С какво ли да наплашим родителите днес?

Днес една „новина“ за ваксините обиколи кафявите медии. Става въпрос за дете от Бургас с постваксинална вяла парализа. Няма да давам линк към „новината“, защото съм сигурен, че ще я видите на стените си споделена то вайкащите ви се познати хващаюи се на шокиращи новини.

Първо, всяка седмица в България има по 3-4 случая на остра вяла парализа. Почти всички нямат връзка с ваксината срещу полиомиелит. Такава парализа най-често се получава от тежки инфекции засегнали нерв. Неактивната IPV ваксина, която се използва в Европа и у нас, води в изключително редки случаи до лека временна парализа без дълготрайни последствия. Такива случаи има по 1-2 в България на година при 250 хиляди бити дози. За сравнение, в 1 на 100 случая полио вируса води до недъзи и смърт. За същото писах през ноември, когато пак се завъртяха твърдения, че ваксината водела до паралич. Не, не води.

Второ, в статията има личната история на майката и някои доста интересни неща. Определенията за лекари и адвокати няма да коментирам. Изглеждат ми доста поукрасени от редактиралите текста. На мен ми беше странен коментарът за това как немски лекари се „шашнали“ на имунизациите в България. Календарите са много подобни (по-долу съм дал сравнение). Разликата е, че в Германия не поставят ваксина срещу хепатит веднага след раждането и БЦЖ – просто отдавна са намалили значително заболеваемостта от тези болести за разлика от нас. За сметка на това слагат ваксини срещу рота вирус, варицела, менингококи и кърлежов енцефалит. Също така, покритието на HPV ваксината е едно от най-високите в света. Затова ми се струва повече от невероятно един немски лекар да реагира така, предвид че календарът им е по-голям.

Трето, не е вярно, че няма регистър. Не е вярно, че тези случаи не се следят. Има, проверяват се, а точно за вялите парализи има специален регистър покрай усилията за изкореняване на полио. Също, макар в законът формално да го пише, ваксините в България на практика не са въобще задължителни. Всъщност, последствията у нас са дори по-леки от доста държави. Малко като „задължителното“ гласуване. Глоби не се налагат, повечето отказали ваксини не се квалифицират така или иначе за детски надбавки, а когато опрат до детска градина, прибягват до документална измама. Съвети за последното и контакти на „услужливи“ лекари се въртят из форумите отдавна.

Четвърто, за обезщетенията за такива случаи отдавна съм казал, че съм абсолютно за идеята. При условия обаче, че се пълни с глоби на родители отказали ваксини, като глобите да бъдат увеличени драстично и да се налагат реално. Сега са само формално преведени в закона, но по думите на РЗИ-тата никой не е глобен. С такъв фонд ще има повече видимост колко са наистина подобните случаи и колко от тях са просто спекулация. Сега половината от съобщените 30-40 случая нямат общо с ваксините, повечето от останалите са или от препоръчителните ваксини за грип, или са фебрилни гърчове след като майките не са пожелали да дадат ибупрофен.

Никой никога не е твърдял, че ваксините са на 100% безопасни или че работят на 100%. Никой не твърди, че рискове няма. Ползата за здравето на всяко едно дете обаче надвишават многократно рисковете. Тук не става въпрос за късмет или „теглене на къса клечка“, а за възможност детето да се пребори с тежки заболявания. Ако организмът му реагира така на деактивиран вирус, то представете си как ще реагира на дивата му форма.

В никакъв случай не поставят под съмнение историята на майката. Да ти се случи нещо такова е ужасно и за съжаление мога да си представя през какво минава. Причината да напиша всичко това, беше украсената история завъртяна в медиите търсеща единствено посещаемост за сметка на сплашване на родителите. Липсата на обективност я оставяме на страна – нямам илюзии, че точно тези медии ще потърсят мнение на лекар. Трябва обаче да се поставят нещата в контекст и да се спре с твърденията за паралич, инвалидност и масовост. Проблеми с ваксините има, но те не са в действието им, а в доставките, цените, достъпността и обучението на лекарите. За това ще пиша повече друг път.

Не на последно място, трябва да запомним, че интернет форумите и фейс групите са най-лошият здравен съветник. Тук изброявам становища на лекари в интервюта и доклади, но и на това не трябва да се осланяте. Говорете с личния си лекар. Разпитайте го спокойно в контекста на здравето на вашето дете. Всичко останало е „една жена каза“.

Ето тук ще намерите сравнение между календарите на България (в зелено) и Германия (в синьо). Вижда се ясно, че в Германия има повече ваксини и реимунизации. Интерактивна версия ще намерите на сайта на ECDC.

vadebg


Статията е написана на база информация от докладите на Global polio eradication initiative, както и препоръките на Министерството на здравеопазването и Националния център по заразни и паразитни болести. Не следва да взимате медицински съвети от тук или от където и да е в мрежата или масовите медии. Обърнете се към личния си лекар или педиатър, ако имате въпроси или притеснения. Интернетът не е и не може да бъде заместител на медицинските специалисти.

61 коментара

  1. Пич, ваксината за ротавирус не се бие, а се пие…Хайде малко да се поинформирате и от ваша страна.

  2. Знам много добре. OVP също е на капки. Добавих тази ваксина по-късно в изброяването на другите три и е останал глаголът. Оправих го вече.

  3. Алоооооо , не знам как да се обърна към теб , с какво право оборваш и обсъждаш Моето дете , нашата ваксина без да си попитал може ли…… :@ Кой си ти,че да се бъркаш в нашия живот без да си питал … Кой си ти ? Аз съм майката която „окрасява“ ела да си поговорим и да те срещна с мойте хора с който сме всеки ден а рехабилитация или на физиотерапия да ти видя тогава мнението …. искам да я махнеш тая статия … да не правим проблеми

  4. До Деница и всички останали малоумни антиваксъри: Вие, ментално увредени хора, заслужавате да бъдете затворени в трудови лагери или да работите в уранови мини, за дето обричате децата си, посредством небиенето на ваксини, защото сте чели в bultimes, че има световен заговор срещу бецзенните ви отрочета. Заради такива като вас сме на тоя хал. Всъщност, аз нямам нищо против да измрете всичките малоумни антиваксъри, понеже ще изчистим човешкия геном от подобни въшки като вас, ама децата с какво са виновни, че коефициентът ви на интелигентност е по – малък от стайната температура

  5. @Деница – Не съм казал, че вие украсявате. Съмненията ми бяха, че публикувалите статията са украсили твърденията, тъй като някои от тях като сравнението с Германия са просто странни. В статията изрично написах, че не поставям в никакъв случай под съмнение историята Ви. В същото време добавям контекст, защото подобни лековати обобщения поставят много деца в риск.

