6-7 млн. българи в чужбина и защо никой не задава въпроси за това

Петър Харалампиев е новият шеф на Държавната агенция за българите в чужбина. Беше назначен преди месец замествайки Борис Вангелов, който също е функционер на ВМРО. Вчера Харалампиев застана пред ресорната комисия в Народното събрание и представи визията си за агенцията. На пръв поглед заявките са добри – по-добра работа с училищата зад граница, някаква работа въобще с емигрантските общности и прочие.

В изказването му имаше обаче нещо абсурдно, което съвсем безкритично беше поето от журналистите и обиколи всички медии. Ето точните му думи:

… в момента имаме над 3 млн. българи, които живеят зад границите на България и извън нашите традиционни общности. Говорим за държави като Съединените щати, Великобритания, Франция и целия останал свят… Плюс около 3 млн. българи, а може и повече, които са от нашите традиционни общности, което прави около 6-7 млн. българи. А и ако гледаме … техните деца и близки, в един момент може да се окаже, че най-вероятно доста повече българи живеят извън границите на нашата родина, отколкото в България.

Дори да не знаете нищо за емиграцията и историческите български общности, би трябвало това да ви се стори най-малкото странно. Ако сте журналист, следва да проверите поне думите му преди да ги публикувате дословно. Както вече знаем, това далеч не е толкова трудно.

Колко всъщност са българите зад граница?

На този въпрос съм се опитвал често да отговоря тук. Картографирах българчетата родени в чужбина, разглеждах в контекста на раждаемостта и засягам всеки път като наближат избори. Специално за Германия прегледах по-подробно данните и социалната обстановка на емигрантите ни. Точен отговор обаче няма. Истината е, че много зависи каква дефиниция използваме. Дали броим постоянно установилите се и студентите. Дали включваме сезонните работници. Дали смятаме тези с двойно гражданство, децата родени в чужбина с двама, с поне един родител българин или дори с дядовци и пра-баби българи. Или само българите с гражданство, които не са в страната към този момент. Всяка от тези дефиниции ще ви даде различно число. Нито едно от тях обаче няма да се доближава дори до 6-7 млн.

Все пак, най-често говорим за хора родени в България, които вече живеят другаде. Това, всъщност, сравнително лесно се изчислява. Ако вземем всички деца родени в България през последните 60 години, извадим починалите хора и сравним със сегашното население на страната, ще получим между 900 хиляди и 1.1 млн души. Давам приближение заради несигурните данни от 70-те и 80-те и спекулациите, че някои хора само на хартия са в България. Това означава, че хората родени в страната и емигрирали, независимо дали имат още гражданство или не, са около милион. Дори да включим техни деца родени в чужбина, пак няма начин тази оценка да мине 1.4 млн. Ако тръгнем да включваме внуците им и внуците на всички емигрирали от освобождението насам, може и да стигнем до няколко десетки милиона, но идеята тук не е да си измисляме рационализация за бомбастични твърдения, нали?

Колко са българите в историческите ни общности също е трудно да се каже и отново зависи от дефиницията. Тъй като новият шеф на ДАБЧ е от ВМРО, не бих се учудвал да включва в целевата си група цялото население на Македония минус албанците. Затова не е ясно от къде е изкарал числото 3-4 млн. за тях. Днес изпращам запитване по ЗДОИ, за да разбера. (Допълнение – питах и ми отказаха, защото не ми било работа да питам).

Имам обаче идея каква може да е причината. Миналата година в доклада на МС за състоянието на националната сигурност имаше параграф за емиграцията. Там се твърдеше, че всички българи в чужбина са били 3 млн. Това число включва както емиграцията, така и историческите общности:

Това е всичко. Няма източник, няма цитат, няма агенция, която да е направила изследване. Усъмних се, защото според тях има два милиона емигранти, а просто не са се раждали толкова. Също твърдят, че 700 хиляди са българите в ЕС, но по това време диаспората в Германия беше най-голяма и беше около 210 хиляди. Попитах МС от къде е дошло това число в доклада, но не получих отговор. Някъде стана дума, че е копирано от книга на професор от БАН изследваща българските общности, където сам бил раздул сериозно нещата. Навярно Харалампиев е взел тази оценка за 3-3.5 млн. от жълтите медии, решил е, че става дума само за емиграцията, добавил е още 3 млн. „исторически общности“ и е добавил още милион „деца и роднини“. Друго обяснение нямам.

