствен продукт.
(2) Рекламата по ал. 1 съдържа:

  1. израза „хомеопатичен лекарствен продукт“ – при реклама на хомеопатичен лекарствен продукт;

Този пропуск е направен най-вероятно по същата причина, по която Холандия и Германия са лобирали силно в европейските институции за прокарването на изрично изключение в правилата за безопасност и ефективност на лекарствата – хомеопатията е многомилиардна индустрия. Според чл. 15 ал. 3 на Закона за нормативните актове обаче Законът за здравето има превес и забраната е важала най-малкото в последните 10 години.

Също така, в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина е посочено, че е разрешена рекламата единствено на регистрирани лекарства. Там има и специална глава за изискванията към хомеопатията. Изпълнителната агенция по лекарствата е тази, която издава разрешения за реклама на лекарства след одобрението им.

Има обаче една важна подробност – никъде в този закон не е упоменато изрично, че за хомеопатичните лекарствени продукти се прави изключение спрямо чл. 169 от Закона за здравето – само, че за да може да се внася, произвежда, продава, рекламира и т.н. такъв продукт, има изискване то да е одобрено. Това означава, че забраната все пак важи и всички разрешения на ИАЛ по чл. 17 ал. 8 т. 5 за реклама на хомеопатични продукти са нищожни.

хомеопатия измама

Регулацията от страна на Министерството на здравеопазването в този контекст може да се определи именно като хомеопатична – пише някъде, че има нещо, но на практика няма нищо и ефектът е нулев. Миналата седмица им изпратих запитване и очаквам отговор до следващия понеделник. Днес изпратих и сигнал до СЕМ за забранена реклама. Такива виждаме навсякъде – радио, телевизия, печатни медии. Докато пиша тези редове слушам радио и само в последния час имаше поне 3 реклами на хомеопатични продукти.

Това, което би трябвало да се случи, е да се спрат всички реклами на хомеопатии, включително плакати и брошури в аптеките. Така ще се изпълни изискване на закона пренебрегвано вече десетилетие. По-вероятно е обаче е да не бъдат взети никакви мерки нито от министерството, нито от СЕМ. Най-лошият вариант би бил производителите да лобират за промяна на закона и да успеят да прокарат поредното изрично изключение за хомеопатията. Още по-абсурдно би било да го изкарат от списъка на „неконвенциалните методи“.

Очаквам отговорите и ще следя темата. Междувременно, искам да благодаря на @Julz за помощта със закона. Повече за хомеопатията може да научите в тези статии.

21 коментара

  1. Впрочем има специална комисия по хомеопатия в ИАЛ:
    http://www.bda.bg/index.php?option=com_content&view=article&id=93&Itemid=11&lang=bg
    Законите за здравето и лекарствените продукти може да бъдат намерени и на сайта на МЗ. Версията на Закона за здравето там обаче не включва промените след средата на 2012-та. Членовете, за които говоря горе ги има доста преди това.

  2. Интересно е ,че е забранена рекламата и на поне според мен доказани от хилядолетия методи като акупунктура и акупресура .

  3. Хомеопатията има много силни и неизследвани положителни приноси към човешкото здраве! Няма по-лесен начин да разбера, че даден лекар или „фармацевтична“ компания са меркантилни идиоти, ако не се опитат да ми продадат хомеопатично „лекарство“.

  4. Интересен пост, благодаря за информацията. За съжаление аз също се опасявам, че само ще ги подтикнеш да изменят закона.
    Що се отнася до акупунктурата и акупресурата, от гмедна точка на медицината и научния метод, доказани са само тези методи и медикаменти, минали през клинични изпитания. Всичко друго е бабини дивитини и знахарство, но не е медицина.

  5. между другото мисля че се регистрират като хранителни добавки, за да избегнат контрола. поне в америка май е така.

  6. Няма какво да и харесам на тази статия. Като човек, който над 10 години лекува цялото си семейство с хомеопатия и по този начин децата ми пораснаха много по-здрави от връсниците си без да помирисват антибиотик и не само, не разбирам какво пречи хомеопатията или рекламата и. Разбирам обаче,че това е много евтин метод, който отнема ценни клиенти на фармацевтичните гиганти в световен мащаб. А какво ще правим когато антибиотичната резистентност достигне нови висоти? Вижте какво постигаха в Куба, заради ембаргото. Здравната им система е ориентирана към хомеопатията, защото това могат да си позволят….

