Мързелът на журналиста, фалшивите новини и регистърът за ражданията

Днес за пореден път попаднах на сензацонна новина за ражданията през изминалата година. Този път от новините на Нова телевизия препечатана дословно от Дневник.

Позовават се на регистъра на ражданията на МЗ. Ясно им е, че данните там са ненадеждни, но новината е дежурна, сензационна, а трябва да се гони рейтинг. Толкова е дежурна, че понякога не сменят дори числата между годините и просто препечатват. Преди две години дори обявиха „рекордно намаление“, а то имаше увеличение на раждаемостта.

Колко ненадежден е обаче регистърът?

Ето един пример основан на данни. Ако отворите регистъра днес и потърсите родените за първите 11 месеца на годината, ще видите, че са родени малко над 53150 деца. Ако направите същата проверка преди 26 дни на 4-ти декември, броят за същия този изминал период е с над 1200 по-малко. Как така?

Обяснението е просто и съм писал доста по темата в блога. Пиша го всяка година и на редакторите на редица медии. Родилните отделения имат задължението да въвеждат информацията до 3 дни след раждането. На практика никой го не следи или санкционира. Повечето въвеждат след седмици. Някои – веднъж в месеца. Други въобще не въвеждат данните. Може да се проследи по болници дори в самия регистър, но явно никой не си прави труда. От министерство не ми отговориха дори какви мерки са предвидили да се взимат.

От година обаче свалям всеки ден автоматично данните за ражданията от регистъра, за да мога да илюстрирам точно това. Въпреки, че въвеждането на последните ражданията от края на ноември е трябвало да приключи преди поне 26 дни, то все още продължава на пълни обороти. Сравнявам със закъснението в същия период миналата година и тогава е било доста по-малко, макар пак да говорим за няколкостотин случая.

Отново, това не са ражданията на въпросните дати, а попълнените едва сега – с над месец закъснение. Някои от въведените в последната седмица са били родени още през юли и август.

Някой ще кажат, че дори така има 3000 по-малко раждания. Може би, а може би не. Както казах, доста болници не въвеждат данни и няма никакви гаранции, че още повече не са спрели. Ще знаем точния брой на родените българчета през април от НСИ. Второ, видимо тази година се въвеждат с още по-голямо закъснение и само за 3 седмици се е стопила разликата с 1000. Трето, тук не включваме декември и не знаем как се развиват нещара сега. Числата от този месец изглежда ще бъдат въведени чак в края на март съдейки по миналата година.

Всъщност, според данните, които събрах, ако отворите регистъра в който и да е момент, може да сте сигурни, че числото, което виждате е занижено с между 3 и 8%. Това е достатъчно да даде грешна тенденция нагоре или надолу. Сравнението между години, месеци и региони е невъзможно и също толкова измамно, защото пропуските във въвеждането са непостоянни. Затова призовах през март или да се въведе ред чрез санкции и следене на въвеждането, или да се спре публичната част на регистъра, защото сега е нищо повече от генератор на фалшиви новини.

42 коментара

  1. По темата често се изказва един псевдоучен, проф или академик от БАНИ, някаква имитация на БАН. На този екземпляр поле за изява дава националната телевизия. Той обича да хвърля някакви цифри и заключения, как циганите били огромно мнозинство и т.н

  2. Да, знам го този образ. Не разбирам защо още го канят из предаванията. Иначе му оборих някои от тезите вече в този блог. БАН са вдигнали вече ръце да обясняват, че няма общо с тях и изказванията му са абсурдни.

  3. Правили ли сте анализ на ражданията на изселници от България в Турция. Доколкото знам само 1950-55 се изселват над 100 000 ?

  4. Към края на 80-те има поне 400 хиляди изселени турци. Не знам за такива анализи. Има обаче добри данни на колко бебета се вадят български актове за раждане при местораждане Турция – 24000 между 2004 и 2013-та със силна тенденция за намаление. Явно просто повечето късат връзка с България. Ето данните: https://yurukov.net/blog/2015/balgarcheta-rodeni-v-chujbina/

  5. По-лесно е да се пише по форумите, отколкото да се отгледа дете.