Фалшиви данни от официални лица

Ефектът е точно този, който видяхме при твърдението, че повече българи работят в чужбина, отколкото в България. Шеф на агенция взима нещо чуто-недочуто, преобръща го в главата си и го вмъква като аргумент в изказвания. Така валидира фалшиви новини чрез поста и агенцията си. В случая с работещите в чужбина се оказа, че информацията не идва нито от БАН, нито от НСИ, нито от която и да е агенция, а изглежда е измислена от фирма рекламираща работа в България. Аналогичен е и случая с твърдението, че „на половината първолаци българският не им е майчин“ – Министерството на образованието отрича някога да е имала такива данни макар тогавашния министър Игнатов да го каза пръв. Оборих го вече няколко пъти.

Често използването на такива гръмки сензации е привидно съвсем невинно – опитват се да придават тежест на мерките, които обещават и работата, която правят. Ефектът обаче е, че такива фалшиви новини се загнездват в общественото съзнание и поемат собствен живот. След време се приемат за факт и допълнително задълбочават обществената депресия, за която съм писал толкова. Жаждата ни за жлъч ни кара да приемаме такива твърдения като чиста монета и допълнително се самоубеждаваме, че всичко е неизбежно и нерешимо.

В крайна сметка може да се окаже, че тези няколко думи на Харалампиев може да постигнат по-голям отрицателен ефект в публичното пространство, отколкото може да се компенсира с всички обещани от него подобрения. Правилно отбеляза, че ДАБЧ до сега е била насочена почти изцяло към историческите общности. Всъщност, сред емигрантите и дори организациите, тази агенция практически не съществува. Твърденията им, че са „свързали“ българи в чужбина с работодатели в страната всъщност се дължат на частни инициативи и форуми организирани независимо от агенцията. Основната дейност на ДАБЧ изглежда се фокусира върху даването на българско гражданство. В последните години беше разкрита схема гравитираща именно около ВМРО за продажба на български паспорти. Разследването спря, съмнителните преписки продължиха, агенцията беше дадена на предшественика на Харалампиев и изглежда нищо не се променя.

Заявки под съмнителна партийна сянка

Новият шеф на ДАБЧ обаче обещава промяна и повече работа с българите в чужбина. Една от важните роли на агенцията е субсидирането на училищата ни зад граница, както и на някои културни дружества. Макар данните за финансирането да са публични, агенцията отказва да даде повече данни за самите училища и как българин в чужбина да ги намери. Дава добри примери с работата на други държави с емигрантските им общности и ползите, които такъв подход може да доведе на България. Това е концепция, която активни българи в чужбина безуспешно са се опитвали да представят на институциите. Едно добро начало, например, би било по-добрите консулски услуги.

В същото време обаче именно неговата партия лобира за отнемане на гласовете на българите зад граница, използва презрителна реторика поставяща разделни линии в обществото ни и има доста съмнителна история с точно тази агенция. Дали Харалампиев ще спре корупцията с раздаването на паспорти и наистина ще работи с емигриралите българи ще видим тепърва. Усилията на ВМРО да му дадат практически пълна власт да изготвя и контролира нужните документи не показват нещо такова.

Във всеки случай обаче, изказвания като това за 6-7 млн. българи в чужбина вече сложиха сериозен негативен капитал върху мандата му. Отговорността за това е както негова, така и на всички нас, че не изискваме отговори.

24 коментара

  1. Днес по БТВ Харалампиев явно видял колко внимание му донася тази сензация, завиши оценката си на 8-9 млн. Само за два дни още два милиона българи са открити по света. Не е малко. Явно това се е харесало на Хекимян по Тази сутрин, защото с охота поемаше измислените му числа по държави. Ако беше ги събрал обаче, щеше да разбере, че дори с тези изсмукани от пръстите оценки не излиза сметката от 8-9 млн.

