В търсене на нов демографски оракул

За всички, които се шашкат по новината, че „ООН са изчислили, че българите сме вече 7 млн.“ – не, не са. Взели са оценката на НСИ в края на 2017-та, извадили са оценката на същите колко ще намалее населението през текущата година и са разделили на 365 дни. Поравно и добавят час по час. Смъртните случаи и ражданията. Това е. „Ама на еди коя си дата в 11 часа…“ Не. Също както белгийците не вкарваха по 0.106 гола на всеки 5 мин. на бразилците преди малко.

И не, не са 33 хиляди раждания до днес. Не знаем колко са, тъй като никой не следи точно и в реално време. Разбира се чак като НСИ събере данните през април идната година. Журналистите се уповават на тая играчка на ООН само защото страдат, че любимият им регистър на ражданията пак е скапан. И по-добре, защото той пък още по-грешни данни дава.

Миналия път го пуснаха като прозвъних де що служба има в министерството да питам какво става. Имах тихата надежда, че нарочно. Ама не. От тогава още не са наваксали с данните и няма да наваксат, защото доста болници не подават информация както трябва. Този път обаче няма да звъня да видя дали ще се усети някой. Не са виновни служителите – зам. министрите са виновни, че не са определили вътрешни правила, ясни отговорности и отчетност. Но така поне ще се изпълни сам отколешният ми призив или да го оправят, или да го спрат, че само фалшиви новини генерира.

Иначе за 7-те млн. – да, по някое време тази година живеещите в страната ще паднат под този брой. И да, емиграцията има голяма роля, но далеч не е основен фактор. Дори без емиграцията щяхме да стигнем 7, 6 и после 5 млн., но 10-тина години по-късно. Може би дори по същото време като се има предвид нуждата от изолация на държавата, за да се спре изцяло емиграцията.

Казвал съм го много пъти – всичко се корени в това, че нашите баби по едно време са осъзнали, че нямат нужда от 5, 6, 7 или 8 деца, за да има кой да ги гледа на старини. Ама чак като едно поколение се шашка, че изведнъж оцеляват всички. О чудо! Затова вече 2-3 стигат – само едно на сто ще умре до венчило за разлика от младините им. После майките ни са осъзнали, че две деца са супер, но не винаги се получава, а и трябва все повече образование. Да не говорим, че идват кризите и „айде не сега“ се превръщат в 15-20 години и в началото на новия век изведнъж всички се решават поне на едно, ама вече са в 40-те. Да, но сега тия дето трябва да раждат, не са се родили, щото някой е взел това решение преди. Сега същите тогавашни решили мрънкат, че „днешните не искали са раждат“. Че и акции и кампании правят. Не, просто не сте ги родили, а някои са и напуснали. Иначе раждат също толкова, колкото и родителите им.

Междувременно продължителността на живота расте, старите поколения дето като са се раждали по 5-6 и са оцелявали повечето за чудо на родителите си (нищо общо с антибиотиците и ваксините, разбира се – просто внезапно съвпадение), сега са вече пенсионери и са много. И ще са много още 10-15 г. После ще отмине тази вълна и следващото поколение ще се пенсионира – това дето сега мрънка, че не искат да раждат тия дето те самите не са раждали. Тогава обаче ще мрънкат, че няма кой да работи и пенсиите им били мизерни, а „едно време колкомпари правих“. Нищо, че доста от тях са се осигурявали цял живот на минимална заплата, ама това кой го гледа това.

Та това за 7-те млн.

Да започвам ли за имиграцията дето уж сме гостоприемен народ, ама гоним всички с расизъм и пиянски побоища, а в същото време няма достатъчно хора да работят?

Да, няма и то не защото „всичко свестно замина“, а защото едни хора са учили „нещо висше“ и трябва да ги обучаваш от нулата, защото техните са цакали и носили сякаш тапията дава прехрана, а не това, с което е подплатена. Щото 2/3 от от новите работни места не искат дори висше, а майсторлък и оправност. После обаче „ъ, ще му работя за 800 лв.“ и заминава да взима заветните 2000€ на място, където след данъци и разходи живее още повече под прага на бедността.

