Регистърът на ражданията спря сам засрамен от себе си

Писах по-рано тази седмица в социалките, е прословутия регистър за ражданията е паднал. Сайтът дава сървърна грешка при отваряне. За последно е бил достъпен на 10-ти януари и знам това, тъй като автоматично свалям данните от него. Използвам ги за да покажа колко некачествена е информацията в него и как липсата на контрол единствено генерира фалшиви новини.

Първоначално реших, че най-накрая Министерството на здравеопазването се е вслушало в призивите ми да се спре публичната част поне докато оправят качеството на данните. Предвид грешката обаче ми се стори малко вероятно, още повече, че подобна имаше за кратко и през декември. Затова отново завъртях телефоните на министерството с надеждата този път да получа отговори.

На няколко пъти бях изпращал запитвания по ЗДОИ, на които получавах половинчати отговори или най-често – никакви. Неофициално ми беше казано преди три години, че практически контрол няма. Този път по телефона имах повече късмет. Първо от Информация на МЗ ме насочиха към Националния център по обществено здраве и анализи. Преди също са ми посочвали, че точно те администрират регистъра. От там обаче ми отговориха, че само управляват достъпа до него – сертификати, които се дават на болници и на служители с цел анализи и попълване. Нямали достъп, а и право да администрират самият сървър, софтуера или да проверяват качеството на данните.

След това бях насочен към Медицински одит. Там бях прехвърлен през няколко души докато юристите потвърдиха това, което бях получил неофициално като информация от министерството преди време. Медицински одит не отговаря за проверка дали болниците въвеждат данните коректно, навреме или дали въобще ги въвеждат. Те проверяват дали медицинските дейности са изпълнени, а не дали документацията към министерството, каквото всъщност представлява този регистър, е изрядна. Интересното тук е, че именно министерството на няколко пъти официално са ми отговаряли, че точно Медицински одит следва да правят такива проверки, но не знаят дали има санкционирани.

Накрая се върнах на Министерството и ме свързаха с отговарящите за информационната им инфраструктура. Оказа се, че тъй като регистъра не е част от техните сайтове, не влиза в техните задължения. Още повече, че сървърът по някаква причина е в Медицински одит, които нямат нищо общо с него. Не е ясно как е правена техническа поддръжка до сега, но явно те ще се нарамят в бъдеще. Навярно ще видим сайта отново в следващата седмица, но от това, което разбрах от 10-тината разговори проведени днес излиза, че доста болници може да нямат възможност да въвеждат данни в скоро време.

Всичко това ме връща към темата, която дъвча от доста време – не се прави така. Регистърът за ражданията в никакъв случай не е най-големият проблем на здравеопазването. Може да се нарече дори маловажен. Сред информационните масиви обаче е най-видим и генерира най-много фалшиви новини. За известно време този на Фондът за лечение на деца получи по-голямо внимание, но беше закрит точно, защото показваше твърде много неудобни неща.

В случая с този за ражданията министерството дори изпуска поредна възможност да санкционира болниците за поредното нещо. Не това следва да е мотивацията тук обаче. Първоначалната цел на регистъра е да спомогне за подобряването на женското здраве в страната. Това е важно само по-себе си, но придобива и стратегически измерения в контекста на демографската криза. Регистърът не решава проблемът с раждаемостта, но данните, които следва да се събират в него може да посочат към проблеми, възможности за подобрение, положителни и негативни тенденции и стимули. В него далеч не се събира само броят на ражданията, но от това, което съм видял, следва да се събира дори повече информация.

Без качество на данните, отговорно въвеждане и отчетност обаче нищо от това няма значение. Сега имаме просто поредния софтуер, за който са похарчени едни пари и който бавно умира на някакъв сървър в прашно мазе. След още няколко системни грешки ще им писне и ще спрат да го рестартират и ще спря както толкова други регистри и добри иначе идеи.

В случая не е виновен никой от хората, с които разговарях днес. Самите те навярно са фрустрирани от ситуацията. Проблемът е системен и вина за тази счупена структура от взаимоотношения и отговорности носят именно министъра и зам. министрите. Както сегашните, така и всички преди тях. Да, наистина този регистър не е най-важното в доста проблемната ни здравна система. Същото може да кажем обаче за много подобни неща. Системните проблеми, които прозират тук, всъщност са причина за почти всичко, на което се ядосваме в здравеопазването. Работа на министъра не е да заповяда нещо да се оправи, а да изгради така структурите, че да се хващат такива проблеми веднага. Това важи както за счупен регистър, така и за корупция в болниците, лобизъм около лекарствата или източване на касата.

