Питах ДАБЧ къде са 6-7-те млн. българи в чужбина. Отказаха ми.

Преди около месец проверих твърдението на Петър Харалампиев от позицията на шеф на Държавната агенция за българите в чужбина, че извън страната има „6-7 млн. българи“. Всъщност, още на следващия ден в предаването „Тази сутрин“ по БТВ той вече говореше за 8-9 млн. Когато стана дума от къде идват тези числа, той не беше толкова словоохотлив:

…по изчисленията, които … така ние имаме, координирано със статистиката…

Тъй като това не ми стигаше, поисках следната информация по ЗДОИ:

В становище до ресорната комисия в Народното събрание на председателя на агенцията г-н Харалампиев на 5 юли 2017 той цитира оценка за между 6 и 7 млн. българи по света. На 7 юли в студиото на БТВ споменава друга цифра – 8-9 млн.

  1. Каква е оценката на ДАБЧ за броя българи родени в страната, които към този момент са в чужбина?
  2. Каква е оценката на ДАБЧ за броя деца родени в чужбина, които имат един или двама родители българи?
  3. Каква е оценката на ДАБЧ за броя българи в историческите общности, кои са те и колко българи смятат, че има във всяка?
  4. На какви данни и източници се базират тези оценки?
  5. На какви източници се базират оценките дадени от г-н Харалампиев в НС? На какво се дължи разминаването с изявлението му два дни по-късно пред БТВ?
  6. Оценките на г-н Харалампиев в тези два случая отразяват ли позицията на ДАБЧ и базират ли се на данни събрани от различни източници в ДАБЧ?

Изпратих запитването на 11-ти юли и 14 дни след това, колкото е срокът по закон, отговор нямаше. Писах им, че срокът изтича и им напомних, че ако имат нужда от удължаване на срока, за да съберат информацията, то следва да ме информират своевременно. Това и направиха – веднага получих две съобщения за удължаване с 10 дни от различни служители на агенцията.

Днес най-накрая получих отговор. Отказват да ми предоставят информацията, защото „не представляват обществена информация“ в смисъла на ЗДОИ. Посочват също, че дата в запитването ми е сгрешена, което е вярно.

Не е вярно обаче е, че исканите от мен данни не са обществена информация. В изказванията на г-н Харалампиев говореше за оценки на ДАБЧ и информация, с която разполагат в агенцията. Може би юристите им да смятат, че първите пет въпроса се отнасят до искане на мнение, а не на обективна информация. Навярно е можело да формулирам по-добре тези точки, макар именно „бате Харо“ да даваше оценки от името на агенцията. Последният въпрос обаче е ясен и се отнася до официалната позиция на ДАБЧ и данни, които са събирани в агенцията.

Също така, това, че удължиха срока с 10 дни, означава, че се възползват от чл. 30 от ЗДОИ. Този член позволява това единствено, когато данните са с голям размер и подготовката отнема време. Изисква също да се даде обосновка в уведомлението. Посочих им тези две неща, както и че това, че използването на чл. 30 предполага, че имат данните, че ги събират и следва да ги предоставят.

Все пак, отговор няма. Мисля, че всички сме наясно защо. Щеше да е полезно да имаме официално потвърждение, че си ги изсмукал от пръстите тия милиони. Поне Министерството на образованието имаше доблестта да си признае, че нямат данни подкрепящи подобни странни твърдения на тогавашния министър Игнатов.

Сега въпросът е дали да обжалвам пред Административен съд София-град или не?
Мислите ли, че си струва?

10 коментара

  1. Г-н Юруков,
    Не знам дали си струва да обжалвате отказа да ви бъде предоставена информация, но този човек трябва да бъде СПРЯН.
    С фалшивите негативни новини, които постоянно публикува, при това в качеството си на ръководител на Агенцията за българите в чужбина, той ще закрепости в общественото съзнание митовете за „огромния“ брой българи, напуснали страната след демократичните промени.
    Само преди няколко дни той направи следното абсурдно изявление по време на кръгла маса на тема „За ускорен репродуктивен демографски ръст“:
    „Напусналите след 89-та година българи по различни статистики са между 2,7 и 3,5 млн. души, което е катастрофално“.
    http://www.faktor.bg/bg/articles/novini/balgariya/mezhdu-2-7-i-3-5-mln-balgari-sa-napusnali-stranata-sled-89-ta-godina

  2. Да, обжалвай – само така ще се научат да уважават гражданите и закона. Аз заради подобна цел ще съдя болница Софиямед. Не трябва да ни правят на глупаци!

  3. Обжалвай, ако искаш да стигнеш до край (до какъвто и да е край), но най-вече за да тормозиш ленивците, които не си вършат работата (ако имаш време и енергия, която явно имаш). Затова – отново: ОБЖАЛВАЙ. В крайна сметка винаги е добре, колкото е възможно повече, да се „тормози“ админстрацията, за да си свърши работата. Нали за това получават заплати от обществени пари(от данъци и т.н.)…

  4. Некомпетентността на държавните служители не трябва да се толерира.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.