    Любима ми е частта около 50-тата секунда на записа, когато единствено става дума от къде идват тези числа: „…по изчисленията, които … така ние имаме, координирано със статистиката…“. Наслаждавайте се:
    http://btvnovinite.bg/video/videos/tazi-sutrin/kolko-nashi-sanarodnici-zhivejat-v-chuzhbina.html

  2. Живея в чужбина със съпруга ми и двете ни деца повече от три години. Преди да предприемем тази крачка, ходихме в държавна институция, за да попитаме какви документи трябва да попълним, за да се знае, че няма да пребиваваме вече в страната ни- съответно не искаме да се начисляват неправомерно неплатени здравни осигуровки например, тъй като и без друго няма да ползваме услугите на здравната ни система. Казаха ни, че не трябва нищо да попълваме, а някой ден, ако се върнем, да представим съответен документ от другата страна на пребиваване, че сме си плащали осигуровките. Тоест семейството ми, както и всички българи, които познавам в чужбина, все още се водим живущи в България…

  3. @Д.Иванова – не. Това не е съвсем така. За здравните няма нужда да се попълва нищо, за да не се въвежда изрична бюрокрация. Ако не сте сменили настоящия си адрес с такъв в чужбина, наистина пред ГРАО се водите още на адрес в страната. Затова, например, на местни избори няма да бъдете изключени от избирателните списъци.

    Статистиката обаче е нещо съвсем друго. НСИ не разчита само на данните на ГРАО, а събира още много данни за икономическата активност, използването на услуги в страната и в консулствата и прочие. Не следят, разбира се, всеки поотделно, но изготвят модели, на база на които преценят колко хора са в страната и колко в чужбина. Това предполага известна грешка, но по мои наблюдения е доста точно. Достатъчно е да се види колко хора ГРАО включва като избиратели в местния вот и колко е оценката на НСИ за живущите в страната.

  4. Господин Юруков не е зле да се ограмотите исторически. В Българи няма сериозна демографска наука. Както и каквото и да е наука за изследване на населението. Вие още малко ще изкарате, че българите с тези в България са 5-6 милиона души най-много. Вие какво разбирате под исторически общности? Запознат ли сте изобщо кои са те и къде са? Съмнявам се дълбоко. Иначе относно съвременните емигранти от 1990 до сега според мен са емигрирали около 1 милион души от България, но мен ме интересуват единствено българите по етнос. Предполагам от двама родители българи има родени в чужбина няколкостотин хиляди деца. Тия от смесени бракове не ги броя за българи, в 90 % от случаите те не знаят езика ни и даже културата им е друга. Не че децата с двама родители българи знаят много добре български, но… все пак са българи. А отделно има и по-стара емиграция още от началото на XX в. А сетих се, те за Вас не са българи, защото не са родени на територията наречена България или пък са македонци? Вие пишете много верни неща относно демографията на България, но в писанията ви се прокрадва някакъв интернационалистически оттенък на безродничество, който никак не ми харесва. Циганите и турците също били българи. хайде сега, това са етнически категории, а не териториални, няма как да са българи. Гражданството не определя етническата принадлежност.

  5. Господин Каракчанов, напълно съм съгласен, че гражданството не се определя по етническа принадлежност. Всъщност, член 25 на Конституцията е красноречив:

    (1) Български гражданин е всеки, на когото поне единият родител е български гражданин или който е роден на територията на Република България, ако не придобива друго гражданство по произход. Българско гражданство може да се придобие и по натурализация.

    Конституцията говори за гражданство и произход и не прави разграничение по етнос. Единствено Вие правите такова разграничение отлъчвайки всички етноси били част от българската държава столетия наред.

    В думите на г-н Харалампиев, които коментирам в статия, не се говори никъде за етническа принадлежност. Ако правим такова разграничение и дори да включваме всички в Македония, то тогава изказването му е още по-абсурдно. Пример са власите, които Вие не бихте нарекли българи и каквито има доста в Македония, но пак получават български паспорти по произход. Или пък каракачаните, които подобно на власите също са по тези земи доста преди славяни и пра-българи, но Вие не смятате за част то българската идентичност и култура.