И за всичко това се правят стратегии, кампании, лозунги, анализи и прочие базирани много малко на данните и повече на фалшиви новини и масови заблуди. Оракул на демографията само им трябва, за да изплюе нещо дето изгледа научно, че без числа върви ли? Е, намериха нов. Поне докато някой от Центъра за обществено здраве не се разходи до двора на Медицински одит да натисне едно копче в една барака.

23 коментара

  1. Този текст малко хора могат да го разберат 🙂 Няколко пъти съм си губил времето да обяснявам тези неща на база данни от Уикипедия и статистика за населението на България. А там просто пише, че през 1985 е била последната с положителен прираст, а положителния прираст е започнал да намалява още през 1953г., Като това последното е адски трудно за разбиране от много хора 🙂

  2. Знам какво е. Обяснявам от маса време защо един проф. Иванов говори пълни глупости за „изчезване на българите“. Обичам да използвам аналогии. В случая – ако пътувате през града и попаднете в задръстване докато практически сте спрели, това не означава, че ще стигнете до където сте стигнали след 50 години. Нищо, че в задръстване се чувствате точно така. Фокусиране върху моментно състояние без да сме наясно с контекста и миналото в детайли води до крайно грешни изводи.

  3. Не мисля, че числата подкрепят твърдението, че емиграцията не е основен фактор. Останалите причини са валидни както за източните държави, така и за западна, северна и южна европа. Само, че от всички евопейски държави, с намаляващо население са само държавите от източния блок (с висока емиграция през годините), плюс Германия и Гърция – всички други растат:
    https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2002rank.html

  4. Охолния и безметежен живот изтребва по-добре от глад и чума 🙂

  5. При данните за ражданията на НСИ трябва да се отчита факта, че се регистрират като новородени и тези, родени в чужбина. Които в голямата си част няма изобщо да се върнат в България. Така че регистъра за ражданията в България дава много по-ясна представа колко са родените в България. Естествено не в реално време, а когато се съберат окончателните данни.Това се потвърждава и от факта, че когато миналата година от образователното министерство търсеха 207 хиляди деца, които са регистрирани по адрес в България, но не ходят на училище, се установи, че 190 хиляди не са в България. Част от тях изобщо и не са идвали тук, а само са регистрирани като новородени.Така че миналата година според окончателните данни на регистъра са родени 58 хиляди в България. Тази година преди да спре регистърът отчиташе 5000 новородени по-малко за шестмесечието.Така че броят на новородените В България може да е и под 50 хиляди тази година.
    Относно заплатите-в повечето области средната нетна заплата е 600 лева.Така че емиграцията не е учудваща.В един момент естествено ще спре заради намаляването на младите хора.

  6. Говориш пълни глупости, НСИ отчита като родени в България децата на майки, чиито постоянен адрес е в България. Нали ти е ясно, че в тоя регистър не се въвеждат всички раждания, дори в медицинските заведения? Или не ти е? За 2017 г. въвеждаха данните чак до април 2018 г. Освен това някой раждания не се извършват в болниците и затова не са отразени в регистъра – има всякакви случаи. Отделно някои родители, които живеят постоянно в България препдочитат децата им да се родят в чужбина, при роднини, но те си си живеят постоянно в България. Не мога да разбера защо в България почти всеки има склонност да преувеличава нещата – София била 2 милиона, в България населението не е повече от 5 милиона, циганите били 1 милион и т.н. а за регистъра, тази година, ами той вече 3 месеца общо от началото на годината не е работил, как искаш да не са с 5000 по-малко ражданията. Бави се въвеждането. То ако беше истина, че в България се раждат само децата, отразени в регистъра за миналата година, тоест около 58 000 излиза, че в България раждаемостта е още по-жалка, направо никаква, 8,5 промила.

  7. И колко хора си сменят адресната регистрация като са в чужбина? Сестра ми е от 6 години в САЩ и още се води и по настоящ и по постоянен адрес.А има хора от 20 години в чужбина и още се водят регистрирани тук.Не случайно данните за населението на ГРАО превишават тези на НСИ с над милион.Даже имаше сформирана парламентарна комисия и установиха,че около 9000 българчета от чужбина годишно се записват като родени тук.

  8. Имам големите съмнения, че намаляването на раждаемостта в България през последните няколко години не се дължи само на увеличената емиграция, което е безпорен факт, а и на това, че основата на жените във фертилна възраст са жените родени от 1982 до 1990 г., които са израснали през 90-те, респективно с чалга културата и още повече ги мързи да раждат и да гледат деца. А знаем и че тези набори всичките не са никак малко като брой. Няма никакви пречки раждаемостта в България да е поне 10 промила, ама явно българите не искат да правят деца.

  9. И това го има ,причините са комплексни.В България, а и в европейските държави като цяло се наложи моделът жената да учи висше,да работи,докато се утвърди в кариерата и едва тогава да се жени и ражда.И средната възраст на раждане на първо дете в София например е 30 години.Ама като са по-възрастни и майките им са на възраст и не могат много да помагат при отглеждането на децата.
    Както и да е-очаквам тази година да има раждаемост под 50 хиляди.Като трябва да се вземат предвид окончателните данни от ражданията в болниците,а не цялата справка на НСИ,защото в нея влизат и тези,родени в чужбина и получили българско ЕГН в България. А до няколко години раждаемостта ще слезе и под 40 хиляди годишно.Високата циганска емиграция също ще допринесе за това.

  10. Виж пич, не че искам да се правя на велик и да влизам в полемики с теб, но оставям с впечатление, че много лесно се доверяваш на всичко прочетено в интернет и също преувеличаваш нещата ей така, типично по български в стил София е 2 милиона, в чужбина след 1989 г. са емигрирали 2 милиона българи и т.н.
    В сайта на НСИ ясно си пише, че Източник на данните за ражданията и родените деца е Единната система за гражданска регистрация и административно обслужване на населението (ЕСГРАОН). Ражданията се регистрират чрез документ-образец ЕСГРАОН-ТДС – „Съобщение за раждане“. При статистическата обработка на данните за раждаемостта, ражданията и родените деца са разпределени в регионален аспект според административно-териториалното деление на страната към 31.12. на съответната година (населени места, общини, области и райони за планиране) по „настоящ адрес”. Няма как някакви хора, които живеят от години в чужбина да им водят децата като родени у нас. не го ли вдяваш това? Защо има разминавания между данните на НСИ и МЗ? Основната причина за различията е приблизително следната. Данните на НСИ се дават след изтичане на календарната година. Данните на МЗ се дават оперативно за отделни периоди, вкл. по месеци и тримесечия. Тези данни се основават на записванията в Регистъра до съответния момент (дата). Самата нормативна уредба дава възможност за закъснение на записванията до три дни. В действителност явно в отделните болници има и много по-големи закъснения за попълване на ражданията в регистъра (понякога и с цяло тримесечие). Затова оперативната информация подценява действителния брой на ражданията. Всъщност се отчитат само нанесените в регистъра раждания, а действителният им брой е по-голям. Освен това има и раждания от български граждани извън територията на страната, които не се включват в здравния регистър. Например на един колега на брат ми детето се роди в Германия, но и майката и нащата живеят по постоянен и настоящ адрес в България. Затова броят на ражданията по НСИ се очаква да бъде по-голям и той е окончателният за съответната година. Освен това никъде не е казано, че всички раждания в България стават в медицински заведения. Със сигурност има и такива, които не се извъшват в тях, по една или друга причина. Ето още една причина за разлика между данните на НСИ и МЗ.
    Ако в България се раждат реално около 50 хил. деца годишно, това значи, че раждамеостта на българите само е около 5 промила. Вярваш ли, че е така? но няма да споря, ти си знаеш твоето, какво да те убеждавам. Наскоро четох един коментар, в който се твърдеше, че българите в България са само 2 милиуона понастоящем. Така че нищо не ме учучдва. Коментари в този дух, колкото искаш.