Междувременно за поне 2-3 седмици кафявите медии и сутрешните шоута ще бъдат лишени от любимата си януарска тема – как „българите сме на изчезване

23 коментара

  1. И в този, и в няколко подобни форума забелязвам, че най-активни по темата за демографията са хора, които нямат деца.Никой не упреквам и всеки сам си преценява, но отглеждането на деца не е лесно.Променя целият живот, изисква 24 часов ангажимент плюс финансови ресурси.Съчетано с липсата на баби наблизо, които да помагат и не е учудваща ниската раждаемост.Младите семейства са натикани в маломерни апартаменти в големите градове, което изобщо не дава добри условия за отглеждането на деца.Плюс ниското заплащане на труда в провинцията и липсата на каквато и да е финансова помощ от държавата. В момента нивото от 60-65 хиляди новородени се поддържа от циганското население/според някои данни до 1/3 са новородените от цигански произход/.В предвид на високата циганска емиграция в близките години този дял ще намалее.Плюс влизането в детеродна възраст на малобройните набори от края на 90-е години.Така че раждаемостта ще върви само надолу.Може би емиграцията ще намалее, защото който искал е емигрирал.Та намалението на населението ще се запази около сегашните нива.

  2. Що се отнася до изчезването на българите населението е намаляло от близо 9 милиона до 7 милиона за 30 години.И то по официални данни, защото НСИ не хваща голямата емиграция в последните години и нещата ще се изяснят едва през 2021г, когато е следващото преброяване .А не я отчита, защото няма законово изискване емигрантите да си сменят адресната регистрация.Така че за малко над четвърт век сме намалелис 25 процента.Което си е направо демографска катастрофа.А тепърва по естествен път ще си отидат големите набори от 40-е и 50-е години.Така че терминът“изчезване“изобщо не е преувеличен.

  3. Не знам дали забелязвате, но това не е форум, а личен блог. В него изказвам лично мнение и позиции. Коментарите отразяват мнението на коментиращите и не отговарям за тях.

    Също така не знам защо решихте, че повечето коментиращи тук нямат деца. Аз поне имам.

    „Според някои данни“. Не, не са верни. Оборих тези твърдения за раждаемостта на ромите вече няколко пъти.

    Не, НСИ вхаща в статистиката на живущите в страната емиграцията. След последното преброяване корекцията беше малка, но пак коригираха моделите, за да хващат емиграцията по-добре. Така, че може да си измисля човек каквито си иска числа, но не означава, че имат нещо общо със статистиката.

    Не, не изчезваме. За пореден път, това е първосигнална глупост за наркоманите на жлъч. Населението е намаляло значително заради емиграцията, но половината от това намаление се дължи изцяло на смъртността и намалената раждаемост в края на 70-те и 80-те. Последното е естествен процес, през който са минали всички държави. Просто при нас се случва с 50 години по-късно. В централна Африка и южна Азия едва сега започва.

  4. Не знам как сте опровергали раждаемостта сред циганите, но най-големият изследовател на циганите професор Томова смята, че постоянно в България живеят 700 хиляди цигани.Това кореспондира и с данните на ЦРУ, които в „Worldfactbook“смятат, че реалният брой на циганите е 11 процента от населението.И говорим за хора, сред които пенсионерите са минимален брой.Изследване на Световната банка също смята, че всеки четвърти излизащ на пазара на труда през 2020г ще е циганин.Високата циганска раждаемост може да се установи и по други фактори-например по броят на извънбрачните деца, родени в селата.И преди и сега българите по селата изключително рядко живеят, без да сключат брак. Така че спокойно могат да се изчислят, че голямата част от тези 11 хиляди извънбрачни новородени в селата са цигани.
    Относно статистиката за емиграцията-нищо не хваща НСИ.Не искам да съм голословен затова ще кажа, че в Германия има официални данни за постоянно живущите български граждани към 31.12 всяка година.И за последните 6 години те са нараснали с 200 хиляди.Това са официални данни на немското правителство.Според британското правителство общият брой на българите и румънците е нараснал с близо 90 хиляди за една година до общо 377 хиляди.Ако предположим, че една трета са българите то и във Великобритания има 120-130 хиляди емигранта.И 30 хиляди за 2016.Значи само за 2016г имаме 40 хиляди емигранта в Германия и 30 хиляди във Великобритания. Това по официални данни. За другите държави нямам статистика и не желая да спекулирам.70 хиляди емигранти само в две държави за една година, а НСИ дава разлика между емигранти и имигранти под 10 хиляди.Просто е несериозно.
    И няма значение поради какви причини изчезваме-важното, че е факт.Аз също смятам, че повечето е заради демографският срив, а не толкова заради емиграцията.От близо 9 милиона население до реално живущи 6 милиона и 700 хиляди сега разликата е огромна.Та това са 25 процента намаление за 30 години.И ако смятате раждаемостта през 70-е и 80-е за намалена, то тогава какво да кажем за тази през 90-е и нататък. Нещата ще стават все по-зле.В предвид и на факта, че има над 2 милиона души над 60 години.Които в близките 10-15 години ще си отидат по естествен път.Та то само разликата между раждаемост и смъртност е 45 хиляди минус.Засега.Може и да се увеличи. Така че нещата са трагични.