    Взимайки етническата карта, която играете, непонятна е и оценката Ви за емигриралите в последните 27 години и децата им родени зад граница. Всъщност, точно тази оценка за около милион дадох вече в тази и предишните си статии, така че услужливо сте я заели. Това може би показва някакъв положителен ефект, защото до скоро съпартийците Ви говореха за 3-4 млн. По подобие на Харалампиев обаче слагате тази оценка в друг контекст и използвате за странни изводи. Аз говоря за българи по произход в смисъла на Конституцията, а не както Вас – за етнически българи.

    Всъщност, емиграцията сред етническите роми, турци и помаци е дори по-голяма от средното за страната, особено тези живеещи в бедни региони. така, че има голяма вероятност около 30% от емигриралите да не са етнически българи. В този смисъл твърдението за „родени в чужбина няколкостотин хиляди деца“ с двама родители етнически българи звучи повече от странно. Дори с възрастовия профил на емиграцията ни, това би плодовитост от 3-4 деца на емигрирала етническа българка в такава двойка, което сами знаете, че е нереалистично.

    Що се отнася до историческите ни общност – има много спекулации с това колко хора са в тях. Тези спекулации видяхме как се прокрадват дори доклади на МС и се мултиплицират в преувеличенията си в официалните изказвания на Харалампиев от позицията, която заема. Не мога да знам на какви данни и оценки базира думите си. Затова съм пуснал запитване по ЗДОИ, крайният срок на което изтича днес. Единствено тогава ще може да знаем къде смята, че има 7-8 млн. българи по света, още повече съдейки по Вашите думи – етнически българи по света.

  6. Аз предполагам че Каракачанов им е правил ДНК тест и знае кои са „чистокръвни“ българи и кои – не.

  7. Господин Юруков, абсолютно съм съгласен с Вас. От ВМРО и други псевдопатриотични организации цитират разни числа, които клонят към научната фантастика.
    Господин Каракачанов, има български исторически общности и в Гърция, Македония, Сърбия, Румъния, Украйна, Русия, Унгария, Аржентина и т.н. Спор няма! Въпросът е колко от тях в момента са българи и как ги броим – по гражданство, самосъзнание, владеене на български език, фамилия? В Западните покрайнини е имало поне 200 000 българи, но сега ако намерите и 20 000, които все още имат българско самосъзнание, владеят български език и още по-малко имат българско гражданство, ще Ви поздравя. В Македония, само 1400 дущи официално се декларират като българи, дори да вземем десетките хиляди с българско гражданство пак няма да го докараме до милион. В Гърция асимилацията е брутална. Хора само с гръцко гражданство и гръцки имена, не знаят български език, но викате, дайте да ги пишем българи. За старите общности в Аржентина, Канада и т.н. какво да говорим? Това не са вече българи, разберете го. Това са канадци, аржентинци, бразилци, американци и т.н. от български произход. В Аржентина съм говорил с хора трето и или четвърто поколение родени там с имена от сорта на Хуан Естоилоф или Хорхе Асеноф и те ми казват, че те са аржентинци, но дедо им Мигел бил българин, емигрирал в началото на века, дори не знаят, че най-вероятно е бил Михаил, а не Мигел. Същото и в Канада. На какъв точно принцип можем да дефинираме един такъв човек самоопределящ се като аржентинец или канадец, който няма българско гражданство и не говори български език като българин?! Не е ли по-добре да прегледаме колко хора на националните преброявания в съответните страни се определят като българи?! И ако кажете, че в Македония или Сърбия хората се страхуват да кажат, че а българи, добре, може, но в Аржентина, Бразилия или Канада няма подобни страхове. Нека да Ви напомня, че и Хитлер е мислел, че в САЩ живеят 45 милиона германци, които ще се влеят в армията му, но какво се оказва?! Много от тези уж германци се бият с нацистите и се самоопределят като американци! По тази логика Доналд Тръмп и той е германец. Хайде по-сериозно! Подобна сълзлива пропаганда трудно ще мине в 21 век!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.