    Данните са точно толкова надеждни, колкото са данните за :
    през 2009 г. – 80 956
    през 1950 г. – 182 571
    през 1975 г. – 143 450

    Колкото и да са манипулирани данните – ражданията у нас не са над 60 хиляди за изминалата година. От няколко години Ви информирам, че става въпрос за КАТАСТРОФА, но Вие предпочитате да си държите главата заровена в земята.

    Този материал не е писан от журналисти, а от немски специалисти по демография. И те ли са мързеливи:
    http://www.dw.com/bg/%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%84%D0%B8-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%B7%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D1%8F%D0%B2%D0%B0-%D0%BF%D0%BE-%D0%B1%D1%8A%D1%80%D0%B7%D0%BE-%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F/a-40156867

    Вие г-н Юруков колко деца отгледахте?

  6. Изводите в статията съвпадат почти изцяло с прогнозите на НСИ. Дори тези на НСИ са по-консервативни. Дори да нямаше емиграция и плодовитостта да се беше запазила на нивото от 1989-та, то пак щяхме да стигнем 5.5 до 5 млн., но просто 10-15 години по-късно. Процесът е започнал още през 70-те години и е напълно естествен, колкото и да не ни харесва – колкото се повишава образоваността на жените и участието им в обществения живот, намалява броят на ражданията. Същото важи и при намаляването на детската смъртност.

    Относно раждаемостта през споменатите години – знаете ли колко от децата родени тогава са оцелявали до 5-тата и 10-тата си годинка? През 1950-та все още са раждали по 3, 4 и 5 деца средно, пък дано да оцеляват две до венчило. За кратък период смъртността намалява рязко и вече няма нужда да се раждат по толкова деца – спада до 2, а през 70-те пада под две. Работата е, че по това време има пик в населението и много жени в детеродна възраст заради голямата раждаемост съвпаднала с намаляването на детската смъртност. Така през 80-те вече има много по-малко родени момичета, които намаляват още повече през 90-те заради кризата. Е как да има жени в детеродна възраст сега, които да раждат колкото тогава? Да ги вържем някъде за разплод да раждат по 5-6 ли? Хайде малко мисъл.

    А колко българчета са се родили през 2017-та ще разберем през април от НСИ и ГРАО. Данните на МЗ не са манипулирани, а просто не са събрани като хората. Това, че не виждате разлика и не го отчитате като проблем говори колко не схващате проблема с данните и статистиката по темата. В този смисъл не би трябвало да ме учудва опита за ad hominem – иначе щеше да ви е ясно, че би бил само една точка на графата.

  7. Господин Юруков много сте прав за регистъра, данните в него не са надеждни и не всички ражданията у нас се отразяват в него. Да не говорим, че за 2017 г. с голямо закъснение се въвеждат данните за някои области като Варна примерно. Не е възможно във Варненска област за 2017 г. да са роден с 800 деца по-малко от 2016 г. при положение, че аз самия виждам във Варна не малко майки с две деца или бременни с второ. А в Бургас, който е с 1/3 по-малък град от Варна родените деца да са почти колкото във Варна. Но както и да го погледнем най-вероятно през 2017 г. са се родили в България не повече от 61 хил. деца. Не вярвам да са повече. Без да се заяждам или да Ви упреквам, мисля, че малко с розови очила гледате на демографските процеси у нас. Напрактика българският етнос почти не се възпрозивежда. Раждамоестта на етническите българи е под 9 промила, за сравнение, в пъти по-бедни държави от нашата като Молдова, Армения и Грузия раждамоестта е съответно 12, 13 и 14 промила. Не е нормално семейства с доходи от 3 000 лв нагоре да имат само едно дете или да нямат въобще. Има много хора, които са финансово обезпечени, но отлагат раждането на дете или въобще не искат да имат. Смешната раждамоест в България се дължи преди всички на кутурен егоизъм, нихилизъм и мързел. Това е моето мнение.

