Данни за българите в Германия за 2017

Към декември 2017 е имало 310445 българи в Германия (без немски паспорт). От тях 67525 или 22% са непълнолетни. 6115 или 2% са над 65 годишна възраст.

1739 българи са получили немско гражданство през 2017-та. От тях 695 са с брак, а 263 са непълнолетни. Около 15200 са с двойно гражданство и са го получили след 2000 г. 4000 българи са взели немско гражданство за този период и са се отказали от българското си (всички са преди да влезем в ЕС, когато това беше изискване).

87230 българи са „влезли“ в Германия за 2017-та и 40250 са я напуснали. 74% от изнеслите се от Германия са били по-малко от 5 години в страната. 190 са починали. От „влезлите“ 67185 (77%) са емигрирали за пръв път от други България или други страни. Няма разбивка за тази година, но предишните показват, че повечето идват от трети европейски страни. 16170 (18%) българи са се върнали в Германия. 3050 са родените българчета в Германия (не става ясно дали броят и тези получили автоматично немско гражданство).

88% от българите в Германия са емигранти. Останалите са родени в Германия. 6.6% са с двойно гражданство. 15% само са с висше образование.

В Германия има 130 хиляди домакинства, в които поне един член е българин. 1/3 от тях са от сам българин. Поне 35% от българите в Германия са живели под прага на бедността през 2017-та (аналог на това да живееш с 314 лв. на месец в България). Средното за Германия е 20-25%. Около 8% от домакинствата с българи се водят за богати по немските стандарти. Средният доход на домакинство с българин в него от заплатите на всички членове е бил 2187 евро нето. Средното за Германия е 2790 евро.

43.6% имат работа (41% жените и 56.5% мъжете). 36% ги издържат близки. 2% получават пенсия. 13% от домакинствата разчитат на пари за безработица, а още 4.5% получават друга форма на социални помощи. 51% от българите работят повече от 40 часа на седмица, а 9% – повече от 45 часа (поне официално). 41% работят в събота (пак само официално – и аз работя често в събота и неделя без да се пише никъде), а още 25% работят в неделя и по празници.

29% от семействата, в които има поне един българин, са обявили, че се говори основно на немски в дома им. 44% са казали, че говорят основно български (по-точно „друг европейски език“), а 10% – турски.

По време на допитване миналата година 8.3% са отговорили, че са дошли в Германия заради образованието. 34.2% – заради работа. 31% са казали, че са дошли, за да се съберат с емигрирали по-рано роднини.

5% от българите в Германия се определят като в лошо здраве. 30% от пълнолетните са с наднормено тегло, а още 19% страдат от затлъсяване. 40% от българите над 15 години са казали, че пушат. Още 10% са пробвали преди цигара. 35% пушат редовно. Средно са пропушили на 18. Средно 22.6% в Германия пушат.

Може да разгледате и аналогичните данни от преди две години. Тук пък има карта на разпределението на българите в Германия за последните 10 години. Всички изводи тук се базират на данните на DeStatis.

51 коментара

  1. Супер – много детайлна статистика!

    Изключително интересни биха били същите показатели, но за Обединеното Кралство, особено като се има предвид Брекзит.

  2. По-ранна версия на статията посочи, че

    Около 14500 са с двойно гражданство

    Това беше поправено след като преизчислих данните. Бях пропуснал да добавя 2016-та.

    Около 15200 са с двойно гражданство и са го получили след 2000 г.

    Ето обновена графика на получилите германско гражданство от 2000 г. до сега.

  3. „Към декември 2017 е имало 310445 българи в Германия (без немски паспорт). От тях 67525 или 22% са непълнолетни.“

    дотук добре

    “ В Германия има 130 хиляди домакинства, в които поне един член е българин. 1/3 от тях са от сам българин“

    Да речем че тази една трета е даже малко по-малка – 40 000 самостоятелни домакинства от 1 българин. Само че това ни оставя 270 000 българи в 90 000 домакинства. По трима. Мама, татко и аз, един вид.

    Но всъщност и децата не стигат – само 67 500 непълнолетни.

    А все някой трябва да си е харесал не-българин или ще го е домързяло да извади гражданство на детето си. Не виждам как могат да и се вържат числата на тая статистика

  4. Това са данните на DeStatis на база т.н. микропреброяване. В действителност има доста домакинства с по много хора в тях. За домакинство се броят и бачкаторите, които живеят по 4-5 мъже в една квартира.

  5. Такава широка дефиниция отваря голяма дупка в изследването. Статистическите методи по принцип са неблагонадеждни и нормално въпросите се съставят така че да дават дефиниран отговор + въпрос за проверка на резултата. Ако изследването не отговаря на това условие най-вероятно цели нещо друго – например генериране на вестникарски заглавия.