    В никоя част на статията си не съм Ви нападнал лично или детето Ви, нито съм поставил под въпрос детайлите около самия случай. Нямам практика да махам статии. Както упоменавам накрая на статията, данните и здравните съвети, които цитирам, са взети от становищата и докладите на министерството, както и от публичните изказвания на лекари.

  6. @Свестослав Трайков – в никакъв случай не трябва да се говори така, особено към майка, която е минала през онова, което Деница минава. Разбирам напълно защо реагира така и защо е казала, каквото е казала. Минал съм през нещо такова. В такива моменти всеки търси обяснение и скачането на подобни твърдения е лесно.

  7. Много хубава статия, но ако „бият“ се замени с „поставят“, ще е доста по-издържано 🙂

  8. Как да разбирам това ,което сте написали,че го пише само ,,ФОРМАЛНО,,това в закона ,че ваксините са задължителни .Значи законите са ,,формални,,Ако не са задължителни ,значи родителите трябва да имат право на избор .И ако един родител нежелае да сложи дадена ваксина ,не трябва да пму се налага да ползва услугите на ,,услужливи,,доктори .И ако нещо се случи с детето след ,,неслагането,, на ваксината ,родителя ще трябва да го приеме безропотно защото е взел такова решение за детето си ,защото никой не го е принудил да го направи .Напълно съм наясно с всичко ,което сте написали в статията и не ме разбирайте погрешно .Не съм против ваксините .Просто смятам ,че не трябва да са задължителни ,точно защото не са на 100процента безопасни .Не знам точно за какви статистики говорите в България ,но преди 30 години не се говореше за вреда от ваксините .Струва ми се ,че в днешно време има доста повече случаи за вреда от ваксини .Не желая да коментирам защо е така .Причината може да е в некадърни лекари ,некачествени ваксини .Но проблем има .Хората се дразнят ,че просто всячески определени институции отричат да има проблам .

  9. @кйхгхфф – ваксините в наши дни са много по-безопасни. Пример за това е именно ваксината срещу полио. Преди 10 години България и много други страни минават от OPV на IPV, която дава много по-малко нежелани странични ефекти като този, от който тръгна тази статия. Това означава, че случаи като този на Деница са били много по-чести преди 15, 20 или 30 не само в България, но и в по-голямата част от Европа.

    Това, че за нещо не се говори, не означава, че не го е имало. Тези странични ефекти са достатъчно добре изследвани и документирани. Разликата с наши дни е, че всички се шокират на този единичен случай на вяла парализа докато преди 30 години много от хората все още са имали в семействата си страдащи от паралич. Споменът за ужаса на болестта е бил още жив. Когато минат няколко поколения и хората изведнъж се плашат повече от температурата, отколкото от морбили.

    Впрочем, един колега индиец случайно видя, че гледам статистика за полио и ме разпита защо. Разказах му за случая и за антивакс движението ни. Засмя се. До преди няколко години в Индия все още е имало случаи на дивия вирус. В неговото семейство имало 4-рима с паралич. Леля му си е загубила двата крака заради полиомиелита. Дали имат някакви съмнения според теб? Налага ли се да има епидемия в България, за да си спомним? Това ли е целта?

  10. Господине, ако ви покажа всички документи от всички институции до който съм писала и ако бяхте с мен и съпруга ми да чуете думите лице в лице : „откажете се от детето си“ поради факта,че сме млади защото съм на 24 … и Вас щеше да ви заболи от факта ,че говорят така за вашето дете… Защото не бяхте там когато мъжа ми плака и детето ми беше полуживо… Глупаво е да коментирате тази история за да си увеличавате рейтинга … Аз искам да помогна на колкото се може повече хора и такива боклуци като ваксините който пристигат в България ,никъде другаде няма… А за сведение на Светослав „язък,че имаш като името на сина ми“ Гестапо… Светослав има всички ваксини до момента … и имахме злощастието да попаднем на Турската ваксина … Няма да пиша повече,че току виж съм напсувала някой като каруцарка от село

  11. @Деница Сандова – отново казвам – не поставям въобще под съмнение всичко това и мога да си представя през какво сте минали, защото съм минавал през подобно нещо с друго състояние. Причината да коментирам случая е именно сплашването на младите родители, което е заложено в статията на Actualno.com. Не мога да знам, но се надявам, че причина за това е редакционна намеса. Не пиша всичко това за рейтинги, защото нямам рейтинги. Това е личен блог, не печеля нищо от него или написаното тук.

    Ваксината, за която говорите, е абсолютно идентична на тази, която сложиха на дъщеря ми в Германия. Писал съм вече за това. Поставиха ѝ още няколко ваксини, които не се слагат в България. Случаи като Вашия, за съжаление, има по няколко десетки в Германия всяка година. Не сме получили повече информация, от това, което Вие получавате. Доколкото прочетох интервюто Ви, физиотерапията за възстановяване е аналогична на тази тук.

    Това не прави ситуацията по-малко страшна. Никой не трябва да минава през нещо такова. Това обаче не оправдава призива да се пропускат ваксини – нещо, което пряко ще доведе още повече родители в аналогична ситуация на Вашата.

  12. Деница, съчувствам ви и ви разбирам. Но вашият случай сега ще бъде използван, за да се наплашат стотици родители, чието дете няма да има ваксина, защото едно дете на 250 000 е пострадало. Истинският вирус убива и осакатява 1 на 100. Братът на баща ми е умрял от полио на 6 годинки. Баба ми си носеше снимката му до смъртта си на 98 г. Не допускайте да ви използват. Ужасно е, че ви се е случило това. Не позволявайте да се случи в много по-тежка форма на хиляди други деца.

  13. До Свестослав Трайков, много говориш а явно от нищо не разбираш. Ти си от онези хора който по цял ден седят в нета и чакат някоя статия за да напишат злобен коментар. При положение че си нямаш и идея за какво става въпрос по-добре си мълчи, а ако си толкова голям мъж заповядай да видим как ще ме пратиш в мините. А колкото до безценното ни отроче то пострада точно от ваксина, така че по-добре си замълчи и не се прави на някой който не си. СМЕШНИК

  14. Съгласен съм, че не биваше да Ви напада така. Определено не е в реда на нещата. Реакцията му според мен беше провокирана от масовото използване на случая Ви от антиваксърите с призиви да не се ваксинират децата. Нещо, което както каза Мария е опасно за всички. Част от призивите дори бяха за агресия и саморазправа с лекари и РЗИ.

