Прогноза за демографското време утре – мазно с превалявания от жлъч

Отново е април и наближава един вид празник за всички сутрешни блокове – обновяване на демографските данни на НСИ. Това ще стане утре и покрай много други показатели ще видим броя на ражданията и смъртните случаи за 2017-та. Писал съм доста по тези теми, както и за яркото неразбиране на процесите и дори терминологията от екрана.

Това, което може да очакваме в следващите дни е отново същата сензационност поднесена в мазен вестник и с ехидна усмивка на чичка от пазара, който определено не иска да задаваме въпроси защо вестникът е мазен и най-вече откъде е извадил това, което ни подава в него. Водещите ще канят знайни и незнайни експерти и също няма да поставят под съмнение нито мазния вестник, нито твърденията на гостите си. Поне стига да са достатъчно сензационни и жлъчни.

Разбира се, ще чуем неща като „българите сме на изчезване“ или че сме сред първите места по смъртност. Неизменно ще чуем и за регистъра за ражданията – този любим източник за фалшиви новини за родните журналисти. Тази година той предоставя още по-пикантни детайли. Ако сравните в него ражданията през първите три месеца от годината, както неизменно журналистите ще искат да „украсят“ данните на НСИ, ще забележите, че за 2017-ва са 14019, а през 2018-та – 10841. Тоест цели 3170 раждания по-малко или привидно намаление с 22.7%. Крайно изкушителна възможност за сензация, на която несъмнено доста ще се отдадат.

Истината обаче е отново в нещо, за което предупреждавам от години – регистърът е безполезен. През декември писах за големите забавяния и пропуски във въвеждането на данните. Различни лица в Министерството на здравеопазването признаха, че на практика липсва контрол над качеството на данните и не се налагат санкции над нарушаващите заповедта болници. Когато през януари сървърът на регистъра падна, отне три седмици да го възстановят. Причината далеч не беше това, че отделните служители не си вършат работата, а че организацията идваща от ниво заместник министри и предвидена в нормативната уредба е толкова сбъркана, че практически никой не отговоря да се следи изцяло правилната работа на регистъра. Наскоро разбрах, че донякъде това, че съм въртял телефони из дирекции в министерството всъщност е ускорило възстановяването на сървъра.

Резултатът от този проблем е, че имаше сериозно забавяне във въвеждането, което все още не е наваксано. Съществува допълнителен проблем със системата и сертификатите, които се използват от отговорни лица в болниците, за да въвеждат данните. Както изглежда, някои от тях все още нямат достъп до системата или просто са решили да не въвеждат повече. Резултатът е, че и без това забавените и неточни данни сега са с още почти 1/4 по-малко верни.

Както споделих преди, намерих начин да следя автоматично какво се въвежда в регистъра всеки ден. Накратко казано – ако на 7-ми януари се родят 20 деца в област Пловдив, мога да проследя кога са въведени в системата. Например 10 на третия ден, още 3 след седмица и останалите – в различни дни през следващия месец. На тази графика съм показал с какво забавяне са въвеждани данните по седмици. Не кога са се родили децата, а с колко средно са се забавяли болниците, когато са въвеждали в регистъра. Вижда се дупката през трите седмици, когато сървърът е бил паднал. Вижда се и пикът след това на забавените въвеждания.

Според изискването, данните следва да се добавят до 3 дни след раждането – маркирал съм тази граница в зелено. Средното забавяне е повече от две седмици тази година. Миналата година 1/3 от ражданията са били въвеждани чак след месец. При това тук говорим за данните, които се въвеждат. Както показах в предишните си анализи, има цели болници, които не въвеждат данни или до правят наведнъж няколко пъти в годината.

Дефектите не са само във вътрешната организации и непукизма на политическото ръководство на министерството, но и в самата система и достъпа до нея. Данните имат за цел не просто да броим ражданията, а да се правят научни изследвания какви са проблемите и как да се подобри както майчината грижа, така и да се намали детската смъртност и заболеваемост. Данни от регистъра обаче се отказват дори на тези, за които са предназначени – научните работници. Наскоро обявиха, че се планира създаването на нов регистър. Това обаче може би ще подобри само техническата страна, която е най-малкия проблем. WHO и UNICEF имат стандартизирани категоризации на състояния и събития, които следва да следим и у нас чрез такъв регистър. Дали ще се въведат е доста съмнително след като не могат да се оправят дори с наличното.