  11. И кога съм твърдял глупости от рода на- София 2 милиона жители,или че били емигрирали 2 милиона.Не ми приписвай такива неща.Отговарям само за собствените си думи.
    Миналата година на Министерството на образованието се губеха 207 хиляди деца,които би трябвало да са ученици,но не ходели на училище.Започнаха да им издирват координатите съвместно с полицията и общините и се оказа,че само 17 хиляди са в България.Останалите 190 хиляди били в чужбина.Но не всички са емигрирали,а част от тях никога не са били в България,защото са родени в чужбина и са получили българско ЕГН ,което според статистиката ги брои към новородените тук.Това са официални данни-190 хиляди деца са в чужбина.Пък ти сам си преценяй дали всички са емигрирали или част от тях изобщо не са родени тук.
    И много българи изобщо не сменят адресната си регистрация.Познавам хора,които от 20 години живеят в чужбина и имат българска адресна регистрация.
    И защо 50 хиляди деца да дава 5 промила раждаемост?Все пак населението не е 10 милиона,а 7/по официални данни/.
    И аз не правя сметки колко деца са родени към 31 декември от данните за регистъра,а като минат няколко месеца.За 2017г съм правил справка юни 2018г и излезе,че са родени 58 хиляди деца.Тази година докато работеше регистъра докъм 20-и юни имаше родени с 5000 деца по-малко от 2017г.Логично е да се предположи,че за цяла година ще са около 10 хиляди по-малко родените.Така че раждаемостта тази година ще е някъде около 50 хиляди.

  12. Повече от 200 000 адреса са посетили екипите от няколко ведомства
    Работата на екипите по задържане в образователната система на деца и ученици ще продължи и занапред. Това обяви в началото на март вицепремиерът Томислав Дончев след заседание на Координационното звено в Министерството на образованието и науката (МОН).

    Предстои публикуването за обществено обсъждане на проект на Постановление на Министерския съвет, с което дейността на екипите ще стане постоянна и ще се регламентират ангажиментите на всички институции.

    Вевести публикува разпространения отчет на МОН, според който близо 22 000 деца бяха върнати в клас.

    21 915 деца и ученици се върнаха обратно в клас

    Екипите от учители, социални работници и полицаи установиха 477 деца в риск, 116 от тях са насочени към социални услуги

    Работата на екипите в числа – http://vevesti.bg/166566/22-000-detsa-se-varnaha-v-klas-usiliata-prodalzhavat/

    Към 05 юли 2017 г. 206 378 деца и ученици на възраст от 5 до 18 години са отпаднали от образователната система или никога не са били записвани в нея.
    Към 1 март 2018 г. 1134 екипа са посетили 189 000 деца на общо 207 000 адреса.
    Към 1 март 2018 г. децата и учениците, които са върнати обратно в клас са 21 915.
    От тези 21 915 деца и ученици повторно отпаднали са 1221, като от тях само 624 са в задължителна училищна възраст до 16 г.
    4556 деца и ученици, които са започнали учебната година без да са били обект на работа по механизма, са отпаднали след първия учебен срок.
    50% от повторно отпадналите и ново отпадналите ученици са концентрирани в областите Пловдив, Стара Загора, Бургас, София и Сливен.
    Екипите от учители, социални работници и полицаи установиха 477 деца в риск, 116 от тях са насочени към социални услуги.
    МОН възложи приоритетна работа на екипите с повторно отпадналите и новоотпадналите деца и ученици и в резултат на това за три седмици са извършени 3677 физически посещения на място и са подготвени обхожданията на 1082 адреса
    От посетените 3677 адреса не е установено местоживеенето на 506 деца и е предложена мярка за установяване на местоживеенето на детето и родителя чрез системата на МВР. 57 са посетени от инспектор ДПС на адреса съвместно с представител на друга институция. За 41 от случаите има издаване на акт за установяване на административно нарушение. Връчени са 12 акта за установени административно нарушения. Издадени са 7 наказателни постановления.
    Причините за отпадане от детска градина или училище на върнатите чрез Механизма деца и ученици са :
    заминаване на семейството в чужбина (по индиректни данни) – 35%
    детето не е намерено на адреса, семейството е променило местоживеенето си, без да е известно къде и без да отпише и съответно да запише детето в училище или детска градина – 18%
    заявено нежелание или неглежиране от страна на родителите – 18%
    причините не са установени, тъй като детето вече не може да бъде открито на адреса и не е получена никаква информация – 17 %
    здравословни проблеми на детето или на родителя – 8%
    заживяване на семейни начала – 2%
    извършване на престъпление – 2%
    Пита се как така екипите на МОН са посетили 189 000 на общо 207 000 адреса, като уж всички тия били родени в чужбина? Купиха им билети до САЩ, Канада, Германия и т.н. ли? Наскоро Иван Нейков каза, че 200 000 българчета били родени в чужбина., без да визира какъв времеви период обхваща тази дадена от него бройка. Ако си прав, излиза, че всички българи в чужбина изкарват на децата си български актове за раждане, което въобще не така, както знаем. Даже много от тях въобще не им изкарват български акт за раждане. Така че твърденията ти увисват във въздуха….което не променя факта, че сме много зле демографски.

