Няколко числа за мъртвородените в Сливен

Покрай поредния фатален случай в Сливен и критиката за родилната помощ там се разрових из данните. През 2017-та в Сливен е имало 2391 раждания. 19 от тях са били с мъртвородени деца. Това означава почти 8 на 1000 раждания. За сравнение, средното за цялата страна е 6.28. Миналата година в страната е имало 404 мъртвородени деца. Тази до началото на октомври са били 243.

На пръв поглед  в областта се забелязва известно подобрение през последните 18 години. Дори така проблемът е много по-сериозен от средното за страната. Пикът е бил през 2008-ма, когато е имало 38 мъртвородени. Тук съм показал движението през годините. Числата за 2018-та се базират само на първите 9 месеца от годината. 

Тъй като броят раждания не е голям, а и самите мъртвородени са малко като абсолютен брой, наблюдението за намаление може да е измамно. Всеки един случай има сериозен ефект върху този индекс и затова при малка извадка е трудно да се прецени. Това е обяснението и за големите вариации между годините в Сливен – нещо, което не се наблюдава за страната. 

Друг момент тук е промяната през годините на дефинициите кое е аборт, мъртвородени и кое е починало дете след раждане. От лична гледна точка това беше важно за майките. За статистиката ефектът беше да се прехвърлят някои от случаите между въпросните индикатори. Тези промени създават т.н. break in sequence на данните и правят сравнението между годините малко по-трудно.  Ето, например, абсолютният брой мъртвородени.

Един интересен аргумент, който виждам често, е че има доста фатални случаи заради „преобладаващият“ брой малолетни родилки най-вече от ромски произход в Сливен. Докато наистина е вярно, че немалко от ражданията там са от хора от този етнос, също е вярно, че доста от населението на областта е ромско. Това, както и малко над средната фертилност на ромите обяснява повечето раждания.

Това, което не е вярно обаче, че мнозинството са малолетни или непълнолетни. Писах подробно по тази тема вече. Специално за Сливен средната възраст на раждане на първо детете е 23.1 години, а на което и да е дете – 25.2. Навярно заради този аргумент, впрочем, почти всички новинарски емисии натрапчиво посочваха още в началото на новината, че родилката е била на 27 и това е било първото ѝ дете. Може би, за да оборят презумпцията, че е от „определена демография“ и да накарат читателите им все пак да им пука и да прочетат. 

А проблемът е сериозен. Макар като статистика детската и майчината смъртност да намалява, все още остава доста над средното за Европа. Причините в някои региони наистина са специфични, но като цяло има сериозен проблем със следенето на бременността, здравното образование, подаване на ухо на небивалици в нета, подхода на самите акушери и лекари и не на последно място вътрешноболничните инфекции. За всички тези в една или друга степен носят отговорност здравните власти, но роля имат и неправителствените организации и самите майки. Последните два проблема обаче са най-сериозни и са изцяло в ръцете на болниците. Реалните разследвания, носенето на отговорност, взимането на мерки и стриктното следене на протоколите за работа не са нещо, с което може да се похвалят здравните ни заведения. Докато това не е проблем уникален за България, определено не се вижда напредък.

Още по темата: 
Малко данни за родилната помощ в България
Тази новина може да навреди на вашето здраве
Предотвратимата смърт в България – само наполовина това, което си мислите
Източници: НСИ, НЦОЗА

Допълнение

Сравних случаите на мъртвородени между областите в България. Първата графика е само за 2017-та, а следващата разглежда средните стойности за последните 10 години. И в двете е отбелязано средното ниво за страната. Гледайки данните само за 2017-та трябва да не забравяме това, което писах по-горе за малката извадка и как прави сравнението трудно.

При по-продължителен период се вижда, че в град София, Смолян, Кюстендил и Благоевград нивата са най-ниски. Сливен през 2017-та е бил по-скоро в средата на графата докато разглеждайки по-дълъг период излиза на трето място след Видин и Ловеч. София област интересно защо също е на опашката. 

14 коментара

  1. Средната възраст на родилките е взета като тази за средната заплата … аз ям картофи , той яде кюфтета – двамата ядем мусака.

  2. Не съм сигурен това за средната възраст откъде си го измислихте, но никой не го твърди. Данните са от НСИ и се взимат при регистрацията на децата.

  3. Изобщо не е малко над средните нива коефициента на фертилност при циганите в област Сливен.Средният коефициент за България е 1,56,а за област Сливен е 2,34,като за селата в областта е 2,81.Като се има предвид,че в областта живеят и много етнически българки в детеродна възраст, коефициента на плодовитост при циганките е над 3.
    За София столица област е 1,29.Като се има предвид,че в София все пак има и доста цигани, коефициента на плодовитост при българките дори е под 1,2 в София.
    И какво се получава-най-нисък коефициент на плодовитост в София, където е съсредоточено голяма част от младото и образовано население на България,а най-висок сред циганките в област Сливен.Надали и в другите области коефициента на плодовитост при циганите е под 2,1 колкото е необходимо за увеличаване на населението.
    В крайна сметка така и никой не си прави труда да установи колко в действителност са циганите заради самоопределянето им като българи или турци.А това е много важно за икономиката, защото единици са циганите , които се реализират на пазара на труда с друго освен нискоквалифициран труд.Важно е и за образованиете, защото ги бутат да завършат средно образование,но висше малко продължават.
    В САЩ например се води стриктна статистика за населението като са в отделни графи белите,негрите, латиносите и азиатците.Тук обаче поради незнайни причини не се установява истинският брой на циганите.

