Избори 2017: секциите в чужбина

Преди седмица ЦИК излезе с решение кои ще са местата в чужбина, където ще бъдат отворени секции за предстоящите избори на 26-ти март. Те са на база подадените заявления и предложенията на консулите по места. Този път ще има 371 секции. За сравнение, на предходните избори имаше 325 секции. През 2014-та имаше 428 секции, от които 138 бяха в Турция. Този път се забелязва сериозно увеличение във Великобритания. За жалост, в Германия остават ограниченията от предишния вот и ще има секции само в посолството, консулствата и почетните консулства.

Адресите са въведени на картата. Адресите на секциите не са все още сигурни. Очаквам ЦИК да ги пусне всеки момент. Външно вече публикува заповедите за отваряне на секциите и там адресите присъстват. Те обаче не са написани в удобен за обработка вид и трябва да се преписват на ръка. Да не говорим, че опита от предишни години сочи, че нерядко адресите биват коригирани в седмиците преди вота.

Картата на Glasuvam.org вече показва всички секции. Повечето са с адресите от предишния вот. Указал съм, че това не е сигурното местоположение и ще бъде ясно, когато ЦИК официално го обяви. Местата, където ще има секции, са вече ясни, както и броя им.

Карта на изборите в чужбина от Glasuvam.org

Едно новост този път е, че от всяка секция може да се сподели конкретното място във Facebook. Това става чрез специалния бутон „Сподели, че ще гласуваш“. При споделяне се показва снимка на линка „Аз ще гласувам в…“ призоваващ другите да гласуват в секцията. Така всеки може да припомни на познатите си в региона, че секция ще има и че ще могат да гласуват.

Статусът във Facebook ще изглежда така:

Когато адресите станат ясни, ще ги обновя на картата и ще изпратя мейл на всички регистрирали се в Glasuvam.org. Ще припомня и малко преди самия вот как се гласува и какви са правата ни. Междувременно, може да прегледате бюлетината за чужбина тук.

10 коментара

  1. „За жалост, в Германия остават ограниченията от предишния вот и ще има секции само в посолството, консулствата и почетните консулства.“

    Знаете ли защо са толкова ограничени секциите в Германия?
    Има много големи градове с голяма българска общност, в които няма секции.
    Това е много неудобно, честно казано, с голяма неухота бих си изгубила почивната неделя в път и разходи, само за да гласувам на поредните избори…

  2. Наистина е така. Преди години и аз пътувах 3 часа на посока до Кьолн да гласувам. Немците имат правило, че допускат секции само в дипломатическите представителства. Правуха изключение няколко години подред, но в последните две не направиха такова. Някои твърдят, че консулството не е използвало добри аргументи и/или, че не е изпратило навреме молбата. От консулството отговарят, че съдържанието е същото както минали години и молбата е изпратена веднага след решението на ЦИК за това. Самата кореспонденция ня може да видим, защото официалните ноти не са публична информация. Имаме само преразказ от Външно и отговори от немска страна.

    Във всеки случай секции извън консулствата не са истинско решение. Проблемът, че има само едно малко консулство за половин Германия и все още няма електронно гласуване. Анализирах по-рано ограничените възможности на консулствата и невъзможните ресурси, с които се налага да работят. Електронното гласуване е предвидено в закона, но за да стане факт, трябва следващия кабинет сериозно да се захване с темата.

  3. @Калина: Ами те нещата са свързани. Ако не се напънем да изберем правилните депутати нещата ще си тъпчат на место. Гласуването в чужбина е само един от многото примери на застой в България. Често се забравя, че тези, които организират изборите нямат ама никакъв интерес от това на хората да им било удобно, даже напротив. Аз с удоволствие ще си загубя неделята, за да им направя сечено.

  4. Привет от мен, искам да попитам за следния случай, тъй като не намерих еднозначна информация; налага ми се е неделята на вота да не съм в България, но искам да гласувам. Мога ли без заявление да гласувам, при положение че секция близка в консулство има /според картата/. Благодаря предварително

  5. @Георги – няма никакъв проблем. Достатъчно е да се явиш в която и да е секция в чужбина с валидна лична карта или паспорт и да гласуваш. На място попълваш както всички заявление, че не си гласувал другаде. Секция ще намериш на картата.

  6. т.е., ако отида до някой град, където има секция, мога да гласувам, дори и да не съм се регистрирал?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.