  6. Как се установи,че в предишни години повечето имигранти са идвали в Германия от чужбина,а не от България ?Българските граждани получават най-голям брой социални помощи в Германия от всички други държави в ЕС.Дори повече от 40 милионна Полша,която граничи с Германия.Което показва,че основната част от имигрантите са турскоговорящи цигани.В Германия намират прием,защото има многобройна турска диаспора,а те владеят турски език.В държавите от Южна Европа -Италия, Испания, Гърция няма големи турски общности така че тези цигани не са били там,а отиват в Германия от България.Това ще се отрази и на раждаемостта,защото тази година ще падне под 60 хиляди и това ще се дължи на високата циганска емиграция.От представените данни се вижда,че през 2017 г са родени 3000 бебета в Германия.Тази година може и да са повече.

  7. @gezatop – не знам за какви статистически методи говориш че били неблагонадеждни. Би ли посочил конкретно какво имаш предвид?

    @Момчил – бях попаднал на данни от микропреброяването в последните години, където посочваха от коя група държави идат новорегистрираните. Относно помощите – да, така е…донякъде. Има известно изкривяване обаче, защото не се гледат тези взели гражданство. Има и доста българи, които работят, но са в категорията „работещи бедни“. Т.е. получават социални услуги, а не обезщетения за безработица, защото не се справят със заплатите. Най-накрая има и такива, които си бачкат, но са въвлечени в схеми за точене на социални. Разбиха вече 3-4 такива в последните години. Главатарите бяха май предимно турци и немци. За раждаемостта – не, няма да падне под 60 хиляди. Много глупости се говорят за раждаемостта.

  8. Колко деца са родени ще се установи през април,когато излязат данните на НСИ.При 63955 родени деца за 2017г напълно е възможно тази година новородените да са под 60 хиляди.
    Друг въпрос е емиграцията и имиграцията.НСИ при всяко преброяване коригира данните си,защото се оказва,че не е отчетена емиграция.И сега ще е така.При предишните преброявания намалението беше с по 600 хиляди души.Сега очаквам да е повече предвид намалената раждаемост и емиграцията ,особено след 2014г ,когато паднаха забраните за право на труд във всички държави от ЕС.
    Очаквам населението да не превишава 6,6 милиона при преброяването 2021г.

  9. Дори по данните на МЗ и НЦОЗА, които са отдавна известни като крайно неточни, за първите три тримесечия на годината има намаление с 2000 деца. Това твърдяха и преди, но се оказва, че намалението е било много по-малко. Затова много ще се учудя, ако има толкова голямо намаление.

    Всъщност ревизията на населението е била със 135 хиляди за 2010-та след преброяването през 2011-та. При следващото след 3 години ще е навярно дори по-малка заради намалената емиграция и подобрените (по техни думи) модели.

    Иначе прогнозите за населението през 2020-та са за малко над 6.9 млн.

  10. Население от 6,9 милиона през 2020 означава,че намалението ще е 460 хиляди за 10 години.Което просто е несериозно.Направих си труда да изчисля според текущите данни на НСИ броят на заетите лица, пенсионерите, студентите,учениците,безработните и децата до 7 годишна възраст.Като включих част от пенсионерите (около 170 хиляди)и задочните студенти към заетите лица.Общо излязоха около 6,6 милиона.Според НСИ обаче в България живеели 7,05 милиона.Значи има 450 хиляди нерегистрирани безработни и деца,които не ходят на училище.Но миналата година бе направено издирване от властите на децата,които не ходят на училище и се оказа,че само 17 хиляди са в България и не посещават училище.Останалите 190 хиляди са в чужбина.Значи тези 400-450 хиляди са нерегистрирани безработни.Но само първокласниците са с по 10-12 хиляди по-малко от родените 7 години преди това .Това означава,че те са емиграрали.Естествено с родителите си .
    НСИ изобщо не отчита цялата емиграция,а само тези, които да променили адресната си регистрация.Не всички го правят.Само в Германия от 2010г досега българските граждани са се увеличили с 250 хиляди.Във Великобритания последните данни бяха за 90 хиляди,но наскоро британската посланичка каза,че били 120 хиляди.Част от тях естествено са чужденци, получили български паспорт.Други са отишли от други европейски държави,но става въпрос за поне 350 хиляди емигранти в тези две държави само за 7 години.Като не са отчетени данните за тази година,2019г и 2020г.

