Данни за българите в Германия за 2017

Към декември 2017 е имало 310445 българи в Германия (без немски паспорт). От тях 67525 или 22% са непълнолетни. 6115 или 2% са над 65 годишна възраст.

1739 българи са получили немско гражданство през 2017-та. От тях 695 са с брак, а 263 са непълнолетни. Около 15200 са с двойно гражданство и са го получили след 2000 г. 4000 българи са взели немско гражданство за този период и са се отказали от българското си (всички са преди да влезем в ЕС, когато това беше изискване).

87230 българи са „влезли“ в Германия за 2017-та и 40250 са я напуснали. 74% от изнеслите се от Германия са били по-малко от 5 години в страната. 190 са починали. От „влезлите“ 67185 (77%) са емигрирали за пръв път от други България или други страни. Няма разбивка за тази година, но предишните показват, че повечето идват от трети европейски страни. 16170 (18%) българи са се върнали в Германия. 3050 са родените българчета в Германия (не става ясно дали броят и тези получили автоматично немско гражданство).

88% от българите в Германия са емигранти. Останалите са родени в Германия. 6.6% са с двойно гражданство. 15% само са с висше образование.

В Германия има 130 хиляди домакинства, в които поне един член е българин. 1/3 от тях са от сам българин. Поне 35% от българите в Германия са живели под прага на бедността през 2017-та (аналог на това да живееш с 314 лв. на месец в България). Средното за Германия е 20-25%. Около 8% от домакинствата с българи се водят за богати по немските стандарти. Средният доход на домакинство с българин в него от заплатите на всички членове е бил 2187 евро нето. Средното за Германия е 2790 евро.

43.6% имат работа (41% жените и 56.5% мъжете). 36% ги издържат близки. 2% получават пенсия. 13% от домакинствата разчитат на пари за безработица, а още 4.5% получават друга форма на социални помощи. 51% от българите работят повече от 40 часа на седмица, а 9% – повече от 45 часа (поне официално). 41% работят в събота (пак само официално – и аз работя често в събота и неделя без да се пише никъде), а още 25% работят в неделя и по празници.

29% от семействата, в които има поне един българин, са обявили, че се говори основно на немски в дома им. 44% са казали, че говорят основно български (по-точно „друг европейски език“), а 10% – турски.

По време на допитване миналата година 8.3% са отговорили, че са дошли в Германия заради образованието. 34.2% – заради работа. 31% са казали, че са дошли, за да се съберат с емигрирали по-рано роднини.

5% от българите в Германия се определят като в лошо здраве. 30% от пълнолетните са с наднормено тегло, а още 19% страдат от затлъсяване. 40% от българите над 15 години са казали, че пушат. Още 10% са пробвали преди цигара. 35% пушат редовно. Средно са пропушили на 18. Средно 22.6% в Германия пушат.

Може да разгледате и аналогичните данни от преди две години. Тук пък има карта на разпределението на българите в Германия за последните 10 години. Всички изводи тук се базират на данните на DeStatis.

15 коментара

 1. Супер – много детайлна статистика!

  Изключително интересни биха били същите показатели, но за Обединеното Кралство, особено като се има предвид Брекзит.

 2. По-ранна версия на статията посочи, че

  Около 14500 са с двойно гражданство

  Това беше поправено след като преизчислих данните. Бях пропуснал да добавя 2016-та.

  Около 15200 са с двойно гражданство и са го получили след 2000 г.

  Ето обновена графика на получилите германско гражданство от 2000 г. до сега.

 3. „Към декември 2017 е имало 310445 българи в Германия (без немски паспорт). От тях 67525 или 22% са непълнолетни.“

  дотук добре

  “ В Германия има 130 хиляди домакинства, в които поне един член е българин. 1/3 от тях са от сам българин“

  Да речем че тази една трета е даже малко по-малка – 40 000 самостоятелни домакинства от 1 българин. Само че това ни оставя 270 000 българи в 90 000 домакинства. По трима. Мама, татко и аз, един вид.

  Но всъщност и децата не стигат – само 67 500 непълнолетни.

  А все някой трябва да си е харесал не-българин или ще го е домързяло да извади гражданство на детето си. Не виждам как могат да и се вържат числата на тая статистика

 4. Това са данните на DeStatis на база т.н. микропреброяване. В действителност има доста домакинства с по много хора в тях. За домакинство се броят и бачкаторите, които живеят по 4-5 мъже в една квартира.

