Анкета за религията в българското общество

Реших да пусна нова анкета за възприятията към религията. Навярно сте видели в медиите съобщения за едно такова изследване наскоро. Избрах малко по-различни въпроси и искам да илюстрирам нещо конкретно. Затова ще съм ви благодарен, ако попълните анкетата според личните ви представи и възприятия. За някои определени въпроси биха били странни, но обещавам, че има добра причина да са такива. Анкетата може да отворите и на този линк.

14 коментара

  1. Бояне, не си дал възможен отговор НЯМАМ РЕЛИГИЯ на първия въпрос. В БГ има над 270 000 човека, които нямат религия както показа Националното преброяване през 2011.
    Отговора „Не се самоопределям религиозно“ не покрива тези хора по ясен начин защото може да означава и „НЕ ЗНАМ“ или „НЕ МОГА ДА СЕ САМООПРЕДЕЛЯ“ или „НЕ ИСКАМ ДА СЕ САМООПРЕДЕЛЯ“

  2. Интересно ми е какви фактори ще се обособят от събраните резултати и с каква Алфа на Кронбах. Ще публикуваш ли резултатите някъде?

  3. Религията се използва като политически инструмент само от една религиозна общност

  4. Попълних анкетата по-скоро пожелателно с големи резерви към емисарите на Господ по високите етажи у нас. Намирам ги за грубо меркантилни и неморални кариеристи, зависими от все още действащи кръгоне на служби и бизнеси, свързани с бившата ДС. Хора, по-скоро отблъскващи простите миряни и ласкаещи единствено силните на деня. Има свещеници, които действително се грижат за душата и вярата на стадото си. За тях гласувах с увереност, че някога църквата ще стане упование на вярата, защото лутащият се човек търси ценностите, които не е намерил във възпитанието, в образованието и в ежедневните несправедливости и може да намери в доверието към един добър водач, който да му дава простите стъпки на добрия човек в принципни ситуации на дилема.

  5. Две бързи езикови бележки:
    (не от дребнавост, харесвам текстовете – и позициите – ви, но нехайството към езика е заразно, грешките се мултиплицират и отиде коньо у ряката.)
    На български няма дума „рамадан“. При нас е влязло от турски и е РамаЗан, няма причина през английски/немски да налагаме арабската дума, когато си е внесена у нас преди векове чрез посредничеството на турския. В исляма Рамазан не е празник от типа на Великден, празниците са Байрям (Курбан Байрям и Шекер Байрям), а Рамазан е съпоставим с Великите пости.
    Ужасно дразнеща е настъпателността на предлога „на“, който вече се използва за всичко и много често не на място. Анкетата може да се отвори ОТ някой линк (отвори От тази препратка) или с известен компромис В даден линк (отвори В тази препратка). 🙂

  6. Религията само разделя хората . Това е пагубно за всички и трябва да се изградят светски държави без религия. От религията печелят само определени хора . Други се възползват от религиите за лични цели.

  7. Православните не са църква, а министерството на лицемерие. Нямат нищо общо с християнство.

  8. „Атеизмът също е религия.“

    Питай някой второкласник да дефинира „Атеизъм“ и после помисли добре какво означава това и пак ще си поговорим.

  9. „Православните не са църква,а министерство..“ Може би да кажем НПО с идеална цел. Не говорим за неразбориите в БПЦ. Аз ходя на православна църква и съм православно кръстен,но ако кажа,че съм истински християнин ще излъжа,ако кажа,че съм член на министерство пак ще излъжа,ако кажа,че всички попове са политици и маскари пак ще излъжа,ако кажа,че не съм православен пак ще излъжа. Според мен всеки ,който е кръстен,знае какво е литургия ,ходи понякога на литургия,стреми се към нравственост и се чувства независим от църквата за начина си на живот и мнения(това го има само в православието) е православен

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.