Преброяване на българите в Германия по общини и години

Настрана от очевидното, основаната причина да разглеждам данните за българите в Германия е това, че изглежда е най-голямата ни диаспора в света с над 260 хиляди българи. От това се повдига отново и неизбежния въпрос доколко е адекватно покритието на консулските услуги в Европа. За него ще пиша пак скоро.

Тук искам да покажа нагледно данни на DeStatis, които някак съм пропускал до сега. Предоставят броя чуждестранни граждани по общини в страната и има данни за последните 19 години. Направих бърза карта, за да илюстрирам как са емигрирали българите към и в Германия. Позволява фокусиране върху конкретна община и анимиране на данните през времето.

Дяволът е в детайлите

Разбира се, както винаги данните имат някои условности. Те представят единствено регистрираните българи в дадената община или административен регион. Системата в Германия е много строга и не може да направиш почти нищо без регистрация, но все пак това не изключва нелегално пребиваващи, особено в годините преди 2007-ма. Също така, данните разглеждат единствено българите без немски паспорт. Такъв са получили 17000 българи за този период. Събирането на данните от общините също е особено. С Saarland, например се отчита наедно за няколко landkreis-а. В Kassel пък до 2007-ма са се събирали данни за landkreis-а, а след това са включени в данните за града. Опитал съм се да представя коректно данните взимайки предвид промените в устройството за този период. Отделно, в информацията за всяка община съм посочил съотношението мъже/жени. Не съм го представил на картата, тъй като повечето общини са с твърде малко българи, за да може да се направи някакво смислено сравнение.

Къде, кога, колко

Като натиснете на дадена година, на картата се показва разпределението им тогава. Ако натиснете определена община ще видите на графиката броя българи регистрирани точно там между 1998 и 2016-та. Натиснете където и да е другаде на картата, за да изчистите фокуса на общината.

Ще забележите, че има два линка под картата. Първият пуска анимация през годините. Вторият превключва режима на представяне от абсолютен брой българи към такъв на брой българи на всеки 100000 население. Последното дава по-добра представа за концентрацията, тъй като подобно на България доста селски региони са почти обезлюдени. Допълнително съм изсветлил общините с малко население, за да се отрази това. Така се вижда, че Берлин макар с най-много българи – над 15000, има по-малко концентрация спрямо населението, отколкото общините в региона Frankfurt-Mannheim.

Интересно ми е какви са вашите наблюдения на база тези данни. Споделете ги в коментарите. След картата съм дал линкове към други мои статии разглеждащи българите в чужбина.

Източник: DeStatis

11 коментара

 1. Ето тук съм разгледал покритието на консулствата и колко хора работят в тях.
  https://yurukov.net/blog/2016/konsulstva/
  Сега се съдя с Външно да ми дадат справка колко печелят от консулски услуги и колко инвестират в самите консулства. До тук данните ми показват, че ресурсът е абсолютно неадекватен. Във Франкфурт 2-3-ма служители отговарят за поне 100 хиляди българи. Това включва и Бон/Кьолн.

 2. Тази българска история е като шега. За най елементарни неща, не могат да направят онлайн система, а карат хората да чакат с месеци за среща в консулството. Кой знае колко пари са изхарчили до сега за онлайн системи, може даже да са повече от немците. Хората правят и пращат рокети до космоса, които се връщат обратно на земята, за да ги ползват отново а една голяма държава, един свестен софтуер не може.

 3. Поздравления!
  Само за секунда става ясно, че приказките на властите, че българите започнали да се връщат са стъкмистика,
  Българите в Германия се увеличават и това няма как да не е за сметка на България. Добре е, че поне не станали 9 милиона, както ги твърдеше онова недоразумение от агенцията за българите в чужбина,
  Хората гласуват с краката си, но за съжаление това не пречи на политиците, които ще приемат твоята карта само за сведение и ще си го преместят в другия джоб.
  Аз се учудвам само едно, защо сме толкова търпеливи? Просто не трябва да приемаме да ни гостуват в чужбина нито от ДАБЧ, нито държавници.

 4. През 2006г., ако не се лъжа (май имаше тогава избори за парламент) имаше избирателна секция в тогава съществуващото консулство в Бон. Тогава идваха хора от Кьолн, Мюнстер, Бохум, Дортмунд, Дюселдорф и т.н. тоест от Северен Рейн западна Фалия (Nordrhein-Westfalen) и дори хора от долната провинция Rheinland-Pfalz, най-вече от Кобленц, за да гласуват. Спомням си имаше 6-7 човека, от които мисля само 2-ма бяха от България от някое министерство трябва да са били, всички други ги познавах или бях виждал, тоест не са идвали специално за изборите, а бяха студенти учещи в Германия. Та в този ред на мисли считам, че не е струвало някакви десетки хиляди лева да се отвори избирателна секция. Р. България разполага с огромна зграда в бившия дипломатически квартал на Бон, Bad Godesberg (Бад Годесберг).
  Иначе страхотна графика, много добра работа weiter so (продължавай така). Считам, че българската диспора в целия свят е някъде към 3 милиона души и ще става все по-голяма, но докато тази диаспора не започне активно да гласува, не виждам как ще се промени нещо. В Р. България масовото купуване на гласове почти неутрализира хората гласуващи по собствено усмотрение/обеждение.
  А относно съденето с министерствата, само кажи къде да преведа 20-50-100лв. за подкрепа и за бъдещи дела срещу тях. Защото индивидуално всеки да завежда дела, поне на мен ми идва малко понагорнище, но ако се съберем 50-100 човека няма да се усеща толкова в джоба. УСПЕХ

 5. Извинявам се само да уточня за тези 6-7 човека. Говоря за хората, които работеха в избирателната секция, а не дошлите да гласуват.

 6. Здравейте,прекалено късно се включвам ,но искам да попитам дали имате статистика на броя българи живеещи в и около Кьолн,и колко е броят на българските деца( пак в този район ). Нуждая се от някакви приблизителни данни……………Искам да отворя футболна школа в района,но се занимавам с това съвсем сам и не знам към кого да се обърна и случайно в нета попаднах на вашият блог. ….благодаря Ви предварително ……Поздрави Гален Ганчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *