В търсене на нов демографски оракул

За всички, които се шашкат по новината, че „ООН са изчислили, че българите сме вече 7 млн.“ – не, не са. Взели са оценката на НСИ в края на 2017-та, извадили са оценката на същите колко ще намалее населението през текущата година и са разделили на 365 дни. Поравно и добавят час по час. Смъртните случаи и ражданията. Това е. „Ама на еди коя си дата в 11 часа…“ Не. Също както белгийците не вкарваха по 0.106 гола на всеки 5 мин. на бразилците преди малко.

И не, не са 33 хиляди раждания до днес. Не знаем колко са, тъй като никой не следи точно и в реално време. Разбира се чак като НСИ събере данните през април идната година. Журналистите се уповават на тая играчка на ООН само защото страдат, че любимият им регистър на ражданията пак е скапан. И по-добре, защото той пък още по-грешни данни дава.

Миналия път го пуснаха като прозвъних де що служба има в министерството да питам какво става. Имах тихата надежда, че нарочно. Ама не. От тогава още не са наваксали с данните и няма да наваксат, защото доста болници не подават информация както трябва. Този път обаче няма да звъня да видя дали ще се усети някой. Не са виновни служителите – зам. министрите са виновни, че не са определили вътрешни правила, ясни отговорности и отчетност. Но така поне ще се изпълни сам отколешният ми призив или да го оправят, или да го спрат, че само фалшиви новини генерира.

Иначе за 7-те млн. – да, по някое време тази година живеещите в страната ще паднат под този брой. И да, емиграцията има голяма роля, но далеч не е основен фактор. Дори без емиграцията щяхме да стигнем 7, 6 и после 5 млн., но 10-тина години по-късно. Може би дори по същото време като се има предвид нуждата от изолация на държавата, за да се спре изцяло емиграцията.

Казвал съм го много пъти – всичко се корени в това, че нашите баби по едно време са осъзнали, че нямат нужда от 5, 6, 7 или 8 деца, за да има кой да ги гледа на старини. Ама чак като едно поколение се шашка, че изведнъж оцеляват всички. О чудо! Затова вече 2-3 стигат – само едно на сто ще умре до венчило за разлика от младините им. После майките ни са осъзнали, че две деца са супер, но не винаги се получава, а и трябва все повече образование. Да не говорим, че идват кризите и „айде не сега“ се превръщат в 15-20 години и в началото на новия век изведнъж всички се решават поне на едно, ама вече са в 40-те. Да, но сега тия дето трябва да раждат, не са се родили, щото някой е взел това решение преди. Сега същите тогавашни решили мрънкат, че „днешните не искали са раждат“. Че и акции и кампании правят. Не, просто не сте ги родили, а някои са и напуснали. Иначе раждат също толкова, колкото и родителите им.

Междувременно продължителността на живота расте, старите поколения дето като са се раждали по 5-6 и са оцелявали повечето за чудо на родителите си (нищо общо с антибиотиците и ваксините, разбира се – просто внезапно съвпадение), сега са вече пенсионери и са много. И ще са много още 10-15 г. После ще отмине тази вълна и следващото поколение ще се пенсионира – това дето сега мрънка, че не искат да раждат тия дето те самите не са раждали. Тогава обаче ще мрънкат, че няма кой да работи и пенсиите им били мизерни, а „едно време колкомпари правих“. Нищо, че доста от тях са се осигурявали цял живот на минимална заплата, ама това кой го гледа това.

Та това за 7-те млн.

Да започвам ли за имиграцията дето уж сме гостоприемен народ, ама гоним всички с расизъм и пиянски побоища, а в същото време няма достатъчно хора да работят?

Да, няма и то не защото „всичко свестно замина“, а защото едни хора са учили „нещо висше“ и трябва да ги обучаваш от нулата, защото техните са цакали и носили сякаш тапията дава прехрана, а не това, с което е подплатена. Щото 2/3 от от новите работни места не искат дори висше, а майсторлък и оправност. После обаче „ъ, ще му работя за 800 лв.“ и заминава да взима заветните 2000€ на място, където след данъци и разходи живее още повече под прага на бедността.

