Не, детето ви няма да получи паралич от ваксината срещу полиомиелит

В последната седмица на няколко места, включително в блога ми, стана въпрос за ваксината срещу полиомиелит и как „сама по себе си причинявала детски паралич“.

Не. Не тази използвана в България, Европа и вече в почти целия свят.

Наистина, пероралната ваксина (OPV) причинява в много редки случаи парализа. Тъй като ваксината използва отслабен вирус, след ваксинациите е открит щам, който води до усложнения (VDPV). Една разновидност на този щам дори може да се пренася (cVDPV). Пероралната ваксина е използвана у нас до 2007-ма, също както в цял свят, защото предпазва най-добре срещу дивия щам. След като е доказано, че дивият полиомиелит е заличен от Европа, всички минаваме към ваксината с изцяло деактивиран вирус (IPV), който се бие с инжекция. Той много по-слаби странични ефекти и макар да предлага по-слаба защита, все пак е достатъчен за поддържане на обществения имунитет докато заболяването бъде заличено навсякъде.

Дори с редките случаи на парализа от пероралната ваксина, тя си струва. Между 2000 и 2011-та в световен мащаб са били около 10 милиарда дози от ваксината и случаите на парализа са били по-малко от 700. За сравнение, без ваксината жертвите са щели да бъдат около 6 милиона по оценка на Световната здравна организация.

Все пак, рискът от VDPV остава и затова след заличаване на дивия полиомиелит всички ще минат на ваксината, която ние използваме сега. Затова OPV ваксината се използва все още – най-вече в южна Азия, където има джобове на болестта. Преди няколко месеца OPV ваксината беше сменена едновременно навсякъде изключвайки единия див щам, който от години не е срещан никъде. Това е пример за напредъка, който е постигнат.

Индия е друг такъв пример. След сериозни проблеми в гетата им и с разпространението на ваксината, държавата е обявена за свободна от полио през 2012. Проблемите остават в Афганистан, Пакистан и Нигерия. От началото на година там е имало само 32 случая. През 2015-та са били 52. Основната причина да не сме постигнали вече заличаване на дивите щамове в световен мащаб е силният отпор на крайно настроени религиозни и военни фракции. Талибаните в Афганистан и Пакистан често атакуват медицинския персонал, който ваксинира децата в селата. Подобна е ситуацията и в Нигерия. Убити са десетки сестри и лекари. Те споделят същите вярвания, като антиваксърите у нас и в щатите – че ваксините са били конспирация за стерилизиране на населението. Разликата, е че родните антиваксъри не са вдигнали още оръжие срещу лекарите, макар в щатите някои явно да призовават към това.

ourworldindata

В България дивият вирус не е засичан от 25 години. През 30-те и 40-те е бил най-силен и последно у нас е имало случаи през 1991-ва. Това не означава, че не може да се върне. Както казва главния здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, рискът идва от внос на вируса. Няколко държави най-вече в Африка страдат от такъв проблем. СЗО също предупреждава, че поради силната заразност на дивия вирус, евентуалното намаляване на обществения имунитет в даден регион може да доведе до нова епидемия. Достатъчно е един човек да пътува към Нигерия или Пакистан и да се върне със заболяването.

Вирусът произлизащ от пероралната ваксина обаче все още се среща в Европа и ще отнеме време да се заличи изцяло. Малко известен факт е, че леки парализи може да се получат от всякакви инфекции, не само от щам на полио вируса. У нас, например, от началото на годината има 177 засечени случая на т.н. остра вяла парализа. Всеки случай се следи и тества от НЦЗПБ. При почти всички е доказано, че са причинени от общи вирусни инфекции без връзка с WPV или VDPV. Лекуват се напълно и почти винаги няма последствия. Антиваксърското движение обаче продължава да твърди, че те се причиняват именно компонентът срещу полиомиелит във ваксините от задължителния имунизационен календар у нас. Това всъщност влошава ситуацията, защото ваксината няма въобще такъв ефект и именно тя е единственият начин да се пресекат VDPV щамовете.

Отново виждаме как успехът на една такава здравна мярка пречи на довършване на работата ѝ. Забравили сме как у нас всяка година хиляди са умирали и стотици са оставали недъгави от тази болест. Наскоро се сблъсках с това. На първия етаж в сградата, в която работя във Франкфурт, преди време отвори ортопедична клиника. Месеци наред виждах хора с разкривени крака и други проблеми да влизат там. Всички бяха възрастни. Не се замислях въобще. Поне докато преди месец не видях плакат за организирана среща на страдащите от детски паралич заради полиомиелит. Влязох да питам и се оказа, че те били един от кабинетите специализирани в рехабилитация на такива случаи. Не можело да се направи нищо за подобрение на състоянието им, но поне 1-2 пъти в месеца им помагали с раздвижване и процедури. Средната възраст на тези пациенти била 55. Нямали са пациенти с увреждания под 40.

Всичко това дължим на усилията на милиони лекари и сестри по цял свят, някои от които жертват живота си всеки ден. Най-голям принос обаче има един от тях – д-р Джонас Солк. Наскоро се навръшиха 100 години от рождението му. През 1953-та той разработва първата ваксина срещу полиомиелит. Вместо да я патентова, както правят повечето, той я пуска свободно. Някои оценки сочат, че така е пропуснал печалба от близо 7 милиарда долара. Резултатите не закъсняват. Докато през 52-ра в щатите е имало 58 хиляди нови случая, само за 5 години с ваксината те са намалели до хиляда. Мисля, че това говори достатъчно красноречиво.

Ваксинирайте си децата.

criuydkwgaayd-f


Статията е написана на база информация от докладите на Global polio eradication initiative, както и препоръките на Министерството на здравеопазването и Националния център по заразни и паразитни болести. Не следва да взимате медицински съвети от тук или от където и да е в мрежата или масовите медии. Обърнете се към личния си лекар или педиатър, ако имате въпроси или притеснения. Интернетът не е и не може да бъде заместител на медицинските специалисти.

6 коментара

  1. В тази връзка, ето още един мит, който дори някои лични лекари все още повтарят – ваксината срещу ротавирус не увеличава риска за преплитане на червата. Старата ваксина е имала такъв страничен ефект в много редки случаи. Новата, която се използва в Европа от години – не. В същото време предотвратява тежка диария и обезводняване при бебета, за които това е особено животозастрашаващо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.