Всичко това показва, че очакваната сензация за „рекордно намаление на ражданията в началото на 2018-та“ ще е поредното журналистическо недоразумение по темата. Може да изглежда маловажно, но всъщност не е. Едното число е много важно в действителност, тъй като около него, тенденциите и анализите се формират политики. Затова виждаме странните опити на ДАБЧ да прокара идеята, че имало 8-9 млн. българи зад граница. Фалшивите новини влияят не само на широката публика, но и на официални лица, които би трябвало най-добре да знаят фактите. Новината за работещите българи в чужбина е друг пример за това.

Каква ще е реалният брой раждания на деца в България ще видим утре. Очаквам да е малко по-нисък от 2017-та, най-вече защото броят на жените в детеродна възраст намалява плавно. Описвал съм вече причините за това и защо цялата дискусия по темата е сбъркана.

При това условие някои биха ме запитали, както са правили и преди, „Какво се пениш, като все пак намаляваме?“ Позволете ми една аналогия – по редица причини губите контрол над колата и тя се забива в дърво. Ще се разминете ли с огъната броня или ще загинете? Има огромна разлика между това дали се движите с 120 и 20 км/ч, дали сте с колан и дали правите маневри преди сблъсъка. В момента ни облъчват с крясъци, че се движим с 200 км/ч към сигурна смърт и трябва да вдигнем ръце в паника. Истината е доста различна когато разберем данните, а не сравняваме ябълки с трактори. Да, няма толкова кръв и жлъч и това навярно е проблема. Може би имаме нужда от южноамерикански футболен коментатор, който с разпален глас да обяснява базови статистически концепции и анализи.

21 коментара

  1. Ситуацията не само е негативна, тя е трагична.Миналата година са родени 63955 деца-рекорд по ниска раждаемост от Съединението насам.Същевременно сме на първо място в света по смъртност-15,5 промила.В страницата на ЦРУ ни водят с 14,5 промила на трето място, което не е вярно.Категорично сме на първо място.И докато за смъртността няма предпоставки рязко да се увеличи или намали, то раждаемостта ще спадне драстично.Поради факта, че трябва да създават деца малобройните поколения на 90-е години, а и заради циганската емиграция.Така че изрази като“изчезваме“изобщо не са преувеличини.Трябва да се има предвид, че и НСИ не отчита истинският размер на емиграцията. Те отчитат 35 хиляди емигранти общо, а само в Германия са били 47 хиляди за една година.И вече са 310 хиляди.Увеличили са се с 200 хиляда само за 6 години.Освен това отчитат като имигранти чуждестранните студенти.Които надали ще останат в България като завършат.

  2. Трудно може да се наблъскат толкова недоразумения в едно изказване. Започвам подред:

    1. Броят раждания са малко, но всъщност далеч не са негативен рекорд като се има предвид броят на жените в детеродна възраст. Всъщност броят на ражданията на жена расте. В същото време в кара на 19 и първата половина на 20-ти век са раждали по 6-8 деца, защото половината са умирали от болести преди пълнолетие, а още 1-2 от насилие.
    2. Смъртността е висока заради застаряващото население. Всъщност сме по средата на световната класация по вероятност някой да почине. Този показател се дължи изцяло на бумът на раждаемостта през 50-те и 60-те когато са започнали да оцеляват повече деца и ще се изравни след като това поколение си замине.
    3. Оная страница на ЦРУ има редица грешки сама по себе си и я коригират редовно да съвпада с данните на Евростат. Както виждам обаче дори така не им вярваш.
    4. Отново бъркаш брой раждания и раждаемост. Раждаемостта расте, защото жените раждат повече деца спрямо 90-те. Броят раждания обаче намалява, тъй като майките им през 80-те са раждали по-малко, а през 90-те още по-малко и просто влизат по-малко жени в детеродна възраст. Бъркаш понятията.
    5. Циганската миграция е наистина феномен, но доста малко изследван и е трудно да се каже колко живеят в чужбина и колко се връщат.
    6. Да, „изчезваме“ е нищо повече от медийно клише без някаква връзка с данните.
    7. НСИ отчита косвено каква е миграцията и до сега са били относително точни.
    8. Наскоро писах точно за емигрантите в Германия – 47 хиляди са българите заселили се в странта, но по-голямата част идват от други европейски държави. От България са няколко хиляди.
    9. Увеличението в последните 10 години в Германия отново идва предимно от Испания, Италия и Гърция.
    10. Почти 38 хиляди са се върнали от Германия през 2017. Така, че доста студенти се прибират.
  3. 1.Няма никакво значение колко са жените в детеродна възраст-факт е,че новородените деца са най-малко в цялата нова история на България.Какво значение има,че коефициента на раждаемост не бил най-нисък през 2017?Това служи само за статистиката.Важното е ,че са се родили най-малко деца.
    2.През 1940г и 1960г са родени по 140 хиляди деца,а през 1970 г 138 хиляди.Незначителна разлика.А бейбибумърите от 50-е години още не са достигнали и 70 годишна възраст.Така че дори може да има увеличение на смъртността.И няма да има съществено намаление още дълги години.Поне 30 години.
    3.Страницата на ЦРУ не е актуална и някои данни са верни,други не.
    4.Така е-в случаят бъркам раждаемост и брой раждания.Които обаче са термини само за статистиката.Важното е колко деца са родени.
    5.Наистина циганската емиграция е условна,но на този етап е видно,че има висока циганска емиграция в Германия.Не случайно българските граждани са на първо място по брой получаващи помощи в Германия от държавите от ЕС.А не са най-многобройната група.Така че имигрантите български граждани в Германия са основно турскоговорящи цигани.Там те намират препитание сред турската общност,с които ги свързват общ език и религия.
    6.Никакво клише не е.От близо 9 милиона през 1989 г сега сме 7 милиона и то по официална статистика.Това са 22-23 процента намаление само за по-малко от 30 години.Терминът „изчезваме“ е напълно уместен.И по-лошо променя се възрастовата структура-има все по-голям процент възрастни хора и все по-малко деца.
    7.Толкова са точни от НСИ,че Рената инджова като стана шеф на НСИ каза,че са преброени 200 хиляди души повече,отколкото живеят в България през 2011г.А и при всички преброявания след 1989г си коригират данните за имиграцията в зависимост от резултатите от преброяванията.
    8.Надали хора,които от дълги години са емигранти в държави като Испания или Италия толкова лесно биха мигрирали в Германия.Културата е друга,климатът,езика е много труден.Повечето имигранти в последните години са турскоговорящи цигани.Познавам доста хора в Испания или Италия и не знам някой да е мигрирал в Германия.
    9.Няма значение колко са се върнали-важното е,че в края на 2016г българските граждани в Германия са били 263 хиляди,а в края на 2017г 310 хиляди.Там ги отчитат към 31.12 всяка година.