  15. До драскача Свестослав Трайков . Не знам кой къде ще пращаш, но вземи се успокой малко да не вземе някой да те прати теб в мина или някаде другаде.Палячо .Дано никога не ти се случва нещо подобно.А относно малкият това е най-жизненото дете ,което познавам дори и след въпросната ваксина .Така че не се бъркай в разговорите на възрастните,а ходи си играй някоя игра в нета

  16. Целият проблем, е че хората са неосведомени и то не само по въпроса с ваксините…
    Простете ако се бъркам, имам някакви спомени, че преди доста време прочетох нещо интересно за ваксините – в организма, на някои хора има антиген, който реагира на ваксината, при което се получава парализа. Искам да попитам правилно ли съм разбрала и запомнила?

  17. @Николай Митев – Наистина Свестослав не трябваше да тръгва с такъв тон, макар да разбирам и неговото фрустриране. Относно определението Ви, трябва да кажа, че всъщност Свестослав е по-голям и от трима Ви.

    От коментара ти и статията става ясно, че детето се е възстановило почти напълно, което е добре. Повечето ОВП минават бързо и при добра терапия не остават последствия. В сградата, където ми е офиса, е един от физиотерапевтичните центрове в града. Една от специалностите им е точно вяла парализа. Виждам от време на време такива деца.

  18. @Ели Христова – не ми е известно такова нещо. Всъщност парализа от самата IPV ваксината (тази, която се използва в България и Европа) не се получава. Може да се получи при по-сериозна инфекция. OPV ваксината (през устата, използвана до преди 10-тина години) е носила със себе си такъв риск заради щам на полиомиелита, който се е развил от самата ваксина. Макар рискът от него да е бил значително по-нисък такъв е имало и все още има в южна Азия. Затова сме и минали на новата ваксина. При високи нива на покритие дори при старата ваксина е било сравнително безопасно и определено несравнимо по-малко хора са умирали и са оставали недъгави, отколкото преди ваксината.

    Ето доклад на WHO за всички странични ефекти в световен мащаб след двата вида ваксина. Това, което се е случило на Кристиан и Деница може да се случи от най-обикновена инфекция. Има по няколко такива всяка година. Точно това се е и случило изглежда тук съдейки по епикризата, която публикуваха, но пак се води странична реакция след ваксинация, тъй като детето е направило локална инфекция от нея.

  19. За съжаление много хора хора сме неграмотни в много отношения, в следствие и агресивни един към друг. Убедена съм, че всеки човек съчувства на Деница за случилото се, никой не заслужава да му се случват подобно изживявания. От много отдавна насам по медиите дават само подобни тежки случаи, за да се всява страх в хората, защото страха е слабост, която много лесно се маниполира. Разбирам напълно защо Боян Юруков е написал статията и много се вижда, че никой не иска да обиди или да обвинява, а единствено да помогне, като ни представя своята гледна точка и събрани данни относно ваксините в България и Германия. Аз мога да допълня, да не обвиняваме никого, а още повече държавата си за случващото се около нас, опитахте се да бъдете по-позитивни хора, макар и трудностите. Всеки си има своя драма в живота, но до толкова трудна, до колкото може да се справи. Така че, гледайте да не обръщате много внимание на медиите, които се опитват да ни маниполират, а вярвайте на инстинктите си.

  20. Съпруга ми е едно от последните бебета, заболяло от вирисен полиомиелит. Тежка инвалидизация за цял живот.
    Всяка еко-био-мама може да дойде да си поговори с мен и съпруга ми. Ама нито една до този момент не е дошла да си изкаже мнението. Не и пред инвалидната количка. Защото инвалидната количка е много далеч от промития им мозък.

  21. Доста се разрових ИЗ този блог, за да разбера кой сте и от позицията на какъв се изказвате по въпроса с ваксините. Така и не открих, но забелязвам, че се имате за особено компетентен, щом абзац по абзац оспорихте личната история на жената. Само да попитам напълно сигурен ли сте, че на вашата дъщеря в Германия са й били абсолютно същата ваксина като на сина й? От тази същата партида, за която има образувано дело срещу бивш министър? Странно, не сме чули ….

  22. @Хеката – много са малко живите днес в България, които са виждали паралич. Затова и има твърдения, че болестта била измама, че нищо не била като зараза и естественото да се кара било най-добре. Само вие знаете колко не са прави.

    @Милена – явно не сте се ровили в блога, защото имам към 20-тина статии разискващи различни аспекти на имунопрофилактиката – статистиката, заболеваемостта, антивакс движението, проблемите, нормативните актове и прочие. Има линк към списъка дори в статията. Явни не сте чели истатията обаче, защото в никоя част от нея не осппрвам личната ѝ история. Дори казвам изрично, че не се съмнявам в нея. Посочвам обаче, че някои очевидни несъответствия, като сравнението с Германия, най-вероятно се дължат на редакторска намеса с цел сензационност.

    Относно ваксината – марката е същата. Не може да е същата партида, тъй като децата са родени с година разлика. Съдържанието и производственият процес е невъзможно да са различни през тези две годинк, тъй като това са най-контролираните и провервани субстанции въобще.

  23. До всички които нападат Деница нищо не украсила или преувеличила дори не е разказала всичко.Не е разказала как живота им минава през една рехабилитация към друга ,как ходим при разни професори и доценти и отговора им след прегледа е ,,молете се на Господ,, ,та ние се молим вече 10 месеца,Не съдете опитайте се да разберете болката и ужаса през който минават.

  24. Благодаря на Боян за тази информативна статия. Като мислещ човек напълно подкрепям мнението му. Затова и моето дете е ваксинирано. Като майка, само аз си знам как съм треперила при всяка една ваксинация. Особено след третата шествалентна (в Германия), детето ми 48 часа не ни позволи да го оставим дори за минута, прекарахме две нощи разхождайки го из стаята. Дори и в спешното бяхме. Ясно ни беше, че нещо ставаше с него. Слава Богу, след два дни мина. Всички други ваксинации минаха без никакъв проблем.
    Конфликтът идва от факта, че при ваксинациите, водиш здраво дете на лекар и го взимаш болно (дори и да е само температура), докато до зараза с дивите вируси най-вероятно никога няма да се стигне (поради имунизацията на всички други хора). Докато достатъчен брой хора нямат имунизация и се стигне до епидемия.

  25. @Маргарита Маринова – в никой момент от статията ми не съм поставил под съмнение трудностите, които семейството изпитва. Мога да си представя какво им е от личен опит. Това, което обсъждам в текста е как този случай се използва извън контекст, за да се накарат повече родители да се откажат от ваксините. Това единствено може да доведе до повече семейства да попаднат в дори по-тежка ситуация, отколкото това семейство.

    @Аз – нещо подобно се случи с дъщеря ми при последната ваксина преди годинка. Тогава вече ходеше и имаше доста болки в крачето. Мина за около два дни. Въобще не беше леко преживяване за нея. По това време обаче тъкмо бях чел за случай във Франкфурт на новородено починало от хепатит. Заразено било от майката, която е нямала ваксина и не е знаела. Случаят е беше подобен на онзи в средата на 2015-та в България, когато обаче успяха да спасят детето с трансплантация. Това в университетската във Франкфурт обаче нямаше този късмет. Та именно докато я болеше крачето след ваксината си мислех, че поне е само това.