  8. и какво значение дали са се родили 60 хиляди или 59 хиляди деца?И в двата случая става въпрос за ужасяваща статистика.Която ще става все по-лоша,защото идва време да създават деца малобройните набори на втората половина на 90-е години.А и има многобройна емиграция в последните години.Така че журналистите не са виновни.Ние сме на едно от последните места в света по намаляване на населението.И то не се отчита и реалната емиграция.Което ще покажи,че нещата са още по-лоши.
    https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2002rank.html#bu
    Ето данните на ЦРУ за прираста на населението.

  9. До Румен
    Причините за ниската раждаемост не са само субективни,но и обективни.Колко са хората със заплата над 3000 лв?Надали има и 2 процента от всички?Средната работна заплата нето е 800 лв.На много места в провинцията е под тази сума.Е как с такива мизерни заплати хората да отглеждат деца?С жена ми получаваме общо 2000 лв на месец и едва се справяме с отглеждането на 2 деца,а си представям какво е наполовина от тази сума.С тези ниски заплати много хора просто не могат да си позволят да гледат деца.

  10. До Момчил
    Мисля, че не сте прав за доходите на българина, на много хора доходът им на семейство е някъде към 3 000 лв и нагоре, много българи не разчитат на заплатата си само, а и на странични доходи. Вижте какво става по по-големите градове, заведенията са пълни, какви коли се карат, какви пари се въртят. Но има и нещо друго. Повечето българи и 5 000 лв да взимат пак ще мрънкат, че им са малко, просто много хора в България не си правят сметката и са с широки пръсти. Мен и брат ми майка ми и баща ми ни изгледаха с мизерни доходи, но не съм умрял от глад и не съм ходил бос и гол. Всичко е въпрос на приоритети. Дали ще си купиш сматфон за 1 000 лв през 6 м или ще гледаш кучета и котки или ще искаш да имаш дете. Да, България не цъфти и благоденства, но това, че масово българите вземали 500 – 600 лв. е вече много изтъркано.

  11. Вие явно живеете в София и правите преценката си на лични впечатления.Само дето в София живеят 18 процента от населението.
    Какво показва статистиката-от всички регистрирани МПС 83 ПРОЦЕНТА СА НАД 10 ГОДИНИ.
    Средната НЕТНА ЗАПЛАТА Е 800 ЛЕВА.
    А това,че вие не познавате хора,които работят за по 600 лв не означава,че няма такива.Имам познати,които работят в завод за авточасти с нетна заплата от 570 лв месечно.Съпругата ми преподава в елитна езикова гимназия със заплата от 800 лв месечно.И то при 15 годишен стаж.Сега е бременна и всеки месец по два пъти ходим на преглед в частна клиника,защото в държавните апаратурата е отпреди 30 години.Само прегледите плюс раждането ще ни излязат минимум 4000 лв.Ами след това знаете ли колко пари трябват да се купят детски принадлежности-кошче,количка,памперси,помпа за изцеждане на кърма,памперси,пюрата и така нататък.Всичко струва пари.И с 800 лв средна заплата хората си позволяват по едно дето.

  12. От значение не е средната заплата, ами е дохода на (младите) семейства.

  13. Не, не живея в София, аз също не взимам кой знае колко, под 1000 лв взимам, но има доста познати, които взимат над 1000 лв и все още нямат дете, а знам и за няколко двойки, които имат висок доход, над 3000 лв общо, които са над 35 и нямат все още деца. Ами и в София, където уж заплатите са по-високи, раждаемостта не е нищо особено. Нещата със сигурност не са черни и бели, и вие имате право, и аз. Според мен проблема е главно културологичен.