  4. През януари месец 2018г има близо 16 хиляди пътувания на български граждани към Испания.Увеличение с 25 процента спрямо 2017г.Към Германия са 18 хиляди.Януари месец изобщо не е месец,в който се правят масови туристически пътувания.Нито пък българи учат масово в испанските университети.Така че логично е да се предположи,че това са българи,които работят там и се връщат след новогодишните празници.

  5. Истината е, че дори при население от около 7 милиона души на България, раждаемостта е смешна. В едно е прав Боян Юруков, че е по-висока от 90-те години. Но пак е ниска. А твърдението му, че смъртността е висока заради застаряващото население е нелепо. Ами в Унгария, където също има застаряващо население и ниска раждамоест, смирътността е много по-ниска спрямо общото население от около 9 700 000 души. Не е нормално при това мижаво население на България да умират средно по 110 000 души все още. Може би една част от регистрираните като починали в България, са емигранти, които са погребани тук. Единственото хубаво нещо е, че се е увеличил делът на българите сред новородените, макар и малко, заради голямата емиграция на цигани най-вече и турци в чужбина. Но и много българи по етнос емигрират. Да не говорим колко двойки в България, които нямат репродуктивни проблеми нямат все още деца, защото отлагат или не искат. А някои вече са по на 38, 39 години и повече. Поне те да имаха. Още едно сравнение. Населението на Сърбия е почти като на България, но там раждамоестта за 2017 г. е 65 329 души и то по предварителни данни. Просто българите не искат да се възпроизвеждат. При това население добра раждаемост е някъде около 70 000 деца годишно.

  6. Сърбия няма толкова много цигани и етническите сърби сред новородените са доста повече от българските.Наистина има висока циганска емиграция,но показателно е,че област Сливен има най-малко намаляване на населението сред всички области/с изключение на София град,която обира младите хора от страната/-именно заради високата циганска раждаемост.Извънбрачните новородени се увеличават всяка година.А същевременно се увеличават и сключените бракове.Обяснението на този парадокс е,че повечето извънбрачни са цигани,защото те не сключват граждански брак.Новородените извънбрачни в селата са над 10 хиляди.И досега в българските села не се гледа с добро око на двойки,които живеят на семейни начала,така че ясно е от кой етнос са повечето от тези 10 хиляди извънбрачни новородени.
    А тези двойки,които нямат деца ,надали е заради нежелание,а по-скоро заради някакви репродуктивни проблеми.
    Както вървят нещата не се очаква някакво драстично намаление на смъртността,но пък се очаква такова при раждаемостта.Защото поколенията на 90-е години влязоха в репродуктивна възраст,а те са доста малобройни.Плюс висока циганска емиграция.Единствено емиграцията на етническите българи ще намалее,защото просто няма достатъчно млади хора,които да емигрират.Но при следващото преброяване очаквам населението да е рамкита на 6 милиона и 500 хиляди.Защото в момента се водят 7 милиона живущи тук,но реално са поне с 300 хиляди по-малко.Защото НСИ хваща емиграцията при смяна на адресната регистрация,а малко емигранти заявяват това.