 5. Такава широка дефиниция отваря голяма дупка в изследването. Статистическите методи по принцип са неблагонадеждни и нормално въпросите се съставят така че да дават дефиниран отговор + въпрос за проверка на резултата. Ако изследването не отговаря на това условие най-вероятно цели нещо друго – например генериране на вестникарски заглавия.

 6. Как се установи,че в предишни години повечето имигранти са идвали в Германия от чужбина,а не от България ?Българските граждани получават най-голям брой социални помощи в Германия от всички други държави в ЕС.Дори повече от 40 милионна Полша,която граничи с Германия.Което показва,че основната част от имигрантите са турскоговорящи цигани.В Германия намират прием,защото има многобройна турска диаспора,а те владеят турски език.В държавите от Южна Европа -Италия, Испания, Гърция няма големи турски общности така че тези цигани не са били там,а отиват в Германия от България.Това ще се отрази и на раждаемостта,защото тази година ще падне под 60 хиляди и това ще се дължи на високата циганска емиграция.От представените данни се вижда,че през 2017 г са родени 3000 бебета в Германия.Тази година може и да са повече.

 7. @gezatop – не знам за какви статистически методи говориш че били неблагонадеждни. Би ли посочил конкретно какво имаш предвид?

  @Момчил – бях попаднал на данни от микропреброяването в последните години, където посочваха от коя група държави идат новорегистрираните. Относно помощите – да, така е…донякъде. Има известно изкривяване обаче, защото не се гледат тези взели гражданство. Има и доста българи, които работят, но са в категорията „работещи бедни“. Т.е. получават социални услуги, а не обезщетения за безработица, защото не се справят със заплатите. Най-накрая има и такива, които си бачкат, но са въвлечени в схеми за точене на социални. Разбиха вече 3-4 такива в последните години. Главатарите бяха май предимно турци и немци. За раждаемостта – не, няма да падне под 60 хиляди. Много глупости се говорят за раждаемостта.

 8. Колко деца са родени ще се установи през април,когато излязат данните на НСИ.При 63955 родени деца за 2017г напълно е възможно тази година новородените да са под 60 хиляди.
  Друг въпрос е емиграцията и имиграцията.НСИ при всяко преброяване коригира данните си,защото се оказва,че не е отчетена емиграция.И сега ще е така.При предишните преброявания намалението беше с по 600 хиляди души.Сега очаквам да е повече предвид намалената раждаемост и емиграцията ,особено след 2014г ,когато паднаха забраните за право на труд във всички държави от ЕС.
  Очаквам населението да не превишава 6,6 милиона при преброяването 2021г.

 9. Дори по данните на МЗ и НЦОЗА, които са отдавна известни като крайно неточни, за първите три тримесечия на годината има намаление с 2000 деца. Това твърдяха и преди, но се оказва, че намалението е било много по-малко. Затова много ще се учудя, ако има толкова голямо намаление.

  Всъщност ревизията на населението е била със 135 хиляди за 2010-та след преброяването през 2011-та. При следващото след 3 години ще е навярно дори по-малка заради намалената емиграция и подобрените (по техни думи) модели.

  Иначе прогнозите за населението през 2020-та са за малко над 6.9 млн.

 10. Население от 6,9 милиона през 2020 означава,че намалението ще е 460 хиляди за 10 години.Което просто е несериозно.Направих си труда да изчисля според текущите данни на НСИ броят на заетите лица, пенсионерите, студентите,учениците,безработните и децата до 7 годишна възраст.Като включих част от пенсионерите (около 170 хиляди)и задочните студенти към заетите лица.Общо излязоха около 6,6 милиона.Според НСИ обаче в България живеели 7,05 милиона.Значи има 450 хиляди нерегистрирани безработни и деца,които не ходят на училище.Но миналата година бе направено издирване от властите на децата,които не ходят на училище и се оказа,че само 17 хиляди са в България и не посещават училище.Останалите 190 хиляди са в чужбина.Значи тези 400-450 хиляди са нерегистрирани безработни.Но само първокласниците са с по 10-12 хиляди по-малко от родените 7 години преди това .Това означава,че те са емиграрали.Естествено с родителите си .
  НСИ изобщо не отчита цялата емиграция,а само тези, които да променили адресната си регистрация.Не всички го правят.Само в Германия от 2010г досега българските граждани са се увеличили с 250 хиляди.Във Великобритания последните данни бяха за 90 хиляди,но наскоро британската посланичка каза,че били 120 хиляди.Част от тях естествено са чужденци, получили български паспорт.Други са отишли от други европейски държави,но става въпрос за поне 350 хиляди емигранти в тези две държави само за 7 години.Като не са отчетени данните за тази година,2019г и 2020г.