  26. Добре – едно нещо не ми е ясно..
    Защо хората, които са ваксинирани или ваксинират децата си така скачат срещу тези, които не ваксинират?
    Не би трябвало да се притесняват..Те вече са защитени.Нали? По същия начин, както един неваксиниран е опасност, така и тези, които ваксинират са опасност за неваксинираните, защото след едно поставяне на ваксината те са носители на този вирус до 1 седмица ( ваксините с жив вирус)..т.е.те могат да заразят един неваксиниран човек/ дете.Само чрез контакт. Тук в Сащ тази ваксина е за шарка, рубеола.
    Така в САЩ преди година гръмна скандал в Дисниленд, където се появи зараза с шарка. И се оказа, че носителят е бил ваксиниран младеж, който е бил ваксиниран ден или два преди това и е носил вируса ( в Сащ тази ваксина е една от малкото с жив вирус, а не синтетичен)
    Аз познавам много “ антиваксинари“ или, както ги наричате..и всички са интелигентни, образовани хора..проучили, чели ( книги) не всяка глупост от нета..съветвали с доктори и тн и тн.и взели отговорно решението, а не някакви хипита..борещи се срещу световна, измислена конспирация.
    Страх и риск има..и да ваксинираш и да не..Както ваксините са се подобрили в сравнение с преди 10г., така и шансовете да се разболееш от нещо смъртоносно, от което не си ваксиниран също.
    Отделно е факта, колко млади хора всъщност вече не са с имунитет, защото са били ваксинирани, като деца, но ваксината е примерно годна до 10 години.Какво за тях?
    Страх се всява и да ваксинираш и да не…както една жена писа по-нагоре..Треперила от страх, докато мине ваксината..Хората трябва на първо място да се образоват за риска и при двете..
    Не всеки организъм е еднакъв и реагира еднакво на чуждо тяло, затова и едно дете получава реакция, друго не.
    Оставете хората да се образоват, проучат и вземат образовано решение, а не от страх.Което и да е то.
    Пожелавам на семейството на Светослав много сила.

  27. Изброи няколко неща, които са всъщност митове, така че нека ги разгледаме отделно:

    „Защо хората, които са ваксинирани или ваксинират децата си така скачат срещу тези, които не ваксинират?“

    Първо, ваксините се поставят на различна възраст и най-малките бебета са често незащитени. MMR ваксината, например, се слага след 12-тия месец. Това означава, че през първата си година тези деца разчитат единствено и само, че всички около тях са предпазени и няма да ги разболеят. Сериозна част от заболелите с морбили при епидемията в България преди няколко години бяха именно под годинка.

    Второ, някои хора така и не развиват имунитет или тялото им отхвърля антителата в рамките на няколко години. Затова се правят римунизации. Ако шансът с една поставена доза ваксина 85% от децата да развият имунитет, то след 3 дози вероятността е 99.7%. Все пак, някои така и не развиват и разчитат на обществения имунитет както бебетата.

    Трето, това, че някой има антителата и тялото му може да разпознае заразната болест достатъчно рано, не означава, че може винаги да се пребори. След прекарана болест (по-сериозна настинка, грип, лека шарка), имунната система е слаба. Ако детето попадне в контакт с болен с сериозна инфекциозна болест, дори тялото да има антитела, то няма да може да се справи и животът му е в риск. Същото важи за хора минаващи през имунотерапия или с компрометирана по друг начин имунна система. Болните от СПИН и рак са в особен риск.

    тези, които ваксинират са опасност за неваксинираните, защото след едно поставяне на ваксината те са носители на този вирус до 1 седмица ( ваксините с жив вирус).

    Това, което антиваксърите наричат vaccine shedding, е мит. Твърдението се отнася наистина до т.н. живи ваксини в MMR. Има, наистина, нещо, което се нарича vaccined-derived MV и в много редки случаи ваксинирани проявяват леки симптоми подобни на тези на истинския морбили вирус. Няма обаче случаи на вторично заразяване от такива странични ефекти.

    Различна е ситуацията при пероралните полио ваксини, от които наистина тръгва по-лека форма на вируса. Самата ваксина обаче предпазва от него и при високо покритие няма вреда. Дори тогава обаче случаите на заразяване е един на 6-7 милиона. Също така, тези ваксини отдавна не се използват в Европа и САЩ. В момента се използват единствено в Южна Азия и Африка.

    Тук в Сащ тази ваксина е за шарка, рубеола. Така в САЩ преди година гръмна скандал в Дисниленд, където се появи зараза с шарка. И се оказа, че носителят е бил ваксиниран младеж, който е бил ваксиниран ден или два преди това и е носил вируса ( в Сащ тази ваксина е една от малкото с жив вирус, а не синтетичен)

    Навярно говориш за морбили. Рубеолата на английски е rubella и е съвсем друга болест. От Дисниленд тръгна епидемия от морбили. MMR ваксините използвани в цял свят имат живи компоненти. Не, не се е оказало, че причината е била ваксиниран младеж. Това е фалшива новина разпространявана в антивакс сайтовете. Всъщност конкретният човек донесъл заразата в парка не е идентифициран. Щамът обаче е бил ясен от самото начало и е от генотип B3. От този щам са били предходни епидемии в поне 12 държави и 6 щата в САЩ. Предвид десетките милиони посещаващи парка всяка година от цял свят е почти невъзможно да се посочи конкретен човек, който го е внесъл. Възможно е дори да са били дори няколко.

    Аз познавам много “ антиваксинари“ или, както ги наричате..и всички са интелигентни, образовани хора..проучили, чели ( книги) не всяка глупост от нета..съветвали с доктори и тн.

    Не поставям под съмнение интелигентността на антивакс движението и най-малкото на малкото ядро от по-крайни хора, които го движи. Интелектът обаче не означава, че знаеш и разбираш достатъчно от медицина и статистика. Самите им твърдения показват, че не са разбрали основни неща. Пример за това е твърдението, че щом сред болните в епидемия от морбили има и ваксинирани, значи ваксините не работят. Всъщност, ако сметнем спрямо покритието, епидемиите в България и Румъния показват, че ваксинирано дете е поне 80-100 пъти (в зависимост от областта) по-малко вероятно да развие морбили. Математиката е сравнително лесна.

    Страх се всява и да ваксинираш и да не…както една жена писа по-нагоре..Треперила от страх, докато мине ваксината..Хората трябва на първо място да се образоват за риска и при двете.

