Животни на триъгълници

Не, няма да си говорим за рецепти, а за ново хоби, с което се захванах наскоро. Става дума за пространствени фигури на животни изработени от хартия. Всъщност те не са много точни, но този ефект се търси нарочно. Като малък имах подобен модел на църквата Александър Невски, при който оцветени елементи трябваше да се залепят точно един за друг, за да се получи всеки елемент, всеки купул, всеки прозорец. Тук триизмерен модел на животното се взима и се опростява до схема на триъгълници. Така от общата форма може да видите животното, лицето и дори да разпознаете очите, но без дребните детайли. Това го прави възможно и за изработване от хартия по този начин.

Първият модел, който направих, беше на този елен. Големи елементи и сравнително лесен за правене. Направих го от проста хартия за печатане, което не беше добра идея, тъй като леко прозира, а и е доста мека. Така се смачка на места. Улеснение беше, че не е цялостен модел и можеше да се вкара една ръка през врата, за да се залепва отвътре на модела.

Втория ми модел е на котка, защото дъщерята това пожела. Не намерих такъв и затова се свързах с Даниел от Poligonia. Той има доста такива модели и изработва включително по поръчка. Направи котката както я исках и ми прати модела. Представлява 12 листа за отпечатване с номериране на краищата и инструкции как се слепят.

Първо направих пробен модел отново от мека хартия. Тогава открих, че „затворените модели“ са по-трудни. Трябва винаги някъде да се оставя място за по-здраво залепяне. Даниел ми даде и съвет да използвам двойно-залепващо се тиксо, за да не размеквам хартията с лепило и да не се цапа.

Наскоро взех дебела хартия в два оттенъка на червеното и започнах целия модел. Бързо разбрах, че съм взел твърде дебела хартия за двойно-залепващо се тиксо или дори обикновено хартиено лепило и затова прибегнах до лепило за дърво. Получи доста добре и моделът става доста здрав.

Целият процес си отнема време, но хубавото е, че може да се прави на части когато си искате. Успокоява много, също както рисуването и плетенето, защото работиш с ръцете си докато се фокусираш само върху едно нещо. Има доста готови за печатане модели из мрежата, но повечето не са с добро качество. Препоръчвам ви да разгледате сайта на Poligonia и страницата му в Etsy.

7 коментара

  1. Супер готино изглежда и най-вероятно ще е новото хоби. Само подметни на полигония да скрият темплейтня за WP пост, страница и коментар от сайта.

  2. Прави сте и двамата – @CHILIEV и Боян, 99% от продажбите ми минават през Etsy и затова не съм обръщал внимание на WP темата. Даже обмислях да насоча домейна към Etsy.

    Не знам дали съм го споменавал, но ако някой от България харесва мой модел, с удоволствие ще му го предоставя безплатно.

  3. Здравейте, това е много атрактивно и приятно за окото занимание, поздрававам ви за което! А та ние създадохме нова фейсбук група за любителите на жиеотни „Animal Lovers Bulgaria“, в нея може да побликувате всичко което ви харесава и вълнува свъразно с животните, да дискутирате различни теами за животни, както да намерите съмишленици със сходни интереси. Заповядайте !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.