Ако е за здраве, искайте второ мнение

​Искайте си второ мнение от друг лекар за всяка по-важна терапия и процедура. Винаги.

Един професор в Пловдив доста се почуди какво са предписали в една от най-реномираните детски болници в Германия. Препоръча бавно минаване на различна доза за едното вещество и спиране на друго. Едното лекарство дори не се предписва на деца под 4 години. Пише го в листовката, но не сме от онези дето на своя глава ще променят предписаното от лекар. Безотговорно е. Затова търсим специалисти.

Преди малко открих също, че въпросният производител (да, big pharma) е платил наскоро в извънсъдебно споразумение около милиард долара в щатите, защото са „поощрявали“ лекари да предписват онова лекарство за ненужни неща, за по-дълъг период, както и …drumroll… на по-малки деца. Известно е, че Германия има същия проблем. Явно сме се натъкнали баш на такъв лекар.

Нищо, вече самолетите са евтини. Пловдив и София са близо.

После се чудим защо всички се шашкат от big pharma. Добре, че в БГ това го няма в такъв мащаб. Повярвайте ми, няма го. Едната причина е, че пазарът на масовите и важни лекарства се контролира от МЗ. Другата според мен е, че едното лекарство струва $400 в щатите, 40€ в Германия и 40 лв. в България.

Навярно затова оценка на пазара показала, че всички пари дадени от т.н. big pharma в България директно на лекари и болници, за реклама и семинари взети заедно са по-малко от бюджета за същото на само едната компания продаваща хранителни добавки у нас. Замислете се над това. После защо почти всички фармацевти и бая лекари бутат „ей тука едно много хубаво природно“ дето на семинара в Шварцвалд им казали, че много работи?

Какво? Семинара ти не бил в Шварцвалд, а са те пратили на спа продецури в хотелче в Банско? Еми явно не сте продали достатъчно гранулки в аптеката. Нищо – навярно следващата година.

Ей такива се хранят само заради идиотщни като онази дето видях в последните месеци. Да не започвам с това колко пъти педиатърът и аптеката в Германия се опитаха да сменят лекарство с аналогично „щото онова имали“. Нищо подобно – имат си договор с определен доставчик с опредени цели, а и често софтуер, който „препоръчва“ какво да предпишат. Лесно е да се обезвери човек от системата, ако не гледа внимателно и се хваща на бабини дивитини.

Затова публичността на връзката лекари – фармацевтични компании е толкова важна. Но не онази половинчатата, която видяхме наскоро, а пълен отворен регистър за всички производители и лекари.

Прозрачността обаче сама по себе си не оправя системата. В щатите именно след такива скандали с разкрития за плащания към лекари въведоха пълна прозрачност – не обратното. С нашия роден цинизъм такава откритост ще доведе до още по-голям срив в доверието. Без разбиране на спецификата и база за сравнение е неизбежно. Затова задължително трябва да се влючат в регистъра всички фармацевти и производители на лекарства, хранителни добавки, хомеопатия и други алтернативни способи регистрирани в ИАЛ. Ще може ясно да видим кой е плащал сметката и колко.

Току хората се запитали не само дали техният лекар взима пари от който и както не трябва, а и какво всъщност има в тия захарни гранулки и билкови хапове, че ги въртят след всеки изгърмян поглед в турските сапунки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.