    Изглежда говорите за коментара на @Аз от тази сутрин. След нея споделих подобни преживявания. Пропускате обаче, че и двамата обаче не поставяме под съмнение нуждата от масово имунизиране. Решението взето на база факти е важно нещо, но страшно много хора не схващат простите вероятности. Статии като тази, която дискутираме тук, наплашват много родителите до степен, в която забравят, че болестта, от която ваксината предпазва е много по-страшна, с много по-голяма заболеваемост и носи със себе си смърт в много повече случаи.

    Родителите нямат право да застрашават живота на децата си, особено в случаите, в които има категорично мнение на цялата медицинска общност, че имунизациите им предоставят най-голям шанс за живот и здраве. Хартата за правата на човека е ясна по това отношение. Децата имат права. Родителите имаме задължение към тях и не може на база предразсъдъците си да излагаме живота им на риск, просто защото изборът да не направим нещо е много по-лесен.

  28. Вече няколко пъти е редактирана статията. Каква ли ще бъде в крайния си вид. Виждам, че има крайности и в двете посоки. Не смятам, че целта, която автора си е поставил ще бъде постигната. По-скоро обратното. Все пак е контра статия 🙂

  29. Оправих няколко граматически грешки и подобрих изказа на две места, където в бързината не бях структурирал правилно изреченията. Въпреки, че съм го написал накрая на статията, добавих още един параграф, в който отново призовавам да не се разчита на информацията в мрежата, форумите или фейса за здравни съвети, а да се обръщаме към личните си лекари и педиатри. Смисълът на статията и аргументите ми не са променяни.

  30. Целта на статията е да постави в контекст това, през което семейството минава. Определенията и сравненията, които се дават в статията на кафявата медия са повече от странни и затова оборвам някои от тях. В нито един момент не съм поставял под съмнение диагнозата или думите на майката за състоянието на детето. Това наистина е ужасно положение, но без контекст се превръща просто в инструмент за сплашване. Ще грешка да се използва този единичен случай, за да се отказват родителите от поставянето на ваксини.

    Разбирам, че сайтът гони единствено посещаемост и не им пука много за последствията. Те обаче може да са сериозни. Предвид какво сами казват за аудиторията си, разбираемо е защо пишат такива неща по този начин. Интересно е, че само две години по-рано са писали, че най-големият проблем с ваксините е, че някои хора не се ваксинират. Пишат каквото и да е, стига да привлича кликове към рекламите.

    Нямам илюзии, че това, което пиша ще промени мнението на който и да е антиваксър. Целта ми е само да покажа и другата гледна точка на хората притесняващи се от темата, както и да ги призова да говорят с лекарите си, а не да се осланят на „една жена каза“. Разбирам напълно как се чувстват, защото съм минал през същото.

  31. Ама аз не мога да разбера,защо си мислите че искам да плаша който и да е .Защо си мислите,Че всеки го прави от завист и злоба… А на Вас господин Юруков ,ще ви помоля да ми дадете някакъв контакт с Вас за да мога да ви изпратя Цялата документация на детето и ако ми кажете тогава ,че сте на същото мнение ……. В противен случай наистина ще знам ,че това което пишете е просто НИЩО.

  32. Хеката . Госпожо ако ми дадете контакт С Вас би ми било изключително приятно и интересно да се запознаем и да си разменим няколко думи.За мен всеки който може и има желание да сподели с мен и опит, болка и трудности за мен е удоволствие… и да се поуча от този опит … има много майки с който контактувам свързани с нашия случай, и те са го преживяли или го преживяват … Така ,че ако имате желание да споделите Аз съм насреща . 🙂

  33. Не искам да споря и размахваме сабии със статистики и доказателства, които и вие може да посочите и аз.Интересно ми е да прочета и науча нови неща.
    Относно бебенце под годинка, застрашено от mmr..ами значи самият родител може да го зарази, защото той самия е бил ваксиниран преди 10, 20 години и вече няма никакъв имунитет..така ли е? Интересно ми е как да сме сигурни, че детето е предпазено.. Това означава, че масово всеки родител трябва да се ваксинира, за да сме сигурни, че детето ще е предпазено..? Ами роднини, близки- не е ли всеки тогава потенциална заплаха, който вече няма никакъв имунитет от ваксината, защото вече не е ефективна?
    Съгласна съм, че родителите не трябва да излагат на опасност децата и да са отговорни.Аз съм майка на 2.
    Но също съм съгласна, че родител не трябва да е принуждаван да взима решение и да рискува живота и развитието на детето в случаи на реакция…Затова човек се притеснява и в двата случая…
    Подкрепям хората, които ваксинират и тези, които не. Не подкрепям тезата, че неваксинирани деца са заплаха…
    Така че, каквото и да говорим..не мисля, че статията Ви или други статии, използващи случая ще променят решението на хора, които са решили да ваксинират или не.
    В момента чета книга от доктор, описваща точно съдържанието на всяка ваксина, опасността от странични ефекти и дали е с жив или синтетичен вирус, както и опасността, ако не се постави има ли риск за живота и какво точно става, ако се зарази с тази болест..Говоря за Сащ и специално mmr е с жив вирус, заслабен.Дали тялото ще го изкара, като шарка или само температура и тн за 2 дни е въпросът обаче..без отговор и зависи от индивидуалния организъм.
    Относно разпространяване на вируса след доза не мисля, че е мит..Лично бях свидетел как колежка си постави ваксина срещу грип..4 дни беше ужасно болна с всички симптоми и до няколко дни и други колеги се разболяха..случайност..мит..може би, но може би не..
    За случая в Дисниленд, аз лично гледах по главните новини безконечни дискусии от про и анти ваксинирани движения, както и информация за заразените, сред които имаше напълно ваксинирани ..с 2 дози дори. Проследяваха в кой район и къде точно са се появили случаите и в единия район от заразените група хора имаше младеж, който беше пътувал до Азия и получил ваксината за пътуването.
    Беше по главните новинарски емисии, като cnn, fox тн, а не някаква антиваксинари онлайн група.
    Всичко хубаво пожелавам и най-вече..по-малко случаи, като Светослав!

  34. @Деница Сандова – не Ви обвинявам в злоба или завист. Просто се вижда ясно, че в последните дни споделените от Вас трудности се използват масово именно с цел да откажат родителите да поставят ваксини. В дописката на редакторите след интервюто Ви се правят внушения, които нямат общо с реалността. Говорят за двойно по-голяма детска смъртност от средното за ЕС, но не споменават, че тази в България е паднала с 50% за последните 15 години. Внушават, че има трайно увредени деца от ваксини, а всъщност нищо такова не пише в становището на лекарите във Вашия случай, нито е имало такъв случай в последните няколко десетилетия. Има странични ефекти, но се броят на пръсти, временни и са и почти винаги са свързани с други съпътстващи заболявания или отклонения, които не са били засечени навреме.