  14. Все пак не знаете причината,поради която тези двойки нямат деца.Според проучвания около 150 хиляди двойки имат репродуктивни проблеми.И аз познавам семейства с много висок доход и без деца,но хората си имат репродуктивни проблеми.Едно познато семейство ми сподели,че са дали 50 хиляди лева по инвитро процедури и други медицински изследвания,докато най-накрая се сдобият с дете.На вас може да ви се струва,че не искат деца или те нарочно да твърдят това,но в действителност да имат репродуктивни проблеми.И ние със съпругата ми чакаме трето дете,ама досега имаше три помятания.Така че изобщо понякога нещата не са такива ,каквито изглеждат отстрани.
    За ниската раждаемост в София също има обяснение.Голяма част от младите хора не са родом от София.По този начин те са принудени да отделят голяма част от доходите си за наем или ипотека.А цените на наемите и жилищата в София са много високи.Младите хора обикновено живеят в маломерни жилища,които не са подходящи за отглеждане на деца.Освен това като са в друг град няма как при отглеждането на децата да помагат бабите.Аз никога нямаше да се навия на три деца,ако не беше майка ,която много помага при отглеждането на децата,както и сестрата на жена ми.Така че това също са обективни причини.
    Много често се дава като довод,че раждаемостта и в някои развити държави била ниска.Така е,но всяка си има специфика и причините навсякъде са различни.Например Япония е известна с ниската си раждаемост.Но там има много голяма етикеция в общуването между половете и младите мъже се притесняват да заговарят жените,което води до много самотни млади хора.

  15. Здравейте Момчил! Не говоря за двойки с репродуктивни проблеми, а за хора, които съзнателно отлагат да имат деца или въобще не искат. Аз съм от Варна. Познавам хора, които са на много добри позиции в компанията, където работят, на 36-40 години са някъде, но се чувствали млади и не искали сега да имат деца. Несериозно е да имаш първо дете на 50 години. Просто много българи са по-живота и не искат да имат деца. Според мен основният проблем на българският етнос е, че много хора на възраст между 32 и 40 години нямат деца. А не че са толкова малко тези с две например.

  16. А вие откъде сте сигурен, че тези двойки нямат репродуктивни проблеми? Да не мислите, че ще бият тъпан за толкова интимни неща? Естествено, че ще кажат,че не искат деца ,за да се измъкнат от положение. Такива проблеми се споделят само с най-близки хора, а понякога дори и с тях не се споделят.Жена ми като три пъти пометна да не мислите, че съм разправял наляво и надясно.И като ни питаха защо нямаме деца отговаряхме, че искаме да си поживеем без деца.А не беше така-правихме опити, но неуспешни. Защо пък трябва да обясняваме такива интимни подробности? Тук ги споделям, защото съм анонимен.Сигурен, че и при тези хора е така.
    Така че нещата не са такива, каквито изглеждат отстрани.

  17. Също така подобни хора често компенсират репродуктивните проблеми с ходене по скъпи почивки, заведения, купуване на маркови дрехи .И някой, който не знае за проблемите си казва, че те са по живота, вместо да гледат деца.А това не е така-такива хора по този начин психически се разтоварват. Щото ако се затворят у тях да гледат семейни филми и ще трябва постоянно да са депресирани. Преживял съм го и знам за какво става въпрос.Недейте да мислите, че някои семейства ей така ще се откажат от деца.И за какво са се женили тогава?Предполагам, че сте млад човек и дано нямате такива проблеми. Ама хората, които ги имат, ги изживяват много трудно. Жена ми изобщо не искаше да се вижда с роднини, щото всеки я питаше защо нямаме деца.Светът изобщо не е чернобял.

  18. Истината е, че много мъже и жени в България не искат да имат деца или им е все тая. Препочитат да гледат кучета, котки, да се напиват почти всеки ден, да играят хазартни игри и т.н. Това е положението.

  19. Тези ,които визираш обикновено са самотници.Самотата не винаги е търсена.Даже в повечето случаи не е.Много мъже се притесняват от контакти с жени, по-срамежливи са в отношенията си с жени и трудно си хващат приятелки или съпруги.А самотните жени обикновено са високообразовани с добра професия и имат много високи изисквания към мъжете.И докато чакат принца на бял кон, така си и остават сами.И се насочват към гледане на кучета и котки, а самотните мъже се пропиват или отдават на хазарт.Така че пак става въпрос за трагични човешки съдби, а не толкова за съзнателен избор.Нещата отстрани изглеждат не винаги такива, каквито са в действителност.

