Почти никой в България не помни тази болест. Изглежда това създава проблем.

На 9-ти декември 1979 г. панел от учени на база наличните данни приема доклад, че светът е заличил първата заразна болест на световно ниво. През май идната година е обявено официално.

Между 20 и 60% от заразените едра шарка са умирали, 80% от децата. Оцелелите почти винаги са били с жестоки белези и увреждания. Около половин милиард са жертвите през 20-ти век, а болестта съществува от векове. Само 13 години преди да бъде заличена е имало 15 милиона заразени и 2 милиона жертви в световен мащаб.

В България има сведения от началото на 18-ти век, че се практикувала инокулация – контролирано заразяване, което да доведе до ефективен имунитет. Имало е 0.5 до 2% смъртност, но предвид алтернативата хората сами са се предпазвали. Именно съобщенията за тази практика в европейските части на Османската империя и Китай пряко спомагат да се прилага същата и в Европа, което по-късно води до разработването ефективна ваксина.

През 1903-та година в България ваксинацията срещу едра шарка става със задължителен характер. Съвсем не без отпор, разбира се. Броят антигени само в тази една ваксина е бил по-голям, отколкото всички ваксини, които някой днес в България получава през живота си и то като включим ЧПВ, рота и сезонните противогрипни.

Последният случай на местно заразяване в България е бил през 1923-та. Последните големи взривове са били през 1919 и 1920 от общо 1500 заразени. Последният случай въобще на територията на страната е бил внесен през 1939. През 1972 блокираме спешно границата със Сърбия, защото там се открива случай, който ще остане последен за болестта в Европа.

Последният заразен в световен мащаб е Али Маалин в Сомалия през 1977. Заразява се докато помага при транспорта на болни от едра шарка. Изолират го и успява да се възстанови. Умира през 2013-та от малария докато работи в световната програмата за заличаване на полио. Някои от колегите му биват убити в следващите години от радикализирани фракции подаващи ухо на антивакс конспиративни теории.

Една от тези теории, която се споделя и из родните антивакс групи, е че едрата шарка никога не е била толкова опасна, колкото се говори и че всъщност е лека шарка, която не е заличена, а просто преименувана и съществува и днес. Снимките на обезобразени деца били обработени, за да се продават ваксини в началото на века.

Впрочем, същото твърдят и за полио – и сега имало, разбираш ли, полиомиелит в България. Почти никой не помни и тази болест и ефектът, който е имала върху живота на хората. Човешката памет е странно нещо. Това е и основната причина да видим 30% увеличение на случаите на морбили в Европа – болест със смъртност едно на няколкостотин, която до скоро се смяташе за практически елемнинирана в Европа.

3 коментара

  1. Въпреки успехите на науката, популизмът, наивността и глупостта остават силно заразни.
    С все по-масовото отхвърляне на “политическата коректност” на рационалното мислене, вероятно ще са необходими (големи) катастрофи, за да се върнат буйстващите недоволни към здравия разум.
    Но можем ли спокойно да наблюдаваме как отделни групи хора настоятелно създават ненужни проблеми, на себе си и на околните? Да се надяваме, че блогът Ви ще достигне нечие замъглено съзнание.
    Дано все повече хора се присъединяват към усилията за разумен и последователен анализ на наличната информация.

  2. При неща като хомеопатията, кристали, отказ от лечение и прочие псевдонаучни глупости човек си вреди сам на себе си. При заразните болести обаче не само вреди на децата си, но и създава риск за околните. Случаите с морбили са показателни. Това е и причината да има задължителна имунизация и да се въвежда все повече в развития свят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.