    Относно предложението Ви за докуметнацията – аз не съм лекар и не мога да преценя къде е грешката. След коментара Ви обаче с мен се свързаха специалисти по инфекциозни болести. Писах Ви мейл от тяхно име.

  35. @Просто Аз – Не разбирам съвсем коментара ви. Идеята на обществения имунитет е именно, че почти всички са ваксинирани. При грубо казано 95% покритие на една ваксина и до 10% шанс човек да не развие имунитет или да го изгуби в рамките на няколко години, пак имаме над 85% от хората с имунитет в едно общество. Всъщност вероятността за загуба на имунитет е много по-малка и достига 2% в зависимост от ваксината. Затова се и цели максимално покритие от 99%. Това означава, че не само родителите, но и съседи, роднини, приятели и случайни хора в градския транспорт няма шанс да го зарази.

    Заразните болести са много различни и ваксините действат по много различен начин, но най-общо може да кажем, че 85% хора, които имат имунитет са долна граница, за добър обществен имунитет. За сравнение, покритието на някои ваксини в България е спаднало до 90-92%. Това означава, че хората с реален имунитет може да е под нужното ниво.

    Не знам каква книга четете, но начинът, по който тялото реагира на MMR ваксината е много добре известно. Всеки човек е различен, но физиологията ни е практически еднаква, особено когато става дума за такива неща. Все пак сме един и същи биологичен вид, нали? Комбинираната ваксина се използва вече почти 50 години и с нея са имунизирани няколко милиарда души. Ефектите, желани и нежелани са добре документирани и изследвани.

    Относно инцидента в Дисниленд – всички следяхме развитието. Знам за спекулациите и сензациите в медиите. Показах ви становището на CDC с изводите от разследването. Това момче не може да има връзка със случая просто защото дори хора прекарали постваксинално мобили не могат да заразят други хора. Просто не работи така вируса. Иначе, ако не се лъжа, точно по CNN тогава канеха човек от CDC (май инспектор или експерт някакъв беше), който именно това обясняваше всеки път до писване. Настояваше и да не се спекулира докато не е привършило разследването. Е, привърши и резултатите са ясни – щама е същия див вирус предизвикал епидемии в редица държави и щати.

  36. Поздравления за аргументирания и етично написан текст! Въпросът за ваксините е доста по-широк от трагедията на едно семейство /междувпрочем, странно е, че хората от това семейство намират да пишат коментари в тежък за тях момент, ако са те, разбира се/. Ваксините са един опит да бъдат ограничени определени заболявания сред големи групи хора. Животът и болестите са една голяма тайна, която медицината само се опитва да разгадае. Хората са различни – една инжекция убива един, а може да спаси хиляди.

  37. Има една статия със заглавие – „Последната епидемия от морбили в България е била предимно сред ваксинираните“.

    Аз си мисля, че единствената цел на всяка статия е да събира посещения. Независимо от съдържанието.

    Пък това с ваксините не е монета с две страни, има повече неща, които влияят на човешкото здраве.

    Друга статия има заглавие „Children need microbes — not antibiotics — to develop immunity, scientists say“ и книга от един микробиолог „Let Them Eat Dirt: Saving Our Children from an Oversanitized World.“

    Гледам да не вярвам много-много на статии, които масово се разпространяват в социалните мрежи, но именно така попаднах и на тази статия. Но пък мнението на родителите едва ли се формира от една статия. Има много материали и дори личният им лекар да не е достатъчен авторитет за тях могат да потърсят официална достоверна информация от институции и други организации, които следят процеса на ваксините (предполагам).

  38. @Искра – медицината не е точна наука, защото се борави с население, а не отделни хора. Не е възможно просто. Няма такова понятие като 100% защита или лечение. Има вероятности. Сега просто намаляваме значително вероятността определени състояния или инфекции да доведат до смърт или влошаване на качеството на живота. От там нататък никой не може да гарантира нищо дори с най-върховите постижения на медицината.

    @Никола – Призивът ми да се консултират родителите с лекаря си идва от там, че именно те познават най-добре здравето на децата от медицинска гледна точка. Родителите съвсем естествено се притесняваме от всичко, но лекарят е този, който на база опита си може да прецени кое състояние е опасно и има нужда от мерки. Същото важи за ваксините.

    Има много теории и изследвания по всякакви теми. Голяма част от тях са с ниска научна стойност и е трудно за широката публика да прецени това, още повече, че често ги въртят като сензации по медиите. Това с мръсотията, например, звучи логично, но това не означава, че е вярно. Няма изследване и доказателства, а само размишления на няколко биолози. Това в научния свят не означава нищо.

    Тезата им е, че автоимунните заболявания се причиняват от това, че живеем в твърде безопасна среда. Това включва прекомерната чистота, но също и факта, че не се сблъскваме със сериозни болести през детството си. Тезата им е (отново – недоказана), че с повече мръсотия имунната система ще има с какво да се занимава и няма да излиза извън контрол при леки състояния и дразнители (алергиите, например).

    Това, което често пропускат в статиите обаче е втората част от тезата – че това, че спасяваме децата си от тежки заразни болести също е причина. Не ваксините, а факта, че децата не им се налага да преболедуват магарешка кашлица, морбили, полиомиелит. В тези случаи повечето деца ще оцелеят и според въпросната теория имунната им система отново „ще има с какво да се занимава“. Работата е, че в процеса хиляди деца ще умират на година в държава като нашата. Затова медиите често цитират първата част от тезата, но не и втората.

  39. @Никола
    Да, материали има и институции има (горе-долу), ама е по-лесно а да се информираме в социалната мреж от другите експерти, защо да се мъчим с институции и официална информация.
    А колкото до лекарите и авторитета им (който и без това е прилично уронен, при все, че напр. непрекъснато предписват антибиотици за грип и настинка) – толкова „често“ се допитваме до тях за това кое е вредно, кое полезно, кое опасно, кое безопасно, че масово все още мислим, че детето е „настинало“, понеже сме му забравили втория кат чорапи, а не защото си е близало пръстите, след като пипна онова кучешко аки или защото ей онова, добре облеченото дете, му се изкашля в лицето на площадката.
    Та така и с ваксините…

