Преброяване на българите в Германия по общини и години

Настрана от очевидното, основаната причина да разглеждам данните за българите в Германия е това, че изглежда е най-голямата ни диаспора в света с над 260 хиляди българи. От това се повдига отново и неизбежния въпрос доколко е адекватно покритието на консулските услуги в Европа. За него ще пиша пак скоро.

Тук искам да покажа нагледно данни на DeStatis, които някак съм пропускал до сега. Предоставят броя чуждестранни граждани по общини в страната и има данни за последните 19 години. Направих бърза карта, за да илюстрирам как са емигрирали българите към и в Германия. Позволява фокусиране върху конкретна община и анимиране на данните през времето.

Дяволът е в детайлите

Разбира се, както винаги данните имат някои условности. Те представят единствено регистрираните българи в дадената община или административен регион. Системата в Германия е много строга и не може да направиш почти нищо без регистрация, но все пак това не изключва нелегално пребиваващи, особено в годините преди 2007-ма. Също така, данните разглеждат единствено българите без немски паспорт. Такъв са получили 17000 българи за този период. Събирането на данните от общините също е особено. С Saarland, например се отчита наедно за няколко landkreis-а. В Kassel пък до 2007-ма са се събирали данни за landkreis-а, а след това са включени в данните за града. Опитал съм се да представя коректно данните взимайки предвид промените в устройството за този период. Отделно, в информацията за всяка община съм посочил съотношението мъже/жени. Не съм го представил на картата, тъй като повечето общини са с твърде малко българи, за да може да се направи някакво смислено сравнение.

Къде, кога, колко

Като натиснете на дадена година, на картата се показва разпределението им тогава. Ако натиснете определена община ще видите на графиката броя българи регистрирани точно там между 1998 и 2016-та. Натиснете където и да е другаде на картата, за да изчистите фокуса на общината.

Ще забележите, че има два линка под картата. Първият пуска анимация през годините. Вторият превключва режима на представяне от абсолютен брой българи към такъв на брой българи на всеки 100000 население. Последното дава по-добра представа за концентрацията, тъй като подобно на България доста селски региони са почти обезлюдени. Допълнително съм изсветлил общините с малко население, за да се отрази това. Така се вижда, че Берлин макар с най-много българи – над 15000, има по-малко концентрация спрямо населението, отколкото общините в региона Frankfurt-Mannheim.

Интересно ми е какви са вашите наблюдения на база тези данни. Споделете ги в коментарите. След картата съм дал линкове към други мои статии разглеждащи българите в чужбина.

Източник: DeStatis

25 коментара

  1. Ето тук съм разгледал покритието на консулствата и колко хора работят в тях.
    https://yurukov.net/blog/2016/konsulstva/
    Сега се съдя с Външно да ми дадат справка колко печелят от консулски услуги и колко инвестират в самите консулства. До тук данните ми показват, че ресурсът е абсолютно неадекватен. Във Франкфурт 2-3-ма служители отговарят за поне 100 хиляди българи. Това включва и Бон/Кьолн.

  2. Тази българска история е като шега. За най елементарни неща, не могат да направят онлайн система, а карат хората да чакат с месеци за среща в консулството. Кой знае колко пари са изхарчили до сега за онлайн системи, може даже да са повече от немците. Хората правят и пращат рокети до космоса, които се връщат обратно на земята, за да ги ползват отново а една голяма държава, един свестен софтуер не може.

  3. Поздравления!
    Само за секунда става ясно, че приказките на властите, че българите започнали да се връщат са стъкмистика,
    Българите в Германия се увеличават и това няма как да не е за сметка на България. Добре е, че поне не станали 9 милиона, както ги твърдеше онова недоразумение от агенцията за българите в чужбина,
    Хората гласуват с краката си, но за съжаление това не пречи на политиците, които ще приемат твоята карта само за сведение и ще си го преместят в другия джоб.
    Аз се учудвам само едно, защо сме толкова търпеливи? Просто не трябва да приемаме да ни гостуват в чужбина нито от ДАБЧ, нито държавници.

