17000 българи са взели немски паспорт за 16 години. 4000 са скъсали българския

За последните 16 години близо 17000 българи са получили немски паспорт. 4000 от тях са се отказали от българското си гражданство – почти всички преди 2007-ма, когато влизаме в ЕС. След това по 30-40 души на година се отказват от Българския си паспорт, независимо, че няма нужда да го правят.

Около 70% от натурализираните в Германия са били поне 8 години в страната. На още 7-8% се е полагало заради дете родено и живяло достатъчно време в страната.

Към началото на миналата година в Германия е имало 230 хиляди българи. Очаква се от тогава да са станали 250 хиляди. В това число не включваме взелите немско гражданство и децата родени в Германия с поне един родител българин. Според немският статистически институт, мнозинството от българите пристигнали в Германия в последните няколко години са се преместили от страни като Испания, Италия и Гърция.

Данните за разпределението на българите из Германия от 2014-та ще намерите тук. През 2015-та пък писах за перипетите в получаването на българско гражданство за дете родено в чужбина. Преди 4 години проведох анкета сред българи в Германия защо взимат немско гражданство. Отговорите им обясняват доста добре тази статистика. От друга страна, има притеснителни данни за нивото на бедност сред българите в Германия – 25% получават социални, а между 30 и 40% имат проблем да покрият елементарни нужни.

Източник: Destatis

5 коментара

  1. Много подробно и прилежно описано, за съжаление със стойността на махленски разговор.
    Не видях нито един официален линк към статистическият институт в Германия или България. Да, препратки има, но към същата страница ( те одавна не помагат за СЕО), изработени от администрацията на страницата, както и документите. Моят съвет е да сложите официалните данни иначе си е чисто ии просто съчинение по литература.

  2. Страницата посочена като източник е колекцията с данни на Destatis (статистическият институт на Германия) за имиграцията и интеграцията. Съдържа обобщени доклади и таблици, както и ясно видим линк към самата база данни позволяваща справки. Да, има нужда човек да знае немски или английски, но имайки предвид от къде пишете този коментар, има голям шанс това да не е такъв проблем.

    Колко нива на сдъвкване на информацията смятате, че трябваше да публикувам? Числата тук са пряко следствие от публучно достъпните справки на базата данни на немския статистически институт. Събирането е лесно.

  3. Имайки предвид, че мнозинството от българите са дошли от Испания, Италия, Гърция, логичния въпрос е колко от испанците, италиянците и гърците са всъщност българи? Между другото, българите в Германия вече са повече от испанците, а румънците са повече от испанците и гърците заедно. Ама нали ние с румънците уж сме острова на стабилност, пък онези уж са до гушата в криза…

  4. Адресната регистрация в Германия се води доста стриктно. Затова имат статистика за предишното местопребиваване и националността.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.