  40. Здравейте, приятели и поддръжници на ваксините 🙂
    Чудесно е, че намирате за забавно нещастието на доооста хора! За съжаление, на самите хора въобще не им е забавно. Не мога да не се запитам, как ли бихте се чувствали вие на тяхно място?! Осъзнавате ли, че сте късметлии в една руска рулетка? А всъщност може и да не сте от късметлиите, защото ефектите от ваксините могат да се проявят и след години. Но спокойно. Вие тогава ще сте на възраст, а за децата ви ще бъде нормално да боледуват, на тяхната възраст. Така че в никой случай никой няма да се сети да свърже с болестите така боготворените ваксини.
    Към автора на статията – признавам, не я дочетох цялата. Общо взето, едно и също се предъвква. И тъй като не сте запознат, да ви светна, че регистърът за странични ефекти след ваксиниране НЕ функционира, точно обратното на това, което сте написал. А това може да знае само човек, чието дете е имало страничен ефект и той не е бил вписан. Вашето дете дали е имало щастието да получи страничен ефект след ваксиниране в България? Не? Тогава, много ще Ви замоля, да си държите езика зад зъбите. Би било чудесно, ако въобще изтриете от лицето на Земята всички подобни статии на това място, а ако тук се пише само в тази посока, съвсем спокойно може да си намерите ново хоби, с което няма да се наврежда на хората, подвеждайки ги относно най-ценното в живота им – техните деца. Абе, Боянчо, ти осъзнаваш ли, че хората не искат да се информират въобще, защото ги е страх какво ще научат? Страх ги е да поемат отговорност, дори когато става дума и за техните деца? Подобни писания като твоите им помагат да се чувстват по-добре, след като си измият ръцете със „страх ме какво ще науча“. Родителите отказват да поемат отговорност за децата си не само за ваксините, а за всичко – в училище обвиняват учителите, в държавата – политиците, навсякъде има кой да се обвини. И не само като родители, а въобще като граждани на държавата. Това правят твоите писания. Казват на хората: „Спокойно, спинкайте си! Така сте си добре.“ Всъщност, както се оказва, Вие сте там някакъв участник в някаква партия, което чудесно се връзва с призива към родителите по-горе. Спящи родители и граждани не правят никакви проблеми. Спирам! Изтрий целият блог от лицето на Земята! Абсолютна манипулация! Вземай пример от Ботев и Левски! Виж как можеш да помогнеш за благото на България! Отрезви се!

  41. Нищо от това не е забавно или смешно. Всъщност, единствено ти тук използваш такива епитети. Интересно е също как започваш първо уж уважително да пишеш и бързо изказа ти деградира в лични нападки.

    Ваксините не са руска рулетка. При нея шансът е 5:6 да умреш. При ваксините шансът за по-сериозна нежелана реакция без трайни последствия са 1:100000 и то при условие, че включваме препоръчителните ваксини като тези срещу грип.

    Регистърът за нежеланите реакции срещу ваксините и всички препарати има своите недостатъци. Това обаче не означава, че не работи. Вписват се всички случаи със съмнения. Това, че не се потвърждават обаче е чисто и просто, защото немалко от тях просто нямат връзка с ваксините. Много родители просто не могат да възприемат мисълта, че са предали генетично предразположение на децата си. Това е истинската рулетка. Не може заради свое усмотрение да обвиняваш всяка болест, която някой някога получава с каквото на теб не ти е угодно в дадения момент. Веганите обвиняват месото за всички болести. Суровоядите – готвенето. Религиозните фанатици – атеистите и разделението на държава и религия. Антиваксърите по същия начин обвинявате ваксините за всичко, независимо, че няма медицинска връзка.

    И да, знам, че тук ще кажеш, че има голяма конспирация за скриването на такава връзка и че „много лекари са я открили, но са им запушени устите“. Също така, че „данните се укриват“. Така доводът ти за вредата от ваксините всъщност е липсата на доказателство.

    Никой никога не е казвал, че ваксините са на 100% ефективни или безвредни. Няма такова нещо нито в природата, нито в медицината. Никога не е имало и няма да има. Затова говорим за сравнение на вероятностите. Когато едно дете има шанс 1 на 300 до 1000 да умре от само една от болестите, срещу които имунизираме сега и шанс 1 към 100000 за нежелана реакция от всички ваксини срещу всички болести, то е абсолютно безотговорно да не се поставят ваксини. Аналогично би било да заключиш детето си вкъщи за цял живот, само защото те е страх да не го удари гръм – да, повечето деца ще оцелеят, но 1 на няколко стотин ще се самоубие или ще полудее в такъв затвор. В същото време вероятността да те удари гръм е аналогична на тази да си отидеш от ваксина – има го риска, но не си заключвате антиваксърите децата в мазетата на „сигурно“, нали?

  42. Ей, малоумници, слушайте сега да ви обясня нещо свръх елементарно, дори и за полуидиоти………Та…..значи..при положение, че в нашата страна от 25 години се извършва геноцид срещу бялата раса ( българският етнос ).На Българите не се полагат социални надбавки, здравеопазването е под всякаква критика, икономиката е унищожена ( почти напълно ), храната, която ядем съдържа редица вредни съставки ( които на европейският пазар са в пъти по-малко ) като глутамат, аспартам, консерванти, ГМО, десетки отровни Е-та………какво по дяволите ви кара да смятате, че на някой здравен министър му пука за вашите деца, че да ги „дарява“ с качествени и полезни ваксини……ЧЕ ПЪК И ЗАДЪЛЖИТЕЛНО !!! Правителството е подчинено на престъпен план, който има за цел унищожаването на славянските народи ( особенно тези, които имат историческа връзка с Русия ) Това, което го говоря се пишеше по разни тайни и конспиративни книжки през 90-те години, а сега се случва пред очите ни, просто си отворете очите……..и гладките мозъци ( ако изобщо все още притежавате собствени ) !!!!!!!!!

  43. bilqna,
    Аз съм бял, рус и синеок. През изминалите 25 години никой не е дошъл да ме затвори в концлагер или да ми забрани да продължа поколението си. Имам две бели прекрасни деца, които са отличници, спортуват, говорят чужди езици, ходят на състезания по математика и печелят отличия. И да, ваксинирани са. Аз и съпругата ми също.
    По данни на НСИ българската икономика произвежда много повече отпреди 25 години. Знаете ли, че в икономическата зона около Пловдив вече няма достатъчно хора. Така е и в Севлиево и около Ямбол. Последните 3 години икономиката ни има ръст. България е един от най-големите износители на пщеница и лавандула. В Северна България няма необработваеми земи.
    Стартиращи компании в България разработват технологии на световно ниво.
    В България се продават същите храни, както и в останалите страни на ЕС, като изборът е неизмеримо по-голям, в сравнение с времето преди 1989г.
    Тези факти не може никой да ги отрече, независимо от броя на мозъчните гънки.

  44. Конспиративните теории ти се материализират пред очите, викаш? Кога за пръв път имаше такива симптоми? Консултира ли се с лекар?

  45. На някои хора ГМО-то зле им се отразява наистина. И кемтрейлса, и рептилите.

