Най-накрая нещо полезно да излезе от антиваксърите

…почти.

Днес ми изпратиха още извадки от дискусиите в една от големите групи на антиваксърите. Сещате се – една от онези, чието име призовава за избор, а всъщност в само един от десет коментара има нотка на съмнение дали да се имунизира все пак детето, след което следва човекът бива бързо блокиран. Един от админите на групата е т.н. Ками Асенова. Казвам „тъй наречената“, защото никой не знае точно как се казва. Излезе информация коя е, но това е без особено значение.

Въпросът е, че ефектът, който тя и подобните ѝ създават в българското общество, е силно подценен във вредата си. Въпреки това, тук съм да кажа, че нещо полезно все пак излезе от тях и по-специално от „Камиту“. Наскоро се случи да направя няколко малки дарения тук и там и реших, че още едно не е лоша идея. Затова от името на Ками Асенова има вече дарение за инициативата End Polio, която се бори с полио по целия свят. С парите събрани така се купуват повече ваксини и се спонсорира работата на здравните екипи по места.

В това дарение са събрани всички конспиративни теории, на които толкова много се залага във въпросните групи – кампанията е водена от Rotary International, подкрепя се и от богати евреи, а всяко дарение, включително това, се утроява от фондацията на Бил Гейтс. Сумата е скромна – 27 евро, но и символична – точно толкова са случаите на диво полио от началото на годината до 20 ноември. Дори си има картичка, която може да си отпечата и сложи в рамка.

А защо специално на името на Камиту ли? Като струва ми се най-заслужила. Ако не сте съгласни и смятате, че друг в България вреди повече на здравното образование на младите родители и превенцията на инфекциозни болести, дарете по подобрен начин за борбата срещу полио от негово или нейно име.

Може да го направите на End Polio, както и на сайта на Уницеф или на фонда на Bob Keegan подкрепящ здравните работници станали жертви на атаки от религиозни антивакс фанатици. Ако искате да научите повече за борбата срещу полиото, ще намерите всичко на GEI инициативата. Обобщил съм някои неща в статиите:

Ако не сте чували за Камиту, поздравления. Ето бърза извадка:

15 коментара

 1. Страшно глупава статия, изпълнена със злоба, липса на конструктивна идея, ниско ниво, граничещо с евтинка жълтинка. Чак се учудвам, че един мъж може да има такова кифленско отношение!

 2. Защо да е изпълнено със злоба? Правя едно добро дело от името на друг човек, а именно да помогна, макар и с малко, на здравето на хора, с който нямам нищо общо, не съм виждал, но за които знам, че имат сериозен проблем с все още върлуваща инфекциозна болест. Какво по-конструктивно и положително от това?

  За това дали е глупава статията и за възприятието ви за ниво не мога да коментирам. Съдейки по разразнението Ви и темата, предполагам, че сте свикнали с нивото на Blitz и Actualno.

  Но настрана от факта, че очевидно не съм съгласен с Вас, интересно ми е мнението ви, че „кифленско отношение“ е нещо запазено за жените. Сексизъм ли прозира в думите ви?

 3. Ето и малко за психологичесните причини антиваксърите да правят това, което правят, както и защо да се спори с тях е контрапродуктивно, ако целим да ги убедим в каквото и да е:

 4. Доколкото разбрах, Камиту не е харесала въобще това, което съм направил. Интересно, защо щом всъщност ефективно тя помага именно за избора на семейства в страни като Пакистан, Нигерия и Афганистан, които се редят на опашка, за да получат въпросните ваксини.

  Всъщност от целият текст е пуснала само втората снимка горе, с която съм показал първият параграф от нейн пост за ваксините на бебетата. Илюстрирах с него реалната ѝ позиция за ваксините, която се налага и споделя във всички подобни групи и е прикрита за ребрандирането на антивакс движението като „борба за избор“. Всъщност нищо не се е променило в последното десетилетие освен заглавията на групите и темите във форумите. Исканията, аргументите и псевдонауката са същите.

  Показва и снимки на анкета, която пуснах в групата на „Наука и критично мислене“. Исках да разпитам кой според членовете на групата е най-заслужил за наградата да има дарение на негово име. Имаше няколко предложения, но Ками излезе най-отгоре. Ядрото от антиваксърите всъщност е доста малко и заради нея има известен разкол, но като име, макар и навярно фалшиво, тя е най-разпознаваема.

