Amber, безследно изчезналите и едното обещание

Преди девет години в главата ми започна да се оформи идеята за използване на данни, crowdsourcing и интернет инструмент в помощ на безследно изчезналите. Така скоро след това се роди Lipsva.com. Той представляваше карта и регистър на безследно изчезналите събирайки информация от хаотичния бюлетин на полицията, местни и национални медии, както и директно подадени сигнали. Пазеше се информация, анонимизирана статистика за обявените за разкрити случаи и прочие. На база тези данни генерираше автоматично плакат, споделяше в социалните мрежи и дори търсеше хора чекирали се близо до изчезването в доста популярната тогава 4sq.

Карта от Lipsva с прогорени точки където са изчезвали хора.

Още в началото нямах илюзии, че сайтът ще помогне пряко на откриването на някого. Основната му цел винаги е била да повиши разбирането за проблема, че отговорността не е само на полицията, а на всички нас, че трябва да участваме с доброволчество и вече за разлика от внушенията на много медии всъщност огромна част от случаите се решават бързо и успешно. Също обаче исках и донякъде успях да покажа колко плачевно е състоянието на комуникацията на МВР по въпроса. С изключение на шепа нашумели случаи, повечето остават скрити по регионалните сайтове на полицията. Аз ги откривам, защото имам програми да ги следят автоматично. Случва се нерядко и самите полицаи да подават „новината“ само на определени местни медии, вместо да я публикуват бързо на общодостъпно място. Заради всичко това се стигна до комичната ситуация, че години наред на почти всяко участие на тогавашния дългогодишен шеф на отдел Издирване Захария Стоянов му показваха моята карта и го питаха „А това защо го няма полицията?“

Защо наистина?

През 2012-та и 2013-та имах няколко разговора и срещи в МВР. Беше заявено ясно, че сътрудничество се търси и се опитват да направят нещо. Още тогава искаха да въведат „сигнализиране с масови sms-и или нето такова“. Това, което се разбрахме е не да ми подават някаква информация, а поне да имам начин да потвърждавам дали случай е решен, за да е коректно това, което се публикува. Не стана. С годините многократно им предлагах софтуера и интеграциите, които имах безплатно в комплект с акаунтите в социалките, които бяха набрали сериозна аудитория. Не ги взеха.

Заради всичко това модерацията на Lipsva.com стана непосилна за мен задача. Не можех вече да гарантирам минимално качество на данните. В същото време настоявам на принципа, че ако с инициативата или НПО-то си нямаш план за решение или поне изглед за подобрение на даден проблем, но тъпчейки на едно място съвсем скоро ставаш част от този проблем. Затова през 2014-та спрях сайта. Повече за аргументите ми може да прочетете тук. Все пак, оставих автоматичните скриптове, които зареждат информация от сайта на МВР и Интерпол и захранват акаунта в Twitter.

От отчета на Amber Alert за 2017-та

Amber Alert в България

През януари тази година огря лъч надежда. МВР обяви, че най-накрая се включва в международната инициатива Amber Alert. Тя е за безследно изчезнали деца, но пак е нещо. В сътрудничество с организацията и Facebook ще създадат портал и ще подават бързи сигнали през социалната мрежа до всички в даден регион. Системата работи успешно в редица държави и България щеше да бъде една от тях.

Щеше…

Още през януари забелязах в илюстрациите на новината, че са използвали редактирани снимки на мобилно приложение – взели са това на Facebook и са добавили български текст. Такова приложение обаче няма. Забелязва се и сайт на домейна на cybercrime.bg, който отворих. Вътре беше проста директория със снимки и проби за плакати. Общо взето доста по-зле на това, което правих през 2011-та. Реших обаче, че все още работят по въпроса и предпазливо ги похвалих за активността.

Из страницата на cybercrime.bg и илюстрация от пресконференцията

Десет месеца по-късно промяна няма. Сайтът е в абсолютно същото състояние. Интеграция няма. Обществена поръчка за портал на открих. Свързах се с международната организация Amber Alert и не можаха да ми дадат детайли за дейността си с българските власти. Не знам дали от тактичност или просто защото нямаха, но не цитираха никакви клаузи на поверителност. Все пак споразуменията са доста преди януари и България е включена като страна членка в годишния им доклад за 2017-та и са пуснали идентична новина като тази на МВР.

Lipsva.com в Amber Alert

За моя изненада обаче открих нещо друго – на сайта на организацията България е вписана с два социални акаунта, където „може да откриете актуална информация за безследно изчезнали деца“. Тези акаунти са именно на Lipsva.com. След няколко телефонни разговора с тях се оказа, че не знаят как са получили тези акаунти. Изглежда човекът започнал разговорите с МВР преди повече от година вече не работи при тях. Не можаха да отговорят дали са ги получили от българските си партньори или са ги намерили просто някъде в мрежата. Бяха толкова учудени, колкото и аз.

Във всеки случай акаунтите още седят на сайта им и в известен смисъл са си на място. Дори 4 години след като проектът спря и е останал само един безпризорен скрипт, който не съм пипал от поне две години и който работи самотно на някой сървър в тъмна стаичка, пак Twitter акаунта на @Lipsva си остава единственото място, което събира на едно място информация за безследно изчезналите българи у нас и в чужбина. Буквално замених част от комуникацията на МВР с прост скрипт.

Не твърдя, че МВР са дали Lipsva.com акаунтите на Amber Alert, за да могат да покажат все нещо. Дори и да са го направили, не мога да ги коря след като години наред им ги бутах безплатно само и само да имат нещо. Не твърдя, че не се работи или че вече не е готова интеграцията на МВР със Facebook и Amber Alert. Не откривам никакви белези за това обаче, от самата организация не потвърдиха, а и никой от случаите на изчезнали деца обявен в медиите през изминалите месеци не беше обявен през тази система.