  4. През 2006г., ако не се лъжа (май имаше тогава избори за парламент) имаше избирателна секция в тогава съществуващото консулство в Бон. Тогава идваха хора от Кьолн, Мюнстер, Бохум, Дортмунд, Дюселдорф и т.н. тоест от Северен Рейн западна Фалия (Nordrhein-Westfalen) и дори хора от долната провинция Rheinland-Pfalz, най-вече от Кобленц, за да гласуват. Спомням си имаше 6-7 човека, от които мисля само 2-ма бяха от България от някое министерство трябва да са били, всички други ги познавах или бях виждал, тоест не са идвали специално за изборите, а бяха студенти учещи в Германия. Та в този ред на мисли считам, че не е струвало някакви десетки хиляди лева да се отвори избирателна секция. Р. България разполага с огромна зграда в бившия дипломатически квартал на Бон, Bad Godesberg (Бад Годесберг).
    Иначе страхотна графика, много добра работа weiter so (продължавай така). Считам, че българската диспора в целия свят е някъде към 3 милиона души и ще става все по-голяма, но докато тази диаспора не започне активно да гласува, не виждам как ще се промени нещо. В Р. България масовото купуване на гласове почти неутрализира хората гласуващи по собствено усмотрение/обеждение.
    А относно съденето с министерствата, само кажи къде да преведа 20-50-100лв. за подкрепа и за бъдещи дела срещу тях. Защото индивидуално всеки да завежда дела, поне на мен ми идва малко понагорнище, но ако се съберем 50-100 човека няма да се усеща толкова в джоба. УСПЕХ

  5. Извинявам се само да уточня за тези 6-7 човека. Говоря за хората, които работеха в избирателната секция, а не дошлите да гласуват.

  6. Здравейте,прекалено късно се включвам ,но искам да попитам дали имате статистика на броя българи живеещи в и около Кьолн,и колко е броят на българските деца( пак в този район ). Нуждая се от някакви приблизителни данни……………Искам да отворя футболна школа в района,но се занимавам с това съвсем сам и не знам към кого да се обърна и случайно в нета попаднах на вашият блог. ….благодаря Ви предварително ……Поздрави Гален Ганчев

  7. Нямам разпределението на децата. Може обаче да се прецени по горната карта, която показва броят българи по общини.

  8. Г-н Юруков, не споделям вашите политически възгледи, но с интерес следя статистическите ви изследвания. Научих много.
    Бихте ли споделили вашия поглед върху тази статия:
    https://baricada.org/2018/04/16/germania-emigranti/

    Да, знам за напрежението, създадено между Барикада и вашите съмишленици, не съм привърженик и на адептите от Барикада.

    Просто много чета и се опитвам да си създам балансирано мнение, основано на проверими факти.

    Наистина ли има такава огромна разлика между нашата и германската статистика?
    На какво се дължи?

    Ако сметнете за нужно, изнесете отговора си във вашата фейсбук страница, по мое мнение там могат да вземат отношение повече хора, което ще е ценно. За съжаление, не съм от вашите приятели там, така че не можах да задам въпроса си но вашата стена.

  9. Тази статия в барикада е до голяма степен прекопирана от DW с някои свободни съчинения. Правят се често няколко грешки, върху които се градят генерални изводи. Най-основната е, че далеч не всички емигранти в Германия идват от родните им страни. Това важи особено за Германия. Повечето от емигриралите в последните години всъщност идват от страни като Испания, Италия, Гърция и Великобритания. От България нетният приток е само няколко хиляди. Не се говори и за това, че всъщност 38 хиляди българи са се върнали от Германия през въпросната 2017-та година, което също расте като тенденция. Говори се много повърхносно за тези неща без да се вниква. От Барикада друго не очаквам де.

