Космонавт да ти е личен шофьор

Имам огромно уважение към лекарската професия, но също така има доста неразбиране какво е това лекар и докъде се простират възможностите. Направо мистика бих го нарекъл. Очакванията се подхранва от сериали в стил „д-р Хаус“ в едната крайност, а жлъчния цинизъм – с измислиците от „Откраднат живот“ в другата.

Ако ми позволите, ще направя сравнение с транспортната индустрия – почти всички служители са шофьори на камьони и автобуси. Много малко са пилоти на самолети. Единици управляват ракети. На всяко от тези нива има определени знания и възможности, както и определен риск за човешки животи. Не може да очаквате от ватман да скачи ракета с космическа станция. Еми сори, ама личният ви лекар най-вероятно е „ватман“ и 95% от случаите наистина е просто грип, както ви казва. Ако може да си позволите космонавт да ви е личен шофьор – много хубаво, но надали щом четете това.

Има лекари и лекари. Затова в практиката, например, има нарицателно „кабинетен доктор“. Дори изключвайки недобросъвестността на някои лекари и болници, не може да очакваме чудеса и от най-добрите. Това не е точна наука, а до голяма степен налучкване на база натрупан колективен опит през последните 200-300 години и кой каквото е видял в практиката си.

Затова по-леко с репликите „ама те трима лекари ми казват различни неща“. Не. Същото ви казват, просто с нюанси, които понякога водят до коренно различни лечения. Тялото е черна кутия и да, лафът „е, ще разберем какво точно ви има при аутипсията“ не е изцяло на шега.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.