  11. Със сметките на крак нали знаеш как стават нещата? Тия 250 хиляди в Германия първо, че ги добавяш два пъти – първо като намалението на населението сметнато от НСИ, второ като обяснение за твоето разминаване. По-важното обаче е, че както писах по-горе, данните на Destatis показват, че доста от тях всъщност са дошли от други европейски държави като Италия, Испания, Гърция и дори UK. Наблюденията ми потвърждават това.

    Също така ми е интересно защо смяташ, че НСИ моделите са не са верни, а тези на немците са. Айде, ясно е клишето, но при немците има и друг проблем – фиктивните регистрации с цел получаване на социални докато хората си живеят в България. Има и такива, които по необясними причини работят на черно, но и те са малко. Да не говорим, че немците нямат реално преброяване при тях. Общо взето броят няколко общини и по тях преценят за цялата държава включвайки някои регистри.

    Няма съмнение, че ще има корекция надолу след 3 години, но не споделям оценката ти, че ще е половин милион. Най-малкото има силно забавяне на емиграцията.

    Ако толкова ти се смята на крак, вземи плодовитостта и смъртността от последните 30 години и смятай не като абсолютни числа, а спрямо населението от 89-та нататък. Виж колко ще ти излезе населението сега изключвайки емиграцията. Дори взимайки всичко останало да е еднакво, пак стигаме 5 млн, но 5-10 г. по-късно.

  12. Да оставим настрана немските данни . Както казах-направих сметка по данните на НСИ за брой заети лица, пенсионери, ученици, студенти, безработни,деца до 7 годишна възраст.Излязоха около 6,6 милиона.Естествено има и нерегистрирани безработни.Ама няма как да са 450 хиляди.Аз лично не познавам такива.
    Иначе съм правил сметки за естественият прираст от 1989г насам при 9 милиона население.И той е 1,1 милиона минус.Значи остават 7,9 милиона.Няма как цялата емиграция да е 900 хиляди за близо 30 години.Като само турците с български паспорти в Турция са някъде около 400 хиляди.Имаше подробно изследване по въпроса на Георги Ангелов от ИПИ,който изкара българските граждани в чужбина 1,1 милиона,но там не бяха включени напълно последните данни от Германия и Великобритания.Т.е дори при най-обиковен вариант населението в момента е не повече от 6,8 милиона.

  13. 1.1 млн. е естественият прираст ако не смяташ починалите в чужбина. Иначе е 900 хиляди. Така имигриралите са 1.1 млн. дори включвайки данните от Германия, които както и казах ти включваш два пъти в сметките. Обикновено цитирам 1.2 млн. включвайки хора, които може би не са отчетени. На Георги сметките се покриват почти изцяло с анализ, който бях направил преди време.

    За да правиш такива сметки на база данните на НСИ, трябва да разбереш всяка от тях. Безработните, например, отчитат само регистрираните. Трайната безработица не се отчита, също както и тези, които се водят, че не търсят активно работа.

  14. Дори и така да е пак излизат 6,9 милиона население към края на 2017г.А до преброяването има 3 години и един месец.Ако за 7 години намалението е 460 хиляди,то за още три години ще е близо 200 хиляди.Така че няма да надвишава 6,7 милиона към 2021г.
    Естествено,че съм наясно,че НСИ отчита само регистрираните безработни.Ама няма как 400-450 хиляди да са нерегистрирани безработни.В България не е разпространено да има жени домакини,както в други държави по света.Изключвам циганите,където често жената не работи,а се грижи за домакинството.
    Не искам да свеждам спора до лични впечатления,но не познавам нито един човек,който да не учи ,работи или да не е пенсионер.Мислех,че един съсед на 27 години е такъв,а се оказа,че е пенсионер по болест.

  15. @момчил – правиш същата грешка, както доста хора за демографията -приемаш, че процесите са линейни и еднопосочни. И да, в България има страшно много жени-домакини заради липсата на добре платени работни места в малките градчета и села. Да не говорим, че в тези няколко стотин хиляди има доста, които работят на черно.

  16. Излязоха данни за броя на българските граждани в Испания.От 2009г до края на 2017г са намалели с 27 хиляди.А тези в Германия са се увеличили с 250 хиляди за същият период.Така че не е вярно,че емигрантите в Германия са били преди това в Испания.Явно става въпрос за масова емиграция от България в последните години.

  17. 27 хиляди са намалели между 2011 и 2017-та в Испания и това са само официалните числа. Добре е известно, че в Испания е имало много недокументирани. Също така посочвам, че има голяма миграция и от Италия и Гърция за този период. отделно, че за тези 9 години немалка част от българите в Германия всъщност са родени в чужбина – около 30-40 хиляди по бързи сметки.