  10. Бояне, това число – 250 000 няма как да е вярно, и причината сме я казвали. 250 000 – това са българите, които някога са се регистрирали, че живеят в Германия. Част от тях са заминали от Германия, но не са се де-регистрирали.
    Това не се оспорва от германската статистическа служба. Вероятно скритият интерес е, да се раздува числото на резидентите за да се получат няколко места в повече в Европейския парламант, примерно. Но това са мои догадки. Но така или иначе, по света има около един милион български гра, вкл. тези в Турция, които също са преброени – към 400 000. И т.н. Можете да погледнете един документ на МВнР от 2010 г (не че е верен, но такива са полу-официалните данни на посолствата). https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:MVnR_Spravka_bulgari_v_chujbina.pdf Прави впечатление, че българските дипломати в Германия са оценили броя на българите там по това време на скромните 54 000.

    Така или иначе, безхаберието и нежеланието на българската политическа класа да разбере точния брой на емигрантите е очевидна. Тези хора ни игнорират и то на най-високо политическо ниво.

  11. „всъщност 38 хиляди българи са се върнали от Германия през въпросната 2017-та година, което също расте като тенденция.“ ??

    Моля, публикувайте този факт във вашата фейсбук страница, с необходимия линк, ако обичате.
    Това е шокиращо, защо не го твърдите там?
    Не се заяждам, живея в Испания, действително имаше преселили се „испански“ българи в Германия, но това беше след кризата 2008-ма, сега едва ли е някакво статистически чувствително число.

    38 000 завърнали се в България само от Германия?
    Та това веднага ще се яхне от нашия вожд и пръв учител Бойко като доказателство за мъдрата Му власт!

    А за редовия гласоподавател е неизвестно.
    Не е ли странно?

  12. Всъщност, като погледнах още веднъж числата, си казвам, че поне тези за 2017 няма причина да не са коректни. Особено пък тези 3800 българчета, родени в гзермански болници. Четох, че през 2015 са били 4200.
    От тук можем косвено да сметнем българите в Германия. За сравнение, в Бг в момента се раждат 64 000 деца годишно (това са родените в бг болници). При 2 милиона пенсионери, реално населението на страната е 7-2=5 милиона. При хипотеза за сравнима раждаемост, ми се получава 5/64 * 4 = 312 000 българи в Германия. Т.е. и да има грешка, тя не е в порядък.

  13. @Любомир Гаврилов – Всъщност – отчитат се. Едно от перата в разбивката на записаните и отписаните са тези, които автоматично се опитват по редица причини. Най-честата е задължителното съобщаване от хазаите като някой си прекрати договора. Мен са ме гонили два пъти така, че съм без регистрация за само няколко дни. Има го наистина моментът, че някои се водят само регистрирани на едно място, а си живеят в България. Прави се, за да им се пише престой през някакъв период после да може да искат гражданство. Колко са такива е трудно да се каже.

    Иначе знам го този списък от Външно и е доста спорен. Да не говорим, че е стар и данните за всяка държава са от различни периоди. Забравя се често, че българите се местят много между самите държави, особено в последното десетилетие. Повечето дошли в Германия са всъщност не от България, а вече емигрирали в трети страни и местещи се, защото там се влошава ситуацията. Затова общият брой на българите в чужбина не се увеличава сериозно докато в Германия расте рязко.

  14. @Димитър Димитров – според данните на немската статистическа служба са толкова. Работата е, че още 70-80 хиляди са пристигнали, от където идва нетната разлика от 47 хиляди увеличение. Както казах многократно, индикациите са, че повечето не са дошли от България, а от трети страни. Все пак нетно има все още приток от България. Борисов няма с какво да се похвали – емиграцията е все още висока и нищо от това, което (не) прави не помага в тази насока. Особено липсата на реформи в съдебната сфера.

  15. Какво точно пише за тези 38000 в статистиката – че са се върнали в БГ, или че са напуснали Германия? Ако е второто, то ние не знаем колко от тях са отишли в друга чужда страна и колко са се върнали в България.

  16. Не се уточнява, защото не могат да знаят. Съдейки по пътуванията съобщени от НСИ и данните им за населението изглежда така.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.