  7. Ами да Сърбия няма толкова цигани, но има ред други малцинства в нея, като албанци, унгарци, словаци, хървати, българи, власи и т.н., така че положението е общо взето същото. Да не говорим за сърбизираното население от български произход в Пореч, Поморавието и Тимошко и някои райони на Шумадия.
    Не знам защо упорито продължавате да твърдите, че едва ли не всички двойки и хора в България, които нямат деца имат репордуктивни проблеми. Това просто не е вярно. Аз познавам поне няколко двойки, които нямат такива проблеми, а нямат все още деца, а вече съм 40 годишни. А и колко стари моми има просто не е истина. Да не мислите, че те някога изобщо са пробвали да забременяват. Според мен едно 25 % от българите нямат деца, затова раждамоестта е толкова ниска. Но можеше да бъде и по-зле, като годините в средата на 90-те.

  8. Хора с репродуктивни проблеми понякога не споделят с най-близките си,какво остава за чужди хора.Та ми е чудна вашата убеденост,че познавате двойки,които нямали деца без репродуктивни проблеми.Основната цел на брака или съвместното съжителство е създаването на деца.
    Има много стари моми,както и стари ергени.Причините при двата пола са различни.Жените обикновено имат много високи изисквания към мъжете и ако не намерят мъж,който да отговаря на тях, си остават сами.А пък самотните мъже обикновено са стеснителни в женска компания и трудно си хващат приятелки.
    Раждаемостта тепърва ще спада.До десет години и раждаемост над 50 хиляди ще ни се вижда успешна.

  9. Да, прав сте за жените. За тъпите им изисквания. Но в София, Варна, Пловдив, Бургас, Стара Загора и т.н. няма как от хиляди мъже все един да не отговоря на извискванията на нейно величество Жената! Такива жени обикновено са много егоистични и духовни бедни. Те първо да погледнат себе си какво могат да предложат, а после да видят другите. Коя нормална жена ще търси принца до 40 години, ако иска да има семейство и деца? А за смействата, които нямат деца и нямат реподуктивни проблеми – ами така им е по-добре, по тяхната логика детето ще е товар, няма да могат да ходят толкова често на почивки, по заведенията, ще трябва да се ангажират с него и т.н. Тоест отново става въпрос за егоизъм. Я по-добре да си вземем някое куче.

  10. Момчиле такива жени сами са си причина да бъдат сами защото са надули критериите до небесата най-вече заради това, че са изпаднали в протест със себе си, заради състоянието си. Те са срещали подходящи за тях мъже, но си викат „я да почакам още малко, този не е лош за мен, ама съм сигурна, че ще ударя джакпота“ и така нещата продължават до 34, 35 години, когато вече биологичният чосовник ще удари полунощ и от безизходица натискана от всички страни (приятели, близки) се взима с някой „мачо“ или ще остане без семейство (по-вероятно). Тоест, отново става въпрос за духовно бедни и егоистични индивиди.

  11. Имам подобни познати.В една от тях беше влюбен мой далечен братовчед.Добро момче,а и доста пари вади.Но онази не го одобри,защото нямал висше образование.А пича вместо да си губи времето и учи някоя безперспективна специалност,беше работил и изкарал доста добри доходи.За които много вишисти могат да мечтаят.А колкото по-високо положение има една жена,толкова по-големи са и претенциите към мъжете.Аз работя в юридическата сфера и около мен е пълно с разведени юристки или стари моми.И всичките дето се разведоха си стоят сами или са любовници на женени мъже,но не и да са създали трайна връзка.Слава богу не направих грешка да си взема жена от тези среди,въпреки че имах възможности да се оженя за жени с високи доходи.
    Колкото до двойките без деца мисля,че вече писах ,че и аз бях в същото положение.С три неуспешни бремености на съпругата ми.Ама отстрани е изглеждало,че не искаме да се обременяваме с деца,защото постоянно бяхме по курорти и заведения.Но така компенсирахме липсата на деца.Не се отказахме и сега имаме две прекрасни деца.И то съпругата ми роди доста късно-на 38 и 40 години.