  7. Много са ми интересни хора, които „случайно“ по време на любимото им занимание да четат закони от по стотина страници „попадат“ на интересен „член“ – с това обяснение поне започва второто изречение от изследването на Юруков.
    Защо се „обяснява“ ли? – ами усеща, че „намирисва“ на поръчкова статия и за да бъде заподозрян в тролстване, взема мерки… Гузен негонен бяга, казва народа!
    А с първото направо си казва от коя група са поръчителите – точно онези от фармацевтичните гиганти с многомилиардна индустрия, лакома и за хомеопатичното милиардче. Типичен похват – от болната на здравата глава – справка Световната здравна организация: „The 10 largest drugs companies control over one-third of this market, several with sales of more than US$10 billion a year and profit margins of about 30%. Six are based in the United States and four in Europe.“ – а хомеопатията е под 1 процент от пазара. Но Акулите са агресивни и искат привилегии – такива има вече точно в законодателството н за техните ваксини.. Например чл. 6 от Наредбата за рекламата „Изискването на ал. 1, т. 4 не се отнася до рекламните кампании по ваксиниране“
    И за тези които искат да знаят новите научни достижения по темата https://www.youtube.com/watch?v=ekkN-usR_74 Дано Юруков не е от вида „Такова животно нема!“ и да се запознае с научните ФАКТИ!

  8. Тези последните двама са живото доказателство, защо хомеопатията е забранена за реклама и защо ваксините са задължителни (както и образованието уж).

    Хомеопатията не е евтин, а скъп метод, понеже ви продават нещо, което не струва нищо. Това е съвсем официално, продават ви вода с я има, я няма една молекула от нещо си. Та в тази връзка може дори да се каже, че хомеопатията е безкрайно скъпа.

    Антибиотиците какво общо имат в случая? Антибиотиците имат една единствена задача – да убиват всички бактерии. За съжаление недискриминативен метод и свръх прилаган, но върши точно каквото се предполага. Що примерно не се сравнявате с цялата плеада други лекарства, благодарение на която много хара са живи?

    Хомеопатията в голяма степен пречи не на нас, а на вас и както е споменато към момента рекламата й изглежда да е незаконна.

    На вас какво ви пречи да разискваме законността на една реклама и защо го отъждествявате с качествата на самия продукт? Може би защото ако няма реклама, никой няма да го купува? Или пък както другия се изрази „гузен негонен бяга“?

    Научните постижения са тези, които са валидирани чрез научни методи и признати от компетентните учени. Не скалъпени в някоя комунистическа организация и/или пропагандирана от форумни експерти.

    Вие правите ли разлика между рекламна кампания по ваксиниране и реклама на хомеопатски продукт? Едното изгражда добри навици у обществото, по всяка вероятност с публичен ресурс, а второто е (незаконно) промиване на мозъци в частен интерес на някой шарлатанин разредител на вода.

  9. @Теодоси – няма доказателства, че акупунктурата и акупресурата са ефективни по какъвто и да е начин. Същото важи за вендузите, които са толкова популярни в България.

    @Постоян – плацебото работи. Това е неоспорим факт. Това, че някои се е излекувал без да прави нищо за болестта си не означава, че „нищото“ е помогнало. Аналогично, това не означава, че сериозен процент от хората, които не взимат адекватни мерки, няма да имат усложнения. Така никой хомеопат не говори за хората стигнали до болница след като захарчетата не са направили нищо за тях, а говорят за останалите, които биха се излекували и без да дават луди пари за въпросните захарчета.

    @Cho – въобще не са. Още повече, че доста от тях се препоръчват като „поддържащи“, т.е. се взимат всеки ден. Аналогично на хранителните добавки, ефектите от това са неизследвани.

    @Дияна Иванова – хомеопатията въобще не е евтин метод и не искам да ти пукам балона, но печалбите на доста от тях задминават тези на фармацевтични компании. Причината е, че хомеопатиите са практически на 99% печалба – няма изследвания, няма разработки, няма тестове за безопасност и ефективност, няма инвестиции. Има само удряне на бутканчета в табуретки, баене на вода и стотици милиони за реклама. Индустрията е за милиарди при практически никакви разходи. Впрочем някои от толкова омразните ти фармацевтични компании са също в хомеопатиите, но като дъщерни предприятие – просто са видели, че има много шарани, които могат да изловят. Така че не – не спестяваш печалби на злите биг-фарма, просто даваш луди пари за плацебо на други, които печелят дори повече без да лекуват нищо.

  10. @Видев – твърдели са, че съм бил „платен“ на много страни – леви, десни, гербери, фашисти, комунисти, турци, биг-фарма, биг-оил, биг-зелени и прочие. Нищо ново не ми казваш и това, че пишеш „ФАКТИ“ с главни букви не ги прави такива. Фармацевтичната индустрия има огромни проблеми и постоянно виждаме скандали с подправени изследвания, за да може инвестициите им от милиарди да не пропаднат, защото е открит дефект. Тези неща излизат наяве заради строгата система за проверка и тестове. Проблемът и алчността обаче я има и най-големите компании имат сериозна вина за това.

    Нищо от това обаче не променя факта, че хомеопатията е една голяма измама за стотици милиони в световен мащаб при практически никакви разходи освен тези за реклама. В горната статия разглеждам казус създаден от противоречие в закона, част от което е прокарано именно с лобизма на хомеопатите. Това противоречие трябва да се затвори, за да спрат спекулациите в рекламите и листовките им, че хомеопатията има някакво полезно действие без да имат реални доказателства за това. Европейските норми изискват от нас да разрешаваме продажбата на хомеопатия, но никой не може да ни задължи да позволяваме лъжи в рекламите и опаковките ни.