  13. Явно има грешка при предаването на информацията.Посетени са 207 хиляди адреса ,за да се установи местонахождението на 189 хиляди деца,а не че с 189 хиляди деца е бил установен личен контакт.Просто е безумно да се смята,че близо 200 хиляди деца ще стоят вкъщи и няма да ходят на училище.Или пък ако са в чужбина на първи март да са в България,в разгара на учебната година.А дали има масова емиграция се вижда по факта,че за 7 години българските граждани в Германия са нараснали с 250 хиляди.Част от тях са от новите българи с получени български паспорти,но по-голямата част са от България.Основно цигани.Сега пред паспортните служби е пълно с тълпи цигани от чужбина, които сменят лични карти.

  14. Направих справка по официални данни за броят на различните групи хора в България според трудова заетост,учащи ,безработни,пенсионери.

    Общ брой заети лица 3150000.
    Брой пенсионери 2170000.От тях работещи са 8 процента или 170000.Тези 170 000 са включени и към заетите.
    Брой безработни 205 000.
    Брой ученици 730000.
    Брой студенти 250000.От тях 70000 са задочници плюс дистанционно обучаващи се.Голяма част от тях влизат в бройката на заетите,а и част от редовните студенти.
    Брой деца 0-6 годишна възраст 400 000.От тях поне 40 000 са родени в чужбина/средно по 6000 годишно е разликата между данните за новородените от регистъра на МЗ и броят на НСИ/.Част от тези 400 000 са емигрирали с родителите си,но няма как да се изчислят,затова ги включвам все едно всичките са тук.
    Дотук излизат общо 6 700 000.Единствено извън справката остават тези хора,които не работят,не са пенсионери и не учат,и не са регистрирани на борсата като безработни.Както и броят работещи студенти не е ясен,но е някъде около 100000,щото е логично да се предположи ,че задочниците работят,а и част от редовните студенти.
    Та ако приемем условно числото 6,6 милиона обхванати от статистиката дотук,то за да се изчисли общият брой население трябва да се прибавят и хората,които нито работят,нито учат,нито са пенсионери и не са регистрирани като безработни.Ако се търсят такива хора,то трябва да са основно сред циганското население.Не се наемам да твърдя точно колко са,но според НСИ излиза,че цялото население е 7 милиона и 50 хиляди.Невероятно ми се вижда да 450 хиляди,които нито работят,нито са пенсионери,нито учат,нито пък са регистрирани безработни.

  15. Добре, но ако НСИ прибавя към броя на родените в България всички деца родени в чужбина с издаден акт за раждане за съответната година, пак нещо не се връзва, защото средно около 9 000 деца родени в чужбина на година получават български акт за раждане, както показа преди време Боян Юруков в една своя публикация, а сега може и да са повече дори. За 2017 г. МЗ въвеждаха данни чак до април 2018 г., лично го следях това, по регистъра за 2017 г. са се родили 58 100 и няколко деца, не помня точната бройка. Да речем, че са 58 100. Ако си прав, че НСИ прибавя към броя на родените в България всяка година и тези с издадени актове за раждане родени обаче в чужбина трябваше да се води, че в България за 2017 г. раждаемостта е 67 – 68 хиялди някъде. Ама не е така. Нещо не се връзва. И защо не можеш да приемеш, че има хора, които раждат децата си извън медицински заведения и те не са единици, да не мислиш, че всички цигани, турци или българи мюсюлмани в Родопите раждат в болници. Както дойде. А и има и българи християни, които раждат в чужбина децата си, но живеят постоянно тук. Освен това ако реално в България се раждат само 58 100 деца, ами то това е никаква раждаемост, няма как от 120 000 деца набори от 80-те години сега да се раждат 50 и няколко хиляди. То вярно, че много хора ги мързи да гледат деца, ама чак пък толкова. Добре, че тоя регистър го няма, разни папагали журналисти и политически лидери да не спекулират.
    Според мен България вече е под 7 милиона, предполагам 6 950 000 някъде, но не и 6 700 000, както твърдят някои.