  4. И след 20-25 години,когато се пенсионират последните многобройни набори от 60-е и 70-е години,ще настъпи колапс на пазарът на труда.Защото не само че новопостъпилите на пазарът на труда ще са по-малобройни от пенсионерите,ами значителна част от тях ще са цигани.Държавата имитира,че ги образова,защото не ги оценяват реално в училище и завършват дори средно образование без елементарни знания и умения.Но като отидат да работят не могат да вършат друго освен нискоквалифициран физически труд.

  5. @Момчил – 2.3 е малко над средното от гледна точка на твърденията, че циганите масово раждали по 4-5 деца. В действителност това са изключения и мнозинството раждат по две-три деца. При това се забелязва силна тенденция за намаление.

    Относно колко са работили, това са твои си спекулации. Ще се радвам да покажеш някакви данни по въпроса, пък дори били те на регионален принцип.

    За етническото разпределение, бъркаш много понятията. В щатите също се разчита на самоопределение, но не на етнически принцип, а на расов. Тъй като голяма част от населението е със смесен произход, аналогично на България всеки попълва само какъв се приема.

    Относно пенсионерите, истинският проблем ще дойде от това, че огромна част от работещите сега крият доходи или въобще не са плащали осигуровки в последните 10 до 30 години. Когато се пенсионират всички ще псуват държавата, че имат пенсии по 100 лв. докато всъщност се квалифицират само за социални пенсии. В този смисъл те по-скоро цоцат от системата, защото не са допринасяли, а само точат от нея на старини възползвайки се от обществения договор, че не може да се остави някой да умре от глад.

    Намаляващата работна ръка е голям проблем не само в България, а в цяла Европа. Германия дори със сегашната вълна от емиграни и бежанци има нужда от още няколко милиона в следващото десетилетие, за да не тръгне назад икономиката. В България имаме жестока нужда да подобрим образованието най-вече на ромското население вместо да бъдат изоставяни в необезпечени сегрегирани училища и с редица политически и местни решения само да се задълбочава проблема. Във всеки случай най-малко те ще са ти проблем след 20-тина години, тъй като голяма част от ромското население вече е емигрирало поради високата бедност особено в селата. Дори социалните работници по места посочват, че има цели региони, които са обезлюдени и са останали само бабите.

  6. 2,3 е коефициента на фертилност на всички жени от област Сливен.Не само на циганките.В селата на областта е 2,81 пак за всички.Така че не е пресилено да се каже,че циганките в селата на областта имат масово по три деца.
    Наистина раждаемостта и сред циганите намалява и не го отричам.Но е двойно по-висока от тази при българите.
    И как да дам статистика за това какво работят циганите,като няма такава.Ако смяташ,че има лекари, инженери,юристи,икономисти,Ай Ти специалисти си в голяма грешка.Отделни единици да,но те се отделят от гетото и живеят сред българи.Масово циганите нямат елементарни знания и умения.
    И тяхното образование е една пародия.Имам много познати в учителските среди и знам за какво става въпрос.Майка ми 40 години преподаваше в прогимназия в едно село.Обучила е хиляди деца,много от които са приети в престижни средни училища и после ВУЗ.Но накрая учениците бяха само цигани.Майка каза,че прави всичко възможно,но циганите не искат нищо да научат.И се пенсионира,а искаше още да работи,но видя,че няма смисъл от трудът й.
    И не ми пука дали даден циганин се определя като такъв,или като турчин,или българин.Пука ми,че няма образование,няма трудови навици,лична и обществена хигиена,има висок процент престъпност и незачитане на законите.
    Как никой не прави на въпрос колко са турците или българите мюсюлмани?Ами , защото са работливи,честни хора, които спазват законите.

  7. А за пенсионерите-всеки сърба,това, което е надробил.Техен си проблем.Проблемът на държавата са липсата на работна ръка,което ще доведе до колапс на икономиката.Има пряка връзка между демографският срив и ръстът на БВП.Не случайно при рекордно ниска безработица не можем да надскочим три процента ръст на БВП.И все по-зле ще става.Япония постоянно има минимален ръст от 1-2 процента.Щото са като нашето положение.Ама там делът на възрастните хора е по-висок,щото имат по-дълъг живот.А ние сме с най-висока смъртност в света.
    И на никой не му пука да стимулира раждаемостта по някакъв начин.
    Истина е,че има и висока циганска емиграция.Ама щом в някоя област коефициента на плодовитост е над 1,5 значи там има цигани.Най-нисък е в София , Кърджали и Смолян.И на трите места циганите са малък процент от населението.

  8. Ами то е лесно да се каже циганите да не били сегрегирани .Ама би ли пуснал твоето дете да учи заедно с цигани?Щото аз съм учил с цигани до 8-и клас и знам за какво става въпрос.Изобщо не учеха,нарушаваха дисциплината, постоянно се караха помежду си или с другите ученици.Сега е още по-зле.Тогава поне се научаваха да четат и пишат.Сега има много средношколци цигани, които са неграмотни.Един такъв каза,че бил в десети клас,но не можел да пише.Попитах го как е стигнал дотам и той отговори,че бил послушен и учителите не му пишели двойки.За какво образование говорим,като това е пародия.Рапортува се пред ЕС,че циганите са в училище,а че нищо не знаят,не им пука.

  9. И като правя справка от всички 28 области само в три-Перник, Кюстендил и Кърджали коефициента на плодовитост е по-висок в градовете, вместо в селата.Значи в 25 области селянките раждат повече от гражданките.Ама сме 2018г,а не 1920г.По селата млади хора липсват.То в моето село, което е 2500 човека ,са много малко децата.Какво остава за другите села.Младите хора са по градовете.
    Значи циганите преобладават в селата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.