Не твърдя и никога не съм твърдял, че Lipsva.com е решението. Никога не е изграждан да бъде решение, а и не може да бъде. Кодът вече е остарял и безполезен. Данните и интеграциите – също. Принципът на работа с проекта беше неустойчив без тясна работа с полицията. От самият сайт на Amber Alert ще видите в други държави цели организации, които се занимават с темата и помагат както на полицията в бързото решаване на отделни случаи, така и на обществото да разбере проблема и да съдейства на онези, които с години се надяват и търсят. Това не може да се замени с един скрипт или карта, но не се решава и с пресконференции и фотошопнати снимки на сайтове.

Без сигнали за промяна

В България имаше няколко опита за такива НПО-та, но нещата не се случиха. Голяма вина за това има именно опърничавото и назадничаво отношение на редица ръководства на МВР. Казвам „ръководства“, защото с редовите служители съм работил добре. През годините бая хора в системата по места видяха, че сайтът е полезен и говориха с мен неофициално. Потвърждаваха, че някой е открит и трябва да залича лични данни, споделяха проблемите в системата или приемаха сигнали, които съм получавал през сайта. Всеки път, когато съм виждал лъч надежда и ентусиазъм у някой служител на МВР за някаква промяна, разбирах скоро след това, че е била стъпкана „отгоре“. „Защото тия неща ние така не ги правим“, ако мога да цитирам един бивш зам. министър.

Затова, ако се чудите какво става с Amber Alerts в България, то почти сигурно съдбата е същата, както със снимките на изчезнали по видео таблата на метрото, mms-ите до таксиметровите шофьори, регионалните масови sms-и и прочие идеи, които са били обсъждани през години и „ей сега да станат“. Ако се чудите защо не може да откриете почти никаква информация за безследно изчезналите в България, то това е, защото тази тема явно е срамна. Както криминалната статистика. Или броят вътрешни системи и хаоса в софтуера и информационните масиви на МВР. Въпрос на манталитет, а не техническо решение.

9 коментара

  1. Безследното изчезналите деца ги отвлича ЦРУ да си прави опити.. Бе Будала..

    Какво се опитваш да ни правиш анализ на данни в целия ти сайт..

    Затова ли те пратиха майка ти в Германия , да учиш за инженер или да оправдаваш престъпленията на ЦРУ и да търсиш по вола теле с математически методи..

    Да бе учил статистика и иконометрия .. Е тогава щеше да си по-пълноценен слуга на Ционистите..

    Чуй ме предателю и си го набий в кухата глава по-дълбоко.. – Икономиката не е не наука – а религия за грабеж.. Само дегенерати математици и инженери , се хващат да оправдават грабежа с математически методи , да търсят зависимости..
    И да правиш кавали на господарите си , предателю – никога няма да те вземат в Голдман Сакс – като на Нинова комунистката сина.. или Щерката на Цеко в световната банка..

    Покай се предателю и си намери по-полезна , работа .. с този блог не помагаш на хората..

  2. Толкова ли сериозен проблем имаш със себе си, че налиташ толкова много на епитети и агресия? Изказът ти показва сериозен дефицит на самочувстие и себеуважение, щом се хвърляш на конспиративни теории така. Не знаеш какво правя, какво работя, но се хвърляш да ме псуваш, защото смея да не затвърждавам мокрите ти фантазии, че някой друг ти е виновен за жлъчното ти съществуване. Не мога обаче да очаквам, че ще уважаваш труда на друг, когато толкова си потънал в собственото си очи.

  3. Не разбирам защо от известно време обикаляш статиите на блога му и сипеш така епитети без реално да засягаш темата или каквото и да е?

  4. Дали и други хора забелязват как в България нараства нетърпимостта към рационален анализ? Нямам статистически данни, но все по-често се натъквам на напълно необосновани нападки срещу логични доводи. Преди десет или двадесет години това беше непознато в общественото пространство.
    Сравних масови изблици на агресивни читателски коментари с реакциите под публикации в същите вестници в по-далечни години. Заразата набира сила.

  5. Аз го забелязвам все по-осезателно с всяка година, когато се връщам. Суеверия, теории на коспирацията и абсолютен отказ от критично мислене се ширят повсеместно. Обществото е в шизофреничен дисонанс с реалността. Всеки тропка с краче и крещи „заслужавам“ това и онова. Всеки обвинява разни „висши сили“ като „държавата“, “ те“, „запада“ за нещастията си, породени от собствената неинициативност. И това в добавка към абсолютното неразбиране как работят социо-икономицеските модели в света, по-зле даже – нежелание за разбиране или проучване и анализ.
    Сегашните протести отразяват именно тази картина. Хората са против вдигането на цената на дизела и мръсният въздух!
    За съжаление забелязвам чертите на това поведение и в близките и приятелите ми. Хора, които някога смятах за умни и разумни личности се поддават на заразата, не могат да се отделят от субективното си „аз“ и се превръщат в обидчиви и вгледани в себе си индивиди.
    Та и антиваксърското движение е напълно логично в този контекст. Обществото като че ли чувства дискомфорт със самото съвремие и си иска социализма, но с елементи на анархизъм. Защото те си знаят най-добре.

  6. След като сайтът cybercrime.bg/amber беше споменат пак в Twitter, те взеха, че забраниха достъпа до папката. От тази седмица не може да се вижда какво има вътре, но поне някои файлове са още там. Междувременно Lipsva е все още вписан в Amber Alert EU.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.