И за всичко това се правят стратегии, кампании, лозунги, анализи и прочие базирани много малко на данните и повече на фалшиви новини и масови заблуди. Оракул на демографията само им трябва, за да изплюе нещо дето изгледа научно, че без числа върви ли? Е, намериха нов. Поне докато някой от Центъра за обществено здраве не се разходи до двора на Медицински одит да натисне едно копче в една барака.

8 коментара

 1. Този текст малко хора могат да го разберат 🙂 Няколко пъти съм си губил времето да обяснявам тези неща на база данни от Уикипедия и статистика за населението на България. А там просто пише, че през 1985 е била последната с положителен прираст, а положителния прираст е започнал да намалява още през 1953г., Като това последното е адски трудно за разбиране от много хора 🙂

 2. Знам какво е. Обяснявам от маса време защо един проф. Иванов говори пълни глупости за „изчезване на българите“. Обичам да използвам аналогии. В случая – ако пътувате през града и попаднете в задръстване докато практически сте спрели, това не означава, че ще стигнете до където сте стигнали след 50 години. Нищо, че в задръстване се чувствате точно така. Фокусиране върху моментно състояние без да сме наясно с контекста и миналото в детайли води до крайно грешни изводи.

 3. Не мисля, че числата подкрепят твърдението, че емиграцията не е основен фактор. Останалите причини са валидни както за източните държави, така и за западна, северна и южна европа. Само, че от всички евопейски държави, с намаляващо население са само държавите от източния блок (с висока емиграция през годините), плюс Германия и Гърция – всички други растат:
  https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2002rank.html

 4. Охолния и безметежен живот изтребва по-добре от глад и чума 🙂

 5. При данните за ражданията на НСИ трябва да се отчита факта, че се регистрират като новородени и тези, родени в чужбина. Които в голямата си част няма изобщо да се върнат в България. Така че регистъра за ражданията в България дава много по-ясна представа колко са родените в България. Естествено не в реално време, а когато се съберат окончателните данни.Това се потвърждава и от факта, че когато миналата година от образователното министерство търсеха 207 хиляди деца, които са регистрирани по адрес в България, но не ходят на училище, се установи, че 190 хиляди не са в България. Част от тях изобщо и не са идвали тук, а само са регистрирани като новородени.Така че миналата година според окончателните данни на регистъра са родени 58 хиляди в България. Тази година преди да спре регистърът отчиташе 5000 новородени по-малко за шестмесечието.Така че броят на новородените В България може да е и под 50 хиляди тази година.
  Относно заплатите-в повечето области средната нетна заплата е 600 лева.Така че емиграцията не е учудваща.В един момент естествено ще спре заради намаляването на младите хора.

 6. Говориш пълни глупости, НСИ отчита като родени в България децата на майки, чиито постоянен адрес е в България. Нали ти е ясно, че в тоя регистър не се въвеждат всички раждания, дори в медицинските заведения? Или не ти е? За 2017 г. въвеждаха данните чак до април 2018 г. Освен това някой раждания не се извършват в болниците и затова не са отразени в регистъра – има всякакви случаи. Отделно някои родители, които живеят постоянно в България препдочитат децата им да се родят в чужбина, при роднини, но те си си живеят постоянно в България. Не мога да разбера защо в България почти всеки има склонност да преувеличава нещата – София била 2 милиона, в България населението не е повече от 5 милиона, циганите били 1 милион и т.н. а за регистъра, тази година, ами той вече 3 месеца общо от началото на годината не е работил, как искаш да не са с 5000 по-малко ражданията. Бави се въвеждането. То ако беше истина, че в България се раждат само децата, отразени в регистъра за миналата година, тоест около 58 000 излиза, че в България раждаемостта е още по-жалка, направо никаква, 8,5 промила.

 7. И колко хора си сменят адресната регистрация като са в чужбина? Сестра ми е от 6 години в САЩ и още се води и по настоящ и по постоянен адрес.А има хора от 20 години в чужбина и още се водят регистрирани тук.Не случайно данните за населението на ГРАО превишават тези на НСИ с над милион.Даже имаше сформирана парламентарна комисия и установиха,че около 9000 българчета от чужбина годишно се записват като родени тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.