  16. 9000 българчета,родени в чужбина е условно число.За миналата година разликата между данните от регистъра и тези на НСИ е 6000 човека.Напълно нормално ми се вижда в чужбина да има родени 6000 деца.Все пак броят на българите в детеродна възраст в България е в пъти по-висок от тези в чужбина.А и много от българите в чужбина са там да правят пари и отлагат раждане на деца.
    А явно имаш много ниско мнение за турци и помаци щом смяташ,че не раждат в болници.В клиниката,където ражда жена ми ,имаше много туркини и помакини.И то става въпрос за частна скъпа клиника.Циганки също много рядко раждат вкъщи-единични случаи от най-маргиналните цигани.
    А и има ли значение дали са се родили 58 хиляди или 64 хиляди за година?И двете числа са изключително ниски.На фона на 180 хиляди преди десетилетия.Независимо от причините.
    И изобщо спорът ни е безумен-дали са родени 58 хиляди или 64 хиляди за година в България.Та то вече нещата отдавна са минали границата,от която има връщане назад.Не знам къде живееш,но аз не живея в някой от трите големи града и с очите си виждам как от ден на ден населението намалява.Тази година ходихме с жената на манифестацията за 24-и май и се притеснявах дали ще можем да се придвижим с количката.Оказа се,че опасенията са ми напразни-имаше в пъти по-малко хора от други години.А 24-и май винаги е събирал много хора да гледат как манифестират учениците.Смъртността е висока,което е нормално предвид големият брой възрастни хора.

  17. Да, раждамоестта е смешна, спор няма, но това е така, главно защото българките не искат да раждат. Мързи ги и са егоистки, това е. Не е до пари. Вжи колко жени в детеродна възраст се разхождат с кучета, а нямат деца или имат само едно.
    Нямам ниско мнение за помакините и туркините, като затрупа снега в Родопите дали понякога родилката не ражда вкъщи? За помакините аз предпочитам да използвам названието българи мюсюлмани, защото те са си българи, а някои хора с интернационалситически – антибългарски възгледи правят внушения, че те не са част от българската народност.
    За българите в чужбина нямам представа каква им е раждаемостта, наскоро гледах фейсбуци на случйни хора, които живеят в САЩ. Повечето бяха с две деца, имаше и с три даже. Разбира се не съм гледал стотици или хиляди, така че не претендирам за представителна извадка.
    В чужжбина за миналата година със сигурност са родени над 6 000 деца от български гражданки, въпросът, че много малка част се записват като родени в България. Но повече няма дискотирам въпроса. Явно не можем да излезем на глава.

  18. Изобщо не е нормално смъртността в България да е толкова висока при това мижавото население. За сравнение в края на 80-те години на миналия век е била горе долу същата, но тогава България беше около 9 милиона и здравеопазването се предполага, че е било на по-ниско ниво. За сравнение в Гърция преди 2011 г. при население почти 11 милиона смъртостта беше толкова някъде. Ако е вярна твоята версия, че се записват като родени в България деца от чужбина, то би трябвало да се записват като починали в България и български граждани починали в чужбина.
    Относно раждаемостта в България – от 1990 до 1993 г. и от 2007 до 2010 г. беше на прилични нива. Не казвам отлични, а прилични. Някъде в диапазона 10 – 12 промила. Това е нормална раждаемост за Европа, даже в Гърция са имали положителен прираст при раждаемост 10 – 10.5 промила преди. Но смъртността е ниска. Значи може, но явно псоледните 4 години поради увеличената емиграция и влизането във феритлна въраст основно на чалга поколението от 80-те и ранните 90-те години това не се случва.

  19. Така е-и българите,умрели в чужбина ги водят в статистиката като умрели тук ако им е издаден акт за смърт.Но при тях смъртността е по-ниска,защото става въпрос за млади хора и на средна възраст.Много като се пенсионират и си идват тук.Даже очаквам след 10-20 години да има масово завръщане на български пенсионери.
    А причините за ниската раждаемост са комплексни-намалелият брой жени във фертилна възраст,ниските доходи, емиграцията и миграцията в големите градове,конформизма както и ти посочваш.Не е лесно да гледаш деца, особено като са малки.Но пък като се замисля от моите познати от моето поколение почти всички имат деца.Даже повечето по две.Ама малко от тях са в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.