  18. Емиграцията в Германия последните години е основно от турскоговорящи цигани.Не случайно най-много социални помощи получават български граждани в Германия от всички държави в ЕС.Повече като брой дори и от Полша,която има 6 пъти повече население.Емигрират в Германия,защото там вече има техни роднини и познати,като така образуват общност,а и заради владеенето на турски език.Това им позволява да работят при работодатели турци в Германия.
    Тази емиграция ще си проличи като станат ясни и данните за раждаемостта за 2018г.Ще има значително намаляване и то не ,защото българките са започнали да раждат по-малко,а именно заради значителната циганска емиграция.

  19. Господин Юруков може ли да посочите източника или източниците, от които сте взел всички тези данни за българите в Германия през 2017 г.

  20. Ако успееш да намериш статистика за българските цигани в Германия, цена няма да имаш. Интересува ме основно броят им, дали се връщат и какво става с децата им (учат ли, българският чужд ли им е и има ли път назат за тях) и пр.

  21. @Борил – как според теб ще се направи разграничение по етнически принцип на българите емигрирали в Германия?

  22. Не е много трудно. Достатъчно е да се вземат статистическите данни за език (различен от български), образование (по-ниско от средно), получаване на помощи (за многодетни семейства, трайна безработица и пр), деца непосещаващи училище, криминални регистрации, ниско квалифициран труд (който никой друг не иска да работи), просия и проституция. Това ще даде 92 – 95% от картината.

  23. Интересно, че смяташ така. Всъщност макар да има роми, които се занимават с просия и проституция, това далеч не се ограничава до тях. Всъщност съдейки по полицейския бюлетин и снимките е тях, голяма част от арестуваните проститутки са етнически българки. Помощи получават над 25% от българите в Германия и голяма част от тях всъщност са за т.н. работещи бедни. Информация за етническата принаглежност не се събира. Ако има отговорили за ромски език като майчин, те са по-малко от няколко стотин, защото не влизат над чертата на статистиката. Над 75% от българите в Германия работят ниско или средно квалифициран труд. САмо 17% са с висше образование.

    Колкото и да профилираш ромското население в някакви тесни граници, няма да стане. Тези неща не важат за ромите като определение нито в България, нито в Германия. Виж предразсъдъци колкото искаш. Имаше едно предаване на Handelsblatt

  24. Колко цигани познаваш лично и тях само на картинка? В колко цигански къщи си влизал? Няма нужда да ми отговаряш, отговори на себе си, аз знам. Детството ми е минало в съседство с цигани и две години съм служил в казармата с цигани. Мога да ги профилирам от личен опит. Виждал бил проститутки на снимка и му изглеждали бели. Ха-ха! Ти за продажба на булки не си ли чувал? Можеш ли да си отговориш, защо белите са в пъти по-скъпи от тъмните? Освен това никъде не говоря за висше образование, а за по-ниско от средно. 7\5-те процента, които ми даде са ми достатъчни, за да разбера броя на циганите вземащи помощи и като имам профила на многодетните ми семейства стигам до цифра. Освен това, не говоря за цигански език, а за онези които не говорят български. Нашите цигани говорят четири езика – турски, романес, влашки и най-малко български. Друг път чети по-внимателно.

  25. „1 юни 2019 в 13:59:12
    @Борил – как според теб ще се направи разграничение по етнически принцип на българите емигрирали в Германия?“

    „11 юни 2019 в 19:03:31
    Помощи получават над 25% от българите в Германия…“

    Ти ми отговори как за няколко часа ги раздели по етнически принцип? Два твои коментара в които си противоречиш напълно. Разбираемо е, че изпадаш в такова объркване, защото си заел грешната страна. Много хляб има да изадеш още момче. Ти си расъл в саксия. Желая ти да си жив и здрав и да прогледнеш рано или късно.

  26. @Борил – да, познавам, работил съм с роми и съм влизал в къщите им. Знам как живеят, знам как живеят роднините им и какви са разликите между племената, между махалите и селата.

    Не съм казвам, че по снимките на арестуваните съм преценял какви са, а че не може да се разбере това, което ти настояваш, че следва да се извади като информация. Макар да има допитвания за майчин език в дома, ромите са толкова малко, че не влизат в нея.

    И не, не разделям по етнически принцип, защото статистиката не разделя. Където съм писал българи говоря за всички, защото ромите са си български граждани толкова, колкото ти и аз. Етнически кой какъв е и как се самоопределя си е тяхна работа. Критериите, които изброи, говорят повече за теб, отколкото за българските роми в Германия.