    @gamar – изглежда не правят разлика. Впрочем антиваксърите преди време искаха да променят закона, така че да се забрани на здравните власти да провеждат информационни кампании при спад на нивото на ваксинация. Щеше да е позволено само при вече избухнала епидемия. Атака внесе законопроекта. Добре, че още в комисията се наля солидна доза разум.

    @градинко – ако има твърдение за лечебни или терапевтични свойства – би трябвало. Всъщност същото важи за т.н. „детоксване“.

  11. Хм, в Германия сигурно половината от gesetzliche Krankenkassen покриват парите за лечение с хомеопатични продукти. Kаква e тяхнатa игра?

    П.П. Когато имам време и намеря начин, ще опиша подробно една история с участници: 4 г. дете с реактивен артрит, доцент-ревматолог от известна софийска болница, баща-скептик, хомеопат-ексцентрик и няколко гранули с потенция 200С. Естествено, няма да забравя да приложа и документите (диагнози, рентгенови снимки, направления за болнично лечение и т.н., и т.н.)

  12. В Германия са измислили измамата с хомеопатията. Някои каси поемат такива процедури, други – не. Сред частните зависи каква ти е застраховката. Във всеки случай в апеките самите захарчета не се поемат от касите. Поемат консултациите при хомеопатите.

    Интересно ще ми е да чуя тази история. Ако намериш и още 300-400 такива и ги сравниш с още толкова случаи на тази диагноза в страната или Европа в последните 10-20 години, за да имаме представителна извадка, даже би имало и смисъл. Иначе може би ще имаме просто един случай без доказателства за връзка или статистическа значимост. Аналогично, случвало се е хора да са се справяли с рака без химиотерапия, но това не означава, че са оздравявали или че е приложимо за всички, свързано с чакрите или фазите на луната. Същата е историята с хомеопатията и статистическата ѝ значимост.

  13. Аз също миналата година попаднах на същата „незаконна“ наредба. И също сезирах СЕМ, но нищо не ми отговориха.

  14. А какво ще кажеш за опасността от сребърната вода, която майки дават на децата си? Среброто е токсично и от пиене на сребърна вода сега водя борба с натравяне със сребро. Никак не е приятно – паник атаки, депресии, повишени нива на адреналин.

  15. Хомеопатията за мен се е доказала като абсолютно безполезна, че даже и опасна. След като на два пъти вкара малкия в болница на антибиотично лечение с пневмония, ангини и синузити, знахарствата се наказват физически при влизане у дома. Последният ни сблъсък беше при едно ходене на планина и бързо разболяване на сина. На връщане минахме през Хигия в Пазарджик, където приелият ни лекар ни предписа хомеопатии на Боарон за над 50 лева. 2 дни след това нещата преминаха в пневмония, а дебилното същество беше крито от колегите си. Ако толкова някой държи на треволяците, да си прави отварите у дома и да си консумира мед, но само като хоби, покрай доказаните медикаменти. Отдавна спря да е забавно следеното на „рецептите“ по женските и пенсионерските медии. За един и същи проблем, през определен интервал от време се предлагат няколко различни и даже противоречащи си решения.

    Споменатите по-горе акупунктура и пресура, както и видовете вендузи, не са „доказано ефективни“, а напрвотив, доказано безполезни! В някои случи дори и животозастрашаващи.

    Надявам се по-скоро да отнемат децата на родители, които изтезават наследниците си тези средновековни алхимии.

  16. @mike117 – не съм чувал за това, но не бих се учудил. Продава се в аптеките, така че се предполага, че поне е покрило някакви изисквания за безопасност.

    @Боби – в такива случаи подаваш сигнал до местното РЗИ за нарушения на лекарската етика и застрашаване на детски живот. Може да не стане нищо, но поне от моите сигнали стана ясно, че понякога реагират и има доста дисциплиниращ ефект.

  17. Междувременно и в щатите, и в Русия са предприели стъпки към регулация и изрично упоменаване в рекламите и опаковките на хомеопатията, че няма доказателство, че работят въобще.

  18. Един „тъп“ въпрос. Ако хомеопатията не работи, защо хората продължават да я използват? Аз примерно, ако си купя продукт, който не работи, повече не си купувам от тази марка. Или ако отида на хотел, който не ми харесва, повече не отивам на този хотел. В този смисъл чисто пазарния принцип би трябвало да елиминира хомеопатията, но това не се случва. Защо ли? Аз лично съм 50 на 50 като мнение, защото на моето дете хомеопатията помогна да спре с постоянните гнойни ангини, но на мен за друго заболяване не помогна.

  19. Защото вярата и упоритостта са велики неща. Разбирам да казват че продават нещо, за да му отдадеш ефект, но при условие че официално продават „спомени“ и най-много някоя молекула от нещо си, не разбирам как изобщо може да се смята че това е помогнало. Организмът все пак има имуна система. За това, че се е справил с дадено неразположение, не означава че хомеопатия е помогнала. За психологически и плацебо ефекти, не споря.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.