  20. Прав си, но компромиси трябва да се правят, иначе всичко се свежда до едно примитивно консумторско съществуване. Има жени, които на 36-40 години нямат семейство и деца, и пак продължават да си търсят някой мангизлия, който обикновено не държи на тях. Мисля, че обществото ни е сбъркано и няма никакви ценности. Просто много от жените с кариера, които са сами, са големи егоистки.

  21. Аз затова не се ожених за кариеристка,въпреки,че имах такива връзки и то с заможни жени.На един мъж му трябва жена без големи претенции за кариера,която да се грижи за децата и домакинството.Нагледал съм се на достатъчно кариеристки,които са разведени или стари моми.Тази феминизация и навлизане на жените в чисто мъжки сфери се отразява негативно на раждаемостта.Естествено това е само една от причините.Другите ги изброих по-рано.

  22. Прав си и тук, но има богати жени и такива с кариера, които имат две или три деца. Главното според мен е до човека. Тези старите моми или никога не са искали да имат деца, или все отлагат, докато станат на такава възраст, че вече е късно за поколение, малка част все пак се осъзнават и раждат – на 38 – 40. Сред българките егоизма и мързела е на много високо ниво, докато сред повечето жени от Източна и Централна Европа такива жени са по-малко и там раждамоестта е по-висока от нашата.

  23. Тепърва ще се сблъскаме с ниска раждаемост предвид факта,че идва време да създават деца наборите от втората половина на 90-е години.Които са доста малобройни.Съчетано с високата циганска емиграция в последните години ще доведе и до раждаемост в рамките на 40 хиляди деца годишно.и ако тая година спорим дали са 60 или 65 хиляди новородените,след няколко години ще спорим дали са над или под 40 хиляди.

  24. ООН: Само 3.8 млн. ще са българите през 2100 г.
    Страната ни е на девето място в света по скорост на обезлюдяване
    http://www.segabg.com/article.php?id=893625
    Демографска катастрофа!

    Очакваме коментар със заглавие – „Мързелът на ООН“

  25. Не виждам какво спекулативно има в това,че до 2100 г населението на България щяло да стане 3,8 милиона.Ако няма някакъв бум на имиграция,а не виждам причина за такъв,населението само от отрицателен естествен прираст ще намалява с по 40-50 хиляди годишно.Естествено трябва да се отчете и повишената продължителност на живота,но така или иначе не може да я удължат с повече от 10-15 години.Все пак човешкият организъм си има предел.Друг въпрос е какво е нивото на емиграция и имиграция.Наскоро разбрах,че НСИ отчитало като имигранти чуждестранните студенти.Затова излиза,че има много имигранти от Турция.И тези студенти като завършат няма да останат тук,защото и в Турция,и в арабските държави заплащането им е много по-високо.Та разликата между емигранти и имигранти е много по-висока от отчетената от НСИ.С тези темпове още до 2030г можем да останем 6 милиона.

  26. Доклада от 2017-та на ООН е на страницата им. Прочети го по-добре. Залагат на това да не се промени много раждаемостта и продължителността на живота да върви със средни темпове за Европа. Намалението на населението в България ще върви със синхдон с целия западен свят. В самите им публикации обаче се казва, че моделът е индикативен и при такъв голям период е невъзможно да се направи преценка. Затова всъщност дават две граници за 2100-на – горна от 5.8 млн и долна – 1.8 млн. Едната е при подобрение на икономическата обстановка и лека входяща емиграция от съседи и близкия изток. Другата е при проблеми като климатични промени, тежка криза в Европа или война. Цитирана оценка от 3.8 е просто средната на няколко проекции.