  27. Господин Юруков, имам един въпрос, в тази статистика от 2017 г. към която ми дадохте линк и където пише, че в Германия по това време има 130 хиляди домакинства с поне един българин….може ли да ми дадете линк или да ми кажете къде точно го пише това, защото немския не ми е добър и трудно се ориентирам. Предварително благодаря!

  28. Ето това е таблицата за 2018-та с данни за чужденците в Германия с подробни разбивки:
    https://www.destatis.de/DE/Themen/Gesellschaft-Umwelt/Bevoelkerung/Migration-Integration/Publikationen/Downloads-Migration/auslaend-bevoelkerung-2010200187005.xlsx?__blob=publicationFile&v=2

    Това са всички данни от микропреброяването от 2017-та за всички лица с миграционни корени. Там са данните за домакинства, доходи, образование и прочие:
    https://www.destatis.de/DE/Themen/Gesellschaft-Umwelt/Bevoelkerung/Migration-Integration/Publikationen/Downloads-Migration/migrationshintergrund-2010220177005.xlsx?__blob=publicationFile&v=4

    Ония ден пуснаха интересна публикация с анализ за доходите:
    https://www.destatis.de/DE/Methoden/WISTA-Wirtschaft-und-Statistik/2019/03/einkommensanalysen-mikrozensus-032019.html

    Тези и нови данни се публикуват тук:
    https://www.destatis.de/DE/Themen/Gesellschaft-Umwelt/Bevoelkerung/Migration-Integration/_inhalt.html

  29. Благодаря Ви много, господин Юруков! 🙂
    А някаква инфорамция, макар и индиректна как върви раждаемостта в България за 2019 г. имате ли

  30. Господин Юруков може ли да ми отговорите на следния въпрос? Има ли някъде данни за домакинствата с българи колко от членовете са българи? Вие бяхте писали за една от годините, че в 132 000 домакинства в Германия поне един член е българин. Къде мога да видя тези данни?

  31. @Румен – има информация от НЦОЗА, но на нея не може да се разчита много. Показват все пак над процент увеличение на ражданията за първото тримесечие.

    За домакинствата – в Destatis има таблици с хора с Migrationshintergrund. Доходите и образованието бяха от микро-пребовяването. Не помня дали имаше разбивка по един или всички членове от еднакъв произход – май не.

  32. Благодаря за отговора господин Юруков!
    Предполагам тази информация от НЦОЗА е с оторизиран достъп и не всеки може да я види.

  33. Може би ставам досаден, но може ли линк към публикация от НЦЗОЗА за раждаемостта през 2019 г.

  34. Благодаря за линка! Но от данните представени от НЦОЗА, за първото тримесичие на 2019 г. сравнено с тези от 2018 г. се вижда, че има разлика с над 2000 души, тоест ако са верни, излиза, че през първото тримесичие на 2019 г. са родени с около 2000 по-малко бебета в сравнение със същия период на 2018 г. А вие пишите, че по тези данни има увеличение, макар и минимално?

  35. Q1 2018 – 12880 раждания според НЦОЗА. Q1 2019 – 13087. Не сравнявай с НСИ, защото източниците и смисъла на тези числа са съвсем различни.

  36. Господин Юруков може ли да ми кажете откъде мога да видя на сайта на НЦОЗА данните за раждамеостта по тримесичия за миналата 2018 г., за да ги сравня с настоящата? Не откривам на сайта им данни за расжданията от миналата година. Бие на очи, че тези данни на НЦОЗА много наподобяват данните от спрения Регистър на ражданията и са непълни. Едва ли има нормално мислещ човек, който да смята, че в област Ямбол за второто тримесечие наистина са се родили само 8 деца.

  37. По принцип трябва да ги има на http://www.ncpha.government.bg/bg/2019-02-19-23-06-48, но явно ги трият. Преди пазиха поне миналата година. Аз обаче свалям всичко и го пазя.

    Данните на НЦОЗА наистина са много близки до тези на регистъра и много ненадеждни. Особено за ражданията – https://yurukov.net/blog/2018/nov-demografski-orakul/. Също и за рака – https://yurukov.net/blog/2019/onkobolnite-ne-sa-se-uvelichili-3-pati/. Предполагам, че има проблем и с абортите – https://yurukov.net/blog/2019/aborti/

    Скоро ще пиша нова статия за това и ще пусна всички справки като архив там.

  38. Да, явно са ги изтрили. Няма ги. Че са ненанеджни спор няма, но много хора им вярват, включително и пишещи във форуми за демография. Може ли да ми кажите щом имате архивите, спрямо второто и третото тримесичие на 2018 г. ражданията у нас повече ли са за същите тримесичия за 2019 г. според данните на НЦОЗА?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.