 11. Със сметките на крак нали знаеш как стават нещата? Тия 250 хиляди в Германия първо, че ги добавяш два пъти – първо като намалението на населението сметнато от НСИ, второ като обяснение за твоето разминаване. По-важното обаче е, че както писах по-горе, данните на Destatis показват, че доста от тях всъщност са дошли от други европейски държави като Италия, Испания, Гърция и дори UK. Наблюденията ми потвърждават това.

  Също така ми е интересно защо смяташ, че НСИ моделите са не са верни, а тези на немците са. Айде, ясно е клишето, но при немците има и друг проблем – фиктивните регистрации с цел получаване на социални докато хората си живеят в България. Има и такива, които по необясними причини работят на черно, но и те са малко. Да не говорим, че немците нямат реално преброяване при тях. Общо взето броят няколко общини и по тях преценят за цялата държава включвайки някои регистри.

  Няма съмнение, че ще има корекция надолу след 3 години, но не споделям оценката ти, че ще е половин милион. Най-малкото има силно забавяне на емиграцията.

  Ако толкова ти се смята на крак, вземи плодовитостта и смъртността от последните 30 години и смятай не като абсолютни числа, а спрямо населението от 89-та нататък. Виж колко ще ти излезе населението сега изключвайки емиграцията. Дори взимайки всичко останало да е еднакво, пак стигаме 5 млн, но 5-10 г. по-късно.

 12. Да оставим настрана немските данни . Както казах-направих сметка по данните на НСИ за брой заети лица, пенсионери, ученици, студенти, безработни,деца до 7 годишна възраст.Излязоха около 6,6 милиона.Естествено има и нерегистрирани безработни.Ама няма как да са 450 хиляди.Аз лично не познавам такива.
  Иначе съм правил сметки за естественият прираст от 1989г насам при 9 милиона население.И той е 1,1 милиона минус.Значи остават 7,9 милиона.Няма как цялата емиграция да е 900 хиляди за близо 30 години.Като само турците с български паспорти в Турция са някъде около 400 хиляди.Имаше подробно изследване по въпроса на Георги Ангелов от ИПИ,който изкара българските граждани в чужбина 1,1 милиона,но там не бяха включени напълно последните данни от Германия и Великобритания.Т.е дори при най-обиковен вариант населението в момента е не повече от 6,8 милиона.

 13. 1.1 млн. е естественият прираст ако не смяташ починалите в чужбина. Иначе е 900 хиляди. Така имигриралите са 1.1 млн. дори включвайки данните от Германия, които както и казах ти включваш два пъти в сметките. Обикновено цитирам 1.2 млн. включвайки хора, които може би не са отчетени. На Георги сметките се покриват почти изцяло с анализ, който бях направил преди време.

  За да правиш такива сметки на база данните на НСИ, трябва да разбереш всяка от тях. Безработните, например, отчитат само регистрираните. Трайната безработица не се отчита, също както и тези, които се водят, че не търсят активно работа.

 14. Дори и така да е пак излизат 6,9 милиона население към края на 2017г.А до преброяването има 3 години и един месец.Ако за 7 години намалението е 460 хиляди,то за още три години ще е близо 200 хиляди.Така че няма да надвишава 6,7 милиона към 2021г.
  Естествено,че съм наясно,че НСИ отчита само регистрираните безработни.Ама няма как 400-450 хиляди да са нерегистрирани безработни.В България не е разпространено да има жени домакини,както в други държави по света.Изключвам циганите,където често жената не работи,а се грижи за домакинството.
  Не искам да свеждам спора до лични впечатления,но не познавам нито един човек,който да не учи ,работи или да не е пенсионер.Мислех,че един съсед на 27 години е такъв,а се оказа,че е пенсионер по болест.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.