  5. Ето статистиката за броя на българите в Германия до 31.12.2016г..Само за последните 4 години има покачване с по 40 хиляди души на година.
    https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8_%D0%B2_%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F
    А НСИ дават цялата емиграция за 2016г от 30 хиляди души.А то само в Германия са 40 хиляди.Плюс 30 хиляди във Великобритания.А българи емигрират и в други държави.Така че данните на НСИ относно емиграцията трябва да се вземат под голямо съмнение.Истината ще лъсне през 2021г ,когато е следващото преброяване.Ако се направи както трябва,защото и при преброяването от 2011г казаха,че имало проблем с около 300 хиляди души,които реално не живеели в България.

  6. Професор Томова казва, че не са повече от 650-700 хиляди при това включвайки емигриралите, а не, че са само толкова тези в България.

    За българите в Германия – явно не си чел внимателно, защото според същите тези DeStatis повечето от пристигналите в Германия българи в последните години идват от държави като Испания, Италия и Гърция. Тези пристигащи от България всъщност са малко. Писал съм няколко пъти по темата, включително разбивка по общини:
    https://yurukov.net/blog/2017/bgde/

    Ето и повече подробности за българите в Германия според данните на немската статистическа служба:
    https://yurukov.net/blog/2016/balgari-germaniq/

    За броят на българите в чужбина се говорят много глупости иначе:
    https://yurukov.net/blog/2017/balgari-v-chujbina/

  7. Професор Томова ясно заяви, че циганите в България са 650-700 хиляди.Като не включва тези в чужбина.Данните за броя на циганите могат да се изведат и от преброяванията, които са правени от МВР през 80-е години.Тези преброявания са правени въз основа на бройката, живущи в гетата, а не по самоопределяне.И затова са точни-кварталните милиционери най-добре знаят какви хора живеят в района.За разлика от преброителите.Та според последното такова преброяване броят на циганите е бил 575 хиляди през 1989г.Някои изследователи смятат, че са увеличили броят си с 50-60 процента за тези 30 години.Та реалният им брой е някъде 850-900 хиляди.Естествено трябва да се извадят поне едно 150 хиляди емигранти.И числата за живущите в България се доближават до тези на Томова-около 700 хиляди.Само че за разлика от българите те не се установяват трайно в емиграция, а по-скоро са на гурбет като вдигат големи къщи в България и купуват скъпи автомобили.Не се знае на практика как ще се развият процесите с циганската емиграция, но към настоящият момент имат висока емиграция.
    Не може да се каже със сигурност дали емигрантите в Германия последните години са от други държави.По скоро не са, защото голяма част от тези емигранти са цигани.Които преди не са емигрирали в други държави.В болшинството си са турскоговорящи и затова в Германия могат по-лесно да се адаптират заради голямата турска и кюрдска общност там.
    Аз никъде не съм писал , че в чужбина има 6-7 милиона българи.Наскоро излезе изследване, че са около 1 милион и 300 хиляди включително и турците от Голямата екскурзия.Като се има предвид, че от отрицателен естествен прираст сме намалели с 1 милион за 30 години, то числото от 1,3 милиона емигранти ми се струва доста достоверно. Пак казвам -заедно с българските турци.И по мои сметки излиза, че в България живеят около 6,7 милиона души.От тях цигани 700 хиляди, турци около 400-500 хиляди,100 хиляди други и етнически българи около 5,5 милиона.