  27. България икономически не е толкова зле-8000 долара БВП на човек от населението, нисък държавен дълг спрямо БВП.Само дето това по никакъв начин не се отразява на заплащането на труда.Средната работна заплата нето е 448 евро.При 512 евро в Черна гора и 458 евро в Босна.Само дето БВП на човек от населението е 7000 долара в Черна гора и 4550 долара в Босна.Така че дори икономиката рязко да дръпне заплащането на труда, съответно стандарта на живот ще си останат ниски .Така че надали ще сме привлекателни за имигранти.Няма и големи социални помощи като в Западна Европа.
    Емиграцията от своя страна надали ще намалее драстично.Най-вече заради повишената циганска емиграция в последните години.
    По брой на смъртност на човек от населението сме на второ място в света след Лесото, където има епидемия от СПИН.Има над 2 милиона човека над 60 годишна възраст.Така че няма никакви индикации в близките 30 години да има драстично намаляване на смъртността.
    И стигаме до раждаемостта.Няколко години се задържа в рамките на 65 хиляди годишно.Въпросът е, че вече в детеродна възраст навлизат малобройните набори от края на 90-е години.Съчетано с високата циганска емиграция няма да се учудя ако до 5 години спадне под 50 хиляди годишно.Дори и до 40 хиляди след 10-15 години.Така че дори при най-оптимистични данни само от естествен прираст ще намаляваме с по 50 хиляди годишно.Дори и да вземем най-консервативни оценки за 10 хиляди нетна емиграция това означава да намаляваме с по 60 хиляди годишно.За 33 години до 2050г означава, че ще намалеем с близо 2 милиона.Това означава, че към 2050 населението ще е дори под 5 милиона.Не се наемам да правя прогноза за 2100г.Ама и така цифрите изобщо не са благоприятни

  28. Имайте в предвид, че едни данни се водят завсички раждания общо, според някои статистици абортите също влизат в данните за ражданията. Трябва да се следят само, а живородените за да бъде по-точна статистиката. Тук има данни за последните 12 години с изчерпателно статистическо изследване http://www.podoko.eu/?p=588 можете да видите, че раждаемостта последните години спада.

  29. Интересно ми е кои са тези статистици? Защото такова нещо няма. Броят се само живородените. Има отделни графи за раждания, брой родени деца, брой мъртвородени и живородени. Абортите – спонтанни или причинени – са в съвсем друга категория. Не знам от къде си го прочел това.

    Споделената статия е изключително манипулативна и показва грешни данни на всичкото отгоре. ГЕРБ не направиха нищо по демографския проблем, но това не означава, че раждаемостта спада при тяхно управление. Ако има пряк ефект, то той ще се усети години по-късно. Раждаемостта през конкретна година зависи от много фактори, малко от които са в рамките на самата година. Освен тежка криза от типа на тази от ’97-ма, друго не би повлияло така. В същото време икономическото положение се подобрява, макар върховенството на закона, корупцията, политическата и медийната среда да деградира.

  30. Икономическото положение може и да се подобрява на макрониво обаче заплащането на труда е мизерно.При 800 лв средна заплата е изключено да има демографски прираст.Не знам защо, но финансовата страна при отглеждането на деца много се подценява от изследователите на демографската ситуация. А си трябват пари и то не за глезотии, а за най-елементарните нужди.Сега жената е бременна в 8-ят месец и раждането плюс прегледи и лекарства ще ни излезе поне 3000 лв.Наистина ходим в частна клиника, ама в държавните имат уреди отпреди 30 години.На ехографите им нищо не се вижда.Детски креватчета, колички, дрешки, памперси, бебешка храна, помпа за изчеждане-всичко е яко кихане на пари.Особено пък в провинцията, където често срещани са заплати по 600 лв, дори и по-малко, изобщо не се учудвам на демографската катастрофа.И днес бяхме на преглед в държавната клиника, а ходим и там, щото в частната не дават болнични.Ами пред отделението за родилките чакаха само цигани за свиждане.Българи йок.Пък нека правителството се хвали с нисък външен дълг и макроикономическа стабилност. Българите се топим като ланският сняг.А помощ за родителите нулева.Познавам стотици българи, които емигрираха заради мизерните заплати.Повечето имат деца, ама те нямат нищо общо с България и надали ще се върнат тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.