Вирусът Зика, комарите и климатичните промени

Паниката около вируса Zika започна да набира сила в последната седмица, но за измеренията на проблема се знае от много месеци. От две години се следи пренасянето му през океана, а в края на 2015-та имаше скок на малформациите сред родените в Бразилия – по-спрециално микроцефалията, случаите на която скочи от 150 на година до 4500 само за няколко месеца. Затова вече съвсем сериозно се говори за възможността това да стане глобална пандемия.

Все още не е установена сигурна връзката между Зика, микроцефалията, синдрома на Гилен Баре и други неврологични заболявания. Открита е обаче достатъчно силна корелация – почти всички родилки с деца с микроцефалия са били заразени с вируса. Има много неясни неща около самата болест, дали и как е мутирал вируса, за да се стигне до това. Знаят се обаче няколко важни неща.

Първото е, че трябва да се избягват пътувания в централна и Южна Америка. Особено от бременни или жени, които искат имат деца. В растящ брой страни дори има препоръки местното население да отложи планираните бременности с 6 до 24 месеца. Ако все пак се пътува, трябва да се взимат всички мерки за предпазване от ухапване на комари – мрежи, препарати, добре покриващи дрехи.

Вирусът се предава чрез ухапване от комари от род Aedes. Не е ясно все още дали е възможен пренос по кръвен и сексуален път. За да се зарази човек, трябва да е физически в популация на хора, които са заразени, защото комарите не живеят дълго и изминават малки разстояния. Затова, за да се стигне до епидемия където и да е, трябва да има две условия – заразени пътуващи да внесат вируса и голяма популация комари, които да го пренасят между хората.

Вчера беше съобщен първият диагностициран случай в Европа – турист връщащ се в Дания. Важно е да се разбере, че той се е заразил някъде в централа или Южна Америка, а не в Европа. Ако обаче заразен не бъде диагностициран при пристигането си, бъде ухапан от комар и комарът пренесе болестта на други, то тогава вече би имало местно заразяване. Също вчера излязоха данните на НСИ за пътуванията на българи в чужбина и посещенията на чужденци у нас. От тях може да си направим извод, че поне няколко хиляди всяка година пристигат от региони, които страдат от вируса. Не е задължително обаче внасянето да е диркетно – ако се потвърди местно заразяване където и да е в Европа, въпрос на време е да се случи и в България.

Видът комари преносители на вируса е Aedes albopictus или азиатския тигров комар и е все по-разпространен в Европа. У нас е потвърден официално от няколко години в Бургаска област, но към януари 2016-та вече има данни за разпространението му и в селища до 200 м. в области Благоевград, Враца, Монтана, Пловдив и Стара Загора. Не е изключено разпространение и в други селища в Дунавската равнина, Горнотракийската низина и долините на реките Струма и Места. Тази карта показва уязвимите зони:

bg

В рамките на Европа към октомври 2015-та се вижда, че е вече разпространен (в червено) в цяла Италия и Албания, части от Гърция и средиземноморското крайбрежие на Франция и Испания.

Aedes albopictus - current known distribution - October 2015

Тук се намесват и промените на климата. Оказва се, че в следващите десетилетия условията за комарите от този вид ще стават все по-добри в почти цяла Европа. Така има потенциал да завладее цяла Германия и Франция. В България вече присъства, но не е ясно как ще се развие. Третирането с препарати има ефект, но не се пръска навсякъде, а и комарите бързо стават резистентни и трябват сериозни инвестиции в нови разработки.

Fischer_fig1
Fischer_fig2

Така има съвсем сериозен риск промените на климата да помогнат на една доста сериозна епидемия в Европа. Това не е задължително да е дори Зика – треските денга и Чикунгуня също се пренасят с този вид комари и заедно с маларията взимат много повече жертви всяка година. Това, което прави Зика страшен, е друго – повечето заразени ще я прекарат като лек грип и затова не биха се обърнали към лекар. Липсата на диагностика означава, че измеренията на заразата може да останат скрити доста преди първите случаи на увредени деца или да забележим рязък скок в неврологичните заболявания. Както виждаме в Бразилия, където има епидемия от Зика, такива има много. Най-страшното е, че лечение и ваксина за Зика няма – т.е. веднъж заразен, човек би могъл да го предава неизвестно колко дълго.

Трябва внимателно да следим как ще се развият нещата. Не трябва да забравяме, че идва лято, а с него и комарите в южна Европа и източна България. Ако пътувате към южна и централна Америка, запознайте се със симптомите и правете всичко, за да се предпазите от комари. При най-малки съмнения се консултирайте с лекар.

Повече информация:

9 коментара

  1. Благодаря. Имаше няколко коментара в мрежата, че не е трябвало да я пиша тази статия или поне не в този вид, защото щяла да се интерпретира грешно от някои. Жълтите медии, например, можело да я вземат и да обявят, че в маркираните зони вече имало Зика. Това очевидно е глупост, но не изключвам да го направят. Това обаче не значи, че не трябва да пиша по темата. Всеки текст може да се изопачи по този начин.

  2. Благодаря за информацията. Тъкмо се отправям към Ю.Америка за няколко месеца.

    Уточнение от Уикипедия:
    „In 2009, Brian Foy, a biologist from the Colorado State University, sexually transmitted Zika virus to his wife. […]“

  3. По принцип е добра идея да се пазиш от комарите, но сега е повече от наложително. WHO още не са потвърдили този и други случаи, затова написах, че не е 100% сигурно.

  4. Много е актуална информацията- благодаря! Само че у нас е доста трудно да се опазим от комароте само с индивидуално средства като не се пръска редовно с подходящи за вида препарати. Бог да пази децата ни и нас!

  5. През лятото на 2014 бях за няколко дни в Китен и за пръв път видях тигрови комари, всъщност други не видях. Мисля, че статията е изключително точна и поучителна. Моля автора да продължи тази тема, тъй като е все по-трудно да се намери достоверна информация за теми като тази?

  6. Написаното се базира на информацията, която събрах. Вектори за разпространение на зарази като комари и кърлежи се следят доста подробно, но е трудно да се предвиди как ще се развият нещата. Във всеки случай ще трябва доста сериозна подготовка, за да се справим с евентуален бум от популациите им ако засегнат големите градове.

  7. Браво! Чудесен анализ. Де да можеха и журналистите да пишат толкова смислено…

    Има по-актуална карта за разпространението на тигровия комар към януари 2016 на страницата на ECDC.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.