  46. Не съм съгласна за финансирането на фонда. Според мен трябва да се пълни от производителите по логиката на ситуацията със записващите устройства и авторски права. Трябва да се включи и всеки от обществото, защото някой е поел риск в името на колективния имунитет и колектива трябва да го защити. Така е етично. И трябва да осигури добро лечение и достоен живот доколкото може. Но за съжаление за тоя фонд се говори от толкова време, а не съм видяла действия. Това, което мен ме притеснява много като родител е избора на марка ваксина – ние не вземаме най-доброто за децата си, а вземаме най-евтиното от тези,които сами са се предложили. И така една ваксина, която е обект на допълнителни изследвания влезе в календара (Хексацима имам предвид) и съответно българските деца станаха опитни зайчета. Лошото е, че в аптеките трудно (за някои и невъзможно) се намират ваксини, еквивалентни на задължителните, но други марки, заради слабото търсене. Така дори и да имаш финансова възможност и да искаш по-качествен продукт – няма как да се сдобиеш. И практически си задължен да ползваш ниско качествен продукт. Аз съм за правото на избор за ваксиниране или възможност за освобождаване от личния лекар. Така и статистиките ще са по-реални и още една корупционна възможност ще се премахне. Сложна е темата, многопластова, не само медицинска, но и юридическа. Ако някой напише статия, обективно обхващаща всички страни, ще съм много доволна да я прочета.

  47. Жалко, че знаете къде в изречението се слагат запетайките, уви това не определя актуалността и аргументираната обоснованост на дадена теза.Това, че като администратор на сайта разполагате с „червен химикал“, не ви прави автоматично победител в дискусията, напротив.Като такъв трябва да проявявате сдържаност и да толерирате всякакви мнения, дори и просташките, та нали в спора се ражда истината.И как така решихте, че имам нужда от консултация с лекар ? Прочетете книги с въпросната тематика по отношение на „Новият световен ред“.Знам, че психиката на дребната, високомерна човешка душица трудно ще приеме този факт, но пак казвам – то се случва пред очите ни.Но за да го осъзнаете…..за да осъзнаете как е устроен светът, трябва да сте изчели доста книги…..най-лесно е да осмееш някой.Когато нямаш аргументи, атакуваш личността.Не се занимавайте с моята персона ( тя е скромна на фона на вашето величие и геналност ), но……….аз за разлика от вас притежавам една способност, която на вас не ви се отдава – способността да ВИЖДАМ и да МИСЛЯ !

  48. @Коси – който е ваксинирал себе си и децата си от една страна е поел грижа за живота и здравето си, а от друга е подпомогнал защитата на онези, които не могат да се ваксинират по медицински причини. Защо трябва всички ние допълнително да вадим от джоба си пари, за да пълним този фонд? Ако изискаме компаниите да го пълнят, то пак ще излезе от джобовете ни, защото те просто ще увеличат цените – нещо, което и сега правят, но поне имаме възможност да отвърнем. Фондът би бил за изключително редките нежелани реакции – 1 на 100 хиляди до няколко милиона, с които сме доста наясно. Почти всички са краткотрайни и леки. Някои се базират на генетични проблеми и непредвидени предишни състояния.

    В този смисъл е просто логично тези, които са решили да експлоатират обществената имунна защита, да платят за фонда. Не стига, че като децата им се разболеят от предотвратими болести, всички солидарно поемаме сметката, ами и не искат да допринасят никак към тази система. Това е абсурдно.

  49. @bilqna – в спора се ражда истината, когато има аргументи в него. Тук говориш за конспиративни теории и тролиш безсмислици. Ако толкова те тревожат ГМО-тата и добавките в храни и ваксини, кажи на Веско да спре да се тъпче с анаболи, че хич не е здравословно. За правописа ти, като гледам доста руски вкарваш, така че започвам да разбирам троленето от къде идва.

  50. @bilqna – Вие сте човекът, който не представя аргументи, а само лични нападки.

  51. Здравейте, Боян, може ли да ми отговорите, но честно, Ви поставил ли сте си ваксина за тетанус, дифтерит и коклюш, която трябва да си постави всеки в България през десет години?

  52. Да. Малко със закъснение от година, но ги поставих на 26. Всъщност, според българския календар се бие ваксина само срещу тетанус и дифтерия на 25 години и после на всеки 10. В Германия включват коклюш, както и морбили, ако има някакви съмнения, че има пропуск в дори една доза. Аз поставих и трите ваксини, защото си пазя стария картон и знам, че имам всички срещу морбили.

    Също така всяка зима си поставям ваксина срещу грип… което ми напомня, че трябва да си запазя час за след месец за това. Компанията разпраща листовки напомнящи на всички да се имунизират всяка година, защото грипът означава повече хора да отсъстват от работа, повече болнични и повече загуби за всички. Да не говорим за децата ни, които прихващат от нас най-често. Затова и касите тук ги поемат.

  53. Свестослав Трайков, от къде те изтърваха бе? Иди на психиатър. Ако си ходил си пий хапчетата. Знаеш ли какво е това „Откровен Фашизъм“. Ти ли ще определяш кой носител на ген, трябва да бъде изчистен? Ами ако е някой, друг с акъл различен от твоя? Заговорите са за индивиди като тебе, които нямат информация. Нещата са прости, печелене на пари по всякакви начини. Дори с цената на човешки животи. А факта, че има различни мнения е нормално, стимулира развитието. Започне ли някой да налага своето мнение силово означава край на демокрацията. По тази причина западните ценности се изпразниха от съдържание. И вземи да четеш повече. Запознай се със законите по които действат организмите. Чак тогава ще можеш да разбереш това, което четеш. Кой крив, кой прав бъдещето ще реши. И по кротко, щото има и други с твоя умствен капацитет и може някой ден да решат да ти вземат за спомен кратуната. Пий ги тези тези хапчета бе Трайков, ваксинирай се!

  54. Г-н Юруков, излезе, че наполовина е с медицинско образование! Голямо защитаване на тея ваксини и това е! Хайде прочетете листовките на прословутите ваксини и ме.убедете.колко безопасен е формалдехида и тиомерсала( живака) за детето ми , за да го набода с тоя „полезен“ коктейл от отрови! Блажени да са вярващите …

  55. Първо, къде го видя този „коктейл“. Второ, някой е пропуснал часовете по химия. Хлорът е отровен, но е неразделна част от кухненската сол. Трето, солта в точно опредлеени количества е важна за човешкото тяло, особено, когато има добавена изкуствено йод, но в прекомерни количества е токсична. Всичко е в дозата. Четвърто, защитавам науката и разумните мерки, които от десетилетия пазят децата ни от болести, които са убивали хиляди само до преди няколко поколения. Вече виждаме до какво довежда отхвърлянето им от лековерни родители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.