  12. Сега видях данните според информационният регистър за миналогодишните раждания. От 01.01.2017 до 31.12.2017г са отчетени с около 6000 раждания по-малко.Така че и миналата година не са отчетени всички раждания. Та ако се прави сравнение с миналата година само въз основа на въведените раждания само за първите непълни 4 месеца то новородените за 2018г са с 4000 по-малко спрямо 2017г.Ако върви с това темпо ще има 12 хиляди по-малко новородени тази година.Или някъде около 52 хиляди.Намаление с 20 процента.Не само е тревожно, но и наистина е апокалиптично.

  13. Ти не каза ли, че очакваш трето дете?
    А за ражданията през 2018 г. Да не прибързваме със заключенията. Регистърът не работи месец и половина. За Смолян стои 0 даже. Ясно е, че въобще този регистър не е критерий за някаква голяма точност. Но за съжаление малко деца се раждат в България. А може поне 5 хиляди повече.
    А за тия кариерситките – да в банките, юридическата сфера и подобни има най-много стари моми, които са се помислили за голямата работа, защото са си осигурили финансово стабилност. Жалко, че няма да оставят нищо след себе си. Елементарни консуматори.

  14. Имам и дете от предишна връзка.Та общо са ми вече три децата.Март месец ми се роди третото дете.Регистъра го следя и редовно си актуализира данните.Смолян не е дал данни.Ама там се раждат 400 деца годишно, така че новородените досега са не повече от 100-150.А разликата с миналата година е почти 4000 деца по-малко от регистрираните деца за миналата година по това време.Имай предвид, че за миналата година не са въведени всички деца в регистъра-около 6000 по-малко са въведени.Това означава, че в сравнение с миналата година има голямо намаляване на новородените .Аз не твърдя, че тази година се въвеждат навреме всички новородени.Това би означавало годишно новородените да са 42 хиляди.Но ако спазват пропорциите на въвеждане от миналата година то новородените ще бъдат 52 хиляди.А Юруков каза, че сега забавянето било две седмици в сравнение с месец преди години.
    За жените кариеристки е ясно. Мислят се за голямата работа и това се отразява на личният им живот.Техен си проблем.

  15. За първото тримесечие на 2018г има отчетени новородени 4000 бебета по-малко от 2017г в регистъра.Не са отчетени всички родени бебета,но и за 2017г не са отчетени.Регистъра за цялата 2017г отчита 6000 бебета по-малко от родените 58000 при 64 хиляди родени.Ако вървят така нещата тази година ще има с 12 хиляди по-малко родени от 2017г или около 52 хиляди.

  16. Четиримесечие имах предвид,а не тримесечие.

  17. И какъв е извода? Каква е прогнозата Ви за България ( и на Боян, и на другите коментирали поста)? Да се изнасяме ли преди да е късно? Днес бях в супермаркет в родният ми областен град – само прости физиономии видях. Полу-българи, цигани и наркомани!

  18. И като се изнесеш какво ще стане? Нали знаеш кои първи напускат кораба? На запад да не е рая? Повечето българи там са най-обикновени бачкатори без кой знае какъв социален живот и с ниско запалащане на фона на местните. Друг е въпросът, че българина като цяло е толкова ограничен, че всичко измерва в цифри и се радва на 1 500 евро там, които се равянват на 700 лв в България. Държавата това сме ние. От нас зависи дали ще я има България поне в някаква степен. Няма как циганите да станат господстващ етнос у нас. Те също емигрират, а и те нямат държавнотворчески традиции. Ако българите не се вземат в ръце, а това е невероятно за момента, най-много от България да остане някой друг анклав след 40-50 години, а тук да бъдат заселени някакви маргинализирани елементи от Афганистан, Ирак, Сирия. Да не забравяме апетите на Русия и Турция. Всеки може да изглежда поне едно дете. Стига с тоя егоизъм и нихилизъм.

  19. И аз така смятам, че не трябва да се напуска България. За съжаление нищо не се прави за насърчаване на раждаемостта.Няма семейно подоходно облагане, социалните помощи за отглеждане на деца са ниски, а ги получават и само циганите заради безумното изискване за доход от 400 лв на член от семейство.И то бруто.
    Същевременно се дават 2 милиарда лева за саниране на панелки.Стотици милиони за тютюнопроизводители и тем подобни глупости. Заплатите се държат ниски.Е как младите хора да се насърчават да раждат и отглеждат деца?
    Оставаме и се борим, ама ако човек е извън големите градове все по-трудно става отглеждането на деца с тези ниски доходи.А отглеждането на деца си е доста скъпо удоволствие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.