  8. Една болезнена тема, не само за Бъгнатия регистър, а за самата информация в него…

  9. @момчил – само дето през 1989-та е нямало преброяване. През 1985-та е имало, но въпросът за принадлежност и майчин език е бил махнат за пръв и последен път. През 1975-та именно заради субективното интерпретиране на преброяващите и милицията данните са били най-изкривени – под 18 хиляди роми. Първото преброяване след това е през 1992-ра, когато ромите са били 313 396. От тогава насам раждаемостта им намалява с бързи темпове, както става ясно от последвалите преброявания.

    Интересно е как първо казваш, че си съгласен, че населението си е толкова, колкото пиша – както НСИ го показва. После обаче тръгваш пак в канавката и започваш някакви странни сметки на крак. Самоопределянето е ключово тук, защото при културната асимилация и урбанизация в последните 70 години етническата карта се променя много именно с откъсването от рода и местните общности. Шовинистите пак настояват „еми пак са си цигани“, но тяхното мнение няма значение. Хора с ромски, турски, влашки, каракачански и прочие корени се самоопределят като етнически българи на национален и културен принцип и затова какво ти, милиционер с шкебе от 70-те и преброителя мисли за етноса на човека пред него, няма значение.

  10. @Future Health – проблемите са ясни, но когато се всява паника въз основа на неверни данни, получаваме само фалшиви новини и евтини сензации. Иначе… странен начин да се рекламирате.

  11. Хахаха.Като няма аргументи се започва с обидите.Мислех , че в този блог се дискутират реални проблеми, а се оказа, че който има различно мнение от това на автора, е подложен на обиди.Не знаех, че съм милиционер с шкембе при условие, че 1989г съм бил на 14 години и тежа 65 килограма.Ама щом си казал.Разбирам къде съм нежелан и нямам намерение да посещавам повече този блог.Само едно ще ти кажа-това, че някой се декларира от определен етнос, не го прави такъв.Много по-важно е как го възприемат останалите хора.И още по-важно какъв е начинът му на живот.

  12. Написал съм „…какво ти, милиционер с шкебе от 70-те и преброителя мисли…“. Това е изброяване на хора, които дават субективно мнение за етноса, както сам спомена по-горе, било то по време на преброяването тогава или в коментари сега. Никъде в текста не съм те определял като милиционер. Не чети на кръст преди да бързаш да се обиждаш от каквото си се иска.

  13. Ок.Явно не съм разбрал правилно.Въпросът с циганите е специфичен не заради някакъв шовинизъм както си мислиш, а заради начина им на живот.Затова предизвиква толкова интерес.Както виждаш на никой не му пука относно броя на турците.Проблемът при циганите е начинът им на живот-липса на образование, работа в сивата икономика, висока престъпност,липса на хигиена, вдигане на шум и така нататък.И няма никакво значение като какви се самоопределят, докато водят този начин на живот.Могат и шведи да се наричат-пак ще изглеждат негативно в очите на останалите. И обратно-ако спазват правилата като всички останали, никой няма против циганският им произход.Аз самият имам роднини с цигански произход-първи братовчед на майка бе женен за циганка, вече покойница.И с децата им съм в много добри отношения-дори и на сватбата ги каних.Познавам и други цигани, които са интегрирани сред българите и никой не им прави проблем за етническият произход.
    Въпросът е, че ако тръгнем да смятаме броят на циганите според самоопределението им ще добием изкривена представа за действителността.Защото според преброяването от 2011г те са с 50 хиляди по-малко от 2001г.Което е абсурдно.След още две-три преброявания ще се окаже, че в България цигани няма.

    Защото според преб

  14. Относно броя на циганите един от най-добрите изследователи по въпроса е доцент Аркадиев.Той изчислява броя на циганите през 1989г на 310 хиляди и чрез екстраполация смята, че при преброяването 2011г трябва да са 433 хиляди.Същевременно отделя в друга група турскоговорящите цигани.Техният брой през 1989г се изчислява на 270 хиляди.Ако се сметне същият процент нарастване като на другите цигани излиза, че през 2011г са били около 380 хиляди.Плюс 433 хиляди стават общо 810 хиляди през 2011г.Така наречените турски цигани не се възприемат като турци нито от българите, нито от турците.Градовете, в които има население както от турски цигани, така и от турци имат ясно разграничение между двете общности.Няма смесени бракове, нито пък живеят съвместно.Такива градове са Пещера, Асеновград и Пловдив.

  15. Явно просто е имало проблем, защото сайта работи!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.