  Друг предложен в анкетата беше Младен Алексиев, чието дете разви левкодистрофия. Поне такава беше диагнозата на Българските лекари, която после е била потвърдена от лекари в Германия. Заболяването е вродено в около 1/4 от случите се развива именно в ранна детска възраст. Той обаче отрича диагнозата и настоява, че има доказателства, че лекарите лъжат и всъщност тежкото състояние на детето му е причинено именно от ваксините. От тогава насам води сериозна лична битка да убеди хората, че ваксините са опасни и причиняват левкодистрофия. Макар да съчувствам на семейството му, че ги е сполетяло такова рядко заболяване (1-2 случая на 100 хиляди), както и да разбира, че всеки се бори с мъката си по свой начин, това не е оправдание за вредата, която причинява на околните в опитите си да откаже колкото се може повече семейства да взимат превантивни защитни мерки за децата си.

 5. Бояне,
  Ще е хубаво да се даряват по 91$ за случаите на полиомиелит, причинени от ваксината за една година към днешна дата + 16 $ или там колкото се падат за случаите на пареза, причинени от ваксината.
  За да си коректен просто. Колкото и да е просто, явно ти е сложно.

 6. Боклуков, тъп си като гьон . Моли се някой като Младен да не те побара за гръцмуля, че това ще бъде края на безславното ти съществуване.
  А това е мнение на двама професори, чието ниво тъпунгери като теб никога няма да стигнат.
  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=707654192761254&id=130340350492644

 7. @Юлия – Предполагам, че ти ще искаш да ги дариш от мое имат, ако смяташ, че това ще е подходящ жест. Иначе трябва да се радвам, че не реших да правя това преди само 4 години, когато броят на случаите на диво полио бяха 16 пъти повече – 359.

  Всъщност, CVDP се предава единствено в региони с липса на канализация и много ниски нива на имунизация. Не е съвпадение и че въпросните държави са същите, където вилнеят религиозни екстремисти избиващи здравни работници и спиращи имунизациите, което всъщност води до въпросните местни взривове. Вярванията им са впрочем същите, като тези разпространявани из родните ни антивакс групи. Единствената разлика, до голяма степен за съжаление на някои из форумите в България, както се видя, е че талибаните имат калашници.

  Иначе дори с VDPV броят на случаите, макар и по-леки, са с нисходяща тенденция и общо са много по-малко от дори дивото полио от преди няколко години. Неслучайно OVP тип 2 беше спряна наскоро и се очаква до няколко години VDPV тип 2 да изчезне напълно.

  Та това са подробностите, които са важни, ако някой иска да разбере борбата с полио. Искаш ли да ти изкарам заболеваемостта в България преди само век?

 8. @гьон – а, господин Монтание. Поредната жертва на т.н. „болест на Нобел“. Нямам време да навлизам в подробности за теориите му и факта, че Баре-Синуси, с която си споделя наградата, се дистанцира от него и твърденията му. В линка, който даваш обаче казва ясно, че не е против имунизациите и че следва да се продължи с поставято на IPV ваксината. Същата, впрочем, каквато се използва в България. Затова не разбирам какъв ти е аргумента, освен, че просто минаваш от тук да сипеш жупел и обиди.

 9. Що се отнася до Алексиев, многократно съм посочвал, че съчувствам на трагедията и не мога да си представя трудностите, през които минават. Нежеланието му да приеме и/или да разбере диагнозата на детето си е съвсем нормална човешка защитна реакция. Още повече, когато всички лекари са му казали, че е вродено и нелечимо. Когато обаче избира да се бори с мъката си като убеждава хората да не имунизират децата ди и защитната му реакция избива на агресия и вреда за околните, то съжалявам, но ще се говори по темата.

 10. Какво искаш от Боян този работи по проекти за банките във Франкурт..

  Ти си срам за инженера бе Бояне .. Вместо да се хванеш с нещо по инженерно по смислено , хванал се нашия с data-mining (дейта миндилинг).. Защото е най-лесно.. работа за женички които са със 160грама по-мозък от мъжете.

 11. @Боко – а, отворил си Linkedin все пак, че да не псуваш толкова наизуст обикаляйки статиите на блога ми. Не знаеш какво е data mining, а? Или какво работя? Забавно е в известен смисъл да те гледа човек да се въртиш в кръг опитвайки се да налучкаш нещо. Като мишка в интелектуален лабиринт, който не може да осмисли. Какво толкова ти е жлъчен живота, че толкова имаш нужда да хейтиш другите?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.